"Булгаргаз" ще иска газът да поскъпне с поне 23% от юли

07.06.2010 | 14:04
по статията работи:
На ръба сме и ще работим да гарантираме потреблението през зимата, коментира шефът на доставчика "Булгаргаз"
"Булгаргаз" ще иска газът да поскъпне с поне 23% от юли

Минималното увеличение, което "Булгаргаз" може да понесе от 1 юли, е 23 процента. Това съобщи по време на пресконференция днес изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов. Ако тази цифра бъде приета от енергийния регулатор, това ще означава, че 1000 куб. м. газ ще поскъпнат с 10.66 лв. Точната цифра ще бъде представена с официалното искане на дружеството на 10 юни - четвъртък.

На ръба сме и ще работим да гарантираме потреблението през зимата, не можем да се презапасяваме, допълни Гогов.

От увеличението на курса на долара ще зависи и цената, която ще предложи газовият доставчик за цена на природния газ за следващото тримесечие. Oсреднената стойност на курса на долара през януари е била 1.37 лева, а през май - почти 1.55 лева. По този повод Гогов заяви, че очаква, че при подаването на заявлението, тя ще бъде по-висока. Това ще предопредели и по-висок ръст в цената на газа.

Недовзет приход, който за двете тримесечия ще надхвърли 70 млн. лева, не е включен, защото би удвоил скока в цената, добави Гогов, цитиран от БГНЕС.

За първото тримесечие на годината от ДКЕВР са предвидили потребление от 676 млн. куб. м към потребителите и 290 млн. куб. м за хранилището в Чирен. Според данни, представени от "Булгаргаз" обаче, реализирани са 960 млн. куб. м, т.е - с близо 300 млн. кубика повече.

На този етап от "Булгаргаз" ще работи за нагнетяване на 400 млн. куб. м газ в хранилището в Чирен, а според отчетите от първите три месеца от кампанията заявяват, че са нагнетили в Чирен между 150 и 170 млн. куб. м. "синьо" гориво.

Най-късно до края на месеца Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателно решение за това колко точно ще струва синьото гориво от 1 юли, информира Dariknews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...