Търсим книги в уебкаталог, обединяващ 24 библиотеки в страната

07.06.2013 | 15:53
по статията работи: Георги Георгиев
Над 2 млн. записа вече са достъпни безплатно в онлайн каталога на библиотеките НАБИС
Търсим книги в уебкаталог, обединяващ 24 библиотеки в страната

Над 2 милиона записа вече предлага единният онлайн каталог на академичните библиотеки в страната НАБИС.

Общият брой на записите надхвърли два милиона с добавянето на библиографските записи на Русенската регионална библиотека, съобщиха от фондация НАБИС, цитирани от iNews.bg

На адрес nalis.bg всеки потребител на интернет може да търси заглавия на книги, на списания, архивни материали и други библиографски данни в онлайн базите на 24 библиотеки в страната.

Търсенето е абсолютно безплатно и е достъпно за всеки чрез сводния каталог НАБИС, проект на Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система".

В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които дават достъп до своите електронни каталози. Главната цел е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската

информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал.

Учредители на фондация НАБИС, която развива проекта за сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Американският университет в България, а финансирането е осигурено от фондация "Америка за България".

"Дигиталният каталог на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" има около 550 посещения на ден, като повечето са през почивните дни, стана ясно на форума.

"Дигитализирането дава възможност да се представят заедно, като органична библиотека, книги, миниатюри, стари ръкописи от различни библиотеки, пръснати из цял свят, като България има своето участие в този процес", заяви директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова.

По думите ѝ в каталога вече има 200 хиляди дигитализирани файла с периодични издания. Проф. Христова сподели и за идеята за създаване на "Библиотека на отричаните книги", която ще бъде каталог на апокрифни книги, забранени текстове от V в. пр.Хр. до XIX век.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 24.05   1798 г. – Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. – Американският колесен параход "Савана" се отправя на път за Европа и става...