Дебати в парламента по Бюджет 2010

02.12.2009 | 17:55
по статията работи:
Заради кризата неизпълнение на приходите има във всички страни от ЕС, но у нас се представя като "опукани пари", заяви Орешарски. РЗС напусна пленарната зала
Дебати в парламента по Бюджет 2010

Над десет часа в Народното събрание продължиха дебатите около бюджета за следващата година. Около 17.30 ч. беше отхвърлено предложение бюджетът да бъде приет до 20.00 ч.

Подробности и конкретни параметри на Бюджет 2010 може да прочете тук.

По-рано депутатите удължиха работното си време до окончателното приемане на второ четене на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г. Предложението беше направено от Красимир Велчев от ГЕРБ. То беше прието със 138 гласа "за", 9 "против" и 10 "въздържали се".

Около 19.15 ч. парламентарната група на партия "Ред, законност и справедливост" напусна парламентарната зала. Причина за това стана решението на мнозинството да отхвърли предложението на ръководената от Яне Янев парламентарна група за намаляване бюджета на президентството с 1 млн. лв.

Самият Янев се провикна в кулоарите: Коалицията е ясна вече „БСП – ГЕРБ. Впоследствие лидерът на РЗС обясни, че утре ръководената от него партия ще проведе консултации за това дали да се върне в Народното събрание.

Коалицията е Гоце - ГЕРБ, уточни Яне Янев. Димитър Колев заяви, че репликата, че има коалиция БСП - ГЕРБ е негова и е била грешка на езика.

Припомняме ви, че тази сутрин към 9,30 депутатите започнаха обсъждането и гласуването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г. на второ четене, предаде Агенция "Фокус".

В пленарната зала присъстваха премиерът Бойко Борисов и министрите Свилен Нейков, Росен Плевнелиев, Нона Караджова, Сергей Игнатов, Мирослав Найденов, Симеон Дянков, Вежди Рашидов, Цветан Цветанов, Божидар Нанев, Маргарита Попова и Александър Цветков.

Преди това Лютви Местан от ДПС предложи народните представители да обсъдят и гласуват на второ четене първо бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване за 2010 г. Предложението му обаче беше отхвърлено. По този начин тези два законопроекта остават за разглеждане след приемането на държавния бюджет.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се похвалиха в парламента с оценката на рейтинговата агенция Standard&Poor's ("Стандарт енд Пуърс") при обсъждането на параметрите на бюджет 2010 г.

Първи това направи премиерът, като показа доклада на агенцията пред журналистите преди да отиде на заседанието на Министерския съвет. След това финансовият министър отчете оценката на анализаторите от парламентарната трибуна. Рейтинговата агенция предвижда 1% дефицит в края на годината.

Ето това е важно, само за няколко месеца им кажете, кредитният рейтинг на България се вдига, коментира премиерът.

Искам да ви прочета част от текста на агенцията, който казва следното: През първата половина на 2009 година бюджетният излишък по време на предишното правителство бързо мина в голям дефицит, ситуация, допълнително влошена от безразборното харчете по време на изборите през юли 2009 година. Само че новото правителство и парламент бързо поправиха ситуацията с корективни мерки. през 2009 година следователно ние, Standard&Poor's очакваме най-малкия дефицит в целия Европейски съюз. И не само това, но очакваме и най-малкия дефицит през 2010 година, заяви Дянков.

Меню на пицария "Ало-о-о - Ало-о-о" с главен готвач Симеон Дянков раздадоха в парламента депутати от левицата. "Нямате хляб, яжте пица", е написано под снимката на финансовия министър на заглавната страница.

9af95724b73a08b53a56f1ff50c9e5e7_667_02

Снимка: Агенция "Фокус"

"Проектобюджет - дългоочаквана пица с лековат вкус", е сред основните ястия в менюто. Много приоритети без финансово покритие, поръсени с песимистичен ръст на БВП и свободно растящ бюджетен дефицит, е описанието на ястието, информира Dariknews.bg.

762 млн. лв. увеличение на приходите предлагат от "Коалиция за България". Това съобщи от парламентарната трибуна бившият министър на финансите и сегашен депутат от "Коалиция за България" Пламен Орешарски. Според него може да бъде постигнато увеличение на БВП поне с 2 млрд. лв. Именно това е причината за предлаганото увеличение в приходната част.

Бюджетът за следващата година ще бъде дефицитен. Това е ясно на хората, които са го изготвяли. Разходите ще бъдат над 40%. Всички тези неща, които не се случиха през последните 4 години, ще се случат сега. Това заяви от своя страна депутатът от "Коалиция за България" Румен Овчаров. Той добави:

През последните 4 години няма нито една година, през която бюджетът да е завършвал на дефицит. Нямало е също и случай, в който разходите да надхвърлят 40%. Това стана факт благодарение на добрата макроикономическа политика, водена от правителството.

В момента такава политика липсва в този бюджет, липсват и мерки за излизане от кризата. Единственото нещо, което може да направите, за да балансирате бюджета, е да приемете нашето предложение.

Нека министър Дянков не започва ад хок реформа в здравеопазването и да спре да слуша господин Иван Костов. Проблемът в здравеопазването е мениджърски, не лекарски. Нека вицепремиерът чуе съветниците си от Световната банка и след това да вземе решение.

Всеки бюджет представлява прогноза за следващата година. Бюджет 2009 беше формиран в една крайно нестабилна икономическа среда. Въпреки това в него залегнаха необходимите буфери, които позволиха на бюджета да излезе на лек излишък през първото полугодие. Това заяви от своя страна бившият премиер и лидер на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

Депутатите трябва да се отнесат много отговорно към това, което се застъпва като приходи и разходи. Именно за това призоваваме всички парламентарни групи да подкрепят предложението ни за увеличаване на приходите за следващите година . То не е свалено от тавана, то е реалистично.

Бюджетът не е планиран реалистично. Прогнозата, че икономиката ще се свие с 2%, е нереалистична.

Земеделските производители за първи път ще бъдат ударени с допълнителни тежести, коментира от своя страна депутатът от ДПС Лютви Местан. Той допълни:

Тютюнопроизводителите ще плащат 4 пъти по-високи осигуровки. Те за първи път няма да получат премия. Това е редуциране на приходите с над 3 пъти. С този бюджет вие им казвате „откажете се от това производство.

Местан призова депутатите към коректност и политическият разум да надделее при гласуването на бюджета.

Една от причината да не бъде приета България в Еврозоната бяха корупционните скандали с еврофондовете. Това заяви депутатът от "Синята коалиция" Мартин Димитров. Г-н Орешарски в края на 2008 г. изхарчиха 4 млрд. лв. от излишъка - какъв беше ефектът? Нямаше ефект. Имаше ефект само върху инфлацията, коментира Димитров.

Няма да подкрепим увеличаването на приходите в бюджета. Това заяви от своя страна съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Страната е в икономическа криза и сега е моментът да бъдем най-предпазливи по отношение на бламирането на данъчните постъпления. Не сме били в подобна ситуация от 1997 г. насам, коментира Костов.

Ако това се случи, ще даде още по-добри параметри на бюджетен дефицит. Ако има допълнителни приходи, то те трябва да намалят бюджетния дефицит, обясни бившият премиер. Той призова народните представители да не подкрепят предложенията за увеличаване на приходната част в бюджета.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че приходите в Бюджет 2010 г. са подценени.

Спадът в икономиката се очертава в края на 2009 г. да е около 5,5% и дори по-нисък. В разходната част на бюджета са заложени няколко много сериозни конфликта.Те са между: Земеделските производителите и тютюнопроизводителите и държавните служители; между малките и големите общини; между малките и големите болници; между земеделските производители и БАН. За да преодолеем тези конфликти ние предлагаме да увеличим приходната част с 500 млн. лв., каза Адемов.

По думите на депутата от "Коалиция за България" и бивш финансов министър Пламен Орешарски неизпълнението на приходите, което инкасират всички 27 страни от Европейския съюз в условия на криза, у нас се представя като „опукани пари” и призова за конструктивен дебат. Той призна, че неизпълнението на приходната част на бюджета е било 2 милиарда лева към полугодието и към края се очаква да бъде 6 милиарда лева, но не би определи това като "опукани пари".

"Коалиция за България" поиска още пари за общините

"Коалиция за България" предложи увеличение на трансферите от републиканския бюджет към българските общини в рамките на 72 млн. лева. Разпределението на тези средства да бъдат за увеличение с 5 млн. за зимно поддържане на пътищата, с 60 млн. лв. за капиталови разходи на общините и 7 млн. лв. за общински пътища.

Прогнозата, която е направена, е силно занижена, което показва страх и неразбиране по какъв начин ще се развие кризата в българската икономика и по какъв начин ще засегне българските фирми”, заяви депутатът Мая Манолова от парламентарната трибуна.

ДПС и "Атака" се обединиха в защита на бюджета на БАН

Председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков ("Атака") призова депутатите да не приемат предложението за намаляване на бюджета на БАН с 10 млн. лв.

По думите на Стоичков с предлагания бюджет от 74 млн. лв. за академията реално средствата й се намаляват с една четвърт. Председателят на БАН е заявил, че ако този бюджет се приеме, всички служители ще трябва да излязат в неплатен отпуск в следващите 3 месеца.

Валя Богданова от "Коалиция за България" подкрепи Стоичков. Тя се обяви срещу идеята 10 млн. лв. от бюджета на БАН да бъдат предоставени на Държавен фонд "Земеделие".

ДПС няма да подкрепи орязването на бюджета на БАН с 10 млн. лв. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът Алиосман Имамов. Той добави, че академията се нуждае от сериозна реформа.

По-време на криза не се влагат наистина пари в наука, защото ефектът от това, ще се види след много години. Въпреки това, аз смятам, че по-трудният и по-сигурен вариант е да дадем тези пари на БАН, заяви депутатът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...