България остава извън търговията на вредни емисии

13.05.2010 | 11:55
по статията работи:
Акредитацията на страната ще бъде отнета вероятно на 30 юни
България остава извън търговията на вредни емисии

Вчера от прилагащия орган по Протокола от Киото са съобщили за намерението да отнемат акредитацията на България за участие в системата за търговия с парникови газове. Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БГНЕС.

Причината за решението на прилагащия орган е, че още 2007 г. министерство на Джевдет Чакъров не е изпълнило нито едно от препоръките на прилагащият орган.  Освен това страната ни не е показала, че разполага с прозрачна система за изразходваните емисии.

По този повод Караджова обвини предшественика си в тотално неглижиране и коментира, че това е проява на абсолютна некомпетентност. Тя призна, че е знаела за възможността на България да търгува с емисии да бъде отнета, и допълни, че не я е обявила, защото до последно от кабинета са се надявали на положителен отговор.

Акредитацията вероятно ще бъде отнета на 30 юни. До тогава фирмите, които имат право да търгуват, ще могат да осъществят мерките си с обмена на емисии. Най-ранния срок, в който страната ни може отново да кандидатства за участие в зелената схема за търговия с емисии, е средата на септември. В най-оптимистичния вариант акредитацията за участие в схемата за търговия с емисии може да бъде получена през ноември, стана ясно още днес.

Държавата обаче няма да успее да пласира дотогава своите спестени обеми от 250 млн. т, от които за тази година се планираше продажба на 40 млн. т на японски или испански посредници. Причината е, че в Народното събрание все още не са минали законовите поправки, регламентиращи схемата за зелени инвестиции, по която ще се търгуват държавните обеми въглероден двуокис. В момента тя се разглежда едва на първо четене от народните представители.

Приходите от продажбата на държавните парникови квоти бяха дори записани сред антикризисните мерки, одобрени от правителството, преди да се стигно до актуализация на бюджета. Кабинетът разчита на 500 млн. лв. от въглеродните емисии, но по оценка на Караджова по-реално е да получим 300 млн. лв., които се планираше да се инвестират в саниране на административни и жилижни панелни сгради, информира Mediapool.bg.

Караджова вече е провела разговори с ЕК да се ускори одобрението на новия план за участие в схемата, за да могат предприятията до момента на новата акредитация да извършат сделките си и да не бъдат ощетени. Планът може да бъде одобрен от ЕК най-рано в края на годината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...