Срочните договори вече няма да се подновяват автоматично

07.03.2013 | 14:14
по статията работи: Елица Елефтерова
Договорите по телефона ще влизат в сила, когато е получено писмено съгласие
Срочните договори вече няма да се подновяват автоматично

Срочните договори вече няма да се подновяват автоматично, ако няма писмено съгласие на абоната. Това решиха депутатите с приемането на закона за защита на потребителите. Мярката е срещу нелоялните практики на мобилни и кабелни оператори, срещу които имаше множество жалби информира bTV.

Ако липсва съгласие и е изтекъл срокът на договора, той ще стане безсрочен при същите условия. Предвижда се още клиентът да има право да го прекрати с едномесечно предизвестие без да дължи неустойки за това.

По повод на спорните договори, подновени по телефона, които предизвикаха множество жалби в Комисията за защита на потребителите, депутатите решиха такива споразумения да влизат в сила, когато е получено писмо със съгласие от абоната. За нарушение на разпоредбите се предвижда глоба или имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. за всеки отделен казус.

Законовите промени засягат и разпространението на телевизионни програми. Вече лицензираните оператори ще прилагат към списък с индивидуални имена програмите в ценовия пакет.

Промени в този списък обаче ще стават само след писмено съгласие на потребителя и то след като операторът е уведомил за тях по „подходящ начин, който позволява възприемането им”. Ако такива промени са се случили без съгласието на клиента, той може да се откаже от договора си с един месец предизвестие без обезщетение.
От браншовата организация на кабелните оператори възроптаха срещу тази мярка. Те се опасяват от бюрокрацията, която ще настъпи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...