Калфин: Дянков умишлено излъга Евростат

09.06.2010 | 07:59
по статията работи:
Финансовият министър си беше навил да покаже нулев дефицит и даде грешни данни на Евростат, коментира евродепутатът
Калфин: Дянков умишлено излъга Евростат

Новината, че Евростат ще проверява финансовото състояние на България, коментираха в студиото на БНТ европейските депутати Ивайло Калфин от БСП и Илияна Иванова от ГЕРБ. Според Калфин фактът, че България ще бъде първата държава, в която Евростат ще се изяви в светлината на новите си правомощия, показва, че действително има някакви съмнения. "На първо място това e обявеният по-нисък бюджетен дефицит и последвалото драстично увеличение", коментира Калфин.

Той припомни, че първоначално България е обявила бюджетен дефицит от 0,7% за 2009 година, а по-късно се е оказало, че дефицитът ни е 3,9 на сто. По мнението на евродепутатът това е било умишлено и финансовият министър е излъгал европейските ни партньори. "Друга възможна причина за проверката на Евростат е и актуализацията на бюджета по средата на годината".

По мнението на Илияна Иванова обаче подаването на грешната информация за бюджетния ни дефицит не е било умишлено. Причината за разминаването са били скрити задължения от предишното правителство. "Този факт беше оповестен пред Европейската комисия. Нямаме повод за притеснение и проверката е стандартна процедура от страна на Евростат", смята Иванова.

От своя страна Калфин коментира, че и до днес правителството на ГЕРБ не е показало кои са "скритите договори и плащания". "Дянков си беше навил да покаже нулев дефицит. Спря плащанията към фирмите и даде информация за изпълнението на бюджета на касова основа, но Евростат не приема тези данни", поясни още евродепутатът от левицата.

Калфин обаче допълни, че не очаква наказателна процедура срещу страната ни заради свръхдефицита. Неизпълнението на бюджета у нас не е толкова драматично, както е в други държави от ЕС. Българският дефицит е 3,9% или не надхвърля сериозно лимита, определен в Пакта за стабилност и растеж, посочи още Калфин. "И именно по тази причина е странно защо процедурата за проверка започва с България", обяви в заключение той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...