Кои ще са най-стресиращите професии през 2013 г. 1

04.01.2013 | 15:50
по статията работи: Петър Чернев
Топ 10 на заниманията, които предизвикват най-големи неудобства на практикуващите ги
Кои ще са най-стресиращите професии през 2013 г.

В дадени моменти всеки от нас е усещал колко трудно и натоварващо е това, с което се занимава. Някои професии обаче са по-стресиращи от други. Сайтът CareerCast.com e изготвил класация на 200-те професионални занимания, които са най-стресиращи. Тя се базира на физическите изисквания, крайните срокове, публичността и други.

Всички тези фактори формират така наречения стрес резултат. Колкото е по-стресираща една дейност, толкова по-голям е той.

Представяме ви 10-те професии, които според изследването ще бъдат най-стресиращи през 2013 г. в САЩ. До голяма степен те се припокриват с подобните позиции в България.

На 10-о място са работещите в полицията. Заетите в тази сфера получават стрес резултат от 45,6. Най-важният фактор за това е, че полицаите могат да бъдат убити във всеки един момент при изпълнение на служебните си задължения.  

На следващо 9-о място са шофьорите на такси. Техният резултат е 46,18. Недостатъците на тази професия не са малко – ниско заплащане, неудобни часове за работа и др. Освен това таксиджиите са едни от най-застрашените от обир.

8-и се нареждат журналистите. Техният стрес резултат е 46,75. Съкращенията стават все по-честа практика. Това означава все по-дълги работни дни за останалите журналисти, които освен всичко трябва да се справят и с най-новите онлайн технологии. Освен това репортерите са непрекъснато пред очите на хората.

Не по-малко рискова е работата и на фоторепортерите. Те попадат на 7-о място сред най-рисковите професии. Стрес резултатът в този случай е 47,12. Рисковете тук са широко известни – заетите в тази сфера трябва да могат да осигурят качествени снимки от всички възможно най-опасни точки на страната и света.

На 6-о място са висшите ръководители в компаниите. Техният стрес резултат е 47,46. Заетите в тази сфера трябва да се справят с проблеми от всякакво естество, включително и с международни спадове на пазарите.

На 5-о място са мениджърите „Връзки с обществеността“ на компаниите. Техният резултат е 48,52. Заетите в тази сфера трябва да могат да мислят бързо и да взимат решения под стрес. Освен това тяхната работа е свързана с почти непрекъсната публичност.

Следващи в класацията са пилотите на самолет. Техният резултат от 60,28 ги нарежда на 4-о място. В тази сфера опасностите са много и разнообразни. За да вършите тази работа, ще трябва да сте готови често  да се разделяте със семейството си за дълги периоди от време.

Челната тройка започва с попадащите на трето място пожарникари. Техният резултат е 60,45. Заетите в тази сфера обикновено работят на 48-часови смени. Този фактор допринася за натрупването на физическа умора, което може да доведе до сериозни проблеми.

На второ място се нареждат военните генерали. Стрес резултатът на тази професия е 65,54. Генералите трябва да вземат решения в битка, от които може да зависи животът на много войници.

Най-стресиращата работа за 2013 г. според CareerCast.com е дейността на постоянния състав на армията на съответната държава. Войниците във всеки един момент могат да бъдат извикани да участват в даден военен конфликт. Дори това да не се случи, членовете на армията могат да бъдат принудени да участват в различни опасни занимания.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.43/9
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Gergana Georgieva 06.01.2013 | 11:01
Учителите въобще не ги броите понеже те генерално са си под напрежение, а?! За тях е невидимото нулево място!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...