Холандия против България в ЕС

10.11.2005 | 09:10
по статията работи: econ.bg
Говорителят на МВнР Д. Цанчев заяви, че не разполага с информация по проблема

 

Управляващата в Холандия християндемократическа партия се противопоставя на бързата ратификация от втората камара на холандския парламент на договора за присъединяване на България и Румъния.

Това стана ясно след приключилите след полунощ дебати в холандския парламент за втората вълна на разширяването на Европейския съюз. Християндемократите, заедно с партията на зелените и партията на Пим Фортаун, поиска от холандския парламент да не избързва с ратификацията на договора за присъединяване на България и Румъния.

Според Максим Ферхаген, лидер на парламентарната група на християндемократите, към настоящия момент двете страни не отговарят на условията за присъединяване. Християндемократическата партия настоява върху двете страни да се упражнява максимален натиск за изпълнение на условията и предлага да се изчака с ратификацията на договора до появата на следващия доклад на Европейската комисия през април 2006-та година.

Лидерът на парламентарната фракция на християндемократите дори внесе предложение за решение за отлагане на ратификацията. Предложението ще бъде гласувано от втората камара на холандския парламент следващия вторник. Инициативата на Максим Ферхаген предизвика сблъсък между него и холандския външен министър Бернард Бот. Според Бот отлагането на ратификацията на договора ще има негативен ефект върху мотивацията на двете страни да продължат с реформите особено в сферите, за които бяха критикувани от последния доклад на Европейската комисия. Бернард Бот и холандското правителство настояват за ратификация на договора още преди Коледа.

Мартин Ферхаген, който по време на дебата подчерта, че въпреки че България е по-напред в изпълнение на критериите от Румъния, на двете страни продължава да се гледа като на една група, не бе открит за коментар за внесеното предложение за отлагане на ратификацията на договора за присъединяване на двете страни.

Нямам информация и не знам, че управляващите в Холандия се противопоставят на бързата ратификация на договора за присъединяване на България и Румъния. Това заяви говорителят на министерството на външните работи Димитър Цанчев. Той каза, че не е разговарял с посланика ни в Холандия Валентин Порязов и научава новината от БГНЕС. "Трябва да проверя и тогава ще мога да ви кажа каквото и да било по въпроса", допълни Цанчев./Източник: БГНЕС

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...