Наредба за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти

МС

Държавен вестник брой: 20

Година: 2007

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 19.03.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят изискванията към определени бои, лакове и авторепаратурни продукти съгласно приложение № 1 с оглед предотвратяване или намаляване замърсяването на въздуха, свързано с участието на летливи органични съединения (ЛОС) при образуването на тропосферен озон, включително норми за максимално допустимо съдържание на ЛОС в продуктите в годно за употреба състояние, и правилата за етикетиране и пускане на пазара на продукти, в т.ч. със съдържание на ЛОС, по-високо от установените норми.

Чл. 2. Наредбата не изключва действието на други нормативни актове, включително свързани с етикетирането, качеството на продуктите, сигурността, защитата на човешкото здраве и околната среда.

Глава втора
НОРМИ ЗА МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЛОС, ЕТИКЕТИРАНЕ И ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА

Чл. 3.
(1) Лицата, които пускат на пазара продукти съгласно приложение № 1 със съдържание на ЛОС в тях, трябва да осигурят съответствието им с максимално допустимите норми съгласно приложение № 2.
(2) Лицата, пуснали на пазара продукти по ал. 1, предоставят информация съгласно приложение № 3 на съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за предходната календарна година до края на март следващата година.

Чл. 4.
(1) За продукти съгласно приложение № 1, към които се прибавят разтворители или други компоненти, съдържащи разтворители, с цел получаване на годен за употреба краен продукт, изискванията на ал. 3 се прилагат към годния за употреба краен продукт.
(2) За определяне съответствието на продуктите съгласно приложение № 1 с нормите съгласно приложение № 2 се използват аналитичните методи съгласно приложение № 4.

Чл. 5.
(1) На етикета върху опаковката на продуктите съгласно приложение № 1 освен информацията, определена в Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и препарати, в Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати, приета с Постановление № 316 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2004 г. и бр. 50 и 57 от 2005 г.), и в Наредба № 3 от 2003 г. за Националната схема за екомаркировка (обн., ДВ, бр. 49 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 42 от 2006 г.), се изписват следните данни:
1. подкатегорията на продукта и нейното обозначение, както и съответната норма за максимално допустимо съдържание на ЛОС в g/l съгласно приложение № 2;
2. максимално съдържание на ЛОС в g/l, определено за съответния продукт в неговото състояние, годно за употреба.
(2) Текстът на етикета е на български език съгласно образеца по приложение № 5.

Чл. 6. Пускането на пазара и/или употребата на продукти съгласно приложение № 1, несъответстващи на нормите съгласно приложение № 2, се допуска само ако те се използват в инсталации, отговарящи на изискванията на Наредба № 7 от 2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96 от 2003 г.), при наличието на утвърден актуален план за управление на разтворителите (ПУР) по чл.20 от същата наредба или на издадено комплексно разрешително по реда на глава седма, раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Чл. 7. Лицата, употребили продукти по чл. 6, предоставят информация на съответната РИОСВ съгласно приложение № 6 за предходната календарна година до края на март следващата година.

Чл. 8.
(1) За целите на възстановяване и поддръжка на обекти (сгради или стари превозни средства), определени като паметници на културата по реда на чл.4 от Закона за паметниците на културата и музеите, министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице издава разрешение за употреба на точно определени количества продукти, които не съответстват на нормите съгласно приложение № 2 за съдържание на ЛОС.
(2) Разрешението по ал. 1 важи само за посочените в него видове и количества препарати и има валидност 6 месеца от датата на издаването му.
(3) За издаване на разрешение физическите или юридическите лица подават до министъра на околната среда и водите или до оправомощено от него длъжностно лице заявление на хартиен и магнитен носител съгласно приложение № 7.
(4) Към заявлението по ал. 3 се прилагат:
1. документи, удостоверяващи статута на обекта по Закона за паметниците на културата и музеите, и данни за вида и необходимите количества продукти, валидни за конкретния случай;
2. документ за платена такса.
(5) Министърът на околната среда и водите или оправомощеното от него длъжностно лице разглежда постъпилото заявление, като проверява статута на обекта, заявените количества и информацията за производителя и доставчика.
(6) В 14-дневен срок от получаване на документите по ал. 5 компетентният орган по ал. 3 уведомява заявителя за допуснати грешки и непълноти в тях. Заявителят е длъжен да ги отстрани в 7-дневен срок от получаване на съобщението.
(7) Разрешението се издава по образец съгласно приложение № 8 в 30-дневен срок от датата на подаване на заявлението или от получаването на цялата необходима информация.
(8) Разрешението се изпраща на заявителя и в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за включване в информационната система в 5-дневен срок от издаването му.

Чл. 9. След изтичане срока на разрешението лицата, употребили продукти по чл. 8, предоставят информация на РИОСВ съгласно приложение № 6 в 14-дневен срок.

Глава трета
ДОКЛАДВАНЕ

Чл. 10. Изпълнителната агенция по околна среда поддържа информационна система съгласно програмата за мониторинг по чл. 11 за съответствие с изискванията на наредбата, включително данни за продуктите по чл. 6 и за издадените разрешителни по чл. 8.

Чл. 11.
(1) Министерството на околната среда и водите съвместно с ИАОС разработва програма за мониторинг с цел оценка на съответствието с изискванията на наредбата по отношение на спазването на максимално допустимото съдържание на ЛОС съгласно приложение № 2, изискванията за етикетирането по чл. 5 и допусканите изключения за употреба на продукти по чл. 6 и 8.
(2) Мониторингът по ал. 1 се извършва от министъра на околната среда и водите или от оправомощено от него длъжностно лице или от директора на съответната РИОСВ.
(3) Резултатите от програмата за мониторинг се използват за докладване пред Европейската комисия (ЕК) с цел доказване на съответствие с изискванията на наредбата.

Чл. 12. Министерството на околната среда и водите изготвя доклади в официално приетата от ЕК форма.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Компетентен орган" за прилагане изискванията на наредбата, в т.ч. за своевременното предприемане на необходимите и достатъчни мерки и действия по тяхното налагане, е министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице.
2. "Вещество" е всеки химичен елемент или негови съединения, образувани в природата или промишлено произведени, независимо от агрегатното им състояние - твърдо, течно или газообразно.
3. "Препарати" са смеси или разтвори, съставени от две или повече вещества.
4. "Органично съединение" е всяко съединение, съдържащо въглерод и поне един или повече атоми от следните елементи: водород, кислород, сяра, фосфор, силиций, азот или халогенни, с изключение на въглеродни оксиди и неорганични карбонати и бикарбонати.
5. "Летливо органично съединение (ЛОС)" е всяко органично съединение, което има температура на кипене, по-ниска или равна на 250°С, измерена при стандартно налягане 101,3 kРа.
6. "Годен за употреба краен продукт" е препарат, включващ всички съставки, прибавени преди неговото нанасяне върху повърхността.
7. "Съдържание на ЛОС" е масата на летливите органични съединения, изразена в грамове (g), без да се включва масата на ЛОС, която реагира химически при съхненето, за да образува част от покритието, отнесена спрямо 1 литър (l) от годния за употреба краен продукт съгласно § 1, т. 6.
8. "Органичен разтворител" е всяко ЛОС, което се употребява самостоятелно или в комбинация с други вещества, за да разтваря или да разрежда суровини, продукти или отпадъци, или се употребява като почистващо средство за разтваряне на замърсители или като средство за диспергиране, или за регулиране на вискозитета, или за регулиране на повърхностни напрежения, или като пластификатор или консервант.
9. "Продукт за (нанасяне на) покритие" е всеки препарат, включително всички органични разтворители или препарати, съдържащи органични разтворители, необходими за правилното му нанасяне, който се използва за образуване на филм с декоративен, защитен или друг функционален ефект на повърхността.
10. "Филм" е непрекъснат слой, получен в резултат на прилагането на едно или повече покрития върху някакъв материал.
11. "Бои и лакове" са продукти, използвани за покрития на сгради, на техни повърхности и принадлежности, и свързаните с тях структури за декоративни, функционални и защитни цели, изброени в подкатегориите съгласно приложение № 1, с изключение на аерозолите.
12. "Продукти за покрития на водна основа (ППВО)" са препарати за покрития, чийто вискозитет се регулира с използване на вода.
13. "Продукти за покрития на основата на разтворител (ППОР)" са препарати за покрития, чийто вискозитет се регулира с използване на органичен разтворител.
14. "Авторепаратурни продукти" (продукти за пребоядисване - поправка на пътни превозни средства) са препарати, които се използват при пребоядисване - поправка на пътни превозни средства от отделните категории съгласно Закона за движението по пътищата или на части от тях в рамките на извършвания ремонт, консервация или декориране на превозното средство извън инсталациите на производителя.
15. "Пускане на пазара" е осигуряване достъп на трети страни чрез размяна, срещу заплащане или безплатно. За целите на наредбата вносът на митническата територия на Европейската общност се счита за пускане на пазара.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. В приложение № 1 към чл.2, ал. 1 от Наредба № 7 от 2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации т. 12.1 се отменя.

§ 3. Продукти по чл. 1, несъответстващи на изискванията на чл. 3, които са произведени преди датите, определени за съответните етапи съгласно приложение № 2, могат да се пускат на пазара в срок 12 месеца след същите дати.

§ 4.
(1) Първите два доклада по чл. 12 се изготвят и представят на ЕК 18 месеца след датите за постигане на съответствие с максимално допустимото съдържание на ЛОС съгласно приложение № 2, като впоследствие доклади се изготвят и представят на ЕК на всеки 5 години.
(2) Годишни данни се предоставят на ЕК при поискване.

§ 5. Анализите за установяване съответствието на продуктите по наредбата чрез използване на аналитични методи съгласно приложение № 4 към чл. 4, ал. 2 се извършват от акредитирани лаборатории от 1 януари 2008 г.

§ 6. Министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице дава указания по прилагането на наредбата.

§ 7. Министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице упражнява контрол за спазване изискванията на наредбата.

§ 8. Наредбата се приема на основание чл.11а, ал. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух, въвежда изискванията на Директива 2004/42/EС на Парламента и Съвета на Европа от 21 април 2004 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти и за изменение на Директива 1999/13/ЕС.

§ 9. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към чл. 1

Категории и подкатегории бои, лакове и авторепаратурни продукти

1. Категория "Бои и лакове"
За целите на наредбата "бои и лакове" са продуктите, изброени в подкатегории по-нататък, с изключение на аерозолите. Това са продукти за нанасяне на покрития, използвани за сгради, техни повърхности и принадлежности, и свързаните с тях структури за декоративни, функционални и защитни цели.
Подкатегории:
а) "Продукти за матови покрития за вътрешни стени и тавани" - предназначени за вътрешни стени и тавани със степен на блясък <= 25@60°.
б) "Продукти за гланцови покрития за вътрешни стени и тавани" - предназначени за нанасяне на вътрешни стени и тавани със степен на блясък > 25@60°.
в) "Продукти за покрития за външни стени на минерална основа" - предназначени за прилагане на външни стени, зидария, тухли или мазилка.
г) "Вътрешни/външни декоративни и покривни бои за дърво, метал или пластмаса" - предназначени за декориране и плакиране и които образуват непрозрачен филм. Тези продукти за покрития са предназначени за дърво, метал или пластмасова основа. Тази подкатегория включва долен слой и междинно покритие.
д) "Вътрешни/външни декоративни лакове и байцове за дърво" - предназначени за образуване на прозрачен или полупрозрачен филм за декориране и защита на дърво, метал и пластмаса.
Тази подкатегория включва непрозрачните байцове за дърво. "Непрозрачен байц за дърво" е продукт за покритие, който образува непрозрачен филм за декорация и защита на дървесина от атмосферни въздействия, както е определено в EN 927-1, в рамките на полуустойчива категория.
е) "Тънкослойни байцове за дърво" - тънкослойни байцове за дърво, които в съответствие с EN 927-1:1996 дават дебелина, по-малка от 5 µm при изпитване съгласно ISO 2808:1997, метод 5A.
ж) "Грундове" - продукти за покритие с уплътняващи и/или изолиращи свойства, предназначени за прилагане върху дърво, стени и тавани.
з) "Фиксиращи грундове" - продукт за покрития, предназначени за стабилизиране на ронливи основи или за придаване на водоизолационни свойства и/или за защита на дървесина срещу "синя плесен".
и) "Еднокомпонентни продукти за покрития" - базирани на филмообразуващ материал. Те са предназначени за приложения, изискващи специално изпълнение, като грунд и финишно покритие за пластмаси, грунд за черни метали, грунд за цветни метали като цинк и алуминий, антикорозионни покрития, подови покрития, включително за циментови и дървени подове, "антиграфити", трудногорими покрития, както и покрития за хранително-вкусовата промишленост и здравеопазването, отговарящи на хигиенните стандарти.
к) "Двукомпонентни продукти за покрития" - със същата употреба като еднокомпонентните, но с втори компонент (например третични амини), добавен непосредствено преди употребата.
л) "Многоцветни продукти за покрития" - предназначени да дават два тона или многоцветен ефект при непосредствено еднократно нанасяне.
м) "Продукти за декоративни покрития" - предназначени да придадат специфичен естетичен ефект върху специално подготвени предварително боядисани основи или покрития, впоследствие обработени с различни инструменти през етапа на съхнене.
2. Категория "Авторепаратурни продукти"
За целите на наредбата "авторепаратурни продукти" са изброените по-нататък подкатегории. Те се използват при поправка и пребоядисване на пътни превозни средства, определени със Закона за движението по пътищата, на части от тях или прилагани като част от ремонта за външна защита или декорация извън производствените инсталации.
Подкатегории:
а) "Подготвителни и почистващи продукти" - предназначени да отстраняват стари покрития и ръжда по механичен или химичен път или за осигуряване за ново покритие:
аа) "подготвителни продукти" - включват продукти за почистване на пистолети (пневматични пистолети за нанасяне на покрития и друго оборудване), препарати за отстраняване на стари бои, обезмаслители (включително антистатици за пластмаси) и препарат за отстраняване на силикон;
бб) "продукт за предварително почистване" - предназначен за отстраняване на замърсявания от повърхността при подготовката и непосредствено преди нанасянето на покриващия материал.
б) "Кит" - плътен материал, предназначен за запълване на дълбоки повърхностни дефекти непосредствено преди нанасянето на шприц кит.
в) "Грунд" - предназначен за нанасяне върху чисти метални повърхности или съществуващо финишно покритие, осигуряващо корозионна защита до нанасяне на шприц кита:
аа) "Шприц кит" - продукт за покритие, предназначен за прилагане непосредствено преди нанасяне на последния повърхностен слой за придаване на устойчивост при корозия и прилепване на най-горния слой и за да подпомогне образуването на еднородно покритие и запълване на малки повърхностни дефекти;
бб) "универсален грунд за метал" - продукт за покритие, предназначен за употреба като грунд за подобряване на адхезията, грунд за защитно покритие, грунд за изравняване на повърхностите, междинен слой, прахов грунд, грунд от т.нар. тип "мокро върху мокро", кит за неизшкурени повърхности и шприц китове;
вв) "грунд за временна защита" - продукт за покритие, съдържащ поне 0,5 на сто (масови процента) фосфорна киселина, предназначен за прилагане директно върху чисти метални повърхности за осигуряване на корозионна устойчивост и адхезия; грундове за заваръчни шевове; разяждащи (ецващи) разтвори за галванични и поцинковани повърхности.
г) "Продукт за финишно покритие" - всеки продукт за пигментно покритие, предназначен за нанасяне в един слой или многослойна система за осигуряване на гланц и дълготрайност. Включва всички продукти като основни покрития (т.нар. "база") и безцветни покрития:
аа) "продукт за основно покритие (база)" - съдържащ пигмент, предназначен да придаде цвят или друг желан оптичен ефект, но не и блясък или устойчивост на покритието;
бб) "продукт за прозрачно покритие" - предназначен да осигури транспарентно покритие, придавайки окончателен блясък и устойчивост на покрития, нанесени преди това.
д) "Продукти за специални финишни (завършващи) покрития" - предназначени за нанасяне като горни покрития, изискващи специални свойства, като металически или перлен ефект, в единичен слой, висококачествен плътен цвят и т.н., безцветни покрития (например устойчиви на надраскване и флуорни безцветни покрития), светлоотразителни основни покрития, структурни покрития (например от типа "ковано желязо" - хамершлак лак), "противоплъзгащи" покрития, подпокривни уплътнители, покрития от т.нар. тип "анти чип", финишни покрития за вътрешна употреба (вътрешността на МПС), и аерозоли.

Приложение № 2
към чл. 3, ал. 1

Норми за максимално допустимо съдържание на ЛОС в продукти по чл. 1

А. Категория "Бои и лакове"

Подкатегория на продукта Тип Етап 1(*) Етап 2(*)
(от 1 януари 2007 г.) (от 1 януари 2010 г.)
1 2 3 4
a) Продукти за матови покрития за вътрешни (1)ППВО 75 30
стени и тавани (2)ППОР 400 30
б) Продукти за гланцови покрития за вътрешни ППВО 150 100
стени и тавани ППОР 400 100
в) Продукти за покрития за външни стени на ППВО 75 40
минерална основа - предназначени за прилагане ППОР 450 430
на външни стени, зидария, тухли или мазилка
г) Вътрешни/външни декоративни и покривни ППВО 150 130
бои за дърво, метал или пластмаса ППОР 400 300
д) Вътрешни/външни декоративни лакове и ППВО 150 130
байцове за дърво, включително непрозрачни ППОР 500 400
байцове за дърво
е) Вътрешни и външни тънкослойни байцове ППВО 150 130
за дърво ППОР 700 700
ж) Грундове ППВО 50 30
ППОР 450 350
з) Фиксиращи грундове ППВО 50 30
ППОР 750 750
и) Еднокомпонентни продукти за покрития ППВО 140 140
ППОР 600 500
к) Двукомпонентни продукти за покрития ППВО 140 140
ППОР 550 500
л) Многоцветни продукти за покрития ППВО 150 100
ППОР 400 100
м) Продукти за декоративни покрития ППВО 300 200
ППОР 500 200

(*) Всички норми са изразени в g/l годен за употреба краен продукт.
(1)ППВО - продукти за покрития на водна основа.
(2)ППОР - продукти за покрития на основата на органичен разтворител.
Б. Категория "Авторепаратурни продукти"

Подкатегория на продукта Фаза 1(*)
(от 1 януари 2007 г.)
a) Подготвителни и почистващи продукти
- Подготвителни продукти 850
- Продукти за предварително почистване 200
б) Кит - всички видове 250
в) Грунд
- Шприц кит и универсален грунд за метал 540
- Грунд за временна защита 780
г) Продукт за финишно покритие 420
д) Продукти за специални финишни покрития 840

* Нормите са изразени в g/l годен за употреба краен продукт с изключение на подкатегория "a", при която трябва да се извади съдържанието на водата в продукта, годен за употреба.

Приложение № 3
към чл. 3, ал. 2

Информация

за пуснати на пазара продукти за нанасяне на покрития по чл.3 от Наредбата за ограничаване емисиите на ЛОС при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти от:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(наименование на лицето - производител, вносител, адрес, тел., e-mail, БУЛСТАТ (ЕИК и ЕГН), лице за контакт)

Във връзка със задължението по чл.3, ал. 2 от Наредбата за ограничаване емисиите на ЛОС при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти декларирам следните видове и количества продукти:

Категория

Количество

Производител

Вносител

Забележка

по

на продукта

(кг/г)

ред

I. Бои и лакове
II. Авторепаратурни продукти

Известно ми е, че за представянето на неверни данни нося отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс и подлежа на санкциониране по чл.34д от Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Дата: Подпис:

Приложение № 4
към чл. 4, ал. 2

Аналитични методи за определяне съдържанието на ЛОС в продуктите по чл. 1

Параметър Дименсия Метод Година на публикуване
Съдържание на ЛОС g/1 ISO 11890-2 Бои и лакове - 2002
Определяне съдържанието на летливи
органични съединения (ЛОС) - част 2.
Метод на газовата хроматография
Съдържание на ЛОС g/l ASTM D 2369 2003
при наличие на реак- Стандартен метод за определяне съдър-
тивни разредители жанието на летливи органични съеди-
нения (ЛОС) в продуктите за нанасяне
на покрития

Приложение № 5
към чл. 5, ал. 2

Етикетиране на продукти по чл.1

1. Пояснения относно данните за включване в съдържанието на етикетите на продукти по чл. 1 от Наредбата за ограничаване емисиите на ЛОС при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти:

Характеристики за публикуване Пример 1 Пример 2
Подкатегория на продукта съгласно приложение № 2 е) Вътрешни и външни ж) Грунд
тънкослойни байцове Шприц кит и универ-
за дърво - ППВО сален грунд за метал
Максимално допустимо съдържание на ЛОС в g/l 150 540
съгласно приложение № 2
Максимално съдържание на ЛОС, специфично за 120 490
готовия за употреба краен продукт, g/l*

2. Числовите данни по чл. 5, ал. 1 се изписват във вид на вертикално или хоризонтално представена дроб, като след подкатегорията в числителя се посочва максимално допустимото съдържание на ЛОС в g/l съгласно приложение № 2, а в знаменателя се посочва максималното съдържание на ЛОС, специфично за готовия за употреба съответен краен продукт, * в g/l:

150
Пример 1. "е) Вътрешни и външни тънкослойни байцове за дърво - ППВО _____ " или
120

"е) Вътрешни и външни тънкослойни байцове за дърво - ППВО 150/120".

540
Пример 2. "ж) Грунд - Шприц кит и универсален грунд за метал _____ " или
490

"ж) Грунд - Шприц кит и универсален грунд за метал 540/490".

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
* Специфично за конкретния продукт (марка, вид).

Приложение № 6
към чл. 7 и 9

Информация

за употребени продукти за нанасяне на покрития по чл. 6 и 8 от Наредбата за ограничаване емисиите на ЛОС при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти от:
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(наименование на лицето - потребител (оператор, лице, стопанисващо обект - паметник на културата), адрес, тел., e-mail, БУЛСТАТ (ЕИК и ЕГН), лице за контакт)

Във връзка със задължението по чл.7 (чл.9) от Наредбата за ограничаване емисиите на ЛОС при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти декларирам следните видове и количества продукти по чл.6 (чл.8) от наредбата:

Категория Тип на продукта Количество Произво- Достав- Вноси- Съдържа- Забе-
по и подкатегория съгласно прило- (кг/г) дител чик тел ние на лежка
ред на продукта жение № 2 ЛОС (g/l)
(ППВО или
ППОР)(1)

I. Бои и лакове
1. Подкатегория "а" ППВО
ППОР
2. Подкатегория "б" ППВО
ППОР
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
II. Авторепаратурни продукти
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

Забележки: 1. Операторите на инсталации по Наредба № 7 от 2003 г. вписват №/дата на решението на РИОСВ за утвърден първоначален ПУР и №/дата на документ, удостоверяващ наличието на утвърден актуален ПУР за предходния период.
2. Лицата по чл. 8 вписват и номер и дата на разрешението за употреба на продукти.

Известно ми е, че за представянето на неверни данни нося отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс и подлежа на санкциониране по чл.34д от Закона за чистотата на атмосферния въздух.
_________________________
(1) Продукти за покрития на водна основа и продукти за покрития на основа органичен разтворител.

Дата: Подпис:

Приложение № 7
към чл. 8, ал. 3

До .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

гр. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

ЗАЯВЛЕНИЕ

за издаване на разрешение за употреба на продукти по чл. 8, ал. 3 от Наредбата за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти
от .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
(наименование, име, адрес, БУЛСТАТ, ЕИК(1) , ЕГН, телефон на лицето, стопанисващо обекта, регистриран като паметник на културата по чл.4 от Закона за паметниците на културата и музеите, местонахождение и точен адрес на обекта)
На основание чл.8 от наредбата за нуждите на реставрация и поддържане на обект (сграда или старо превозно средство) .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ,

(точно наименование на обекта)

с настоящото заявявам необходимостта от закупуване (доставка) и употреба на продукти за нанасяне на покрития, неотговарящи на изискванията за максимално съдържание на ЛОС по чл. 3 от наредбата, както следва:

Наименование

Категория,

Норма за

Максимално допус-

Количество,

на продукта

подкатегория

максимално

тимо съдържание на

kg

и тип на

съдържание

ЛОС в готовия за

продукта

на ЛОС, g/l

употреба краен

съгласно при-

продукт, g/l, съгласно

ложение № 2

приложение № 2

.. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .

Декларирам, че:
1. Разрешените количества от посочените продукти за нанасяне на покрития ще бъдат използвани само за
нуждите на посочения по-горе обект в срок до .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
2. Посочените продукти ще бъдат доставени от:
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
(наименование (име), адрес, БУЛСТАТ, ЕИК, телефон на производителя (доставчика).
Известно ми е, че за представянето на неверни данни нося отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс и подлежа на санкциониране по чл.34д от Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Дата: Подпис:
Печат на декларатора:
(собственик или лицето, стопанисващо обекта)

Приложения: документи, удостоверяващи статута на обекта съгласно чл.4 от Закона за паметниците на културата и музеите и критериите, въз основа на които е определен статутът на обекта.
_________________________
(1) Единен идентификационен код по Закона за търговския регистър.

Приложение № 8
към чл. 8, ал. 7

РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА

№ .. .. .. .. / .. .. .. .. г.

На основание чл. 8 от Наредбата за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти във връзка със:
1. Постъпило заявление съгласно чл. 8, ал. 3 № .. .. .. .. .. .. .. /дата .. .. .. .. .. .. .. .. .., заявител.
2. Документ, удостоверяващ статута на обекта като паметник на културата № .. .. .. .. .. .. .. .. ., дата .. .. .. .. .. .. .. .. ..
3. Критерии за определяне статута на обекта, както следва:
- .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..;
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
Разрешавам на:
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..,
(наименование, име, адрес, БУЛСТАТ (ЕИК, ЕГН), телефон на лицето, стопанисващо обекта,
местонахождение и точен адрес на обекта (сграда или старо превозно средство),
регистриран като паметник на културата по чл.4 от Закона за паметниците на културата и музеите, с адрес:
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(точен адрес или регистрация на обекта)
да употреби за нуждите на реставрацията и поддържането на обект .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. , регистриран като паметник на културата, и посочените основания, продукти за нанасяне на покрития по чл. 8 от наредбата, както следва:
1. Търговско наименование на продукта.
2. Категория, подкатегория и тип на продукта съгласно приложение № 2.
3. Норма за максимално допустимо съдържание на ЛОС, g/l.
4. Максимално съдържание на ЛОС в готовия за употреба краен продукт, g/l.
5. Количество, kg.
6. Разрешението за употреба на посочените продукти за нанасяне на покрития е валидно в срок от (дата) до (дата).
7. Разрешените продукти и количества по чл. 8 могат да се употребяват само за възстановяване и поддръжка на обекта, за който е получено разрешителното.
8. В 14-дневен срок от изтичането на срока на разрешителното да се предостави информация в РИОСВ за употребата на продукта по приложение № 6.
Разрешението може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от съобщението му.

Дата: Компетентен орган:
Подпис:
Печат:
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив