Наредба № 10 от 07.05.2007 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане и за плащане при преструктуриране и конверсия на винени лозя ( Отм. ДВ. бр.7/2008г.)

Министерство на земеделието и горите

Държавен вестник брой: 7

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на земеделието и горите

Дата на обнародване: 22.01.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за подаване на заявления за подпомагане и за плащане при преструктуриране и конверсия на винени лозя съгласно глава III от Регламент (ЕО) № 1493/1999 на Съвета, глава IV от Регламент (ЕО) № 1227/2000 на Европейската комисия по следните схеми и мерки на общата селскостопанска политика (ОСП):
1. обновяване на сортовете (конверсия), включително и посредством присаждане;
2. промяна местонахождението на лозята;
3. подобряване методите и техниките на управление на лозята чрез:
а) увеличаване броя растения в хектар;
б) смяна на формировка и подпорна конструкция;
в) изграждане на огради за защита на лозарския имот;
г) изграждане на противоерозионни съоръжения;
д) изграждане на хидромелиоративни съоръжения;
е) изграждане на тераси;
ж) реконструкция на съществуващи тераси.

Чл. 2.
(1) Размерът на помощта на хектар за мерките по чл. 1 се определя за всяка финансова година по смисъла на Регламент № 1227/2000 и на Комисията с решение на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".
(2) Когато бюджетът по мярката се изчерпи, изпълнителният директор на Разплащателната агенция издава заповед за спиране на приемането на заявления за подпомагане по мярката, която се публикува на електронните страници на Министерството на земеделието и горите и Разплащателната агенция и се излага на общодостъпно място в областните разплащателни агенции и областните дирекции "Земеделие и гори".
(3) Когато с решение на Европейската комисия се отпуснат допълнителни средства по преструктуриране и конверсия в рамките на същата финансова година, изпълнителният директор на Разплащателната агенция отменя заповедта по ал. 2.
(4) Заповедта по ал. 3 се публикува на електронните страници на Министерството на земеделието и горите и Разплащателната агенция и се излага на общодостъпно място в областните разплащателни агенции и областните дирекции "Земеделие и гори" най-малко 10 работни дни преди началната дата на приемане на заявления за подпомагане.

Чл. 3.
(1) Подлежат на подпомагане дейностите по чл. 1, извършени след сключване на договор за предоставяне на финансова помощ с Разплащателната агенция, но не по-късно от 30 юни на финансовата година на изплащане на помощта.
(2) Подпомагане по чл. 1 не се предоставя за подмладяване, попълване на празни места и естествено приключване на жизнения цикъл на лозите в лозарския имот.

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Чл. 4. За подпомагане могат да кандидатстват лица, регистрирани по реда на чл. 23а, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки, които управляват лозарски стопанства с минимална площ 0,1 ха.

Чл. 5.
(1) Лицата по чл. 4 подават заявление за подпомагане по образец - приложение № 1, в областната разплащателна агенция (ОРА) по местонахождение на лозарския имот, но не по-късно от 31 юли на годината, предхождаща финансовата година на изплащане на помощта.
(2) Когато са заявени за преструктуриране и конверсия повече от един лозарски имоти, находящи се в районите на различни областни разплащателни агенции, заявлението по ал. 1 се подава в ОРА, в чийто район лозарските имоти са с най-голямата обща площ.
(3) Към заявлението се прилагат следните документи:
1. заверено копие от документ за самоличност на физическото лице или на представляващия юридическото лице;
2. удостоверение за актуално правно състояние на съдебната, респ. търговската, регистрация в оригинал, когато кандидат е юридическо лице или едноличен търговец, издадено не по-късно от един месец преди датата на подаване на заявлението;
3. заверено копие от удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ, когато такова се издава;
4. заверено копие от документ, удостоверяващ правното основание за ползване на имота;
5. индивидуален план за преструктуриране и конверсия в оригинал по образец, утвърден и заверен от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ);
6. инвестиционен проект в оригинал по образец, утвърден от изпълнителния директор на Разплащателната агенция;
7. положителна оценка за въздействието на земеделското стопанство и проекта върху околната среда в оригинал, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда, и схема на системата за напояване (за мярката по чл. 1, т. 3, буква "д");
8. технически проект с количествено-стойностни сметки в оригинал, изготвен от проектантска организация и заверен от Агенцията по почвени ресурси (за мярката по чл. 1, т. 3, букви "г", "е" и "ж");
9. изрично писмено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице.
(4) Документите по ал. 3 се представят на български език, а когато оригиналният документ е на чужд език, се прилага и легализиран превод на български език.
(5) При подаване на заявлението кандидатът осигурява оригиналите на всички документи, за които се изискват копия, и ги представя за проверка при поискване.

Чл. 6. В срок до две седмици от подаване на заявлението за подпомагане служителите от ОРА проверяват предоставените документи за съответствие с чл. 5 и изпращат комплекта документи в централното управление на Разплащателната агенция, придружен със становище относно наличието на всички изискуеми документи.

Чл. 7.
(1) В срок до две седмици от получаването на документите служителите от централното управление на Разплащателната агенция проверяват наличието и съответствието на документите с чл. 5 и извършват анализ на инвестиционния проект.
(2) При установяване на нередовност или непълнота на документите служителите от Разплащателната агенция писмено уведомяват кандидата, който трябва да отстрани нередовностите или непълнотите в 10-дневен срок от получаване на уведомителното писмо.
(3) В триседмичен срок след извършване на проверката по ал. 1 служителите от Разплащателната агенция извършват проверка на място. При установяване на несъответствия при проверката на място кандидатът следва да ги отстрани в 10-дневен срок.
(4) Когато кандидатът не отстрани нередностите по ал. 2 и/или несъответствията, установени при проверката по ал. 3, в срок, заявлението за подпомагане се оставя без разглеждане, като кандидатът запазва правото си да подаде ново заявление за подпомагане за същата инвестиция до 31 юли на годината, предхождаща финансовата година на изплащане на помощта.

Чл. 8.
(1) В 7-дневен срок след проверката на място или след отстраняване на несъответствията по чл. 7, ал. 3 служителите от Разплащателната агенция изготвят становище за одобрение или отхвърляне на заявлението за подпомагане до изпълнителния директор на Разплащателната агенция.
(2) Изпълнителният директор на Разплащателната агенция с мотивирано решение одобрява или отхвърля заявлението.
(3) Разплащателната агенция писмено уведомява кандидата за одобрението или отхвърлянето на заявлението за подпомагане в 10-дневен срок от вземане на решението по ал. 2.
(4) В срок 7 работни дни от получаване на уведомителното писмо за одобрението кандидатът или негов представител е длъжен да се яви в централното управление на Разплащателната агенция за подписване на договор за отпускане на финансовата помощ.
(5) Ако кандидатът или негов представител не се яви в централното управление на Разплащателната агенция в установения срок за подписване на договор, правото на подпомагане се погасява.

Глава трета
ИЗПЛАЩАНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЕКТ

Чл. 9. Помощ за преструктуриране и конверсия не се изплаща преди изпълнение на инвестиционния проект или най-малко 80 % от него.

Чл. 10.
(1) В едномесечен срок след изпълнение на инвестиционния проект или най-малко 80 % от него кандидатът подава в централното управление на Разплащателната агенция заявление за плащане по образец - приложение № 2.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. заверено копие от документ за самоличност на физическото лице или на управителя на юридическото лице;
2. удостоверение за актуално правно състояние на съдебната, респективно търговската, регистрация в оригинал, когато кандидат е юридическо лице или едноличен търговец, издадено не по-късно от 1 месец преди датата на подаване на заявлението;
3. заверено копие от удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ, когато такова се издава;
4. заверено копие от документ, удостоверяващ правното основание за ползване на имота;
5. оригинален акт за презасаждане, издаден от ИАЛВ, в случаите, когато се извършва изкореняване;
6. заверени копия от първични счетоводни документи, касова бележка или друг платежен документ към всяка фактура, който доказва плащане на ползвателя;
7. изрично писмено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице.
(3) При поискване от служителите в Разплащателната агенция кандидатът е длъжен да представи и други документи във връзка с извършената инвестиция извън посочените в ал. 2.
(4) Документите по ал. 2 и 3 се представят на български език, а когато оригиналният документ е на чужд език, се прилага и легализиран превод на български език.
(5) При подаване на заявлението кандидатът осигурява оригиналите на всички документи, за които се изискват копия, и ги представя за проверка при поискване.

Чл. 11.
(1) В двуседмичен срок от получаването на заявлението за плащане и приложените към него документи в централното управление на Разплащателната агенция се извършва проверка за съответствие с чл. 10.
(2) При нередовност или непълнота на документите служителите от Разплащателната агенция писмено уведомяват кандидата, който е длъжен в 10-дневен срок от получаване на уведомителното писмо да ги отстрани.
(3) В триседмичен срок след извършване на проверката по ал. 1 служителите от Разплащателната агенция извършват проверка на място за съответствие на извършената инвестиция с инвестиционния проект и условията за подпомагане.
(4) При наличие на всички изискуеми документи и съответствие на извършената инвестиция с инвестиционния проект и условията за подпомагане изпълнителният директор на Разплащателната агенция одобрява заявлението за плащане.
(5) Когато нередовностите и непълнотите не са отстранени в срок или при проверката по ал. 3 бъдат установени несъответствия, изпълнителният директор на Разплащателната агенция отхвърля заявлението за плащане с мотивирано решение.
(6) Разплащателната агенция уведомява писмено кандидата за одобрението или отказа.

Чл. 12.
(1) Разплащателната агенция изплаща финансовата помощ по инвестиционния проект в едномесечен срок от изпращане на уведомителното писмо за одобрение на заявлението за плащане.
(2) Помощта се превежда по банковата сметка в левове на одобрения кандидат.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 32, ал. 5 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Разплащателната агенция.

Приложение № 1
към чл. 5, ал. 1

№ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /

(попълва се от експерт от ОРА)
Дата: /_ /_ /_ /_ /_ /_ /
(попълва се от ОРА)
Печат:
 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ

МЯРКА:

ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ И КОНВЕРСИЯ

НА ВИНЕНИ ЛОЗЯ

Част A. Обща информация за кандидата
Физическо/юридическо лице: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
ЕГН/БУЛСТАТ .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Рег. № в НЛВК .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Седалище и адрес на управление:
Град: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ., ПК: .. .. .., община: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..,
ул. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. , №: .. ., тел.: .. .. .., fax: .. .. .. , е-mail: .. .. .. ..,
IBAN №: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. BIC № .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Име и адрес на банката: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
Представляващ: име: .. .. .. .. .. .. презиме .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
фамилия .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Лична карта №: .. .. . издадена от: .. .. .. .. дата: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
ЕГН: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
При подаване от упълномощено лице
Име: .. .. .. .. .. презиме: .. .. .. .. .. фамилия: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
Лична карта №: .. .. .. .. .. .. .. .. издадена от: .. .. .. .. дата: .. .. .. .. .. ..
Дата на раждане: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ЕГН: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Пълномощно №: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ../ дата: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Съгласен съм предоставените от мен данни да бъдат вписани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) Да  Не 
Част Б. Вид на помощта:
 

1. Финансова помощ Да  Б/О 
2. Финансова компенсация
за понесени загуби Да  Б/О 

Част В. Кандидатствам за:
 

a) обновявяне на сортовете
(конверсия), включително и
посредством присаждане Да  Б/О 
б) промяна на местонахожде-
нието на лозята Да  Б/О 
в) подобряване техниките на
управление на лозята Да  Б/О 

Част Г. Документи:
 

1. Заверено копие от документ за самоличност на физическото лице или на представляващия юридическото лице Да  Не 
2. Удостоверение за актуално правно състояние на съдебната, респ. търговската регистрация в оригинал, издадено не по-късно от един месец преди датата на подаване на заявлението Да  Не  Б/О 
3. Заверено копие от удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ Да  Не  Б/О 
4. Заверено копие от документ, удостоверяващ правното основание за ползване на имота Да  Не 
5. Индивидуален план за преструктуриране и конверсия в оригинал по образец, утвърден и заверен от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Да  Не 
6. Инвестиционен проект по образец в оригинал Да  Не 
7. Положителна оценка за въз-действието на земеделското стопанство и проекта върху околната среда в оригинал, издадена по реда на Закона за опазване на околната среда, и схема на системата за напояване (в случаите на изграждане на хидромелиоративни съоръжения) Да  Не  Б/О 
8. Технически проект в оригинал, изготвен от проектантска организация и заверен от Агенцията по почвени ресурси (в случаите на изграждане на противоерозионни съоръжения, тераси и реконструкция на съществуващи тераси) Да  Не  Б/О 
9. Изрично писмено пълномощно в оригинал, в случай че документите се подават от упълномощено лице Да  Не  Б/О 

Таблица № 1

Таблица за допустимите инвестиции

 

Вид

Количество

Цена с ДДС

Стойност с ДДС

Стойност без ДДС

1

2

3

4

5

6

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

   
А. Обща сума на
инвестицията (лв):
 

Таблица № 2

Таблица за изчисление на финансова

компенсация

Среден добив
(kg) на ха за пред-
ходната винарска
година

Средна пазарна цена
за kg грозде за предход-
ната винарска година

Обща площ за
преструктуриране
и конверсия (ха)

Обща стойност на
финансовата компен-
сация (лв.)
= колона 1*
колона 2*
колона 3

1

2

3

4

 

 

Кандидатствам за финансова помощ от .. .. .. лв.

_______________________________

дата/име/подпис на кандидата/печат

 

Приложение № 2
към чл. 10, ал. 1

№ _ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /_ /

(попълва се от ЦУ на ДФЗ-РА)

Дата: _ /_ /_ /_ /_ /_
(попълва се от кандидата)
Печат:
 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ

МЯРКА:

ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ И КОНВЕРСИЯ

НА ВИНЕНИ ЛОЗЯ

Част A. Обща информация за кандидата
Физическо/юридическо лице: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
ЕГН/БУЛСТАТ .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Рег. № в НЛВК .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Седалище и адрес на управление:
Град: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ., ПК: .. .. .., община: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..,
ул. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. , №: .. ., тел.: .. .. .., fax: .. .. .. , е-mail: .. .. .. ..,
IBAN №: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. BIC № .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Име и адрес на банката: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
Представляващ: име: .. .. .. .. .. .. презиме .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
фамилия .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Лична карта №: .. .. . издадена от: .. .. .. .. дата: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
ЕГН: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
При подаване от упълномощено лице
Име: .. .. .. .. .. презиме: .. .. .. .. .. фамилия: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
Лична карта №: .. .. .. .. .. .. .. .. издадена от: .. .. .. .. дата: .. .. .. .. .. ..
Дата на раждане: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ЕГН: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Пълномощно №: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ../ дата: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Част Б. Общи изисквания:
 

1. Декларирам, че цялата инвес- Да  Б/О 
тиция е завършена
2. Декларирам, че поне 80 % от Да  Б/О 
одобрената инвестиция е завършена  

Част В. Тип на помощта:
 

1. Финансова помощ Да  Б/О 
2. Финансова компенсация за Да  Б/О 
понесени загуби  

Част Г. Кандидатствам за:
 

a) обновявяне на сортовете Да  Б/О 
(конверсия), включително и посредством присаждане
б) промяна на местонахожде- Да  Б/О 
нието на лозята
в) подобряване техниките на Да  Б/О 
управление на лозята  

Част Д. Общи документи:
 

1. Заверено копие от документ за самоличност на физическото лице или на управителя на юридическото лице Да  Не 
2. Удостоверение за актуално правно състояние на съдебната, респ. търговската регистрация в оригинал, издадено не по-късно от един месец преди датата на подаване на заявлението Да  Не  Б/О 
3. Заверено копие от удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ Да  Не  Б/О 
4. Заверено копие от документ, удостоверяващ правното основание за ползване на имота Да  Не 
5. Оригинален акт за презасаждане, издаден от ИАЛВ Да  Не 
6. Заверени копия от първични счетоводни документи, касова бележка или друг платежен документ към всяка фактура, доказващ плащане от страна на ползвателя Да  Не 
7. Изрично писмено пълномощно в оригинал, в случай че документите се подават от упълномощено лице Да  Не  Б/О 

Таблица № 1

Таблица за извършените инвестиции

 

Вид

Количество

Ед.цена без ДДС

Стойност

Стойност без ДДС

Одобрена
стойност

Фактура
Дата на
фактура

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3

               

А. Обща сума на инвести-
цията (лева):

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблица № 2

Таблица за изчисление на финансова

компенсация

Среден добив
(kg) на ха
за предходната
винарска година

Средна пазарна цена
за kg грозде за предход-
ната винарска година

Обща площ за
преструктуриране
и конверсия (ха)

Обща стойност на
финансовата компен-
сация (в лв.)

1

2

3

4

 

Кандидатствам за финансова помощ от .. .. .. лв.

_______________________________
дата/име/подпис на кандидата/печат
 
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив