ЗАКОН ЗА ДОСТЪП ДО ПРОСТРАНСТВЕНИ ДАННИ

ЗАКОН ЗА ДОСТЪП ДО ПРОСТРАНСТВЕНИ ДАННИ

Обн. ДВ. бр. от 9 Март 2010г.,
изм. ДВ. бр. от 26 Юли 2013г.,
изм. ДВ. бр. от 28 Ноември 2014г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 7 Април 2015г.

Глава първа.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Приложение № 1 към , и
(Изм. - ДВ, бр. 26 от 2015 г.)
1. Координатни системи
Система за уникално рефериране на пространствена информация, представени с координати (x, y, z) или с географска ширина и географска дължина и надморска височина, базирани на геодезически определени хоризонтални и вертикални данни.
2. Система за географски мрежи
Хармонизирана мрежа с мултипространствена разделителна способност, с обща начална точка и стандартизирано разположение и размер на клетките.
3. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Географски имена
Наименования на области, региони, местности, големи градове, предградия, малки градове или населени места, или географска или топографска характеристика от обществен или исторически интерес.
4. Административни единици
Административни единици, отделени с административни граници и отграничаващи райони, върху които държавите - членки на Европейския съюз, имат и/или упражняват юридически правомощия за целите на местното, регионалното и националното управление.
5. Адреси
Местонахождение, което съдържа данни най-малко за: държава, област, община, населено място, наименование на улица, съответно площад или булевард, жилищен комплекс, квартал, номер, вход, етаж, номер на самостоятелен обект в сграда, наименование на местност.
6. Кадастрални имоти
Част от земната повърхност, включително трайно покритите с вода, определена с граници съобразно правото на собственост.
7. Транспортни мрежи
Автомобилни, железопътни, въздушни и водни транспортни мрежи и прилежаща инфраструктура. Включват връзки между различните мрежи. Включват също така Трансевропейската транспортна мрежа, определена в Решение № 1692/96/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 1996 г. относно общностните насоки за развитието на трансевропейска транспортна мрежа и бъдещо преразглеждане на това решение.
8. Хидрография
Хидрографски елементи, включително морски райони и други водни маси и свързаните с тях елементи, включително речни басейни и подбасейни. По целесъобразност съгласно определенията, посочени в Директива 2000/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2000 г. за установяване рамка за действията на Общността в областта на политиката за водите, и под формата на мрежи.
9. Защитени обекти
Район, определен или управляван съгласно международното право, правото на Европейския съюз или законодателството на държавите - членки на Европейския съюз, за постигане на определени цели за опазване на такива обекти.
Приложение № 2 към и
(Изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2015 г.)
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Релеф
Цифрови релефни модели за земната, морската и ледената повърхност. Включва земен релеф, батиметрия и брегова линия.
2. Земно покритие
Физическа или биологична покривка на земната повърхност, включително изкуствени повърхности, селскостопански райони, гори, (полу-) естествени райони, влажни зони, водни маси.
3. Ортоизображение
Данни за геореферирано изображение на земната повърхност, направено от сателитни или самолетни снимки.
4. Геология
Геология, определена според състава и структурата. Включва земен слой (консолидирани и неконсолидирани скали), воден слой (водоносни хоризонти), както и морфоструктурни елементи и форми на релефа.
Приложение № 3 към и
(Изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2015 г.)
1. Статистически единици
Единици, разпространяващи или ползващи статистическа информация.
2. Сгради
Географско разположение на сградите.
3. Почва
Почви и подпочви, определени според дълбочина, строеж, структура, механичен състав и съдържание на органични материали, каменливост, ерозия и по целесъобразност среден наклон и предполагаема водопопиваемост.
4. Ползване на земята
Територия, определена според настоящите и бъдещите й планирани функционални параметри или социално-икономическо предназначение (например: жилищна, промишлена, търговска, селскостопанска, горска, почивна).
5. Здраве и безопасност на човека
Географско разпределение на преобладаващите патологии (алергии, рак, болести на дихателните пътища и др.), информация за въздействието върху човешкото здраве (биомаркери, намаляване на раждаемостта, епидемии) или за физическото състояние на човека (умора, стрес и други), пряко свързани (замърсяване на въздуха, химикали, изтъняване на озоновия слой, шум и др.) или непряко свързани (храна, генетично модифицирани организми и др.) с качеството на околната среда.
6. Комунално-битови и обществени услуги
Включват инфраструктура за комунално-битови услуги, например напоителни системи, управление на отпадъците, електроснабдяване и водоснабдяване, административни и социални обществени услуги, например публични администрации, обекти на гражданската защита, училища и болници.
7. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Съоръжения за мониторинг на околната среда
Местонахождението и действието на съоръжения за мониторинг на околната среда включват наблюдение и измерване на емисиите, на състоянието на факторите на околната среда и на други параметри на екосистемата (биологично разнообразие, екологични условия на флората и др.), извършвани от органите на публичната власт или от тяхно име.
8. Производствени и промишлени съоръжения
Промишлени обекти, включително инсталации, обхванати от Директива 96/61/ЕО на Съвета от 24 септември 1996 г. за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, и съоръжения за водочерпене, минни съоръжения, складови обекти.
9. Селскостопански и водностопански съоръжения
Оборудване за селски стопанства и производствени мощности (включително поливни системи, парници и обори).
10. Разпределение на населението - демография
Географско разпределение на населението, включително характеристики на населението и нива на дейност, представено обобщено по координати, регион, административна единица или друга аналитична единица.
11. Управление на територията/ограничени/регулирани зони и отчетни единици
Зони, управлявани, регулирани или използвани за докладване на международно, европейско, национално, регионално и местно равнище. Включват складови обекти, санитарно-охранителни зони около водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване, уязвими от замърсяване с нитрати зони, контролирани морски проходи или големи вътрешни водни пътища, райони за складиране на отпадъци, зони с наложени ограничения върху шума, проучвателни и минни райони, райони на речни басейни, съответни отчетни единици и зони за управление на брегови райони.
12. Природни рискови зони
Уязвими райони, определени в зависимост от вида природен риск (всички атмосферни, хидрологични, сеизмични, вулканични и огнени явления, които поради местонахождението, силата и честотата на проявление могат да засегнат сериозно обществото), например наводнения, свличане и пропадане на земни маси, лавини, горски пожари, земетресения, изригвания на вулкани.
13. Атмосферни условия
Физически атмосферни условия. Включва пространствени данни, основаващи се на измервания, на модели или на комбинация от двете, както и местата, където са направени измерванията.
14. Метеорологични географски характеристики
Атмосферни условия и измерването им; валежи, температура, евапотранспирация, скорост и посока на вятъра.
15. (нова - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Океанографски географски характеристики
Физическо състояние на океаните (течения, соленост, височина на вълните и други).
16. (предишна т. 15 - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Морски региони
Физическо състояние на моретата и солени водни маси, разделени на региони и подрегиони с общи характеристики.
17. (предишна т. 16 - ДВ, бр. 26 от 2015 г.)Биогеографски региони
Райони с относително еднородни екологични условия с общи характеристики.
18. (предишна т. 17 - ДВ, бр. 26 от 2015 г.)Местообитания и биотопи
Географски райони, характеризиращи се със специфични екологични условия, процеси, структура и (животоподпомагащи) функции, подпомагащи физически организмите, които ги обитават. Включват земни или водни райони, отличаващи се с напълно естествени или полуестествени географски, абиотични и биотични характеристики.
19. (предишна т. 18 - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Разпространение на видовете
Географско разпределение на животинските и растителните видове, представено обобщено по квадрати, регион, административна единица или друга аналитична единица.
20. (предишна т. 19 - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Енергийни източници
Енергийни източници, включително въглеводороди, водна енергия, биоенергия, слънчева енергия, енергия от вятър и други. По целесъобразност се включва информация за дълбочина/височина на района на източника.
21. (предишна т. 20 - ДВ, бр. 26 от 2015 г.) Минерални ресурси
Минерални ресурси, включително метални руди, индустриални минерали и други. По целесъобразност се включва информация за дълбочина/височина на находището на ресурса.

Глава втора.

ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ПРОСТРАНСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

Глава трета.

УСЛУГИ ЗА ПРОСТРАНСТВЕНИ ДАННИ

Глава четвърта.

РЕГУЛИРАНЕ И КОНТРОЛ

Глава пета.

АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ

Допълнителни разпоредби

Преходни и Заключителни разпоредби

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив