Наредба № 1 от 21 август 2007 г. за реда и начина за определяне на индивидуалните месечни работни заплати на персонала в средното образование ( Отм. ДВ. бр.27/2008г.)

Министерство на образованието и науката

Държавен вестник брой: 27

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на образованието и науката

Дата на обнародване: 11.03.2008

Раздел I
Общи положения
 
Чл. 1.
(1) С наредбата се уреждат редът и начинът за определяне на индивидуалните месечни работни заплати на персонала в средното образование.
(2) Наредбата се прилага при определяне на работните заплати в държавните и общинските детски градини, училищата и обслужващите звена, включени в системата на народната просвета.
(3) Към длъжността "учител" се приравняват длъжностите: помощник-директор - с преподавателска заетост, възпитател, ръководител на филиал в Междуучилищен център за трудовополитехническо обучение (МУЦТПО), логопед, педагог, корепетитор, психолог, хореограф, ръководител на учебно-изчислителен кабинет, педагогически съветник, рехабилитатор на слуха и говора, ресурсен учител.

Раздел II
Работна заплата
 
Чл. 2. Началните основни месечни работни заплати на персонала, зает в средното образование, се определят по длъжности съгласно приложения № 1 и 2.
 
Чл. 3.
(1) Основната месечна работна заплата за длъжността "директор" се определя в зависимост от категорията на училището, детската градина и обслужващо звено (приложение № 3), времето, признато за стаж по специалността, и коефициента към началната основна месечна работна заплата за длъжността (приложение № 4).
(2) Основната месечна работна заплата на директор на училище I категория с 40 и повече паралелки се увеличава с 10 на сто от основната месечна работна заплата за длъжността "директор" по ал. 1.
(3) Основната месечна работна заплата за длъжността "учител" се определя в зависимост от нормата за задължителна преподавателска работа, по-високата лична квалификация, времето, признато за стаж по специалността, и коефициента към началната основна месечна работна заплата за длъжността (приложение № 5).
(4) Основната месечна работна заплата за длъжностите: "помощник-директор по учебната дейност", "помощник-директор по учебно-производствената дейност" и "ръководител на филиал в МУЦТПО" се определя в зависимост от пълната норма за задължителна преподавателска работа, времето, признато за стаж по специалността, и коефициента към началната основна месечна работна заплата за длъжността "учител", посочен в приложение № 5 в скалата за "учител с II професионално-квалификационна степен".
(5) Основната месечна работна заплата за длъжността "помощник-директор по административно-стопанската дейност" се определя с индивидуалния трудов договор, като не може да бъде по-ниска от определената начална основна месечна работна заплата за длъжността "помощник-директор" съгласно приложение № 1.
(6) Основната месечна работна заплата на длъжностите от категории "Педагогически специалисти с ръководни функции" и "Педагогически специалисти", заемани от лица, притежаващи висше образование с придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "а" ("професионален бакалавър по ...") от Закона за висшето образование (ЗВО), е 86 на сто от основната месечна работна заплата за висше образование с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" ЗВО.
(7) Основната месечна работна заплата на лицата, които не отговарят на изискванията за заемане на учителско място, се определя в процент към основната месечна работна заплата за "учител" с висше образование с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" ЗВО за съответната професионално-квалификационна степен (или без ПКС), както следва:
1. за лица с висше образование с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" ЗВО - 80 на сто;
2. за лица с висше образование "професионален бакалавър по ..." - 70 на сто;
3. за лица със средно професионално и средно общо образование - 65 на сто.
(8) Размерът на основната месечна работна заплата на учителите по практика със средно професионално образование и учителска правоспособност и на учителите по управление на моторни превозни средства със средно образование се определя по реда на ал. 6.
(9) При недостигане на нормата за задължителна преподавателска работа за длъжността "учител" основната месечна работна заплата на лицето се намалява, но за не повече от 5 часа седмично или 180 часа годишно.
(10) Основната месечна работна заплата на учител не се намалява, когато нормата за задължителна преподавателска работа се допълва с учебни часове, които не са по неговата специалност.
(11) Основните месечни работни заплати за всички длъжности в системата на средното образование могат да бъдат определени и по-високи от тези в приложения № 1, 2, 4 и 5 в рамките на средните месечни брутни работни заплати на едно лице от персонала.

Чл. 4. За стаж по специалността се признава времето, през което лицето е работило по трудово и служебно правоотношение:
1. на длъжност "директор", "учител" и длъжностите по чл. 1, ал. 3 в училища, детски градини и обслужващи звена в системата на народната просвета;
2. в други отрасли и дейности по специалността на висшето образование с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" и "професионален бакалавър по...", която ползва като учител;
3. с учителска квалификация на щат като дружинен ръководител, ученически организатор в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;
4. като организационно-педагогически работник в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;
5. като училищен инспектор, методист, експерт в регионален инспекторат по образованието, Министерството на образованието и науката и други длъжности, свързани с учебно-възпитателна и организационно-методическа дейност в централните и местните органи;
6. на платена изборна работа в държавни органи и учителски синдикални организации.

Чл. 5. При определяне на конкретните размери на индивидуалните работни заплати в училищата, детските градини и обслужващи звена не се допуска договаряне на условия, които са по-неблагоприятни от тези в наредбата.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 86 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.
(2) Обезщетенията, изплатени при прекратяване на договора, се преизчисляват на база полагащата се нова начална основна месечна работна заплата за длъжността.
 
Чл. 7. Елементите на брутното трудово възнаграждение, от които се изчислява възнаграждението за платен годишен отпуск по чл. 177 или обезщетенията по чл. 228 от Кодекса на труда, са:
1. основното трудово възнаграждение за отработеното време;
2. допълнителните трудови възнаграждения съгласно приложение № 6, които имат постоянен характер:
а) за придобит трудов стаж и професионален опит - т. 1 от приложение № 6;
б) за по-висока лична квалификация на лице с образователна и научна степен "доктор" или с научна степен "доктор на науките", която е свързана с изпълняваната работа - т. 5.1 или 5.2 от приложение № 6;
в) за по-висока лична квалификация на лице с професионално-квалификационна степен - т. 5.3 от приложение № 6;
3. допълнителното трудово възнаграждение при вътрешно заместване по чл. 259 от Кодекса на труда;
4. възнаграждението, заплатено при престой или при производствена необходимост по чл. 267, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда.

Раздел III
Допълнителни и други трудови възнаграждения
 
Чл. 8. Видовете и размерите на допълнителните и други трудови възнаграждения, задължителни при работа по трудови правоотношения, както и специфичните възнаграждения в средното образование се определят съгласно приложения № 6 и 7.
 
Чл. 9.
(1) Допълнително трудово възнаграждение за ползване в работата на професионално-квалификационна степен (по т. 5.3 от приложение № 6) получават лицата, заемащи длъжности "ръководител на филиал в МУЦТПО", както и лицата от категорията "Педагогически специалисти с ръководни функции".
(2) Допълнително трудово възнаграждение за образователна и научна степен "доктор" или за научна степен "доктор на науките" по дисертационен труд, който е свързан с изпълняваната работа, получават лицата, заемащи длъжности от категориите "Педагогически специалисти с ръководни функции" и "Педагогически специалисти".
(3) При наличие на повече от едно основание за доплащане за по-висока лична квалификация лицето получава най-благоприятното допълнително трудово възнаграждение.
 
Чл. 10.
(1) Право на допълнително трудово възнаграждение за работа при тежки или утежнени условия на труд (т. 6 от приложение № 6) има персоналът, работещ в специалните училища и специалните детски градини.
(2) Допълнителното възнаграждение се изплаща само за действително отработеното време, през което лицето е работило при тежки или утежнени условия на труд.

Чл. 11. Определя се допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за отрасъл "Средно образование" в размер на едно на сто от основната работна заплата за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит.
 
Чл. 12. На педагогическите специалисти, извършващи допълнителна работа извън преките служебни задължения, съгласно приложение № 7 се изплаща допълнително възнаграждение в размери, определени по чл. 13, ал. 1 и 2.
 
Чл. 13.
(1) Учебният час над нормата за задължителна преподавателска работа на педагогическия персонал се заплаща, както следва:
1. (изм., ДВ, бр. 99 от 2007 г. - в сила от 01.11.2007 г.) за учител с висше образование с придобита образователно-квалификационни степени "магистър" или "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" ЗВО - 4,72 лв.;
2.(изм., ДВ, бр. 99 от 2007 г. - в сила от 01.11.2007 г.) за учител с висше образование "професионален бакалавър по ...." - 3,89 лв.;
3. (изм., ДВ, бр. 99 от 2007 г. - в сила от 01.11.2007 г.) за учител със средно образование - 3,11 лв.
(2) Когато часът е по учебен предмет, за който придобитите от учителя образование, професионална квалификация и правоспособност не отговарят на изискванията за заемане на длъжност "учител" по този предмет, възнаграждението за часа е в размерите по т. 3.
(3) (Изм., ДВ, бр. 99 от 2007 г. - в сила от 01.11.2007 г.) Когато часът на класа е над нормата за задължителна преподавателска работа, се заплаща в размер 4,72 лв.
 
Чл. 14. (1) На класните ръководители се определя допълнително трудово възнаграждение за консултиране на родители и ученици и водене на училищната документация на съответната паралелка съгласно т. 8 от приложение № 6.
(2) Дейностите по ал. 1 се извършват 45 минути извън седмичното разписание на учебните занятия по график, утвърден от директора. Възнаграждението се изплаща само през времето на учебните занятия.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Професионално-квалификационна степен се удостоверява със свидетелство, издадено от специализираните институти за повишаване квалификацията на учителите съгласно чл. 15, ал. 1 от Наредба № 5 от 1996 г. за условията за повишаване квалификацията на педагогическите кадри в системата на народната просвета и реда за придобиване на професионално-квалификационни степени (обн., ДВ, бр. 6 от 1997 г.; попр., бр. 8 от 1997 г.; доп., бр. 73 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 101 от 1999 г.) или със свидетелство по чл. 11, ал. 1 от Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища (ДВ, бр. 75 от 2004 г.).

§ 2. Тази наредба не се прилага за определяне на работните заплати на работещите в обслужващите звена по чл. 33а, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 6 от Закона за народната просвета - научно-информационни, за управление на международни програми, за организиран отдих и спорт и за оперативно управление и финансово осигуряване на системата на народната просвета.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Необходимите средства за прилагане на наредбата се осигуряват в рамките на средствата за работна заплата в съответствие с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 175 на Министерския съвет от 2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (ДВ, бр. 61 от 2007 г.).
 
§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 7, ал. 1, т. 2 от постановление № 175 на Министерския съвет от 2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, отменя Наредба № 2 от 2006 г. за реда и начина за определяне на индивидуалните месечни работни заплати на персонала в средното образование и влиза в сила от 1 юли 2007 г.

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2007 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ МЕСЕЧНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
(ОБН., ДВ, БР. 86 ОТ 2007 Г. - В СИЛА ОТ 01.07.2007 Г.)

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата влиза в сила от 1 юли 2007 г.

 
Приложение № 1
към чл. 2 и чл. 3, ал. 5 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 99 от 2007 г. - в сила от 01.11.2007 г.)


Приложение № 2
към чл. 2 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 99 от 2007 г. - в сила от 01.11.2007 г.)

 
Приложение № 3
към чл. 3, ал. 1(PDF)

Приложение № 4
към чл. 3, ал. 1 (PDF)

Приложение № 5
към чл. 3, ал. 3 и 4 (PDF)
 
Приложение № 6
към чл. 7, т. 2, чл. 8, чл. 9, ал. 1, чл. 10, ал. 1 и чл. 14, ал. 1 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 99 от 2007 г. - в сила от 01.11.2007 г.)

 
Приложение № 7
към чл. 8 и 12 (PDF)
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив