Цветанов отчете пред парламента доходите и придобивките си

03.11.2010 | 16:00
по статията работи:
"С това приключвам темата да давам, каквито и да било обяснения на организираната престъпност и нейните говорителите", заяви той
Цветанов отчете пред парламента доходите и придобивките си

Доходи за 362 000 лева са получили вътрешният мистър Цветан Цветанов и съпругата му. Това заяви пред Народното събрание самият той, като уточни, че сумата е за  периода 2004-2009 г.

Поводът за изказването на министъра е искането на РЗС за създаване на временна комисия, която да проучи имотното му състояние. Проекторешението за комисията влезе в дневния ред на парламента.

В трийсетминутния си отчет, Цветанов заяви, че повечето имоти, за които го обвиняват от РЗС, са получени от неговите родителите и тези на съпругата му, а апартаментите от 2006 г. са купени със заем и са резултат от 26-годишен трудов стаж, предаде Dariknews.bg.

Пред депутатите министър Цветанов заяви:

Разбира се, изниква въпросът как за 26 години трудов стаж аз съм си позволил да си купя апартамент за 130 000 лв. Доходът, който ще ви представя, е за периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2009 г. Този доход е в размер на 362 000 лв. Като вицепремиер и министър на вътрешните работи съм получил 20 463 лв. Като избран за народен представител, преди да стана вицепремиер и министър на вътрешните работи, 2302 лв. Политическа партия ГЕРБ са ми възложили функции за управление и контрол за периода 2007-2009 г., за което съм получил 32 000 лв. От Сдружение „Граждани за европейско развитие на България" за периода 2006-2009 г. съм получил 41 584 лв. Столична община - 50 370 лв.; от Министерство на вътрешните работи - за периода 2004 -2005 г., съм получил, тук влиза и обезщетението за неизползван платен годишен отпуск - 46 378 лв.

Моята съпруга за периода 2004-2009 г. е получила 99 013 лв.

Какъв е хонорарът и какви са консултантските, които аз съм получил? Първият, който е от 2007 г. - получени са 14 000 лв.; 2008 г. - 7000 лв.; 2009 г. - 19 000 лв.

Днес вицепремиерът обяви, че се отчита пред депутатите, които са му работодатели. С това приключвам темата да давам, каквито и да било обяснения на организираната престъпност и нейните говорители, заяви той.

От трибуната Цветанов заяви още, че ще предостави всички нотариални актове за имотите си на данъчните служби. Вътрешният министър показа на депутатите и декларацията, с която дава пълен достъп до банковите си сметки на Националната агенция за приходите.

Станишев: Цветанов трябва да си отиде

Само заради обвинението, че опозицията е говорител на организираната престъпност, вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да си отиде. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар за обясненията, които вицепремиерът даде пред депутатите за имотното си състояние.

Първо е недопустимо вицепремиерът на България да обвинява цялата опозиция, че са говорители на организираната престъпност. Само заради това г-н Цветанов трябва да си отиде. Става дума за повече от 70 народни представители, които са сложили своите подписи под искането за анкетна комисия", заяви червеният лидер. „Второ, това трогателно, сълзливо обръщение не дава отговори на основни въпроси - за това от къде Цветанов има толкова средства, с какви средства са закупени съответните многобройни имоти в много кратко време. Единственото, което разбрах, е, че сме провеждали много добра политика по отношение на възрастните хора в България, пенсионерите, след като със спестявания от пенсии е възможно да се купят такива апартаменти. За което му благодаря, допълни още Станишев.

Единственият начин обективно да се изясни истината, това е да има независима парламентарна анкетна комисия с равно представителство от управляващи и опозиция. Такава е била практиката винаги в подобни ситуации. Ако г-н Цветанов няма притеснение, нека направим такава комисия, какъв е проблема, коментира Станишев.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....