Наредба № 6 от 1977 г. за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и места

Държавен вестник брой: 16

Година: 1977

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 02.09.2005

Чл. 1.
(1) Свиренето на музикални инструменти и пеенето в жилищни помещения, административни сгради и клубове с цел обучение, репетиции, преподавателска дейност, любителско музициране, домашни концерти, както и ползуването на озвучителни уредби (транзисторни радиоприемници, магнетофони, телевизори, грамофони, усилватели и др.) се разрешава от 8 до 14 и от 16 до 22 часа при спазването на Хигиенните норми N: 0-64 за пределно допустими нива на шума в жилищни и обществени сгради и жилищни райони (ДВ, бр. 87 от 1972 г.; изм. и доп., бр. 16 от 1975 г.).
(2) В случай, когато не могат да се приложат ефикасни обезшумителни мерки, гарантиращи спазването на хигиенните норми за пределно допустими звукови нива, часовете по смисъла на предходната алинея се ограничават от 10 до 14 и от 16 до 19 часа.
(3) Абсолютно се забраняват свиренето и пеенето в жилищни помещения от 14 до 16 и от 22 до 8 часа. В същите часове се забранява и използуването на озвучителни уредби в курортните селища.
(4) Забранява се на гражданите да използуват на обществени места и в обществения транспорт радиоприемници, магнетофони, телевизори и други озвучителни уредби.

Чл. 2.
(1) В заведенията за обществено хранене, където свирят музикални състави или се ползуват електроакустични звукоизточници, се допуска еквивалентно ниво на звука (за една серия изпълнения) до 75 децибела (дБА), което се отнася за всички места в заведението, предоставени на консуматорите.
(2) За определени категории заведения (летни театри, заведения на открито, заведения за танци, дискотеки, барове и др.) нормата по предходната алинея може да бъде повишавана до 93 дБА само с разрешение на органите на държавния санитарен контрол при условия, определени от тях за всеки отделен случай.

Чл. 3. Рекламните инсталации, монтирани на жилищни сгради, трябва да са снабдени с устройства, осигуряващи тяхното безшумно функциониране и спазването на хигиенните норми за допустими нива на шум в съседните жилищни помещения. В противен случай те се спират.

Чл. 4.
(1) Комитетът за изкуство и култура да осигури до края на 1978 г. разработването на прототипи за автоматични индикатори за контролиране нивото на звука на местата, където свирят оркестрите, и окаже съдействие за производството им.
(2) След осигуряване производството на контролните уреди, цитирани в предходната алинея, търговските и други организации трябва до края на 1980 г. да снабдят заведенията, посочени в чл. 2, с такива уреди.

Чл. 5. Измерването на нивата на звука, разпореждането на необходимите мероприятия за намаляването им и налагането на санкции при нарушаване на изискванията по тази наредба се извършват от органите на държавния санитарен контрол.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

& 1. Тази наредба се издава на основание чл.20 от Закона за народното здраве и параграф 2 от заключителните разпоредби към него и заменя Наредба N: 39 за осигуряването на нормална акустична обстановка за обитаване и отдих в помещенията на жилищните и обществените сгради (ДВ, бр. 66 от 1976 г.).

& 2. Контролът за спазването на наредбата се възлага на органите на народните съвети, Министерството на народното здраве, Комитета за изкуство и култура, Министерството на вътрешните работи и Министерството на вътрешната търговия и услугите.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив