Международна конференция "Нови медии, нови наркотици, нови зависимости"*

26.11.2010
Международна конференция "Нови медии, нови наркотици, нови зависимости"*
Прикачени документи

*Econ.bg е медиен партньор на конференцията

На 26 ноември 2010 г., от 9:30 часа, в столичния хотел "Сентрал парк" ще се проведе заключителна международна конференция на тема "Нови медии, нови наркотици, нови зависимости".

Тя е част от проекта "Пристрастени към живота - информационна кампания за превенция и редуциране на рисковете от употребата на амфетамини", чиято цел е да информира обществото за последствията от употребата на амфетамини, както и да работи за превенция и намаляване на риска, свързан с употребата им. Той се реализира в рамките на 2 години в 4 държави - България, Франция, Македония и Унгария и се финансира от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност".

Основна част от информационната кампания на проекта представлява първият специализиран портал с информация за последиците от употребата на амфетамини у нас: www.addicted2life.eu/. Други дейности, в процеса на работа, са били: организация на международен конкурс за най-добър журналистически материал, отразяващ здравните и социалните аспекти на употребата на наркотици сред младите хора; разпространение на картички с най-често срещаните митове за амфетамините сред медии и активна интернет кампания в социалната мрежа Фейсбук, форуми и други.

Конференцията ще събере експерти от цял свят, които ще обсъждат теми, като: увеличаване употребата на синтетични наркотици сред младите хора, ролята на медиите при отразяване на проблемите; добри европейски практики в областта на превенцията и решаване на проблемите с разпространението на наркотици сред младите хора, и др.

В събитието ще вземат участие представители на ООН, Министерство на правосъдието, Национален център по наркомании, SEEMO, вестник „Гардиън", представители на неправителствени организации от Испания, Франция, Унгария, Македония, Германия, Словакия и България, както и здравни и социални журналисти.

По данни от годишния доклад на центъра на ЕС по наркотиците за 2010, употребата на амфетамини в Европа запазва нивата от предишни години. Единствените държави, които съобщават за увеличение с повече от един процентен пункт за възрастова група (15-34 години) са: България от 0.9 през 2005 до 2.1. през 2008 и Чешката република - от 1.5% през 2004  до 3,2% през 2008. Същевременно България е и държава, в която се отчитат нива на употреба над средните за Европа за във възрастова група (16 - 17 години) - 6%.

Програмата на събитието може да видите в прикачения файл.

 

Информация за лекторите и членовете на международното жури:

Оливър Вуйович - генерален секретар на SEEMO (SouthEast European Media Organisation) - Медийната организация за Югоизточна Европа, със седалище Виена от създаването й през 2000 г. Основател е и на Balkan Point - организация за независими изследвания и новини от Югоизточна, Южна и Централна Европа (SECEPRO). Издател на списание "De Scripto". Редактор, автор и съавтор на книги, между които „Медиите и малцинствата в Югоизточна Европа" и др. През май 2003 година Вуйович организира първата среща между водещите представители на медиите в Сърбия и Косово в Охрид.  

Джон Карвел - редактор по социални теми във в. „Гардиън" в продължение на 9 години до май 2009. Автор на две биографии за Кен Ливингстън - първият кмет на Лондон. Той получава награда "Свобода на информацията", завеждайки успешно дело в Европейския съд срещу официалния секретариат на Европейския съвет на министрите. От 2009 Карвел е в ръководството на съвета на Националната здравна служба на Великобритания.

Джон Питър Коолс - заместник председател на Международната асоциация за намаляване на вредите (IHRA). Коолс е главен редактор  на списание за популяризиране на здравословния начин на живот за хора, употребяващи наркотици. От 1996 година той участва активно в инициирането и подкрепа на превенцията на ХИВ в Централна и Източна Европа, както и в многостранна програма за превенция на ХИВ, употреба на наркотици и намаляване на бедността в Азия. В момента той е координатор на ХИВ/здравна програма за общества, употребяващи наркотици в общности в Южна Африка.

Хесус Лакост - директор, Институт за изследване на зависимостите, Испания - Хесус Лакост е психолог и директор на Институт за изследване на зависимостите. Редактор е на водещия за испаноговорящите страни сайт за зависимости: www.lasdrogas.info.

Повече за проекта може да прочетете тук: https://www.addicted2life.eu/bg/articles/view/za_kampaniqta/

Повече за организациите, участници в проекта, ще откриете тук: https://www.addicted2life.eu/bg/organizations/

 

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив