НАРЕДБА № IЗ-1463 ОТ 11 АВГУСТ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНА И КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА ТЪРГОВЦИ..

Министерство на вътрешните работи

Държавен вестник брой: 68

Година: 2009

Орган на издаване: Министерство на вътрешните работи

Дата на обнародване: 08.09.2009

НАРЕДБА № IЗ-1463 ОТ 11 АВГУСТ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНА И КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА ТЪРГОВЦИ, ИЗВЪРШВАЩИ ПОЖАРОГАСИТЕЛНА ИЛИ АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ИЛИ ПРОТИВОПОЖАРНО ОБСЛЕДВАНЕ НА ОБЕКТИ

Раздел I
Общи положения


Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. редът за осъществяване на разрешителната и контролна дейност на търговци, извършващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност или противопожарно обследване на обекти;
2. редът за издаване и отнемане на разрешения за осъществяване на пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност, както и за противопожарно обследване на обекти от търговци;
3. необходимата професионална квалификация, минимумът технически средства и лица, които трябва да имат търговците, осъществяващи дейността.

Чл. 2. Разрешения се издават на лица - търговци по смисъла на Търговския закон, които отговарят на изискванията по Закона за Министерството на вътрешните работи и в тази наредба.

Чл. 3. Дейностите по чл. 1, т. 1 се осъществяват на територията на цялата страна или на територията на отделна област съобразно издаденото разрешение.

Раздел II
Видове дейности


Чл. 4. Пожарогасителната дейност по смисъла на тази наредба е комплекс от действия, които включват:
1. незабавно изпращане на сили и средства при получаване на съобщение за пожар;
2. спасяване на хора и имущество;
3. разработване на планове за гасене на пожари;
4. ограничаване и ликвидиране на пожари.

Чл. 5. Аварийно-спасителната дейност по смисъла на тази наредба е комплекс от действия, които включват:
1. незабавно изпращане на сили и средства при получаване на съобщение за бедствие, авария и катастрофа;
2. спасяване на хора, имущество и материални ценности;
3. ограничаване и ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи.

Чл. 6. Противопожарното обследване на обект по смисъла на тази наредба е комплекс от организационни и технически мероприятия, които включват:
1. проучване на потенциалните рискове за възникване и разпространение на пожари;
2. изготвяне на оценка за пожарна безопасност;
3. разработване на вътрешни правила по пожарна и аварийна безопасност в съответствие с действащите нормативни актове и осъществяване на контрол за спазването им;
4. отстраняване на причините и условията за възникване и разпространение на пожари;
5. създаване на условия за безопасна евакуация на хора и материални ценности при пожари и аварии и за пожарогасене.

Раздел III
Професионална квалификация, технически средства и личен състав за осъществяване на дейностите


Чл. 7.
(1) Дейностите по чл. 4, 5 и 6 се извършват от търговеца или наети от него лица, които отговарят на следните условия:
1. за ръководител на дейността - лице, което притежава образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалност в областта на пожарната и аварийна безопасност или което след придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" или по-висока по друга специалност е завършило курс за първоначална подготовка по пожарна и аварийна безопасност, както и лице, което е заемало ръководна длъжност в направление "Пожарогасене" или "Държавен противопожарен контрол" в главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" или в звената за "Пожарна безопасност и спасяване" в Столична дирекция на вътрешните работи или в областна дирекция на Министерството на вътрешните работи (МВР) не по-малко от 5 години;
2. за непосредствено осъществяване на дейностите по чл. 4 и 5 - лице със средно образование, завършило курс за първоначална подготовка по пожарна и аварийна безопасност или заемало длъжност в направление "Пожарогасене" в главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" или в звената за "Пожарна безопасност и спасяване" в Столична дирекция на вътрешните работи или в областна дирекция на МВР не по-малко от 5 години;
3. за непосредствено осъществяване на дейностите по чл. 6 - лице, отговарящо на условията по т. 1.
(2) Курсовете за първоначална подготовка по ал. 1, т. 1 и 2 се провеждат в акредитирани висши училища или в центровете за специализация и професионална подготовка на МВР по програми, съгласувани с директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".
(3) Лицата по ал. 1 трябва да бъдат физически здрави, да не страдат от психическо заболяване и да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако са реабилитирани.

Чл. 8.
(1) За извършване на дейностите по чл. 4, 5 и 6 търговците осигуряват необходимия брой лица, лични предпазни средства, комуникационни средства, пожарна техника, оборудвани помещения за изпълнение на дежурствата и помещения за съхранение на техниката.
(2) Необходимият брой пожарни или аварийно-спасителни автомобили и лица за извършване на пожарогасителна и/или аварийно-спасителна дейност се определят съобразно спецификата на инфраструктурата и степента на пожарна опасност на обслужвания обект, броя на намиращите се в него лица, режима на работа и оперативно-тактическите особености на обекта.
(3) Лицата, непосредствено осъществяващи пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност, се оборудват с индивидуална екипировка и лични предпазни средства съгласно приложение № 1.
(4) Пожарните и аварийно-спасителни автомобили се оборудват с пожаро-технически съоръжения и технически средства съгласно приложение № 2.
(5) Обозначенията върху индивидуалната екипировка и личните предпазни средства на лицата по ал. 3, цветът, опознавателните знаци, надписите и емблемите на пожарните и аварийно-спасителните автомобили са различни от тези на индивидуалната екипировка, специалните, транспортните и помощните средства, използвани от органите на МВР.

Чл. 9.
(1) Дейностите по чл. 4 и 5 се осъществяват денонощно, като се поддържа непрекъснато дежурство от екипи с минимум един пожарен или аварийно-спасителен автомобил с постоянна местостоянка.
(2) Необходимият минимален брой лица за извършване на пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност в един дежурен екип е трима души, в това число водач на автомобил.

Раздел IV
Ред за издаване и отнемане на разрешения за осъществяване на пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност или противопожарно обследване на обекти от търговци


Чл. 10.
(1) За издаване на разрешение търговците подават писмено заявление по образец (приложение № 3), в което посочват:
1. наименованието, седалището и адреса на управление на търговеца, телефон, факс и електронна поща;
2. вида на дейността, която желаят да осъществяват.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. актуално удостоверение за вписване на търговеца в търговския регистър, издадено не по-късно от два месеца преди датата на подаване на заявлението, и единен идентификационен код на търговеца;
2. удостоверение за наличие или липса на задължения на основание чл. 87, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
3. документ за внесена държавна такса.
(3) Освен документите по ал. 2 към заявлението търговецът прилага следните документи за него и наетите от него лица:
1. списък с трите имена, номер на лична карта, ЕГН и постоянен адрес;
2. свидетелство за съдимост;
3. медицинско удостоверение за здравния статус на лицето;
4. удостоверение от лечебно заведение, че лицето не страда от психическо заболяване;
5. нотариално заверено копие на диплома за придобита образователна или образователно-квалификационна степен;
6. нотариално заверено копие на удостоверението за завършен курс по пожарна и аварийна безопасност или документ за стажа по чл. 7, ал. 1.

Чл. 11.
(1) Заявлението по чл. 10 за осъществяване на дейности на територията на една област се подава до директора на съответната областна дирекция на МВР.
(2) Заявлението по чл. 10 за осъществяване на дейности на територията на две и повече области или на територията на цялата страна се подава до директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

Чл. 12.
(1) Когато към заявлението по чл. 10 не са приложени необходимите документи или е необходима допълнителна информация за вземане на решение, заявителят се уведомява писмено в 14-дневен срок от датата на подаване на заявлението.
(2) Заявителят в 7-дневен срок от получаване на уведомлението по ал. 1 предоставя необходимите документи или допълнителна информация.

Чл. 13.
(1) Директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване", директорът на Столична дирекция на вътрешните работи или на съответната областна дирекция на МВР се произнася, като издава разрешение (приложение № 4) или отказва издаването му в 14-дневен срок от подаване на заявлението или от изтичане на срока по чл. 12, ал. 2.
(2) Отказът може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Чл. 14.
(1) Разрешенията за осъществяване на дейности по тази наредба се издават за срок 4 години.
(2) За подновяване на разрешението се подава заявление по реда на чл. 10 един месец преди изтичане на срока на издаденото разрешение.

Чл. 15.
(1) При изгубване, противозаконно отнемане или унищожаване на разрешението търговецът в срок до 24 часа от настъпване на съответното обстоятелство или от узнаването писмено уведомява органа, който го е издал, като описва условията, при които е станало.
(2) В двуседмичен срок от получаване на уведомлението по ал. 1 органът, издал разрешението, извършва служебна проверка и издава дубликат на разрешението.
(3) За издаване на дубликат се заплаща държавна такса.

Чл. 16.
(1) Разрешението за осъществяване на дейности по чл. 4, 5 и 6 се отнема, когато:
1. в тримесечен срок от получаване на разрешението търговецът не осигури необходимия минимум от технически средства или лица за осъществяване на дейността;
2. при осъществяване на дейността си търговецът не поддържа необходимия минимум от технически средства или лица;
3. дейността се осъществява от лице, което не отговаря на изискванията по чл. 7;
4. в едномесечен срок от получаване на писмено предупреждение търговецът не отстрани констатираните несъответствия.
(2) Заповедта за отнемане на разрешението се издава от органа по чл. 13.
(3) Заповедта за отнемане на разрешението подлежи на обжалване по реда на АПК.

Чл. 17.
(1) Разрешенията, направените промени, отказите, както и отнети разрешения се регистрират в специален регистър в главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване", в Столичната дирекция на вътрешните работи или в областната дирекция на МВР на територията, на която търговците осъществяват дейностите.
(2) Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" поддържа единен регистър за обстоятелствата по ал. 1.

Чл. 18.
(1) За всеки обект търговците изготвят и съхраняват документи, отнасящи се до организацията на пожарната безопасност, план за действие при гасене на пожари и ликвидиране на аварии и за резултатите от извършените проверки от органите за пожарна безопасност и спасяване.
(2) Планът за действие при гасене на пожари и ликвидиране на аварии се съгласува с началника на съответното районно управление в Столичната дирекция на вътрешните работи или в областната дирекция на МВР и се утвърждава от управляващия обекта.
(3) Търговецът води книга за извършените проверки от органите за пожарна безопасност и спасяване, книга за проверка на състоянието, съхранението и ползването на наличната пожарна и аварийно-спасителна техника и книга за ликвидираните произшествия по образци (приложения № 5, 6 и 7).
(4) Търговецът е длъжен при поискване да предостави на органите за пожарна безопасност и спасяване информация от документите по ал. 3.
(5) В 14-дневен срок търговецът писмено уведомява органа, издал разрешението, за новонаетите лица, които ще осъществяват дейностите по наредбата. Към уведомлението се прилагат документите по чл. 10, ал. 3.
(6) В 14-дневен срок от сключването на договор за извършване на дейностите по чл. 4, 5 или 6 търговецът писмено уведомява органа, издал разрешението.
(7) В уведомлението по ал. 5 се посочват: предметът на сключения договор и обектът; видът на дейностите, които ще осъществява; ръководителите на съответните дейности; броят на лицата, които непосредствено ще осъществяват видовете дейности; броят и видът на пожарната или аварийно-спасителната техника и нейната постоянна местостоянка при осъществяване на дейности.
(8) Към уведомлението по ал. 5 се прилагат копия от регистрационните талони на пожарните или аварийно-спасителните автомобили, както и копие от договора за ползване на автомобилите, когато не са собственост на търговеца.

Чл. 19. Извън посоченото в чл. 18 търговецът е длъжен в 14-дневен срок писмено да уведоми органа, издал разрешението, за всяка друга промяна в обстоятелствата, при които е издадено разрешението.

Раздел V
Контрол на дейностите


Чл. 20.
(1) Контролът по чл. 91б, ал. 1, т. 13 ЗМВР за спазване на изискванията при осъществяване на дейностите по наредбата се осъществява от органите на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване", на Столична дирекция на вътрешните работи или на съответната областна дирекция на МВР, на чиято територия се намира подлежащият на контрол обект.
(2) Контролът по ал. 1 се извършва най-малко един път в годината за дейностите по чл. 4 и 5 и най-малко веднъж на две години за дейността по чл. 6.

Раздел VI
Взаимодействие с органите за пожарна безопасност и спасяване


Чл. 21. При осъществяване на дейностите по наредбата търговците могат да взаимодействат с органите за пожарна безопасност и спасяване.

Чл. 22. Търговците, получили разрешение по тази наредба, могат да провеждат съвместни пожаротактически занятия с органите на пожарна безопасност и спасяване след съгласуване с директора на Столична дирекция на вътрешните работи или на съответната областна дирекция на МВР.

Чл. 23. При провеждане на пожаро-технически учения, пожарогасителни и аварийно-спасителни действия от органите за пожарна безопасност и спасяване в МВР в обекти, в които търговци осъществяват дейностите по наредбата, координацията и непосредственото ръководство на всички участващи сили и средства, в т.ч. и на търговеца, се осъществяват от най-старшия ръководител - служител от органите за пожарна безопасност и спасяване в МВР.

Чл. 24.
(1) При възникване на пожар или аварийна ситуация в обект, в който търговец осъществява дейностите по чл. 4 и 5, незабавно се уведомява съответното районно управление на областната дирекция на МВР за вида и размерите на възникналото произшествие.
(2) След ликвидиране на произшествие по ал. 1 в срок до 24 часа търговецът изпраща справка по образец (приложение № 8) до районното управление на областната дирекция на МВР. Въз основа на данните от справката районното управление отразява произшествието в информационната система на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 52г, ал. 3 във връзка с ал. 2, т. 6 и чл. 91е, ал. 4 ЗМВР и отменя Наредба № Iз-1951 от 2006 г. за реда за осъществяване на разрешителна и контролна дейност на търговци, извършващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност или противопожарно обследване на обекти (ДВ, бр. 92 от 2006 г.).

§ 2. За получаване на разрешение за осъществяване на дейности по наредбата търговците внасят държавни такси съгласно Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 53 на Министерския съвет от 1998 г. (ДВ, бр. 27 от 1998 г.).

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" и на директорите на областните дирекции на МВР.

§ 4. Наредбата влиза в сила от датата на обнародване в "Държавен вестник".

Приложение № 1 - 8

Прикачени документи
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив