Отмениха поскъпването на парното в София

24.02.2009 | 11:31
по статията работи:
Сметките ще се плащат на по-ниските тарифи от 2008 г. "Топлофикация София" дава на съд 36 хил. свои неизрядни абонати. Извършват извънредна проверка в дружеството относно начина на ценообразуването на сметките
Отмениха поскъпването на парното в София

Автор: Екип на Econ.bg
От мястото на събитието: Петър Чернев

Поскъпването на парното с близо 19% от януари в столицата се отменя. За първия месец на годината клиентите на "Топлофикация София" ще плащат парно на тарифите, актуални към 31 декември 2008 г. Собственикът на дружеството в лицето на държавата е взел решение да не се съобрази с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за увеличаване на цената на топлинната енергия. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на Третата енергийна конференция за Югоизточна Европа на тема: "Сигурност, либерализация, климат", която се провежда в София днес. Решението е взето късно снощи и беше определено от министър Димитров като "социална мярка".

Димитров аргументира решението с това, че столичната "Топлофикация" може да работи и при по-ниски от утвърдените от регулатора цени. Разликата при вече платените сметки на по-високата тарифа ще бъде компенсирана в сметките за февруари. Ако клиентът е потребил топлинна енергия колкото през януари, сметката му ще е по-малка веднъж с 19% заради приспаднатото увеличение от януари и втори път - отново с 19 на сто заради отмененото поскъпване за съответния месец. Димитров увери, че ще бъде направено преизчисление на януарските сметки за парно.

Министърът допълни, че ще бъде изпратено искане до ДКЕВР намалените цени на парното да бъдат задържани и през второто тримесечие на годината. Според него тенденцията за поевтиняването на топлоенергията ще бъде устойчива и абонатите ще усетят спад в цените тази година. Твърденията, че сметките на софиянци този януари са много по-високи от тези за миналата година, Димитров нарече спекулации. По данни на "Топлофикация София" през януари 2008 година е фактурирано потребление на топлинна енергия на стойност 50 млн. лв., а през януари тази година – на стойност 60 млн. лева, или с около 20 на сто повече.

В заключение министър Димитров каза, че ще бъде предложено и на другите топлофикации в страната да искат по-ниски цени от ДКЕВР. По този повод утре в 14:00 часа Димитров ще се срещне с представители на регулаторния орган и на частните топлофикации във Велико Търново, Казанлък, Бургас, Шумен, Плевен, Варна, Пловдив, Разград, Враца и др.

По-рано днес столичното топлофикационно дружество оповести, че дава на съд близо 36 хиляди свои абонати. Към момента "Топлофикация София" има да прибира 201 милиона лева дългове от неизрядните си платци, съобщи bTV.

Преди дни от Федерацията на потребителите обявиха, че всеки, недоволен от сметката си, може да съди топлинното дружество. Според експерти на федерацията основен мотив за подобен иск трябва да бъде фактът, че през януари, по време на газовата криза, топлоподаването към домовете ни беше намалено и на практика сме получавали некачествена услуга.

Междувременно от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че Петър Димитров е подписал заповед за създаване на специална комисия, която да извърши извънредна проверка в "Топлофикация София" относно начина на образуване на сметките за потребителите на топлинна енергия.

На първо място комисията ще извърши проверка в сградите с най-голямо повишение на сметките за топлинна енергия през януари. Предвидено е извършване и на метрологична проверка на топломерите в абонатните станции, за които е установен сериозен ръст на потреблението и съответно на сметките на абонатите. Комисията трябва да направи пълен анализ на разпределението на енергията в тези сгради за периода януари 2008 г. до януари 2009 г.

В комисията са включени представители на Комисията за защита на потребителите, на Технически университет-София, на Българския институт по метрология, юристи, специалисти по сигурност на топлоснабдяването, представители на Министерството на икономиката и енергетиката и двама представители на "Топлофикация-София".

От дружеството трябва да представят списъци на абонати с най-голямо повишение и с най-голямо понижение на сметките за топлинна енергия за месец януари тази година в сравнение със същия период на миналата година. "Топлофикация София" трябва да предостави и доказателства за извършени периодичен метрологичен контрол на средствата за търговско измерване в абонатните станции на сградите.

Комисията има 15-дневен срок за приключване на работата си, като в дейността й могат да се включат и представители на ДКЕВР, потребителски организации и медии.

Решението за невъвеждане на увеличението на цените на парното беше коментирано от изпълнителния директор на "Топлофикация София" Петко Милевски. Според него дружеството е изправено пред финансова криза. "Топлофикация" ще се нуждае от помощ на държавата, за да може да погасява задълженията си към "Булгаргаз", заяви Милевски.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...