"Лукойл" замразява за месец цените на горивата

23.03.2011 | 13:48
по статията работи:
Министър Трайков осъди тона на "Лукойл" към правителството. До края на април 2012 година запасите за гориво няма да са за 60 дни, а за 50 дни
"Лукойл" замразява за месец цените на горивата

От днес влиза в сила мораториум върху цените на горивата на дребно. Това стана ясно след днешната среща между представители на бизнеса, превозвачите, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, предаде Агенция "Фокус". На срещата са договорени и други мерки за ценови понижения при горивата, като за да станат факт се изисква известен период от време.

"Лукойл" е подготвила едномесечен мораториум върху цените на различните горива. От компанията са поели ангажимент на срещата, че цената на горивото на едро няма да надскочи тази на дребно.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е поел никакви ангажименти срещу това облекчение и преговорите са се водили от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Той ще бъде представителят на правителството, който ще сложи подпис върху мораториума.

На срещата е договорено до края на годината ще бъде отменено задължението за смесване на дизел и биодизел, което трябва да се запише в Закона за енергията от възобновяеми източници. Освен това ще бъде въведена възможност за намаляване на запасите от горива, които са длъжни да държат производителите.

До края на април 2012 година запасите за гориво няма да са за 60 дни, а за 50 дни. Освен това до края на април тази година запасите на фирмите ще са за 40 дни. От април 2012 до април 2013 година запасите постепенно ще се увеличат отново до 60 дни.

Тези мерки ще свалят общо цената на горивата с около 14 стотинки, коментира вицепремиерът Дянков.

Не е прието предложението цистерните на вносителите на гориво да се обмитяват на самата граница, а не в данъчни складове.

От самото начало досега, отговорен за воденето на преговори е вицепремиерът Дянков и по никакъв начин никой не е нито отстраняван, нито включван, заяви Борисов. Той посочи, че удължаването на мораториума само може да бъде от полза на потребителя.

Цените на дребно касаят всеки един човек, който отива на колонката на бензиностанцията и затова се борим за това, заяви още Борисов.

Припомняме ви, че по-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че нито той, нито министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще участва в преговорите.

До следващия вторник от Министерството на финансите трябва да дадат информация на премиера по какъв начин може да се възстановява ДДС на големите превозвачи. Такава била практиката в Европа. Над 1000 са превозвачите, които не зареждат гориво на територията на България, защото не им се възстановява ДДС.

Премиерът каза, че досега е толерирано да не се спазва спогодбата с Турция резервоарите на камионите да са пълни с до 550 литра: Пълнят на безмитните магазини в Турция по 1200 литра -  това го правят и български камиони, но преди всичко турските и тези, които идват, да ги наричаме чужди, зареждат на техните безмитни магазини, минават 880 км е най-дългият диагонал на България и отиват и зареждат от другата страна.

До вторник ще се мисли какви да бъдат вариантите превозвачите да внасят гориво. От митниците са изразили притеснение, че това може да създаде проблеми, съобщи премиерът.

Министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков  си тръгна преди началото на срещата, на която бе договорен мораториумът на ценит, без да даде ясно обяснение защо. Той коментира, че въпросите му към "Лукойл" продължават да стоят, предаде БТА.

По въпроса за разменените по медиите обвинения с "Лукойл" министърът обясни:

Що се отнася до PR-публикацията на "Лукойл" (в която от компанията задават множество въпроси на министъра - бел.ред.), това е безпрецедентен тон от една чужда компания към българското правителство, поне от времето на това правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон - "Росатом".

.Ако мораториумът върху горивата въобще се случи, той ще бъде временен. Тази позиция изрази по-рано днес в предаването "Кой говори" на Дарик радио Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия. Според нея подобно временно решение може би ще тушира най-високия ценови пик на петрола на борсите и изрази надежда допълнителни повишения да няма.

Тя бе категорична, че трайно решение на проблема няма.

Каквито и да било цени не могат да бъдат замразявани за дълго време в условията на пазарна икономика, каза Стоянова. Тя подчерта, че цените на горивата у нас зависят от цените на петрола на международните борси, тъй като това е основният елемент, информира Dariknews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...