Светлина в тунела за BlackBerry

28.03.2013 | 16:00
по статията работи: Георги Георгиев
Печалбите на компанията скочиха, след като тя успя да продаде 1 млн. бройки от новата си серия телефони
Светлина в тунела за BlackBerry

Канадският смартфон производител BlackBerry (бившата Research in Motion) отбеляза ръст в печалбите си за четвъртото тримесечие на финансовата година, информира щатското издание „Ю Ес Ей Тудей“.

Основният фактор за по-успешното представяне на изгубилия блясъка си бивш лидер на смартфон пазара, е свързан с повишените продажби на „умни“ телефони. За последните три месеца компанията е продала 6 млн. от устройствата си, в това число и 1 милион смартфона, използващи новата мобилна операционна система BlackBerry 10.

Последното оръжие на канадския производител в борбата му за възвръщане на загубените позиции е моделът BlackBerry Z10 – смартфон от висок клас, с който компанията ще се опита да конкурира основните играчи на пазара като iPhone на Apple и моделите на корейската Samsung.

По случая изпълнителният директор на BlackBerry Торстен Хейнс, коментира, че търсенето на Z10 е било по-добро от очакваното. Според него 55% от клиентите на компанията са използвали апарат с друга мобилна платформа, преди да преминат към BlackBerry 10.

Финансовите резултати сочат, че за последното тримесечие канадската компания е на печалба от 98 млн. долара. За сравнение тримесечие по-рано чистият приход е бил само 9 млн. долара, а през последните три месеца на изминалата година компанията е била на червено със загуби от 125 млн. долара.

Въпреки тези оптимистични резултати и наложените от новото ръководство промени, положението на Blackberry все още съвсем не е розово. Данните от последния отчет показват, че общите приходи на компанията са спаднали с 2% в сравнение с предишните тримесечия и с цели 36% за същия период година по-рано. Blackberry отбелязват и спад на броя клиентите си с 3 млн. - до 76 млн. души.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...