Втори сме по брой проверки за измами със средства от Евросъюза

21.06.2024 | 10:25
по статията работи: econ.bg
България е на второ място по брой проверки, извършени миналата година от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС. Това показват данните от годишния доклад за дейността на службата
Втори сме по брой проверки за измами със средства от Евросъюза
Снимка: под лиценза на creative commons

България е на второ място по брой проверки, извършени миналата година от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Това показват данните от годишния доклад за дейността на службата.

В нашата страна са били направени 14 проверки, като по пет случая са били издадени препоръки за последващи действия. Най-многобройни са били проверките в Румъния (16), като по тях са били издадени 10 препоръки заради открити нередности.

Докладът показва, че миналата година са приключени общо 265 проверки в страните от ЕС и в други държави, където се работи по проекти с европейски средства, и са били предприети 190 нови разследвания. От ОЛАФ са били издадени препоръки за възстановяването на 1,04 милиарда евро и е била предотвратена злоупотреба с 209,4 милиона евро.

Сред вътрешните разследвания най-многобройни са били свързани с дейността на служители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската служба за външна дейност. Повечето от тези случаи са завършили с препоръка на ОЛАФ за по-нататъшни действия.

Отбелязва се, че с участието на ОЛАФ миналата година са били проверявани съмнения за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия и Беларус заради военното нападение срещу Украйна.

Европейската служба е проверила също данни за тайни търговски споразумения, манипулиране на процедури по обществени поръчки, съмнения за конфликт на интереси, подправени фактури, укриване на мита и за контрабанда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.06   891 г. – Арнулф Каринтски отблъсква викингите в битката при Лувен. 1503 г. – По време на четвъртата си експедиция до Америка Христофор Колумб претърпява...