България - часове след спирането на газта*

06.01.2009 | 12:03
по статията работи: Апостол Апостолов
София и Варна останаха без парно. Затвориха метанстанциите в Кюстендил. Спира газта за неопределено време в Добрич. ТЕЦ-Север в Пловдив минава на мазут
България - часове след спирането на газта*
* Информацията е актуализирана към 18:00 часа

От 3:30 ч. тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония. В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров, от 7:00 часа тази сутрин беше свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Съветът назначи кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво. Ето каква е ситуацията в някои райони на страната към момента, часове след спирането на природния газ:

Столични квартали останаха без парно, ток и топла вода

Столични квартали останаха без парно. По информация на агенция "Фокус" на студено са останали кварталите "Света Троица", "Младост", а  в "Красна поляна" няма топла вода. Парното е слабо, но още го има. От сутринта топлоподаването е силно намалено. На много места по високите етажи на сградите радиаторите са студени. Няма и ток на места в столицата. Вероятна причина за това е, че не е издържала електропреносната мрежа.

Най-рано до три дни ще може да бъде възстановено нормалното топлоснабдяване в столицата, каза заместник-изпълнителният директор на "Топлофикация" - София Иван Маринов. В момента температурата, която се подава към потребителите, е в границите на 52 – 62 градуса, в зависимост от различните топлоизточници. В зависимост от различните климатични условия, обичайната температура, която се подава, е над 73 градуса.

Мазутът за „Топлофикация” е закупен от „Лукойл” с предварително платежно нареждане. Маринов препоръча, ако софиянци искат да бъдат на топло, да си платят сметките. Платеният мазут ще стигне за 5-6 дни. Маринов напомни, че екоограничението за използване на мазут е 10 дни. Според него има възможност в по-отдалечените точки на столицата да има по-ниска температура на парното.


Затвориха метанстанциите в Кюстендил

Да бъде намалено потреблението на газ от битовите абонати в Кюстендил "до санитарния минимум", призова в ефира на "Дарик" Евстати Велинов изпълнителен директор във "Велбъждгаз".

Промишлените предприятия спират ползването на газ и преминават на алтернативно гориво, за да не спират дейността си. Фирмите проявяват разбиране. Целта е да има достатъчно количество гориво за функционирането на детските и учебните заведения", каза Велинов.

От "Велбъждгаз" призовават и обществените сгради да ограничат потреблението на газ. 1 600 са битовите и 115 обществено- административните и промишлени потребители на газ в Кюстендил до момента. Обичайното потребление за час в Кюстендил при ниски температури е 2000 куб.м газ. Метан станциите в Кюстендил са затворили, съобщиха слушатели.

Спира газоподаването за неопределено време в Добрич

По-рано тази сутрин стана ясно, че ще бъде спряно газоподаването за Добрич, съобщи за радио “Добруджа" Венета Райкова – Директор “Маркетинг и продажби" на Черноморска технологична компания (ЧТК).

В 6.49 часа в ЧТК е получен факс от “Булгартранс газ" с известието, че се спира подаването на газ за неопределено време. Информирани са всички големи промишлени и обществени потребители да ограничат до минимум консумацията и да имат готовност да приведат съоръженията в състояние за спиране на работа, обясни Райкова.

20% по-ниско топлоподаване за абонатите на ЕВН, ТЕЦ-Север започва подготовка за работа на мазут

В 7.22 часа ЕВН България “Топлофикация" EАД бе официално уведомено от “Булгаргаз" по факс, че потреблението на газ трябва да бъде ограничено спешно до минимално количество, съобщиха от дружеството. Поради това, като първа стъпка, се налага дружеството да прекрати снабдяването на индустриалните клиенти с пара.

Всички абонатни станции на домакинствата ще бъдат настроени така, че температурата в помещенията да бъде намалена с около 20%. Снабдяването на училища, детски градини и болници с топлинна енергия се запазва в обичайните количества. В ТЕЦ Север вече е започната подготовка за работа с мазут.

Предприети са всички технически мерки, за да бъдат ограниченията за клиентите възможно най-малки. Всички сътрудници на ЕВН България Топлофикация EАД работят от ранните часове на деня под ръководството на кризисен щаб в дружеството, за да реализират предприетите мерки.

Кризисен щаб е сформиран в пловдивската община

Кризисен щаб към община Пловдив беше свикан по спешност днес следобед по заповед на кмета Славчо Атанасов. На него присъстваха заместник- кметовете Руси Панчев, Красимир Ангелов , Александър Константинов , Георги Шопов, директорите на образователната, здравната и социална дирекции, шефът на "Гражданска защита" Георги Петров и управителят на Общинска охрана Тодор Торлаков, както и представители на дирекциите , подчинени на зам.кмета Петко Атанасов.

Проблемът с газта не застрашава засега училищата и детските градини в Пловдив, тъй като повечето се отопляват на нафта или имат собствено локално отопление. Освен това общината снабди наскоро всички детски заведения с климатици, стана ясно още на срещата.

Беше направен бърз преглед и на състоянието на топлинните инсталации в здравните заведения. С изключение на „Свети Пантелеймон” всички общински болници и ДКЦ-та имат запаси от мазут, а там , където не достигат, ще бъдат закупени спешно допълнителни количества, решиха още представителите на Кризисния щаб.

В писмо до Общината от ОЦ Юг са обещали , че няма изцяло да спират топлоподаването на проблемната „Свети Пантелеймон”, а само да го намалят. Малко по-сложно е състоянието със социалните заведения, домовете за сираци и хора с увреждания.

До утре сутрин ще бъде ясно какви са запасите им от гориво и какви алтернативни източници на отопление съществуват за тях, обеща зам.-кметът Красимир Ангелов. Общината изпрати предупредително писмо с молба към РИОКОЗ , да проконтролира температурите в училищата и детските градини и при евентуално влошаване на ситуацията да се вземат спешни мерки.

Зам.-кметът Георги Шопов беше натоварен да събере, обобщи и анализира събраната информация и утре в 9,00 ч. на повторна среща на Кризисния щаб ще се набележат конкретните действия при евентуална криза с топлоподаването и продължаване на блокираните газови доставки от Русия.



Ситуацията в морската ни столица


Близо 12 000 домакинства на  "Далкия Варна" без парно.

Близо 12 хиляди домакинства на  "Далкия Варна" остават без парно. Изпълнителният директор Илия Николаев съобщи пред БНР, че фирмата вече не получава газ и е спряла топлоподаването към абонатите си. По думите му в момента се подготвя схема, по която дружеството да премине на мазут. За целта обаче е нужно технологично време, а за пренастройката на инсталациите трябва поне едно денонощие, обясни Николаев.

Засега няма да бъдат спрени доставките на газ към потребителите, съобщи пресаташето на "Варнагаз" Калина Цачева, цитирана от Днес+. Гориво ще има за училищата, детските градини и болниците в морския град, увери Цачева. Нещата се променят всяка минута, коментира Цачева. Тя уточни, че дружеството не разполага със запаси, тъй като не е производител.

Към момента ТЕЦ "Варна" е в добро техническо състояние и разполага с приблизително. 700 хил. тона въглища, достатъчно количество за осигуряване на производството на електроенергия за минимум 4 месеца. Същевременно са договорени и бъдещи доставки, които гарантират работата на мощностите поне до юли 2009 година. В настоящата ситуацията на прекратяване на доставките на газ за България централата има възможност да работи на пълна мощност и да помогне за осигуряването на енергийния баланс на страната, съобщиха от ЧЕЗ.

"Спирането на доставките на газ няма да се отрази негативно върху работата на ТЕЦ "Варна". Централата използва газ единствено при привеждането в действие на блокове 4, 5 и 6. За тяхното разпалване може да бъде използван и мазут, от който ТЕЦ "Варна" има достатъчни количества", заяви Ян Вавера, председател на управителния съвет на дружеството.

От ЧЕЗ още отчитат, че в ранните часове днес, потреблението на електроенергия средно и ниско напрежение в Западна България се е увеличило с около 125 Мв, което е в рамките на нормалното. Във връзка с вероятността от увеличаване на консумацията на електроенергия през следващите дни, компанията приканва клиентите си да използват разумно електроенергията. Експертите на компанията предупреждават, че голяма част от жилищата, използващи централно отопление, имат сравнително по-малък капацитет на вътрешните си електроинсталации и рязкото увеличение на потреблението може да претовари мрежата и да доведе до аварии.

Междувременно от електроразпределителното дружество Е.ОН заявяват, че имат готовност  да се справят с повишената консумация на електроенергия. За разлика от някои други региони, където централното парно отопление е основно средство за отопление на домакинствата, в Североизточна България неговият дял е ограничен само в рамките на най-големите областни центрове.


От съществуващите топлофикационни дружества на територията, която се обслужва от Е.ОН България, само три се захранват с природен газ, което ограничава отрицателния ефект на сегашната ситуация, поясняват още от дружеството.

Варненци без хляб?


Председателят на Съюза на хлебопроизводителите в града Иво Бонев съобщи, че 6 от големите производители в бранша са останали без газ. Според него фирмите могат да работят най-много и утре, ако ползват ниско налягане и остатъчната газ по тръбите.

След това или ще спрат работа, или ще преминат на алтернативно гориво, обясни Бонев. Той посочи, че за да се премине на друго гориво е нужно време, освен това има производствен риск.

8 училища и 8 детски градини във Варна утре няма да имат занятия

24-те газифицирани училища на територията на Варненска област, 13 от които в морската столица минават на алтернативно отопление с помощта на електрически уреди или подмяна на горелките на отоплителните инсталации за използване на друго гориво. Това научи Днес+ от Николинка Даскалова, началник на РИО на МОН. Тази сутрин всички училища са били отоплени. Където е необходимо, директорите сами решавали дали да намалят часовете.

8 училища и 8 детски градини във Варна утре няма да имат занятия. Те се снабдяват от "Далкия Варна", съобщи зам.- кметът по образованието в морската столица Коста Базитов . Това са ОДЗ 8, ОДЗ 15, както и ЦДГ 3, ЦДГ 7, ЦДГ 10, ЦДГ 32, ЦДГ 43, ЦДГ 45.

Учебни занятия няма да има и в училищата "Стоян Михайловски", "Гео Милев", "Антон Страшимиров", "Иван Богоров", "Неофит Бозвели", "Добри Чинтулов", "Никола Вапцаров" и "Софроний Врачански".

Болничните заведения

Днес следобед трябва да бъде спряно газоподаването към варненските болници “Св. Анна" и “Св. Марина". Това съобщи заместник-директорът на бившата Окръжна болница във Варна д-р Асен Станчев. Той увери, че ръководството на лечебницата няма да позволи болните да останат на студено. В сградите на здравното заведение са запазени старите уредби за отопление на мазут.

Смяната на горивото за отопление няма да се отрази отрицателно във финансов аспект, но ще имаме проблеми със закона, заяви д-р Станчев. По думите му за да започне снабдяването на болницата с алтернативно гориво, трябва да се обяви обществена поръчка за доставчик. Това, обаче, няма как да стане в рамките на няколко часа, допълни зам.-директорът на лечебното заведение. Със сигурност днес няма да нарушим закона, защото в болницата все още е топло, коментира лаконично д-р Станчев.

Получихме уверение от “Варнагаз", че газоподаването към нашата и останалите болници ще бъде спряно последно от всички абонати в града, съобщи шефът на Военна болница д-р Ивайло Въжаров. По думите му спирането на синьото гориво няма да създаде проблеми с отоплението. След газифицирането на базата на Военна болница е запазена инсталацията на дизелово гориво. Д-р Въжаров увери, че няма опасност пациентите на здравното заведение да студуват.

Засега газоподаването към нашата болница няма да бъде спирано, увериха ни от общината, каза директорът на Специализираната АГ болница д-р Петър Атанасов. Той допълни, че в случай, че се наложи да се търсят алтернативни начини за отопление ще се използва инсталацията на дизел. По думите му горелките се сменят за около два часа. Относно рисковете по отношение на законовата изрядност при смяната на горивото, д-р Атанасов заяви, че това е ангажимент на принципала община Варна.

Все още не се знае дали ще бъде спряно газоподаването към Специализираната Очна болница във Варна, съобщиха от лечебното заведение, като уточниха, че само сутринта са ги информирали, че са спрени доставките на горивото за страната. От там увериха, че към момента в здравното заведение не е студено, но ръководството ще търси алтернативни начини за отопление. Болницата също е запазила старата инсталация, която е на дизелово гориво.
 

Топлофикация- Бургас разполага с мазут за пет дни

В бургаските детски заведения и училища ще продължи да бъде топло, заяви зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева по повод прекратените доставки на природен газ. От момента, в който се разбра за спиране на газоподаването към България, в бургаските учебни заведения е създадена организация за преминаване на отопление с дизелови горива. Част от сградите в системата на образованието имат комбинирани горелки и вече са преминали от газ на мазут. Към останалите "Топлофикация Бургас" не е спряла топлоподаването, но и те са готови да използват алтернативни горива – заместители на газта, съобщиха от общината.

Няма проблеми с пенсионерските клубове, които се отопляват с дървени печки и климатици. С климатици се отопляват също музеите и читалищата.
Сложен е въпросът с ДТ "Адриана Будевска" и Младежкия културен център (МКЦ) в Бургас. И на двете места има комбинирани горелки, но МКЦ е зареден с дизел за 3 дни, а в театъра още не са получили държавната си субсидия. Ако се наложи, Община Бургас авансово ще изплати своята субсидия, определена за двата културни института, за да се запасят с дизелово гориво.

Не са застрашени от студа общинските медицински заведения и социални домове в Бургас, които се отопляват с централно парно. От яслите единствено № 3 (до музикалното училище) и № 5 (в к-с "Лазур") са били на газ, но имат възможност и са готови да преминат на дизел.

Засега "Топлофикация"-Бургас се справя със ситуацията при която й се подава намалено количество газ, информира зам.-директорът на дружеството инж. Въло Дучев, цитиран от Бургас инфо. Той уточни, че "Топлофикация” Бургас разполага с мазут за пет дни.


“Топлофикация Плевен” търпи сериозни загуби, тъй като не произвежда електроенергия със спряната когенерация


В 6 часа тази сутрин “Топлофикация Плевен” беше принудена да спре част от мощностите си заради намаленото подаване на природен газ, съобщиха от дружеството. Изключени са когенерацията за производство на комбинирана енергия, както Първа и Втора парна турбина, предаде Дарик радио.

“Топлофикация Плевен” търпи сериозни загуби, тъй като не произвежда електроенергия със спряната когенерация, както с Първа и Втора парна турбина. Дори и при преминаване на мазут дружеството ще продължи да трупа загуби, тъй като когенерацията не може да работи с такова гориво. С мазут не могат да работят също Четвърти и Пети парен котел. Към 31 декември 2008 г. броят на промишлените абонати на “Топлофикация Плевен” е 15, на стопанските – 1384, на битовите – 28158.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...