Желю Желев предлага въвеждането на президентска република

31.07.2009 | 10:32
по статията работи:
Според Бойко Борисов идеята трябва да се обсъди
Желю Желев предлага въвеждането на президентска република

Eдин премиер трябва да се подготви за подобни изказвания. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как гледа на идеята държавното управление на страната да бъде променено на президентска република. Идеята беше лансирана тази сутрин от първия демократично избран президент Желю Желев. 

Новоизбраният премиер не пожела да отговори дали би се кандидатирал за президент при евентуална бъдеща президентска република.

Аз съм демократичен човек и когато се взимат такива важни решения, трябва да се чуят всички политически партии, да има широка дискусия, каза Борисов. Според него, за да няма съмнение за задкулисни действия всичко свързано с такава промяна би трябвало първо да се дискутира в медиите, неправителствените организации и политическите партии.

„Не искаме в името на една партия или един човек, каквато и да е промяна. Нещата трябва да се решават чрез обществена дискусия. Желю Желев е много уважаван от мен. Той просто е казал нещо, което трябва да се обсъди", завърши Борисов, цитиран от БГНЕС.

Аз съм за европейски тип президентска република, заяви по-рано днес Желю Желев в ефира на bTV.

Това е, когато главата на държавата и ръководителят на правителството са различни личности. На първо място обаче, трябва да се увеличи контролът над изпълнителната власт на президента, заяви Желев. Според него трябва да има широка разяснителна работа, свикване на Велико народно събрание за промяна в конституцията и нови президентски избори за президентска република.

„Аз не съм казал, че Бойко Борисов ще е първият президент на една президентска република, но той има енергия и желание да работи за нея“, заяви в заключение първият демокративно избран президент.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...