Сигурни сте, че никой не знае паролата ви? Помислете пак 8

16.09.2013 | 16:05
по статията работи: Симеон Досев
Google съхранява данни за безжичните мрежи на всички Android потребители и лесно може да ги прочете
Сигурни сте, че никой не знае паролата ви? Помислете пак

Експерти по сигурността са открили нов пробив в защитата на личните данни в операционната система Android. След като стана ясно, че почти 80% от вирусите в мобилните устройства се срещат най-често именно при нея, сега наяве излезе фактът, че операционната система запазва информацията за всички безжични мрежи на своите потребители. В това число влизат и паролите, пише интернет изданието „Гизмодо“. Това означава, че тези данни лесно могат да бъдат предадени, ако правителството на някоя страна поиска.

Ключът е в това че, че Google не само запазва паролите, но и лесно може да ги прочете. Доказателство за това е фактът, че всяко устройство с Android автоматично извлича информацията за всички пароли и настройки на потребителя, когато той го синхронизира с приложението за електронна поща Gmail.

Тази функция на пръв поглед е много полезна, тъй като ни позволява да ползваме няколко смартфона или таблета и да имаме достъп до цялата си информация на различни устройства. Всъщност обаче това може да означава, че домашните ни мрежи изобщо не са толкова защитени, колкото изглеждат, и с тях лесно може да бъде злоупотребено по нелегален начин.

Това е поредната опасност, която дебне потребителите на Android. През юли стана ясно, че хакери са успяли да вкарат вируси в редица приложения, атакувайки т.нар "мастър ключ". Неприятните новини може би ще накарат много от феновете на "зеления робот" да се замислят дали някой от конкурентите му - iOS или Windows 8, не е по-добрата алтернатива. 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
1.47/13
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Симеон Попов 17.09.2013 | 14:55
Хора нали не вярвате на това. Master key-а не се разбива ей така. Да кажа, че е почти невъзможно да се разбие master key.А без него, НИКОЙ не може да разбере паролите ви. Така че дишайте спокойно.
Dimitar Dimitrov 18.09.2013 | 11:13
Щом е направено от програмисти, значи е възможно да се разбие от хакери. Тази статия е правдоподобна, понеже знам че този Master Key може да се разбие, но отнема твърде много време.
Любомир Димитров Зубев 21.09.2013 | 21:01
Веднага профила ви ще бъде блокиран ако някой друг се опита да ви разбие паролата... на мен ми се е случвало 2-3 пъти ... профила се спира за 24 часа, проверява се и се пуска пак ... спокойно кифли, няма кой да ви открадне живота :D
Добромир Кънчев 12.10.2013 | 09:26
то един живот .....
Harito Screamura 23.10.2013 | 18:37
човек има си хора и хора..
Стефано Делиов 04.11.2013 | 11:40
Ела им го обясни на невежите човечета.то като хака за фейсбука,прати 5 смс-а от по 5 лв и ще ти върнем паролата на желаната жертва хаха
Иван Иванов 06.12.2013 | 21:43
Когато влизам в моята поща проверявам от кои IP е влизано. До сега нямам проблем. Пощата ми е в gmail и съм много доволен от услугата. Паролата ми не може да се смени с допълнителната защита на доставчика. Единствено ме хакнаха в Odnoklasniki защото се опитах да харесам предоставен ми линк. Сега вече подобни грешки не допускам дори и във Фейсбук. В Смартфона ми ползвам AVAST а на настолния ми компютър NOD32. Профила в социалната ми мрежа сканирам с NOD32, като съм активирал допълнителни опции за проверка профилите на всичките ми приятели за нежелани приложения. Отчет получавам на електронната ми поща а понякога системата елиминира нежелани приложения, като ги блокира или изтрива.
Emil Stoqnov 07.12.2013 | 01:58
не са разбива а копира. нали не си представаш да хакери да прават брутал форс на фесбока, а си влиза с копието като утях си. а тия гугъл пазат всичко даже като триеш пак остава в базата данни, само админа ги вижда. тука ти казва друго, кат отвориш някой следен сайт, гугъл ти дават данните на тяхното правителсвто и та сканират от до. майкрософт са по-големи и не си дават данните толкова лесно. по ip тях неможеш да ги хванеш че те гледат, къвто антивирус да имаш, стартират дублиращи системни процеси на комп ти и кво ли не още.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...