Спад от 10% в туризма прогнозират експерти

04.09.2014 | 15:00
по статията работи: Мина Стойчева
От Асоциацията на българските туроператори искат отделно Министерство на туризма
Спад от 10% в туризма прогнозират експерти

Тази година спадът в сектор „Туризъм“ ще се равнява на 10%. Това прогнозират от Асоциацията на българските туроператори и турагенти. По техните думи основна причина за това е слабият летен сезон, както и недостатъчните действия на управляващите за разпространяване на реклами за нашите курорти. Експертите подчертават, че сериозен отлив в рамките на 30% има по отношение на холандските посетители. Тези от Германия пък са намалели с 5%.

Преди време служебният икономически министър Васил Щонов обяви, че тенденцията е точно обратната – има ръст на чуждестранните туристи у нас в рамките на 6,7%. По думите на председател на асоциацията Байко Байков обаче тези данни не разминават с реалността.

"Предполагаме, че министър Щонов ползва официалната информация на Националния статистически институт. Ние твърдим, че тази информация е крайно неточна и е натоварена с огромна грешка. Нашата прогноза, защото е трудно да се говори за данни, е че спадът ще бъде над 10% и то основно благодарение на спада в летния туризъм", обясни той.

От своя страна Калин Драганов, който е член на асоциацията, обясни, че официалната статистика за приходите в туризма се води от количестото обменена валута. По неговите думи по този начин напълно изкривява информацията, съобщава в-к „Преса“.

"Истината е, че спадът от холандския пазар, тъй като имам съвсем точна информация за него, тъй като холандците водят точна бройка кого къде пращат, спадът е 30 процента, а немският пазар - минус пет. На руския пазар никой не може да каже колко е, но като се има предвид, че голяма част от туристите дойдоха без да платят, защото фалираха вече седем фирми, въобще не е толкова оптимистично настроението", коментира Драганов.

Заедно с това експертът посочи, че през последната година се е появил нов проблем по курортите на родното Черноморие.

"На Слънчев бряг има един огромен проблем това лято: престъпността се е увеличила значително - ограбвания, побои над туристи тази година сигурно са се увеличили двойно и тройно. Нашият холандски партньор ни прати официално писмо, че ако това не се промени, те ще спрат програмата", разясни Калин Драганов.

От Асоциацията на българските туроператори и турагенти коментират, че в интерес на туристическия сектор е да има отделно Министерство на туризма. Според тях то ще осигури предвидимост и сигурност на бизнеса.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...