Прогнозират фалит на близо 30% от фирмите в строителството през 2009г.

13.12.2008 | 20:58
по статията работи: Апостол Апостолов
Пловдивски икономисти умуват за създаването на фонд за спасяване на малки фирми
Прогнозират фалит на близо 30% от фирмите в строителството през 2009г.

В Пловдив трябва да се създаде фонд за подпомагане на малките и средни предприятия, за да оцелеят в разгръщащата се все по-остро криза в България. Точно тези фирми първи почувстваха ударите й, защото от прекален либерализъм при кредитирането банките в момента работят рестриктивно. Около това мнение се обединиха членове на Съюза на икономистите и на Клуба на инвеститора в Пловдив, както и редакционният съвет на списание "Финанси" и др., съобщи "Дневник".

Участниците във кръглата маса на тема: "Световната финансова криза и отражението й върху реалната българска икономика" прогнозираха, че около 20-30 на сто от фирмите, заети пряко и косвено в строителството, догодина ще фалират. В Пловдив вече са предприети съкращения в мебелни и машиностроителни фирми, в предприятия за производство на хартия и опаковки.

Фондът може да бъде нещо като взаимоспомагателна каса с членски внос от фирми. Кредити ще се отпускат по строго определени критерии, заяви авторът на идеята за фонда икономистът Светозар Гледачев.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че правителството допуска някои грешки по отношение на кризата. От такава ситуация се излиза с потребление и държавата, според главния брокер на "Популярна каса -95" АД Огнян Дечев, трябва да стимулира вътрешното търсене.

"Всички буфери, за които напоследък говорят представители на правителството, са буфери на бюджета, но не и на икономиката. Заради кризата държави с много по-силни от нашата икономики увеличават бюджетния си дефицит. Това е един от начините за справяне с кризата, но не и България. А това може да свие стопанската дейност", смята доцент Ганчо Ганчев, главен редактор на списание "Финанси".

Според участниците в срещата кризата ще удари всички сектори на икономиката в идващите 6 до 12 месеца. Ще станем свидетели не само на фалити, но и на сливания на големи компании. Знак, че бурята започва да отминава ще даде сриналата се в момента Българска фондова борса. Тя ще започне да се съвзема 6-7 месеца преди икономиката на страната като цяло, е прогнозата на участници в дискусията.

Междувременно стана известно, че по-заможните пловдивчани са започнали да теглят спестяванията си и да ги обръщат в долари и евро. В момента най-търсената банкова услуга е наемането на лични трезори. Дефицитът е толкова голям, че се търсят връзки, заявиха участници в срещата.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...