Наредба № 5 за реда за събиране, връщане и изразходване на депозитните такси по молбите за отмяна или преглед по реда на надзора

Държавен вестник брой: 76

Година: 1983

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 01.09.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) Тази наредба определя реда за внасяне на таксите по молбите за отмяна или преглед по реда на надзора на влезли в сила съдебни актове, актове на особените юрисдикции и административни актове, подлежащи на преглед по реда на надзора, условията и реда за връщане на събрани такси, както и начина на изразходване на невърнати такси.
(2) По молби за преглед по реда на надзора на административни актове, образувани в граждански надзорни преписки, се събират таксите по т. 15, буква "а" на Тарифа N: 1 за Министерството на правосъдието към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата и нотариалните служби (обн., ДВ, бр. 1 от 1970 г.; изм. и доп., бр. 18 от 1979 г. и бр. 71 от 1983 г.).

Чл. 2. Всяка такса, внесена във връзка с подадена молба за отмяна или преглед по реда на надзора на актовете по чл. 1, ал. 1, се счита за депозитна до произнасянето по нея на Върховния съд на Народна република България. Ако молбата за отмяна или предложението за преглед по реда на надзора бъде уважено изцяло или частично, таксата продължава да бъде депозитна и подлежи на връщане на лицата, които са я внесли. Ако молбата се отхвърли, таксата престава да бъде депозитна и се прехвърля по специалната банкова сметка на Върховния съд на НРБ.

Раздел II
Внасяне на таксите

Чл. 3. Размерите на таксите по молбите за отмяна или за преглед по реда на надзора се определят съгласно разпоредбите на т. 15 на Тарифа N: 1 към Закона за държавните такси.

Чл. 4.
(1) В молбата за отмяна или преглед молителят задължително посочва нейната поредност - първа, втора, трета или следваща, и в зависимост от това се определя размерът на таксата.
(2) При определяне поредността на молбата като първа, втора, трета или следваща съдът взема пред вид и молбите, подадени преди 19 септември 1983 г., т. е. преди влизане в сила на Постановление N: 33 на Министерския съвет за икономически мерки за регулиране броя на молбите за преглед по реда на надзора на влезли в сила съдебни актове и актове на особените юрисдикции (ДВ, бр. 71 от 1983 г.). Това се установява от отбелязванията в съдебния акт, че е разгледана такава молба, от приложените към делото надзорни преписки, резолюции или други справки, от които се вижда, че е подавана молба за отмяна или за преглед.
(3) Поредността на молбата по ал. 1 се определя, като се вземат пред вид не само молбите, подавани лично от страната или нейните пълномощници, но и от всяко друго лице, което е искало отмяна или преглед по реда на надзора в полза на молителя.

Чл. 5.
(1) Таксата по т. 15, буква "в" на Тарифа N: 1 за Министерството на правосъдието, отнасяща се за граждански иск, се събира и по първата молба по наказателни дела от общ характер, когато се иска отменяне на присъдата в наказателната част, което ще доведе до отмяна и в частта, с която е уважен или отхвърлен гражданският иск.
(2) По втора и следващи молби по наказателни дела се заплащат едновременно таксите по букви "б" и "в" на т. 15 от тарифата по ал. 1.

Чл. 6.
(1) Таксите по молбите за отмяна или преглед по реда на надзора се внасят в клоновете на Държавната спестовна каса, а за град София - в Благоевския районен клон на Държавната спестовна каса.
(2) Таксите по ал. 1 се приемат по сметка 214 "Депозити - други" с вносна бележка: ф. 109, която се попълва в четири екземпляра. Първият и четвъртият екземпляр се предават на вносителя. От тях първият екземпляр се прилага към молбата за отмяна или преглед, а четвъртият служи като разписка за внесената сума. Вторият и третият екземпляр служат за счетоводни документи на Държавната спестовна каса.
(3) Молбата за отмяна или преглед по реда на надзора, към която няма приложена вносна бележка за внесена такса в случаите, когато такава такса се дължи, не се приема и се връща на подателя.

Раздел III
Връщане на таксите

Чл. 7.
(1) Когато молбата за отмяна бъде уважена, както и когато във връзка с подадена молба срещу влезлия в сила съдебен акт, акт на особена юрисдикция или административен акт се внесе предложение за преглед по реда на надзора от председателя на Върховния съд на НРБ и то се уважи изцяло или частично, внесената депозитна такса се връща.
(2) Ако преди уважената молба по ал. 1 cа подавани други молби за преглед по реда на надзора по същия съдебен акт или по акт на особена юрисдикция, по които са внесени такси по реда на раздел II, тези такси също подлежат на връщане на лицата, които са ги внесли, заедно с връщането на таксата по последната молба, която е уважена. Внасянето на тези такси се удостоверява от лицата с четвъртия екземпляр от вносната бележка ф. 109.
(3) Връщането на внесените такси става в тригодишен срок от датата на влизане в сила решението на Върховния съд на НРБ за уважаване на молбата за отмяна или на предложението за преглед.

Чл. 8.
(1) Разпореждане за връщане за внесена такса се прави с решението на Върховния съд на НРБ по чл. 7, ал. 1. Когато това е пропуснато, Върховният съд на НРБ се произнася с определение. Ако делото се намира в първоинстанционния съд, той се произнася по искането за връщане на депозитната такса с определение в закрито заседание.
(2) След обявяване на решението на Върховния съд на НРБ, с което изцяло или частично се уважава молбата за отмяна или предложението за преглед, секретарят на съдебното заседание отбелязва на гърба на първия екземпляр от вносната бележка ф. 109 "Депозитът свободен", както и номера и датата на решението и номера на делото, по което е постановено.
(3) Екземплярът от вносната бележка, върху който е направена заверката от секретаря на съдебното заседание съгласно ал. 2, се дава на страната по делото, която е внесла таксите, или на нейния пълномощник от Върховния съд на НРБ, а когато не е потърсен своевременно и делото е върнато в първоинстанционния съд или юрисдикция - от тях.
(4) Когато молбата за отмяна или предложението за преглед по реда на надзора не е уважено, секретарят на Върховния съд на НРБ отбелязва на гърба на първия екземпляр от вносната бележка ф. 109 "Депозитът да се внесе по сметката на ВС", като посочва номера и датата на резолюцията и номера на надзорната преписка, съответно номера и датата на решението и делото, по което то е постановено. Този екземпляр от вносната бележка се изпраща служебно от Върховния съд на НРБ на клона на Държавната спестовна каса, в който е внесена таксата.

Чл. 9.
(1) Държавната спестовна каса връща таксите на лицата, които са ги внесли, или ги превежда по специалната сметка на Върховния съд на НРБ съобразно нареждането на съда по чл. 8, ал. 1 и 4. Тя не носи отговорност за неправилно върнати на лицата или преведени по специалната сметка на Върховния съд на НРБ суми, когато това е станало по нареждане на съда.
(2) За движението на средствата по сметка 214 "Депозити - други" - внесени такси, върнати на лицата или отнесени по специалната банкова сметка, Държавната спестовна каса представя на Върховния съд на НРБ годишни и тримесечни отчети, обобщени за цялата страна.

Чл. 10. Непотърсените такси в срока по чл. 7, ал. 3 по уважените молби съгласно чл. 111, буква "г" ЗЗД се внасят в приход на републиканския бюджет. Нареждане за това се дава от Върховния съд на НРБ след получаване годишния отчет на Държавната спестовна каса за движението на средствата по сметка 214.

Раздел IV
Изразходване на невърнатите такси

Чл. 11. Таксите по неуважените молби за отмяна или за преглед по реда на надзора на влезли в сила съдебни актове и актове на особените юрисдикции се внасят от съответните клонове на Държавната спестовна каса въз основа на полученото нареждане на гърба на първия екземпляр от вносната бележка ф. 109 по сметка 110 "Специални сметки на министерствата и ведомствата" при Българската народна банка - Софийска градска банка, на името на Върховния съд на НРБ.

Чл. 12.
(1) Набраните суми от невърнатите такси се изразходват за:
1. техническо оборудване и подобряване съдебното обслужване на гражданите от Върховния съд на НРБ;
2. набавяне на специално униформено облекло за съдебните заседания на членовете на Върховния съд, установено по съответния ред;
3. награди и помощи на длъжностните лица, които участвуват в надзорното производство, в рамките на годишен лимит, определен от министъра на финансите и председателя на Върховния съд на НРБ;
4. заплащане на Държавната спестовна каса разходите по движението на депозитните сметки в размер 1 лев за подадена молба за отмяна или за преглед по реда на надзора;
5. връщане на таксите по подадени преди това молби за преглед по реда на надзора по същото дело, които не са били уважени (чл. 7, ал. 2);
6. за други цели, определени със съвместно решение на министъра на финансите и на председателя на Върховния съд на НРБ.
(2) Заплащането на сумите по т. 4 на алинея 1 се извършва от Върховния съд на НРБ след получаване на тримесечния отчет за броя на постъпилите молби и такси. Сумите се превеждат с платежно нареждане на Централното управление на Държавната спестовна каса.
(3) Връщането на такси по т. 5 на алинея 1 става от финансово-счетоводната служба на Върховния съд на НРБ срещу представяне от лицето или негов пълномощник на четвъртия екземпляр-разписка от вносната бележка ф. 109 за внесените такси по подадените молби по същото дело.

Чл. 13. Ежегодно след приемане на годишния отчет и баланса на Върховния съд на НРБ от наличните към 31 декември на предходната година суми по посочената в чл. 11 специална сметка 75 на сто се внасят в приход на републиканския бюджет, а другите 25 на сто остават като наличност по сметката.

Чл. 14.
(1) Извършването на разходи по специалната сметка на Върховния съд на НРБ става по нареждане на длъжностните лица, които са разпоредители с бюджета на Върховния съд на НРБ.
(2) Извършването на разходи по специалната сметка на Върховния съд на НРБ става до размера на набраните по нея суми.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание & 2 от Постановление N: 33 на Министерския съвет от 1983 г. за икономически мерки за регулиране броя на молбите за преглед по реда на надзора на влезли в сила съдебни актове и актове на особените юрисдикции (ДВ, бр. 71 от 1983 г.). Тя влиза в сила от датата на влизане в сила на постановлението.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив