Наредба № 3 от 26 март 2004 г. за приемане на ученици в начален и прогимназиален етап на образование в училищата по изкуствата ( Отм. ДВ. бр.81/2008г.)

МОН и МК

Държавен вестник брой: 81

Година: 2008

Орган на издаване: МОН и МК

Дата на обнародване: 23.09.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за приемане на ученици в начален и прогимназиален етап на образование в Националното музикално училище (НМУ) "Любомир Пипков" - София, в средните музикални училища (СМУ) - СМУ "Панчо Владигеров" - Бургас, СМУ "Панайот Пипков" - Плевен, СМУ "Добрин Петков" - Пловдив, СМУ "Христина Морфова" - Стара Загора, СМУ "Филип Кутев" - Котел, СМУ - с. Широка лъка, в Националното училище по изкуствата (НУИ) "Добри Христов" - Варна, Средното училище по изкуствата (СУИ) - "В. Стоянов" - Русе, Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) - София.

Чл. 2.
(1) Учениците се приемат по държавен план-прием, който се утвърждава за всяка учебна година от министъра на културата.
(2) Държавният план-прием се обявява в училищата до 15 май.
(3) Приемането на ученици се извършва чрез приемни и приравнителни изпити по програми, които се утвърждават от министъра на културата и се обявяват в училището в срок до 20 април.
(4) Училищата осигуряват подробна информация по кандидатстването и организират консултации с кандидатите от различните специалности за разясняване на изпитните програми по график, одобрен от директорите на съответните училища. Графикът се обявява най-късно една седмица преди провеждането на консултациите.

Чл. 3. Изискванията към кандидатите са:
1. за подготвителен (предучилищен) клас - през следващата година да предстои да постъпят в първи клас;
2. за I клас - да са навършили 7 години в годината на кандидатстването; могат да кандидатстват и деца, навършили 6 години, по преценка на родителите или настойниците им;
3. за приемни и приравнителни изпити от II до VII клас - да са завършили в годината на кандидатстването съответен клас.

Чл. 4.
(1) За попълване на освободени места от II до VII клас включително се провеждат приравнителни изпити в НМУ - София, СМУ, НУИ - Варна, СУИ - Русе, и НУТИ - София.
(2) Броят на свободните места по отделните специалности и класове се обявява в съответните училища след края на учебната година, но не по-късно от 16 юни.

Чл. 5.
(1) Кандидатите за всички училища подават заявление по образец (приложение № 1), акт за раждане, медицинско свидетелство със заключение за здравословното състояние на ученика, както и:
1. за I клас - декларация от родителите, че детето не е обучавано в I клас (приложение № 2);
2. за приемни и приравнителни изпити от II до VII клас - удостоверение за завършен съответен клас в годината на кандидатстването;
3. за специалност народно пеене - свидетелство от лекар фонеатър и от логопед;
4. за всички специалности по духови инструменти - медицинско свидетелство за състоянието на белите дробове и сърцето.
(2) Срокът за подаване на документи за участие в приемните и приравнителните изпити започва на 16 юни и приключва в срок не по-късно от два дни преди започването им в съответното училище. Графикът за подаване на документи се определя със заповед на директора на съответното училище и не може да бъде по-кратък от 7 работни дни.

Чл. 6. Документите по чл. 5 се приемат и проверяват от комисия, определена със заповед на директора на съответното училище. Документите се приемат само когато са представени в пълен комплект и са попълнени правилно. Когато кандидатите подават документи в повече училища, могат да представят копие от тях. При подаването на копия от документи комисията ги сверява с оригиналите и заверява копията. Комисията информира кандидатите или техните родители/настойници за характера на училището, за изучаваните в него специалности, за организацията на учебния процес, подготовката и възможностите на учениците да продължат образованието си в по-горна степен.

Чл. 7. Приемните и приравнителните изпити се провеждат от 25 юни до 10 юли по график, обявен в съответните училища.

Чл. 8.
(1) Успехът на кандидатите от приемните и приравнителните изпити се определя от комисии.
(2) Съставът на комисиите се определя със заповед на директора на съответното училище.
(3) Председател на изпитната комисия е директорът на училището или упълномощеното от него лице.
(4) Оценките на кандидатите от приемните и приравнителните изпити в едно училище по изкуствата важат за класиране само в това училище.
(5) Оценката от всеки изпит е средноаритметична с точност до 0,01 от оценките на членовете на изпитната комисия, поставени с точност до 0,25.
(6) Оценките, поставени от изпитните комисии, са окончателни и при възражение не се допуска ново оценяване. Оценките се обявяват непосредствено след приключване на работата на изпитната комисия. Получилите оценка, по-ниска от 3,00 на един от конкурсните изпити, губят право да продължат по-нататъшното си участие в изпитите.
(7) В 3-дневен срок след приключване на изпитите директорът на училището утвърждава списъка на приетите ученици, като броят им се определя съобразно специалностите и бройките, обявени по държавен план-прием.

Чл. 9.
(1) Учениците се записват в училището, в което са приети, с оригинала на документите си в 10-дневен срок от деня на обявяването на утвърдения списък на приетите ученици в училището. На местата на незаписалите се ученици в срок се приемат следващите по успех.
(2) В двудневен срок след изтичане на срока за записване на приетите ученици училищата обявяват незаетите места. До попълването на свободните места се приемат кандидатите, следващи по успех в низходящ ред.
(3) Когато в класирането участват близнаци и само единият от тях е приет, другият (другите) се приема извън разчета за прием, при условие че успешно е издържал конкурсните изпити.
(4) Учениците, класирани с еднакъв успех на последното планово място за специалността, се приемат над утвърдения държавен план-прием.
(5) Ученици със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания се приемат чрез приемни и приравнителни изпити при условията и по реда на тази наредба.
(6) При неизпълнение на държавния план-прием и наличие на свободни места училищата могат да организират допълнителни приемни и приравнителни изпити от 2 до 12 септември по график, утвърден от директора на училището. За незаети места се смятат местата, за които няма приети ученици, на приети, но незаписали се в срока ученици, на записали се и след това изтеглили документите си ученици.

Глава втора
КЛАСИРАНЕ И ПРИЕМАНЕ

Чл. 10. В предучилищния клас за дневна форма на обучение се приемат деца по специалностите пиано, цигулка, виолончело и ударни инструменти в НМУ - София.

Чл. 11. В I клас за дневна форма на обучение се приемат ученици по специалностите пиано, цигулка, виола, виолончело, флейта, ударни инструменти, класическа китара в НМУ - София.

Чл. 12.
(1) В V клас за дневна форма на обучение се приемат ученици по специалностите:
1. пиано, цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, фагот, валдхорна, тромпет, цугтромбон, ударни инструменти и акордеон - в НМУ - София, НУИ - Варна, СУИ - Русе, СМУ - Бургас, Плевен, Пловдив и Стара Загора;
2. арфа - в НМУ - София, и СМУ - Пловдив;
3. класическа китара - в НМУ - София, СМУ - Бургас, Пловдив и Стара Загора, в НУИ - Варна, и СУИ - Русе;
4. гайда, кавал, гъдулка, тамбура и народно пеене - в НМУ - София, СМУ - Плевен, и НУИ - Варна.
(2) Кандидатите по ал. 1 могат да кандидатстват и за друга специалност, както следва:
1. за духови инструменти - от всички останали специалности, посочени в ал. 1;
2. за виола - от специалност цигулка;
3. за виолончело и контрабас - от специалности цигулка, виола и виолончело;
4. за народни инструменти - от всички специалности, посочени в ал. 1, т. 4.
(3) Специалността по ал. 2 се посочва при подаване на документите.
(4) Класирането и приемането на ученици по ал. 2 се извършват, когато не са класирани и приети необходимият брой ученици по утвърдения държавен план-прием.

Чл. 13. В VI клас за дневна форма на обучение се приемат ученици за специалностите обой, фагот, тромпет, валдхорна и цугтромбон в НМУ - София, СМУ - Бургас, Плевен, Пловдив и Стара Загора, в НУИ - Варна, и СУИ - Русе.

Чл. 14.
(1) В IV клас за дневна форма на обучение се приемат ученици по специалността класически танци в НУТИ - София, а в V клас - в НУИ - Варна, в СМУ - Бургас и Стара Загора.
(2) В V, VI и VII клас за дневна форма на обучение за специалност класически танци се приемат само момчета в НУТИ - София, и СУИ - Русе.
(3) В VI и VII клас за дневна форма на обучение за специалност класически танци се приемат само момчета в НУИ - Варна, и СМУ - Пловдив и Бургас.

Чл. 15.
(1) В предучилищния клас за специализирано обучение само по музикален инструмент и солфеж се приемат ученици за специалностите пиано, цигулка и виолончело в НМУ - София, в СМУ - Бургас, Плевен, Пловдив и Стара Загора, НУИ - Варна, СУИ - Русе, и за специалност ударни инструменти в НМУ - София.
(2) В I клас за специализирано обучение само по музикален инструмент и солфеж се приемат ученици за специалностите пиано, цигулка, виола, виолончело и ударни инструменти в НМУ - София, СМУ - Бургас, Плевен, Пловдив и Стара Загора, НУИ - Варна, и СУИ - Русе; за специалностите класическа китара и флейта в НМУ - София, и СУИ - Русе; за специалност флейта в СМУ - Бургас.
(3) В V клас за специализирано обучение по музикален инструмент или народно пеене и солфеж се приемат ученици за специалностите гайда, кавал, гъдулка, тамбура и народно пеене в СМУ - Котел, и СМУ - Широка лъка.

Чл. 16.
(1) Кандидатите със специалности по музикални инструменти и пеене в НМУ - София, СМУ, НУИ - Варна, и СУИ - Русе, полагат приемни и приравнителни изпити съгласно утвърдените изпитни програми по чл. 2, ал. 3.
(2) Кандидатите изпълняват материала за музикални инструменти наизуст и със съпровод на корепетитор от съответното училище с изключение на кандидатите за специалност ударни инструменти, които могат да ползват нотен текст за мембранните инструменти.

Чл. 17.
(1) Кандидатите за специалността класически танци се явяват на ортопедичен медицински преглед. До изпити се допускат само получилите положителен резултат от медицинския преглед. На изпитите кандидатите се явяват пред комисия от балетни педагози и хореографи, която преценява физическите, танцовите, артистичните и музикалните им данни.
(2) Приемните и приравнителните изпити се провеждат на два етапа съгласно утвърдените изпитни програми по чл. 2, ал. 3.

Чл. 18. Класирането на кандидатите се извършва по реда на успеха в низходящ ред, както следва:
1. за подготвителен (предучилищен) клас - въз основа на оценката по солфеж от приемните изпити;
2. за I клас за специалностите: а) пиано и цигулка - въз основа на средната аритметична оценка по специалния предмет и солфеж;
б) виола и виолончело - въз основа на средната аритметична оценка по специалния предмет и солфеж или само въз основа на оценката по солфеж (съгласно предварително утвърден ред от ръководството на съответното училище, обявен в едномесечен срок от обнародването на тази наредба);
в) ударни инструменти, китара и флейта - въз основа на оценката по солфеж;
3. за V клас за всички специалности по музикален инструмент (без арфа) и народно пеене - въз основа на успеха от изпита по специалния предмет; когато кандидатите имат еднакъв успех по специалния предмет, те се класират въз основа на оценката по солфеж;
4. за V клас за специалността арфа - въз основа на оценката по солфеж;
5. за VI клас за специалностите обой, фагот, тромпет, валдхорна и цугтромбон - въз основа на оценката по солфеж;
6. за духови инструменти, виола, виолончело, контрабас и за народни инструменти, когато кандидатите се явяват на изпит за друга специалност - въз основа на оценката по солфеж;
7. за специалност класически танци - въз основа на показания успех на II етап от приемните и приравнителните изпити, като на I етап кандидатите се оценяват с "да" или "не", до II етап се допускат получилите оценка "да", а оценката от II етап е средноаритметична от оценките, поставени от членовете на изпитната комисия.

Чл. 19. Класирането на кандидатите от приемните изпити се извършва при следните условия:
1. за подготвителен (предучилищен) клас - успех най-малко добър 4,00 по солфеж;
2. за I клас за специалностите:
а) пиано, цигулка, виола и виолончело - успех най-малко добър 4,00 от средната аритметична оценка по специалния предмет и солфеж;
б) виола и виолончело - успех най-малко добър 4,00 от средната аритметична оценка по специалния предмет и солфеж или успех най-малко добър 4,00 по солфеж, когато кандидатите се явяват само на изпит по солфеж;
в) ударни инструменти, китара и флейта - успех най-малко добър 4,00 по солфеж;
3. за V клас за всички специалности по музикален инструмент (без арфа) и народно пеене - успех най-малко добър 4,00 по съответния музикален инструмент или пеене и най-малко среден 3,00 по солфеж;
4. за V клас за специалност арфа - успех най-малко добър 4,00 по солфеж;
5. за VI клас за специалностите обой, фагот, тромпет, валдхорна и цугтромбон - успех най-малко добър 4,00 по солфеж;
6. за духови инструменти, виола, виолончело, контрабас и за народни инструменти, когато кандидатите се явяват на изпит за друга специалност - успех най-малко добър 4,00 по солфеж;
7. за специалност класически танци - успех най-малко среден 3,00 от II етап, като класирането се извършва отделно за момчета и момичета, приемат се 50 на сто момчета и 50 на сто момичета, а когато бройките за приемане на момчета (момичета) не се запълнят, на свободните места се приемат момичета (момчета) по реда на успеха.

Чл. 20. Класирането на кандидатите от приравнителни изпити се извършва при следните условия:
1. по музикални инструменти и народно пеене - успех не по-нисък от много добър 5,00 по специалния предмет и успех от изпита по солфеж не по-нисък от добър 4,00;
2. по класически танц - успех от изпита не по-нисък от добър 4,00.

Глава трета
ПРИЕМАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ОБУЧАВАЛИ СЕ В ЧУЖДЕСТРАННИ УЧИЛИЩА, И НА ЧУЖДЕНЦИ

Чл. 21.
(1) При условията и по реда на тази наредба се приемат:
1. български граждани, обучавали се в чуждестранни училища;
2. чужденци с разрешено постоянно пребиваване на територията на страната или от българска народност;
3. лица с предоставено убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут.
(2) Кандидатите по ал. 1 подават в съответното училище документите по чл. 5, ал. 1, като документите за завършен клас и степен на образование са признати и легализирани по реда на Наредба № 2 от 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на други държави (ДВ, бр. 40 от 2003 г.).
(3) Учениците по ал. 1, т. 2 и 3 представят при кандидатстването си копия от документи, удостоверяващи, че са постоянно пребиваващи в страната или бежанци.

Чл. 22.
(1) Чужденци могат да се приемат и извън утвърдения държавен план-прием след успешно издържан изпит, като заплащат обучението си. Размерът на средствата, които чужденците заплащат за своето обучение, се утвърждава по реда на § 4, ал. 3 от допълнителните разпоредби на Закона за народната просвета.
(2) Кандидатите по ал. 1 подават в съответното училище документите по чл. 5, ал. 1, като документите за завършен клас и степен на образование са признати и легализирани по реда на Наредба № 2 от 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на други държави, както и документи, доказващи, че са чужденци.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Изпитите в училищата по изкуствата се провеждат под контрола на министъра на културата съгласно утвърдените от него програми.

§ 2. Възражения от неприети кандидати или техни близки поради допуснати технически или процедурни грешки се приемат от директора на съответното училище в срок до 5 дни след обявяване на резултатите от класирането. Директорът разглежда възраженията и разрешава всички спорни въпроси в срок до 14 септември, като писмено уведомява жалбоподателите за решението си.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.50, ал. 5 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

§ 4. Документацията по приемането на учениците се съхранява една учебна година в съответното училище.

§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник" и отменя Наредба № 1 от 2003 г. за приемане на ученици в начален и прогимназиален етап на образование в училищата по изкуствата, издадена от министъра на културата (обн., ДВ, бр. 33 от 2003 г.; изм., бр. 57 от 2003 г.).

Приложение № 1
към чл. 5, ал. 1

ДО ДИРЕКТОРА НА
................................
................................

ЗАЯВЛЕНИЕ

от.......................................................................................................................................
(трите имена на майката)
и от...................................................................................................................................
(трите имена на бащата)
адрес:.............................................................................., тел.:.........................................

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Молим синът (дъщеря) ни...............................................................................................,
роден(а) на......................................................................., ЕГН......................................,
да кандидатства за приемане в .............................................. клас, дневна форма на
обучение, с полагане на приемен (приравнителен) изпит за специалност (специ-
ализирано обучение по ....):
1............................................................. ;
2...............................................................

Декларираме, че сме запознати с условията на Наредбата за приемане на уче-
ници в средните училища по изкуствата.

Прилагаме следните документи:
1. .................................................................................;
2. .................................................................................;
3. .................................................................................;
4. ..................................................................................

С уважение:
1. .................................
2. .................................
(подписи)
София, ............. 200 ... г.

Приложение № 2
към чл. 5, ал. 1, т. 1

ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаните......................................................................................................... ..................................................................................................., родители (настойник) на.....................................................................................................................................,
декларираме, че през настоящата 20..../20.... г. детето не завършва първи клас в
друго училище.

Родители (настойник):
1. .......................
2. .......................

Дата: ............ г.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив