НАРЕДБА № Н-2 ОТ 6 МАРТ 2009 Г. ЗА УНИФОРМЕНОТО ОБЛЕКЛО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА" И В ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ДИРЕКЦИИ "ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА" НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ СИТУАЦИИ

Министерство на извънредните ситуации

Държавен вестник брой: 22

Година: 2009

Орган на издаване: Министерство на извънредните ситуации

Дата на обнародване: 27.03.2009

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат видът и моделът на униформеното облекло на служителите в Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" (ГД "НС "ГЗ") на Министерството на извънредните ситуации (МИС) и в териториалните дирекции "Гражданска защита" ("ГЗ"), редът за предоставянето и носенето му, както и другите принадлежности, свързани с изпълнението на служебните задължения на служителите, върху които са поставени символи и отличителни знаци.

Раздел II
Вид на униформеното облекло. Субекти, които имат право на униформено облекло
 
Чл. 2.
(1) Униформеното облекло е представително униформено облекло и специално униформено облекло.
(2) Право на представително униформено облекло със съответните отличителни знаци имат служители, които работят по трудово и служебно правоотношение в ГД "НС "ГЗ" и в териториалните й звена.
(3) Право на специално униформено облекло със съответните отличителни знаци имат служители, които участват в операции по издирване и спасяване и при извършване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при бедствия и радиационна, химическа и биологична защита при инциденти и аварии, свързани с опасни вещества и материали.

Чл. 3. Главният директор на ГД "НС "ГЗ" със заповед определя длъжностите в главната дирекция и в териториалните дирекции "ГЗ", при заемане на които служителите имат право на представително униформено облекло, на специално униформено облекло и принадлежности, по вид и по елементи.

Чл. 4.
(1) Всички служители, имащи право на представително униформено облекло, са длъжни да го носят при изпълнение на служебните си задължения, както и в случаи, предвидени със заповед на министъра на извънредните ситуации или на главния директор на ГД "НС "ГЗ".
(2) Всички служители, имащи право на специално униформено облекло, са длъжни да го носят при изпълнение на дейностите по чл. 71, ал. 1, т. 3 - 6 от Закона за защита при бедствия.
(3) Извън случаите по ал. 2 служителите, имащи право на специално униформено облекло, следва да го носят при изпълнение на служебните си задължения съгласно заповед на главния директор на ГД "НС "ГЗ".
 
Чл. 5. Видът и моделът на униформеното облекло на служителите в ГД "НС "ГЗ" и в териториалните дирекции "ГЗ", срокът на износване, количеството, изискването за връщане, както и съответните принадлежности, върху които са поставени символи и отличителни знаци, се определят съгласно приложението.

Раздел III
Срокове и правила за износване на униформеното облекло

Чл. 6.
(1) На правоимащите служители се предоставя униформено представително и/или униформеното специално облекло, както и съответните принадлежности, не по-късно от три месеца от датата на постъпването им на работа.
(2) Сроковете на износване на униформеното представително и униформеното специално облекло, както и принадлежностите, започват да текат от датата на получаването им и се определят в приложението по чл. 5.
(3) Сроковете за износване на облеклата и принадлежностите по приложението текат и по време на законоустановен отпуск, но не повече от три месеца.

Чл. 7.
(1) В ГД "НС "ГЗ" и в териториалните дирекции "ГЗ" се води служебен картон за отчетност за всеки служител. Служебните картони се водят от съответните служители - материалноотговорни лица, и съдържат вид, брой, дата на получаване, срок за износване и подпис на получателя.
(2) При преминаване на служител на длъжност в друга структура и/или в друго населено място структурата, в която е работил служителят, изпраща копие от служебния му картон на новата месторабота.

Чл. 8. Униформеното облекло и принадлежности, срокът на които е изтекъл, не подлежат на връщане. В служебния картон се отбелязва срещу съответния вид облекло "износено".

Чл. 9.
(1) Загубено, унищожено или повредено униформено облекло преди изтичане на срока за износване не по вина на служителя се подменя с ново за сметка на МИС. Причината за подмяната и предаването на новото облекло се установява с протокол на комисия, назначена със заповед на главния директор или на директора на съответната териториална дирекция.
(2) Служител, който виновно загуби, унищожи или повреди униформено облекло или принадлежности преди изтичане на срока за износване, заплаща стойността на облеклото за срока на износването.

Чл. 10.
(1) При преминаване на служител на друга длъжност или в друго населено място, където се предвижда носене на униформено облекло и съответните принадлежности, те не се връщат, а се доизносва в сроковете, предвидени в приложението по чл. 5.
(2) Служителите, имащи право на специално униформено облекло и принадлежности, в случаите по ал. 1, когато за новата длъжност не се предвиждат такива, връщат предоставеното им облекло и принадлежности освен ако желаят да ги задържат, като заплатят стойността им за срока на доизносването.

Чл. 11.
(1) При прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 325, ал. 1, т. 1, 5, 8, 9, 11 и 12, чл. 327, т. 1, 2, 3, 3а, 4, 6, 8 и чл. 328, ал. 1, т. 1, 2, 6, 7, 8, 10, 11 и 12, чл. 331, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) облеклото и принадлежностите, посочени в приложението по чл. 5, не се връщат и не се заплаща стойността им за срока на доизносването.
(2) В случаите, когато трудовият договор се прекратява на основание чл. 68, ал. 1, т. 1, чл. 326, ал. 1, чл. 327, т. 7 и чл. 328, ал. 1, т. 5 КТ, униформеното облекло и принадлежностите, посочени в приложението по чл. 5, не се връщат от служителя, при условие че заплати 50 % от стойността за срока на доизносването.
(3) В случаите на прекратяване на трудовите правоотношения по чл. 327, т. 9 КТ облеклото и принадлежностите, посочени в приложението по чл. 5, не се връщат и не се заплаща стойността за срока на доизносването, ако органът по назначаването е бил работодател на служителя. В останалите случаи се прилага ал. 2.

Чл. 12. При прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 1, 6, 7 и 8 КТ облеклото и принадлежностите, посочени в приложението по чл. 5, могат да не се връщат, а да се заплати стойността за срока на доизносване.

Чл. 13.
(1) При прекратяване на служебното правоотношение по реда на чл. 103, ал. 1, т. 1, 3, 7 и 8, чл. 106, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 107, ал. 1, т. 5 и 6 и чл. 107а, ал. 1 от Закона за държавния служител (ЗДСл) облеклото и принадлежностите не се връщат и не се заплаща стойността за срока на доизносването.
(2) При прекратяване на служебното правоотношение по чл. 103, ал. 1, т. 4, 5 и 9, чл. 105, ал. 1 и чл. 107, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 7 и ал. 2 ЗДСл облеклото и принадлежностите могат да не се връщат, а да се заплати стойността за срока на доизносването.

Чл. 14. Лица, които не са служители в ГД "НС "ГЗ" и в териториалните й звена, нямат право да използват униформеното облекло, символите и отличителните знаци, както и надписите на главната дирекция.

Чл. 15.
(1) Средствата за представително и специално униформено облекло се осигуряват от бюджета на МИС.
(2) Не се допуска парична компенсация за неизползвано или непредоставено униформено облекло, както и смесване на отделни елементи от видовете униформено облекло по чл. 2, ал. 1.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 78, ал. 1 от Закона за защита при бедствия и влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 2. Контролът по изпълнение на наредбата се възлага на главния секретар на МИС.

Приложение към чл. 5

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив