Олиото може да поскъпне до 5 лв. до средата на годината

11.01.2011 | 10:19
по статията работи:
Според земеделския министър производителите изпробвали пазара. Той определи някои цени като "странни"
Олиото може да поскъпне до 5 лв. до средата на годината

До средата на годината олиото ще повишава цената си и е възможно да достигне и 5 лева. Това прогнозира пред програма "Хоризонт" и предаването "Преди всички" Яни Янев от Асоциацията на производителите на олио.

Той коментира, че за съжаление прогнозите за първото полугодие на тази година са за увеличаване на цената на олиото. Янев коментира още, че се очакват някакви добри перспективи на реколтите в Южна Америка на соя и увеличаване производството на палмово масло.

У нас официалната статистика отчете за една година поскъпване 43 % на олиото. При цена 1000 лв. на слънчогледа до каква цена може да ни доведе, за да оцелеят производителите. За производителите цената ще стане 3.10 лв. От тук нататък трябва да се сложа разходи за транспорт, за дистрибуция, така че възможно е оттук нататък да си купуваме олио по 5 лева, посочи Янев.

От своя страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира, че слънчогледът е поскъпнал. Той добави, че и при тази суровина, както и при брашното има опит за преминаване на някои критични нива. Странни ми се струва тези неща, коментира министърът.

По думите му компаниите правят това, без да обясняват, защото имат обеца на ухото, тъй като са глобени за картелно споразумение.

Според земеделския министър в момента течало изпробване на пазара: Ако пазарът поддаде, те ще успеят. Ние нямаме механизъм, с който да ги регулираме. Найденов коментира още, че това, което могат да направят производителите е да говорят и да обясняват на хората.

Вече се среща и цена от 4.00 лв. Това не е логично. В случая се изпробва психологическата бариера и ако пазарът не реагира, тя ще остане, завърши министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...