Над 14 000 безработни са започнали работа през септември

16.10.2024 | 15:45
по статията работи: econ.bg
Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5.2%[, сочат данните на Агенцията по заетостта
Над 14 000 безработни са започнали работа през септември
Снимка: под лиценза на creative commons

Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с близо 2500 или с 21% спрямо август, показват данните на Агенцията по заетостта. 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници.

Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5.2% при 5,3 на сто през август. В края на миналия месец броят на безработните е бил 147 196 – с 3513 по-малко в сравнение с август, уточнява Агенцията по заетостта.

В същото време са се увеличили заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през септември са 9 614. В реалната икономика свободните позиции са най-много в сферата на образованието (27.4%), следват преработващата промишленост (24.1%), търговията (11.0%), държавно управление (9.2%), административни и спомагателни дейности (6.3%) и хотелиерство и ресторантьорство (6.1%).

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници, през месеца са активирани над 3 400 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 1 334. От тях 618 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 716 – по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През септември са издадени над 11 900 ваучера за заети и безработни за обучения.

Най-търсените от бизнеса професии през септември са: преподаватели, персонал, полагащ грижи за хората, продавачи, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, чистачи и помощници, стопански и административни специалисти, работници по събиране на отпадъци и други.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...