БАН чества 140-годишнината от създаването си

12.10.2009 | 17:33
по статията работи:
Празникът се отбелязва с благодарствен молебен, с откриването на барелефи на Марин Дринов и на Иван Евстратиев Гешов, както и с тържествен концерт в Народния театър "Иван Вазов"
БАН чества 140-годишнината от създаването си

Българската академия на науките (БАН) отбелязва днес 140-годишнината от създаването си с благодарствен молебен, с откриването на барелефи на Марин Дринов и на Иван Евстратиев Гешов, както и с тържествен концерт в Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи пресцентърът на БАН, цитиран от БНР.

Молебенът започна в храма "Св. Александър Невски" и беше отслужен от Русенския митрополит Неофит и от главния секретар на Светия синод епископ

Наум. След това пред официалния вход на централната сграда на БАН бяха открити барелефи на първия председател на Българското книжовно дружество (БКД), което се преобразува в БАН - проф. Марин Дринов, и на Иван Евстратиев Гешов - дългогодишен председател и дарител на БКД.

140_0209_800

Пред централния вход на БАН бяха открити барелефи на проф. Марин Дринов и Иван Евстратиев Гешов. Снимка: БАН

Довечера в Народния театър ще започне тържественият концерт за годишнината на академията.

БАН се основава като Българско книжовно дружество от Общо събрание, състояло се от 26 до 30 септември 1869 г. в Браила, Румъния. В учредяването участват представители на българските общини от Браила, Букурещ, Галац, Гюргево, Кишинев, Белград, Виена и Одеса. Участниците приемат устав и избират за първи председател на БКД Марин Дринов. С решение на Общото събрание от ноември 1878 г. седалището на дружеството е преместено в София. През март 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...