Гласът на студентите - телевизия "Алма Матер", тръгва до 3 месеца

14.05.2008 | 15:13
по статията работи: Апостол Апостолов
ФЖМК е кандидатствал по няколко европейски проекта за финансиране. Необходими са поне 600 000 лв. за изграждане на ново студио. Медиен партньор е БНТ. От 2009 г. телевизията ще има собствена честота
Гласът на студентите - телевизия "Алма Матер", тръгва до 3 месеца

До 3 месеца ще стартира националната университетска телевизия "Алма Матер", стана ясно днес на официалното й представяне в Софийския университет "Св. Климент Охридски". На представянето присъстваха ректорът на университета проф. Иван Илчев, преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), както и дългогодишни кадри на Българската национална телевизия като Димитър Цонев и Екатерина Генова. Медиен партньор на проекта е БНТ.

По време на представянето стана ясно, че за цялостната реализация на проекта са необходими допълнителни финансови средства и затова ще се търсят спонсори. Факултетът е кандидатствал по няколко европейски проекта по линия на Министерството на образованието и науката, заяви за Econ.bg преподавателят във ФЖМК и медиен експерт Светлана Божилова. Тя допълни, че най-важното за момента е да се оборудва ново студио, което да е извън факултета. В това студио ще се подготвят студентските програми, след което ще се предоставят за излъчване на БНТ. Първоначалната инвестиция за реализацията на студиото възлиза на около 600 000 лева, заяви още Божилова.

Телевизията има намерение да прави сериозни аналитични предавания. По този повод попитахме Светлана Божилова дали няма опасност студентската медия да се превърне в неволен канал на политически идеи. По думите й студентите не се поддават на провокация и много добре улавят политическите сигнали. Тя е убедена, че в медията няма да има политически експерименти.

До момента студентите в екипа на бъдещата телевизия са направили само един рекламен клип. С предварителното представяне на телевизията, три месеца преди планирания й старт, екипът на медията цели да привлече инвеститори и бизнесмени, тъй като ФЖМК няма необходимия финансов ресурс сам да реализира идеята, обясниха специално за Econ.bg двама от членовете на телевизия "Алма Матер" - Росен Цветков и Симион Патеев (на снимката долу).


Другата цел на днешната среща беше проектът да се популяризира сред студентите. Идеята е да има повече дискусионни предавания, които да са насочени към самите студенти. Има идея и да се създаде сатирично предаване, което да е подобно на "Ку –Ку" от 90-те години на миналия век. Част от авторите на известното предаване са подкрепили инициативата, дори са готови да помагат с идеи.

За да бъде реализиран проектът, ще се необходими минимум 1 млн. лв., считат двамата студенти. Патеев подчерта, че вече има събрана известна сума по сметката на университетската телевизия. Младите журналисти заявиха, че до този момент нямат информация да са провеждани срещи за държавно субсидиране на медията. Предвидените до момента пари са единствено от бюджета на ФЖМК.

До 2009 година продукцията на телевизия "Алма Матер" ще се излъчва по 2-3 часа дневно по Канал 1 и ТВ "България" на БНТ. След 2009 година медията ще се обособи и ще се излъчва на собствена честота, поясни Цветков.

Журналистът изтъкна, че в обществото трябва все повече да се чува гласът на студентите - глас, който много често е пренебрегван и остава нечут. Няма достатъчно място за позицията на младите в медиите, смята Цветков.

По време на днешната среща ректорът на СУ проф. Илчев съобщи, че в края на май или началото на юни ще проведе среща с ректори от други университети на Балканите и ще предложи всички университети да правят съвместни предавания. В дългосрочен план той смята да лансира идея за учредяване на мрежа от балкански младежки телевизии с централен офис в София.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...