Наредба № Н-1 от 2007 г. за информационния регистър на културните организации

Държавен вестник брой: 28

Година: 2007

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 05.04.2007

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. С наредбата се определя редът за воденето и поддържането на информационен регистър на културните организации от Министерството на културата.

Чл. 2. Регистърът се води от определени от министъра на културата длъжностни лица.

Раздел II.
Регистриране

Чл. 3.
(1) Информацията в регистъра се набира въз основа на заявления по образец съгласно приложение № 1, подадени от лицата, които представляват културните организации.
(2) Заявлението за вписване в регистъра се подава преди започване на дейността на културната организация.
(3) Към заявлението се прилагат следните документи:

1. актът за създаване на културната организация:
а) за държавните организации - акт на Министерския съвет;
б) за общинските организации - акт на общинския съвет;
в) (В сила от 01.07.2007 г.) за търговците и кооперациите - актуално удостоверение за вписване в търговския регистър;
г) за лицата, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел - съдебно решение за първоначална регистрация и удостоверение за актуално състояние по съдебната регистрация;
д) за чуждестранните лица, учредени в съответствие със законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава от Европейското икономическо пространство и Швейцария - легализиран превод на документа, издаден от компетентен орган в държавата на тяхното учредяване, удостоверяващ, че те имат право да осъществяват дейност в сферата на културата;

2. решението за вписване в централния регистър при Министерството на правосъдието - за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност;

3.картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ;

4. удостоверението за данъчна регистрация.

Раздел III.
Обстоятелства, подлежащи на вписване

Чл. 4.
(1) В деловодната система на Министерството на културата по реда на тяхното постъпване се вписват всички заявления, като се записват входящият номер на заявлението, наименованието на културната организация или на представляващото я лице.
(2) Номерата в деловодната система са последователни във възходящ ред за календарната година.

Чл. 5.
(1) Определено от министъра на културата длъжностно лице проверява наличието на заявлението и приложените към него заверени копия от документи и образува преписка.
(2) При непълнота на представените документи длъжностните лица, водещи регистъра, дават указания на заявителите в 14-дневен срок да отстранят допуснатите нередности.

Чл. 6.
(1) (Попр. - ДВ, бр. 28 от 2007 г.) Когато представените документи отговарят на изискванията по наредбата, длъжностните лица, водещи регистъра, в 14-дневен срок от подаване на заявлението или от изпълнението на указанията по чл. 5, ал. 2 попълват информационна карта за културната организация по образец съгласно приложение № 2.
(2) (Попр. - ДВ, бр. 28 от 2007 г.) При неизпълнение на указанията по чл. 5, ал. 2 постъпилите документи се връщат на заявителя.

Чл. 7.
(1) Регистърът съдържа данните от информационната карта и е общодостъпен.
(2) Регистърът се поддържа върху хартиен носител и в електронна база данни.
(3) Регистърът върху хартиен носител се води в томове, страниците на които се номерират. На корицата на всеки том се отбелязват наименованието на регистъра и номерът на тома.
(4) При несъответствие между записа на хартиен носител и електронната база данни действие поражда този, който е воден на
хартия.

Чл. 8.
(1) За извършеното вписване в регистъра на културната организация се издава удостоверение по приложение № 3.
(2) Удостоверението се издава от министъра на културата или оправомощено от него длъжностно лице.

Чл. 9.
(1) При промяна на някое от обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра, лицето, което представлява културната организация, в 14-дневен срок писмено уведомява за това Министерството на културата.
(2) Към уведомлението по ал. 1 се прилагат копия от документите, удостоверяващи настъпилата промяна.
(3) Промените по ал. 1 се отразяват в информационния регистър по реда на вписването на данните за културната организация в него.

Чл. 10. В регистъра не се допускат поправки. При поправка на техническите грешки, допуснати при вписването, длъжностното лице прави забележка и се подписва.
Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В чл. 3, ал. 3, т. 1 буква "в" влиза в сила от 1.VII.2007 г.

§ 2. Лицата, регистрирани по реда на Търговския закон и Закона за кооперациите, до пререгистрацията си по Закона за търговския регистър при подаване на заявление за вписване в информационния регистър на културните организации представят съдебно решение за първоначална регистрация, удостоверение за актуално състояние по съдебната регистрация, карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ и удостоверение за данъчна регистрация.

§ 3. Наредба № 1 от 2000 г. за информационния регистър на културните организации (обн., ДВ, бр. 97 от 2000 г.; изм., бр. 27 от 2003 г.) се отменя.

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 14, ал. 4 от Закона за закрила и развитие на културата.

Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1

Приложение № 2 към чл. 6

Приложение № 3 към чл. 8, ал. 1

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив