Ситуацията в Западна България остава критична

05.12.2010 | 15:48
по статията работи:
80% от подпорната стена на река Струма, която минава през града, е разрушена. Пропадналият участък от пътя София-Кулата едва ли ще бъде възстановен до няколко дни
Ситуацията в Западна България остава критична

Ситуацията в Западна България остава критична поради високото ниво на реките Струма и Места, съобщиха от "Напоителни системи". Струма прелива над предпазните диги в района на Дупница, Благоевград и Симитли. Заради спирането на валежите нивото на реката спада, но все още не може да се прецени на колко места са скъсани предпазните диги. През нощта най-критично е било положението в квартал Струмско в Благоевград и в село Яхиново, община Дупница.

Снощи бе наводнена и спря работа помпената станция "Струмско", която отводнява Благоевград. Екипите на Гражданска защита евакуираха хора от квартала и така не се стигна до жертви. Около 22 часа снощи силна приливна вълна се вля в река Места и скъса предпазна дига в землището на село Гърмен, Гоце Делчев. Днес нивото на Места започва да спада, но все още е високо - около 2 м.

Нивото на язовир Панчарево се нормализира след спиране на валежите. Работи обаче само едната от двете електроцентрали между язовирите Искър и Панчарево

Обявено е бедствено положение в община Кресна. Кметът на общината Илиян Кръстев съобщи, че 80% от подпорната стена на река Струма, която минава през града, е разрушена. Все пак от сутринта нивото на реката е започнало да спада, предаде БНР.

Илиян Кръстев разказа и подробности за състоянието на участъка от пътя София-Кулата, който пропадна и спря движението през основната пътна артерия за Гърция:

Участъкът, който минава непосредствено през град Кресна, подпорната стена, е 80 процента разрушена, тя е някъде около един километър с дължина, разрушени са и няколко къщи, които след разрушаването на подпорната стена, течението на водата е стигнало до основите. Засега нищо не можем да направим, просто чакаме нивото на реката да пада, има тенденция такава вече няколко часа. Четири часа сутринта започна, поне три метра е паднало нивото.

Участъкът, който е пропаднал на главен път Е-79, наистина е сложна ситуацията там. Мястото е просто такова, че няма възможност в момента дейности, които да бъдат извършвани.

Участъкът, на който е пропаднал пътят, от едната страна е скала висока, върху която е жп линия, от другата страна е река Струма, движението е пренасочено през Папаз чаир от страна на Гърция, от която идва и през Предела от София
, обясни Кръстев.

Пропадналият участък от пътя София-Кулата близо Кресна едва ли ще бъде възстановен до няколко дни, казаха от областната управа в Благоевград. Пред БНР кметът на Симитли Апостол Апостолов обясни, че пътят е държавен и за него трябва се погрижи Пътната агенция: Това е републиканска пътна мрежа и би трябвало да си каже тежката дума министерството на регионалното развитие в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), заяви той.

Започнало е контролирано изпускане на язовир "Студена", съобщи БТА.

В момента в река Струма се вливат по четири кубически метра в секунда от основния питеен водоизточник на града. Мярката е предприета заради много голям приток на нова вода в язовира. Нивото му се е покачило и сега обемът му е 22.7 млн. кубически метра при максимален обем от 25 млн. кубически метра.

Притокът е залпов и затова мътността на водата е много висока, надхвърляща дори 100 процента, обясни директорът на "ВиК" - Перник Искра Златанова. Това е довело до затлачване на филтри и пречиствателната станция не може да смогне да пречисти подаваната към абонатите на "ВиК" вода. Високите зони на Перник в момента не получават вода.

Липсата на чиста вода в мрежата затруднява работата на местната "Топлофикация", съобщи изпълнителният директор на дружеството Михаил Ризов. Заради наводнени съоръжения от снощи градът е без парно отопление. В момента се включва котел на ТЕЦ "Република", но за да се възстанови топлоподаването е необходима достатъчно вода в топлопреносната мрежа, поясни Ризов.

До утре сутринта очаквам да се освободи движението по този участък от околовръстния път, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес следобед посети южната дъга на пътя. По думите й проблемът се дължи на много фактори, сред които са обилните валежи, липсата на канализация на южните квартали и презастрояването. Тя добави, че вчерашната ситуация отново е доказала тезата й, че изграждането на канализация е сред основните приоритети.

По отношение на кризисната ситуация от вчера в столицата кметът заяви, че е разпоредила до утре да й бъде предоставен доклад с информация за всички проблемни места. Тя отправи благодарност за адекватната реакция и добрата координация на "Гражданска защита" и служба "Пожарна безопасност и спасяване. Благодарение на тази работа успяхме да сведем до минимум щетите, защото ситуацията наистина беше критична, добави Фандъкова.

Тя уточни, че южният участък от околовръстния път е в гаранция и ако след като се почисти се установят щети по настилката, ще бъдат възстановени за сметка на фирмата изпълнител. В отговор на репортерски въпрос за почистването на отводнителните шахти Фандъкова уточни, че това е отговорност, която се поделя между почистващите фирми и "Софийска вода". Не съм удовлетворена от работата на "Софийска вода" и ще потърся отговорност от тях, добави Фандъкова.

На три места има спряно движение на влакове – в районите на Дупница, Мало Бучино и Владая, заяви министърът на транспорта Александър Цветков, цитиран от БГНЕС.

Аварийните екипи работят, за да отстранят повредите на различните места. На различни места щетите, нанесени от водата, са различни, но навсякъде е увредена баластовата призма на ж.п. линиите. Движението в района на Дупница е спряно заради обилните дъждове и е подкопана ж.п. линията. Цветков предполага, че в рамките на един ден проблемът там ще бъде отстранен и движението ще бъде възстановено. В момента има движение преди и след мястото на аварията, а в проблемния участък пътниците се извозват с автобус.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...