Туристически кораб с българи на борда потъна в Охридското езеро

05.09.2009 | 13:50
по статията работи:
Информацията за загиналите наши сънародници е противоречива, най-вероятно те са 17. На борда на кораба "Илинден" са пътували 73 души при разрешени 45
Туристически кораб с българи на борда потъна в Охридското езеро

Поредна голяма трагедия беляза навечерието на голям български празник. Ден преди честването на Съединението на България, пътнически кораб с български граждани на борда потъна в Охридското езеро.

Има противоречива информация за това дали всички пасажери на кораба са българи или по-голямата част от тях.

Данните за жертвите на кораба, потънал днес на обяд, също са противоречиви.

Вицепремиерът Цветан Цветанов съобщи, че българите, които са се удавили при потъването на кораба, са шест. Това е и официалната информация на македонското правителство.

"На кораба е пътувала група от петдесетина туристи от България. Засега 13 от тях са загинали със сигурност", съобщиха от Капитанията в Охрид.

Македонската телевизия А1 съобщава за 22 жертви. Според медията 17 от жертвите са българи.

Министърът без портфейл Божидар Димитров съобщи, че 18 души са загинали, 17 от които са българи. По-голямата част от загиналите българи са пенсионери, съобщи министър Димитров. Сред удавените е и едно момиче.

Македонският президент е информирал българския си колега, че до момента са спасени 35 души, 4 са реанимирани, а жертвите са 14.

Не е открит списък на пасажерите. У повечето от туристите не са открити документи за самоличност, което затруднява идентифицирането им. По-голямата част от туристите са от Пирдоп, Златица, с. Антон, Челопеч и Мирково.

Инцидентът

Потънал е туристическият кораб „Илинден”, който е пътувал към манастира "Св. Наум" и се е преобърнал на около 100-200 м от брега на Охридското езеро, между местностите Лагадин и Елешец в източния край на езерото. Инцидентът е станал в 10,20 ч местно време – 11,20 ч българско време.

Корабът, който е 60-годишен, е потънал на 7 метра дълбочина. Първоначалната версия за причината за катастрофата е претоварване на кораба. Той е бил регистриран да превозва 45 души, а на него е имало над 70. Бил е технически изправен по първоначална информация.

Първи на помощ на пътниците от кораба са се притекли хора от брега - летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от тях.

"Всичко се случи за секунди, преобърна се корабът и потъна", съобщи жена-очевидец от кораба в ефира на телевизия "Канал 3". "Корабът се наклони на една страна и потъна, имаше силен шум от мотора", съобщи още очевидецът.

"Голяма трагедия. Корабът изведнъж зави рязко и се преобърна. Оттам потъна. Може би за 15 секунди потъна. Казаха, че имало и пушек. Който както можа, се спаси. Има 15 жертви. Екипажът беше от трима души, най-много 4", разказа друг българин, който е бил на борда на кораба.

От брега очевидци са чули само крясъците на жените, след което всичко свършило. "Много е страшно. Мислим, че ще има много жертви", разказват те, цитирани от "Инпрес".

Българката Йорданка Димитрова - един от оцелелите пътници на кораба „Илинден", заяви, че инцидентът е станал веднага, а корабът е потънал за една секунда, предаде македонската телевизия А1.

„Имаше много хора. Млади жени и по-възрастни. Деца нямаше. Аз бях в задната част на кораба и след като се обърна, потъна за една секунда", е заявила Димитрова. По думите й на кораба е имало само две спасителни жилетки. Телевизията посочва, че според последните данни 15 души са загинали, петима са пострадали, а трима все още се издирват.

8ac85ebd5b3e5d1ac00c62b43806b6d6_500_01

Снимка: Inpress.com.mk/Предоставена на Агенция "Фокус"

Около 15 българи от туристите, потънали с кораб „Илинден”, са били извадени от екипажа на кораб „Кристина” с капитан Васко Яневски. Пред Агенция “Фокус” Васко Яневски разказа, че неговият кораб е бил с тяхна туристическа група на около 2 км от мястото на инцидента. „При нас правилата са такива, че ако има нужда, веднага се връщаме” – каза Яневски. Те са разбрали, че има инцидент в езерото и веднага са се завърнали. На помощ на давещите се се е притекъл и корабът "Александрия".

Няма официална информация по случая с потъналия кораб „Илинден” в Охридското езеро. Това каза говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Той обясни, че не разполага с никаква информация по случая и уточни, че вероятно такава ще е на разположение надвечер.

Не мога да отговоря със сигурност колко са загиналите, тъй като официалният списък от македонските власти все още не е изпратен. Това съобщи малко по-късно Горанов. Загиналите хора са от района на Пирдоп, Златица и Антон. Има подозрения, че около 20 души са загинали, но това се проверява по българска линия. По неофициални данни корабът е бил претоварен и е бил стар, посочи Горанов.

 

Корабът „Илинден” е технически изправен. Според информация на македонската агенция "Метафакс" той е бил произведен през 1924 година в Германия. Плавателният съд е бил използван за туристически турове и е имал необходимите документи. За последен път "Илинден" е преминал технически преглед през май тази година. Македонското правителство има сключено договор за технически надзор на плавателните съдове с германската компания „Лойд”.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че се намира в постоянна връзка с президента Георги Първанов.

Правителственият самолет Ту-154 е кацнал в Охрид след 17:30 часа. Той трябва да прибере оцелелите български туристи. С машината пристигна и зам.-министърът на външните работи Марин Райков. Той ще се срещна се оцелелите български туристи. В Охрид пристигна и екип от 9 души – лекари и психолози, от Военномедицинска академия заминава с правителствения самолет за Охрид, съобщи правителствената информационна служба.

Във връзка с трагичния инцидент с български граждани президентът Първанов е провел телефонни разговори с министър-председателя Бойко Борисов и му е предложил неотложни мерки, които българската държава и правителство трябва да предприемат за оказване на помощ на пострадалите ни сънародници.

Македонският президент Георге Иванов е уверил българския държавен глава, че се полагат всички грижи за оцелелите при инцидента.

Държавният глава изразява своите дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите и пострадалите. Президентът Първанов отмени всички свои планирани ангажименти за днес и утре, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министърът на отбраната Николай Младенов е предложи пълно съдействие на македонския си колега Зоран Коняновски. Двамата министри поддържат постоянна телефонна връзка. Министерството на отбраната има готовност да изпрати самолет „Спартан" за жертвите, съобщи пресцентърът на ведомството.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще проверява фирмата, превозила българите до Охрид, както и всички, свързани с организиране на пътуването. Това каза заместник-министърът с ресор "Туризъм" Иво Маринов.

Българите са били превозени до Охрид от фирма ЕТ "Солак-тур". Първоначално хората е трябвало да пътуват с фирма "Клюнчев". 

Фирмата превозвач, която е организиралa екскурзията до Охридското езеро, е регистрирана в Кричим. От две години офисите на фирмата са преместени в Кърджали, съобщи кметът на община Кричим Атанас Калчев.

Собственик на "Солак-тур" е Юсуф Солак. Той разполага с 5 или 6 автобуса, които са в добро състояние и не са стари. Фирмата е лицензирана. Тя извършва дейност повече от 15 години. Регистрирана е в периода между 1991-1993 г.

Автобусът, с който е пътувала българската група с туристи за Македония, е собственост на фирма „Солак”. Това потвърди и директорът на ИА "Автомобилна администрация" Любомир Христов.

Какво е мястото на фирма „Клюнчев” в това пътуване все още не е ясно. Проверката ще го покаже, обясни Христов. По думите му обаче и двете фирми имат лиценз за извършване на обществен превоз на пътници.

Във връзка с трагедията в Охрид е създаден Кризисен щаб, ръководен от заместник-министъра на външните работи Милен Люцканов. Това съобщиха от МВнР. Открита е гореща телефонна линия с номер 02/948 30 03.

На мястото на в следобедните часове трябваше да пристигне президентът на Македония Георге Иванов. Той е прекъснал всичките си официални срещи и е заминал към мястото на потъването на кораба.

В местността "Елешец" пристигнаха македонският министър на отбраната Зоран Коняновски. На път за Охрид са министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска, министърът на транспорта и съобщенията Миле Янакиески, както и министърът на здравеопазването Буяр Османи. Впоследствие македонските медии съобщиха, че транспортният министър на Македония си е подал оставката по морални причини.

73 пътници са пътували на кораба „Илинден". Това съобщи министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска. Корабът е имал право да превозва 45 пътници. По думите на Янкуловска и в момента продължава операцията по издирване на още трима души.

Министърът на транспорта и съобщенията Миле Янакиески от своя страна заяви, че инцидентът ще бъде разследван, за да се види дали броят на хората е причината за потъване на кораба. Той потвърди, че си е подал оставката.

Всички тържества за празника на Пловдив утре се отменят заради трагичния инцидент в Охридското езеро. Това съобщи кметът на община Пловдив Славчо Атанасов. Очаква се той да разговаря с Пловдивския митрополит Николай утре сутрин да бъде отслужена панихида в памет на загиналите, а не както бе предвидено молебен. Още днес знамената в Пловдив ще бъдат свалени наполовина, каза още Славчо Атанасов.

Македонското правителство тази вечер ще проведе извънредно заседание по повод потъването на кораба „Илинден” в Охридското езеро, предаде македонската телевизия Канал 5. Същевременно, правителството реши във връзка с трагедията утре да бъде обявен Ден на траур в Македония.

 

Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания.

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Република Македония и Албания. Заема площ от 353,9 км². Максималната дължина на езерото е 30 километра, а широчината му - 14,5 км. Крайбрежната му линия е дълга 88 км. Най-голямата му дълбочина е измерена срещу село Пещани - 287,4 м, а средната му дълбочина е 163,71 м. Езерото е и най-голямото и най-дълбокото в Егейската езерна зона. Според дълбочината си езерото се нарежда на седмо място в Европа.

Температурата на водата на езерото рядко пада под нулата, поради което то не замръзва. Обикновено температурата на водата не пада под 4° С. Само в изключително студени зими водата замръзва в някои участъци край брега - край Струга, село Калища, Стружко, по-рядко при Охрид. Водата на езерото започва да загрява в края на месец март, а най-високата й температура е през август. До септември в езерната вода се акумулира значително количество топлина, която по-късно се отделя и спомага за относително меката есен по крайбрежието.

Използвана е информация от Агенция "Фокус", Агенция БГНЕС, Dariknews.bg, българските телевизии и международните медии.

По статията работят: Петър Чернев и Лили Бончева


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...