Наредба № 23 от 5 юли 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на тютюнопроизводители ( Отм. ДВ. бр.73/2008г.)

МЗГ

Държавен вестник брой: 73

Година: 2008

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 25.08.2008

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл.1. (доп.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът за признаване на организации на тютюнопроизводители с цел подпомагане, наричани "организации".

Чл.2. Признаване на организациите се извършва с цел:
1. приспособяване на производството на членуващите тютюнопроизводители към пазарните изисквания;
2. събиране на произведената от тях продукция и нейното предлагане на пазара;
3. осигуряване на минимални изисквания за качество на продуктите;
4. намаляване на производствените разходи на членуващите тютюнопроизводители.

Чл.3. Организациите на тютюнопроизводители се признават от министъра на земеделието и горите.

Глава втора
УСЛОВИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ

Чл.4.
(1) (изм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) Организацията на тютюнопроизводители може да бъде кооперация, с изключение на кооперативните съюзи по чл.54, ал.3 от Закона за кооперациите, събирателно дружество или дружество с ограничена отговорност.
(2) Не могат да бъдат членове на организацията по ал. 1 юридически лица с повече от 25 на сто държавно или общинско участие.
(3) В организацията на тютюнопроизводители членуват само производители на суров тютюн, които са регистрирани по реда на чл.6, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ) и разполагат с удостоверения за регистрация и квота за производство на определени количества тютюн не по-късно от 20 февруари текущата година.

Чл.5.
(1) Признават се организации, които според устройствените си актове извършват дейности, свързани със:
1. (изм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) планиране на производствена дейност според пазарното търсене;
2. (доп.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) събиране на произведената от членовете им продукция и нейното предлагане и реализиране на пазара, включително подготовка за продажба и доставка до купувачи на едро.
(2) Устройственият акт на организацията урежда:
1. предмета на дейност на организацията - само дейности по обслужване на производството и свързани с предлагането на пазара на суров тютюн;
2. минималния срок за членуване, който не може да бъде по-кратък от три години считано от датата на признаване на организацията;
3. прекратяването на членството след отправяне на писмено предизвестие със срок не по-кратък една година;
4. приемането на членове без дискриминация по пол и националност, като всяка организация на тютюнопроизводители може да ограничи дейността си в рамките на определени територии на производство; в този случай техни членове могат да станат само тютюнопроизводители, по-голямата част от продукцията на които е произведена в тези територии;
5. задълженията на всеки член на организацията да разполага с квотно удостоверение за определено количество суров тютюн, издадено по реда на ЗТТИ;
ф 6. санкциите при нарушаване на членствените задължения;
7. участието на членовете на организацията в управлението или контрола над управителните органи;
8. участието с парични вноски в имуществото на организацията;
9. условията и реда за приемане на вътрешен правилник за дейността на организацията;
10. задължението на членовете да спазват вътрешния правилник за дейността на организацията;
11. (изм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) задължението на организацията за реализация на цялата произведена от членовете й продукция, за която е призната.

Чл.6.
(1) Признават се организации на тютюнопроизводители, които отговарят на следните изисквания:
1. имат вътрешен правилник за дейността си, който съдържа общи правила за:
а) производството и качеството на продуктите;
б) (изм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) реализация от организацията на цялата произведена от членовете й продукция, за която е призната; в) събиране на информацията по т.2;
2. разполагат с пълна информация за произвежданата и реализираната продукция от техните членове, относно площи, тип, произход и сортов състав, добиви, количества, класове на качество и продажби;
3. (отм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.)
4. не осъществяват пряка дейност по производство или промишлена обработка на тютюн;
5. имат не по-малко от 30 членове;
6. членовете на организацията да произвеждат общо минимален обем продукция 80 т или да обработват минимален размер земя 500 дка или да имат годишен оборот не по-малко от левовата равностойност на 150 000 евро по фиксинга на БНБ в деня на подаване на заявлението за признаване;
7. водят счетоводство за дейността си по реда на Закона за счетоводството;
8. (отм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.)
9. нямат господстващо положение на пазара съгласно чл.17 от Закона за защита на конкуренцията;
10. осигуряват или съдействат за осигуряване на технически средства за съхранение, опаковане и търговия на произведената от членовете им продукция, за която организациите са признати;
11. не включат в управителните си органи лица, които са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление против собствеността или стопанството, освен ако не са реабилитирани, и да не са лишени от правото да упражняват търговска дейност или да заемат ръководна, отчетническа или материалноотговорна длъжност;
12. те и техните членове да нямат парични задължения към държавата и общината и просрочени задължения към ДФ "Земеделие"; 13. не са в ликвидация или в открито производство по несъстоятелност или обявени в несъстоятелност.
(2) Годишният оборот по ал.1,т.6 се изчислява през първата година от създаване на организацията като сбор от оборота на отделните членове, а от втората година - като оборот на организацията.
(3) Членовете на организациите на производители могат да реализират самостоятелно продукцията, за която са сключили договори за продажба, преди приемането им в организацията, ако са информирали организацията за вида и продължителността им.
(4) (нова,ДВ,бр.36 от 2002 г.) Всеки производител на тютюн може да бъде подпомаган като член само на една организация на тютюнопроизводители.

Глава трета
РЕД ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИ

Чл.7.
(1) Организацията на тютюнопроизводители подава в Министерството на земеделието и горите, дирекция "Развитие на селските райони" заявление за признаване по образец съгласно приложение No 2.
(2) Заедно със заявлението по ал.1 организацията представя и:
1. копие от съдебното решение за вписване и удостоверение за актуално състояние на организацията;
2. устройствения акт;
3. вътрешния правилник за дейността на организацията;
4. документ за регистрация по БУЛСТАТ и данъчна регистрация;
5. (доп.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) последния счетоводен отчет с всички приложения към него или начален счетоводен баланс;
6. списък на членовете на организацията с обобщена информация относно оборота, продукцията или земята по чл.6, ал.1, т.6 в зависимост от критерия за признаване;
7. копия от удостоверения за регистрация по чл.6 ЗТТИ на членовете на организацията;
8. удостоверение от съда, че организацията не е в производство по несъстоятелност;
9. декларация, че организацията няма господстващо положение на пазара по смисъла на чл.17 от Закона за защита на конкуренцията;
10. свидетелства за съдимост на членовете на управителния орган на организацията;
11. (доп.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) справка-декларация по образец съгласно приложение No 3 за общия годишен оборот на всеки един от членовете на организацията, включително първични счетоводни документи, когато се кандидатства за признаване според оборота, към датата на подаване на заявлението за признаване;
12. удостоверение от териториалната данъчна дирекция за дължими вземания на държавата и общината;
13. декларация от членовете на организацията по чл.6, ал.4.
(3) Когато представените документи са нередовни, на заявителя се изпраща съобщение да отстрани нередовностите в 7-дневен срок по реда на Гражданския процесуален кодекс. Ако в определения срок от получаване на съобщението молителят не отстрани нередовностите, молбата се оставя без разглеждане.
(4) (нова,ДВ,бр.36 от 2002 г.) Министърът на земеделието и горите със заповед назначава комисия, която дава становища по признаване на организации на производители.

Чл.8.
(1) В тримесечен срок от подаване на заявлението по чл.7, ал.1 и 2 министърът на земеделието и горите със заповед признава организацията или прави мотивиран отказ.
(2) Достоверността на заявените данни от организациите се констатира от Фонд "Тютюн" чрез извършването на периодични проверки на място за установяване на съответствието им с изискванията по чл.4, 5 и 6. Когато се установи, че организацията не отговаря на тези изисквания, признаването й се отменя.

Чл.9. Министърът на земеделието и горите издава заповед за заличаване вписването на организацията въз основа на писмена молба от управителния орган при прекратяване на юридическото лице, при обявяване в несъстоятелност на организацията или когато тя е призната въз основа на невярна информация или при признаването е извършено закононарушение.

Чл.10. Отказите по чл.8, ал.1 и заповедите по чл.9 подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство пред Върховния административен съд.

Чл.11.
(1) (изм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.) На признатите организации на тютюнопроизводители се издава удостоверение по образец съгласно приложение No 4.
(2) Признатите организации се вписват в регистъра на организациите на производители в Министерството на земеделието и горите.
(3) (нова,ДВ,бр.36 от 2002 г.) При регистрация на организации на тютюнопроизводители се прилагат съответно чл.14 и 15 от Наредба No 21 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти (ДВ,бр.65 от 2001 г.).

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба "производители на тютюн" са лицата, които произвеждат суров тютюн, предназначен за продажба, и са регистрирани по чл.6, ал.1 ЗТТИ.

§ 2. (отм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.)

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 3. Наредбата се издава на основание § 4 във връзка с чл.9 от Закона за подпомагане на земеделските производители.
Министър: В. Върбанов

Приложение No 1
към чл. 4, ал.1
(прил.отм.,ДВ,бр.36 от 2002 г.)

Приложение No 2
към чл. 7, ал.1

До министъра на земеделието и горите

ЗАЯВЛЕНИЕ

от .......................................... (трите имена по лична карта), ЕГН ..........., длъжност ..................... (управител, изпълнителен директор или друга) на ............................. (фирма на дружеството или кооперацията) със седалище в гр.(с.) ..................... (населено място), адрес на управление: ........................ (улица No, ж.к., бл., вх., ап.), с предмет на дейност ..................., район на дейност ................. (област/и), регистриран по фирмено дело No ...../... г. по описа на ......................... съд, БУЛСТАТ ........, данъчен номер .............

Уважаеми господин министър,

Моля представляваната от мен организация да бъде призната за организация на тютюнопроизводители съгласно чл.8 от Наредба No 23 от 2001 г. за условията и реда за признаване организации на тютюнопроизводители.
Към заявлението прилагам следните документи:
1. копие от съдебното решение за вписване и удостоверение за актуално състояние на регистрацията;
2. устройствения акт на организацията;
3. вътрешния правилник за дейността на организацията;
4. копие от регистрация по БУЛСТАТ и данъчна регистрация;
5. последния счетоводен отчет с всички приложения към него;
6. списък на членовете на организацията;
7. копия от удостоверения за регистрация по чл.6 ЗТТИ на членовете на организацията;
8. удостоверение от съда, че организацията не е в производство по несъстоятелност;
9. декларация, че организацията няма господстващо положение на пазара по смисъла на чл.17 от Закона за защита на конкуренцията;
10. свидетелства за съдимост на членовете на управителния орган на организацията;
11. справка-декларация за общия оборот на членовете на организацията;
12. декларация по чл.6, ал.3;
13. удостоверение от териториалната данъчна дирекция за дължими вземания на държавата и общината и декларация за липса на просрочени задължения към ДФ "Земеделие".
Дата:.........
Декларатор:............

Приложение No 3
към чл. 7, ал.2, т.11
(прил. ново,ДВ,бр.36 от 2002 г.)

СПРАВКА-ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ОБЩИЯ ГОДИШЕН ОБОРОТ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА

Долуподписаният(та) ................................... (име, презиме, фамилия) с л.к. No ..............., издадена от ............ на ............, ЕГН ............., адрес: ...................................... в качеството си на ......................................... (представляващ, управител) на фирма ................................. (наименование на фирмата)

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

Общият годишен оборот на долупосочените поименно членове на организацията отговаря на изисквания такъв съгласно Наредба No 23 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на тютюнопроизводители и е в размер ..................... лв.
Известна ми е наказателната отговорност по чл.313 НК за предоставени от мен неверни данни.
Дата .................
Декларатор :.................... (подпис)
Гр. ......................
Забележка. "Поименно" означава, че имената на всеки член на организацията се изписват, заедно с годишния му оборот.

Приложение No 4
към чл. 11, ал.1
(пред.прил.3,ДВ,бр.36 от 2002 г.)

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

УДОСТОВЕРЕНИЕ
No ......../..... г.

На основание Наредба No 23 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на тютюнопроизводители (ДВ,бр.69 от 2001 г.), със заповед No ...../..... г.

Е ПРИЗНАТА

.............................................. (фирма, седалище и адрес на управление), .................... (БУЛСТАТ), регистрирано в Търговския регистър при ................. съд, по ф.д. ......, рег. ...., том. ...., стр. ...., партида ..............., с район на дейност: ...................... (посочва се областта/областите) по критерий: ........................ (посочва се критерият съгласно чл.6, ал.1, т.6)
Организацията е вписана в регистъра на организациите на тютюнопроизводители под No ......../..... г.
Дата:.........
Декларатор:............

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив