Рестартираме трети блок на АЕЦ "Козлодуй" заради кризата?*

06.01.2009 | 11:22
по статията работи: Петър Чернев
Станишев: Изправени сме пред сериозна газова криза. Засега няма опасност София да остане на студено
Рестартираме трети блок на АЕЦ "Козлодуй" заради кризата?*


От днес подаването на газ в страната се намалява с 2/3.


Това стана ясно след края на извънредното заседание на Министерския съвет във връзка със създалата се ситуация след спирането на доставките на природен газ към страната ни.

Изправени сме пред сериозна газова криза,


в която България е жертва на конфликта между Русия и Украйна. Това каза премиерът Сергей Станишев по време на пресконференция в Министерския съвет след края на заседанието, предаде Агенция “Фокус".

6 200 куб. м са били доставките към България вчера, а през тази нощ доставките за Балканския регион са били спрени.

Около 12 млн. куб. м е нормалното потребление у нас. 570 млн. куб. м има в момента в газохранилището в Чирен. 4.5 млн. куб м можем да осигурим на денонощие, което означава една трета от нормалното потребление, каза премиерът. Приоритет ще бъдат обществените заведения – болници, училища и домакинствата.

За топлофикациита ще бъде осигурен мазут в рамките на 3000 тона ежедневно. За целта са водени разговори и с "Нефтохим". Страната ни има възможност и за осигуряване на внос на мазут, стана ясно още по време на пресконференцията.

"Никога не е правено предупреждение към България от никого за спиране на доставките на газ, това просто се случи тази нощ", каза още Станишев. Информирана е Европейската комисия, заяви в заключение премиерът.

Като тежък удар върху българската икономика

определи спирането на доставките на газ за страната ни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му и в момента продължават преговорите между Украйна и Русия, очаква се кризата да бъде преодоляна в най-скоро време.

От своя страна шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов заяви, че сключеният договор за доставка на газ е търговски и предвижда страната ни да прояви писмени претенции за нанесените щети. За целта обаче те първо трябва бъдат оценени.

Трябва да започнем незабавно подготовката за рестартирането на трети реактор на АЕЦ „Козлодуй”


в духа на чл. 36 от Договора за присъединяване. В кризисна ситуация като тази ние имаме правото да възобновим работата на двата спрени реактора. Това каза президентът Георги Първанов

Според президента пускането на реактор 3 може да започне веднага, докато за пускането на 4 блок е необходима повече подготовка и това според него може да стане в рамките на един месец.

„Искрено се надявам нашите европейски партньори да влязат в положението ни и да не се противопоставят на това наше искане”, каза Първанов.

"Топлофикация София" беше неприятно изненадана тази нощ със съобщението, че ограничението на газта е 100 процента на територията на България.

Имаме надежда, че поне частично доставките на газ ще бъдат възстановени, до голяма степен с политически аргументи.

Това каза министърът на външните работи Ивайло Калфин на пресконференция в Министерски съвет. Това, което в момента чувате, е готовността и механизмът, който се задейства за най-лошия вариант, посочи той.

По думите на Калфин  станалото създава прецедент, който ще се отрази на цялата енергийна политика на ЕС.

Калфин е разговарял днес с чешкия външен министър. Мисията, която е в Киев и Москва на Съвета на председателството на комисията, ще постави този въпрос максимално остро. „Това, което ни е важно в ЕС, е принципно да се реши въпросът, така че в бъдеще да няма подобни случаи”, каза той.

Предприети са обаче всички възможни стъпки, за да не останат софиянци на студено.

Това каза в предаването „Кой говори” заместник-изпълнителният директор на "Топлофикация София” Иван Маринов.

„Свикахме кризисен щаб, който още от тази нощ действа в "Топлофикация София", започнахме преминаване на алтернативно гориво – мазут. Топлината към настоящия момент е намалена, защото не навсякъде се е преминало на това гориво. Правим различни схеми за ограничаване консумацията на количеството газ и минимално да бъдат ощетени потребителите по отношение качеството на предлаганата услуга”, обясни Маринов.

„Във всеки от топлорайоните, захранващи град София, има съоръжения, които са пригодени вече да могат да работят на мазут, необходимо е технологично време той да бъде подгрят в по-големите резервоари. Организирали сме нещата за снабдяване на необходимото количество, за да има непрекъснатост на доставките”, увери заместник-изпълнителният директор столичната "Топлофикация".

Той увери още, че е направена нужната организация да стига топлинна енергия до всеки дом:  „Топлофикация София" разполага с количества мазут, които могат да поемат сегашната ситуация, но в зависимост от периода на газовия спор и в зависимост от атмосферните условия това количество може да бъде изчерпано по-рано или по-късно”.

В „Кремиковци” подаването на газ е сведено до санитарния минимум и са взети всички мерки.

Опасност за комбината в момента няма. Това каза Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ.

Той обясни, че няма резки спирания на газоподаването, които да предизвикат аварии. Единственото място, където се употребява газ, е за поддържането на коксовите батерии. „Няма смущения, макар че това ограничава до последния предел възможностите за действие в комбината. Предприети са технически и организационни мерки да се наблюдават непрекъснато налягането и разхода, усилени са дежурствата”, обясни Яначков.

Според него обаче комбинатът не може да работи дълго време при този режим. Синдикалистът обаче не пожела да се ангажира с оптимален срок, до който „Кремиковци” може да работи по този начин. „Работата с такова количество газ е крайно аварийна работа. Тя не създава сега аварийна ситуация, че в следващите минути и часове в резултат на това намаляване на газоподаването, може да се предизвикат ексцесии”, каза Яначков.

Ръководството на „Кремиковци” провежда разговори и със специалисти от „Булгаргаз”.

Заради кризата с газа масово се запечатват метан-станциите в София и страната,

алармираха от Браншовата камара на таксиметровите шофьори. Половината от такситата в столицата, а и в страната карат на метан и е възможно да спрат да работят, тъй като не им е изгодно да се движат на бензин.

Ето какво каза Кирил Ризов от камарата:

Все по-малко, да не кажем, че едва ли има една две останали в момента метан-станциите, които да продават. Тоест спира се продажбата на горивото метан. Тук има около 5500 регистрирани таксита, половината от тях карат на метан. Останалите карат на пропан-бутан и на дизел.

Тези, които карат на метан и пропан-бутан алтернативата им е бензин, но да караш на бензин при днешните условия е все едно едва 2 лв. да ти остават да покриеш всички разходи, които са страшно много. При това положение се очертава криза на пазара за таксита, която няма да може да бъде преодоляна с алтернативното гориво бензин. Да не говорим, че на половината от такситата, които биха могли да карат алтернативно на бензин, бензиновата им помпа не работи и няма да могат да си го позволят. Клиентите трябва да имат предвид това.

За да се избегне кризата, имаме два варианта – ако може да остане място, където такситата да зареждат, за да не се получи криза към клиентите, защото в противен вариант колегите ще карат до момента, в който видят, че повече няма как да го правят. И не виждам какво друго биха могли да направят освен да забият муцуните на такситата на жълтите павета пред Народното събрание.

*
Информацията е актуализирана към 13.15 ч.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...