Фандъкова представи новата програма за кариерно развитие на учителите

05.10.2009 | 14:24
по статията работи:
Учутелските длъжности ще бъдат разпределени в 5 степени - младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик
Фандъкова представи новата програма за кариерно развитие на учителите

Програмата ми няма да засяга само образованието, София има нужда от много неща заяви образователният министър Йорданка Фандъкова, чиято кандидатура на ГЕРБ за кметския стол на столицата е най-спрягана през последните седмици, предаде БГНЕС.

Фандъкова е категорична, че където и да работи ще запази своите отношения към учителите, защото познава проблемите им. Тя припомни, че по време на работата й като заместник кмет с ресор образование в общината, когато кмет беше Бойко Борисов, местната власт е увеличила значително инвестициите за образование и това се вижда.

Просветният министър подкрепя инициативата за забрана на продажба на алкохол и цигари в близо до учебни заведения. Превенцията е част от политиката на министерството, и се очаква да залегне в стратегия и специален закон. "Трябва да се затварят заведения, които продават алкохол на деца и ученици", заяви Фандъкова.

В новата програма за кариерно развитие на учителите се предвижда 5 степенно разделение на учителските длъжности, съответно - на младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик. Старшите учители - около 60 хил. души, които имат стаж над 10 години, ще бъдат подпомагани чрез програмата с бонуси в размер до 50 лв. Главният учител ще бъде избиран на педагогически съвет, като задълженията му ще бъдат пряко обвързани с изработката на вътрешно училищна политика, на матурите и класните работи. За тази своя дейност той ще получава бонус до 100 лв. Допустимият брой за тези учители е 6 хиляди души.

Амбицията на министерството е програмата да продължи и през следваща година, като средствата ще възлизат на 46 млн. лв. Тази програма без съмнение ще наложи промяна за трудовите договори на учителите, като при всички положения ще има споразумения към тях.

Фандъкова посети столичното 119 училище, по случай днешния Международен ден на учителя. Тя пожела на преподавателите здраве, търпение и успехи.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...