Наредба № Н-8 от 31.05.2007 г. за определяне на реда за ползване и заплащане на медицинските дейности в болничните бази по балнеология, рехабилитация и профилактика в състава на Военномедицинска академия

Министерство на отбраната

Държавен вестник брой: 2

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на отбраната

Дата на обнародване: 14.01.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за ползване и заплащане на медицински дейности - лечение, рехабилитация и профилактика, извършвани в болничните бази по балнеология, рехабилитация и профилактика (БББРП) в състава на Военномедицинска академия (приложение № 1).

Чл. 2. В БББРП се приемат лица, нуждаещи се от възстановяване на здравето чрез лекарствена и физикална терапия, моторна и психична рехабилитация, балнео-, климато- и таласолечение.

Чл. 3. Престоят в БББРП и заплащането на дейностите се определят от осигурителния статус на постъпващите за лечение, както и от правата на лицата, определени в чл. 243 и 278 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Глава втора
КАТЕГОРИИ ЛИЦА И СРОК НА ЛЕЧЕНИЕ, РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА

Чл. 4. В БББРП могат да постъпват за лечение, рехабилитация и профилактика следните категории лица:
1. ползващи правата по чл. 236, ал. 3, чл. 243, ал. 1, 2 и 5, чл. 257, ал. 1 и чл. 278 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, а именно:
а) военнослужещите на наборна военна служба, включително уволнените по време на лечение в лечебните заведения на Министерството на отбраната и придружителите им (при лекарско предписание за необходимостта от придружаване);
б) кадровите военнослужещи в Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на подчинение на министъра на отбраната, които не ползват правата по т. 2;
в) кадровите военнослужещи, участвали в международни операции и мисии;
г) гражданските лица в Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на подчинение на министъра на отбраната, които не ползват правата по т. 2;
д) членовете на семействата на лицата по букви "б", "в" и "г", които не ползват правата по т. 2;
е) пенсионираните кадрови военнослужещи и гражданските лица, работили 15 и повече години непосредствено преди пенсионирането им в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната;
ж) ветераните от войните;
з) военноинвалидите и военнопострадалите;
и) възпитаниците на Военните на Негово Величество училища;
2. осигурени лица с право на парични помощи за профилактика и рехабилитация при условия и по ред, определени от Националния осигурителен институт (НОИ), както следва:
а) кадровите военнослужещи в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната;
б) гражданските лица в Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на подчинение на министъра на отбраната;
в) членовете на семействата на лицата по букви "а" и "б", ако ползват право на парични помощи за профилактика и рехабилитация;
г) български граждани, които не работят в Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на подчинение на министъра на отбраната, и чужденци, които ползват права на осигурени лица по българското законодателство, включително право на парични помощи за профилактика и рехабилитация;
3. български граждани, които не работят в Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на подчинение на министъра на отбраната, и чужденци, които не ползват права на осигурени лица по българското законодателство, включително право на парични помощи за профилактика и рехабилитация.

Чл. 5.
(1) Продължителността на лечението, рехабилитацията и профилактиката в БББРП е от 10 до 15 дни.
(2) Срокът по ал. 1 за военноинвалидите и военнопострадалите е до 30 дни веднъж годишно.
(3) Срокът по ал. 1 за кадровите военнослужещи, участвали в международни операции и мисии, и членовете на техните семейства допълнително е 7 дни еднократно след приключване на мисията.

Чл. 6.
(1) Началникът на БББРП по предложение на лекуващия лекар може да удължава срока на лечение, профилактика и рехабилитация по чл. 5, ал. 1 до 10 дни, без право за издаване на болничен лист за временна неработоспособност.
(2) Болничен лист за дните по ал. 1 се издава по преценка от лекарската консултативна комисия (ЛКК) на лечебното заведение, което е изпратило пациента.
(3) Лечението и рехабилитацията на лица с хронични заболявания със запазена работоспособност се провежда за сметка на друг законоустановен отпуск.

Глава трета
РЕД ЗА ИЗПРАЩАНЕ И ПОСТЪПВАНЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ, РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА

Чл. 7.
(1) Лицата по чл. 4 се записват в лист за чакащи на съответната БББРП на адресите или по телефоните, посочени в приложение № 1, като им се определя дата за прием.
(2) Датата за прием се определя до три месеца от деня на записването, по избор на лицето.
(3) На кадровите военнослужещи и гражданските лица в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната се определя дата за прием до 15-ия ден от датата на записването.

Чл. 8. Военнослужещите на наборна военна служба се записват от лекуващия лекар в специализирания кабинет (клиника, отделение) на ВМА, който е назначил лечението в съответната БББРП, с предимство, без да се включват в листа за чакащи.

Чл. 9. Записването в листа за чакащи и ползването на местата за лечение, рехабилитация и профилактика се извършва в следната последователност:
1. кадровите военнослужещи и гражданските лица в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната;
2. членовете на семействата на лицата по т. 1;
3. лицата по чл. 4, т. 1, букви "е", "ж", "з", "и";
4. лицата по чл. 4, т. 2, буква "г";
5. лицата по чл. 4, т. 3.

Чл. 10.
(1) Кадровите военнослужещи, определени по време на годишния профилактичен медицински преглед като хронично болни, се записват в листа за чакащи след заявка от командира (началника) на поделението и по план на съответния началник на БББРП.
(2) Командирите (началниците) на поделения изготвят списък-заявка по образец съгласно приложение № 2 до началниците на БББРП въз основа на отдадената заповед по частта за хронично болните кадрови военнослужещи. Списъкът се изготвя в два екземпляра и се изпраща до съответните БББРП в срок до 15 януари.
(3) Началниците на БББРП обобщават заявките по ал. 2, изготвят годишен план за приемането на хронично болни кадрови военнослужещи по образец съгласно приложение № 3 и в срок до 10 февруари изпращат по един екземпляр от плана до началника на ВМА и началника на Управление "Логистика" - ГЩ.
(4) Началниците на БББРП попълват месеца за прием на лицата в списъка-заявка съобразно годишния план по ал. 3 и изпращат един екземпляр от заявката до командира (началника) на съответното поделение.

Чл. 11. Кадровите военнослужещи, участвали в международни операции и мисии, и членовете на техните семейства се записват в листата за чакащи въз основа на списъци, изготвени от командващия Съвместното оперативно командване.

Чл. 12. Записването в листа за чакащи на ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите и възпитаниците на Военните на Негово Величество училища се извършва лично или чрез централните им съюзи и техните структури в страната.

Чл. 13.
(1) Лицата по чл. 7, ал.1 потвърждават определената им дата за прием не по-късно от 10 календарни дни преди постъпването им в съответната БББРП.
(2) Лицата по чл. 10, ал. 1 потвърждават по телефона (факс) планирания месец за прием не по-късно от 10-о число на предходния месец и получават информация за датата на постъпването си в съответната БББРП.

Чл. 14.
(1) При постъпването в болничните бази по балнеология, рехабилитация и профилактика към Министерството на отбраната лицата по чл. 4 представят медицинско направление бл. МЗ № 119 98, издадено от лекуващия лекар, с отразени заболявания (основно и придружаващи), медицински мотиви за лечението и болничната база, която е най-подходяща като профилни възможности за основното заболяване.
(2) Към направлението по ал. 1 лицата прилагат и следните документи:
1. военнослужещите на наборна военна служба:
а) писмо от командира на частта;
б) здравна книжка, отразяваща заболяването;
в) военна книжка;
г) продоволствен атестат;
2. военнослужещите на наборна военна служба, нуждаещи се от непосредствено следболнично (реконвалесцентно) лечение:
а) писмо от началника на лечебното заведение за болнична помощ с копие до командира на частта;
б) епикриза;
в) здравна книжка, отразяваща заболяването;
г) военна книжка;
д) продоволствен атестат;
3. придружителите на военнослужещи на наборна военна служба:
а) писмо от началника на лечебното заведение за болнична помощ, в което е обоснована необходимостта от придружител на военнослужещия;
б) лична амбулаторна карта;
в) лична карта;
4. кадровите военнослужещи, когато постъпват по реда на чл. 4, т. 1:
а) писмо, подписано от командира на частта;
б) писмо, подписано от командира на частта, удостоверяващо отдаването им в заповед по частта като хронично болни - за кадрови военнослужещи, освидетелствани като хронично болни;
в) писмо от началника на лечебното заведение за болнична помощ, с копие до командира на частта и епикриза - при непосредствено следболнично (реконвалесцентно) лечение;
г) здравна книжка (лична амбулаторна карта), която да отразява заболяването и необходимостта от рехабилитация;
д) лична карта;
5. гражданските лица в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, когато постъпват по реда на чл. 4, т. 1:
а) служебна бележка от местоработата по образец съгласно приложение № 4 или служебна карта (ксерокопие), издадена по реда на Инструкция № И-6 от 2003 г. за реда за издаване, отчитане, съхранение и унищожаване на служебни карти на служителите - граждански лица, от административните структури на Министерството на отбраната;
б) здравна книжка (лична амбулаторна карта), която да отразява заболяването и необходимостта от рехабилитация;
в) преводна епикриза - при непосредствено следболнично (реконвалесцентно) лечение;
г) лична карта;
6. членовете на семействата на кадрови военнослужещи и граждански лица, когато постъпват по реда на чл. 4, т. 1:
а) служебна бележка от местоработата по образец съгласно приложение № 4;
б) лична амбулаторна карта, епикриза от последното проведено болнично лечение;
в) лична карта;
7. лицата по чл. 4, т. 1, букви "е", "ж", "з", "и":
а) лична амбулаторна карта, епикриза от последното проведено болнично лечение;
б) лична карта;
в) документ, удостоверяващ принадлежността на лицето към някоя от посочените групи: копие на разпореждане за пенсиониране при условията на чл. 6 от отменения ЗП и чл. 69 КСО; удостоверение съгласно приложението към т. 1 от МЗ № ОХ-359 от 10.06.2005 г.; книжка за военноинвалид или военнопострадал; удостоверение за ветеран от войните, издадено от Главно управление на архивите при Министерския съвет; удостоверение за завършена Военна академия, издадено от Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство;
8. лицата по чл. 4, т. 2 - посочените документи в Инструкция № 1 на НОИ от 2002 г. и в договора между НОИ и ВМА;
9. лицата по чл. 4, т. 3:
а) лична амбулаторна карта, епикриза от последното проведено болнично лечение;
б) документ за самоличност (лична карта, карта на чужденец).

Глава четвърта
РЕД ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ

Чл. 15. Заплащането на медицинските дейности се извършва във финансовата служба на БББРП в деня на постъпването.

Чл. 16.
(1) За сметка на бюджета на Министерството на отбраната са разходите за лечение, рехабилитация и профилактика на:
1. военнослужещите на наборна военна служба в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, вкл. уволнените по време на лечение в лечебните заведения на Министерството на отбраната;
2. кадровите военнослужещи, участвали в международни операции и мисии, и членовете на техните семейства, постъпили в БББРП при условията и по реда на чл. 5, ал. 3.
3. (нова, ДВ, бр. 2 от 2008 г. - в сила от 08.01.2008 г.) Ветераните от войните.
(2) Храненето на лицата по ал. 1 е по оклад, определен със заповед на министъра на отбраната.д

Чл. 17. Лицата по чл. 4, т. 1 и 3 заплащат медицинските дейности на база "цена за леглоден", както следва:
1. кадровите военнослужещи и гражданските лица в Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на подчинение на министъра на отбраната, членовете на семействата им, пенсионираните кадрови военнослужещи и гражданските лица, работили 15 и повече години непосредствено преди пенсионирането им в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, придружителите на военнослужещи на наборна военна служба и възпитаниците на Военните на Негово Величество училища - по приложение № 5;
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2008 г. - в сила от 08.01.2008 г.) военноинвалидите и военнопострадалите - по приложение № 6;
3. българските граждани, които не работят в Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на подчинение на министъра на отбраната, и чужденците, които не ползват право на парични помощи за профилактика и рехабилитация - по приложение № 7.

Чл. 18.
(1) Назначените функционални и лабораторни изследвания, допълнителните процедури по желание на пациента, както и други дейности, се заплащат по ценоразпис съгласно приложение № 8.
(2) (Доп., ДВ, бр. 2 от 2008 г. - в сила от 08.01.2008 г.) Лицата по чл. 4, т. 1, букви "б", "г", "д", "е", "и", "ж" не заплащат лабораторните и функционалните изследвания, назначени от лекуващия им лекар в БББРП. Същите заплащат 50 на сто от цената на дейностите по приложение № 8, раздел 5 "Други дейности".
(3) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2008 г. - в сила от 08.01.2008 г.) Военноинвалидите и военнопострадалите заплащат 25% от стойността на лабораторните и функционалните изследвания, посочена в приложение № 8.

Чл. 19. Всички лица, която желаят да провеждат амбулаторно лечение, заплащат медицинските дейности по приложение № 8.

Чл. 20.
(1) Лицата по чл. 17, т. 1 имат право на лечение, рехабилитация и профилактика за срока по чл. 5, ал. 1 веднъж годишно.
(2) Лицата по ал. 1 могат повторно да постъпят за лечение и рехабилитация през същата календарна година по предписание на специализирана ЛКК по профила на заболяването от болнична база за активно лечение към ВМА. В този случай медицинските дейности по лечение, рехабилитация и профилактика се заплащат по приложение № 5.
(3) При всяко следващо постъпване в рамките на календарната година лицата по ал. 1 заплащат медицинските дейности по лечение, рехабилитация и профилактика по приложение № 7.

Чл. 21.
(1) Ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите имат право на лечение, рехабилитация и профилактика веднъж годишно само в една БББРП.
(2) При всяко следващо постъпване в рамките на календарната година лицата по ал. 1 заплащат медицинските дейности по лечение, рехабилитация и профилактика по приложение № 7.

Чл. 22. Лицата по чл. 4, т. 2 заплащат разликата между стойността на извършените дейности в БББРП и договорените между ВМА и НОИ цени, когато това изискване е посочено в договора.

Чл. 23.
(1) Храненето на всички категории лица, приети в съответната болнична база, се осъществява по диети, по ред, определен с акт на министъра на отбраната, или по меню по избор.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2008 г. - в сила от 08.01.2008 г.) Военноинвалидите и военнопострадалите заплащат 25 % от стойността на храната.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба "членове на семейство" са съпрузите и ненавършилите пълнолетие техни деца, ако не са встъпили в брак.

§ 2. Децата от 3 до 12 навършени години ползват самостоятелно легло и за него се заплаща 50 % от цената на леглоден за съответната категория на съпровождащия родител.

§ 3. Децата до 3 навършени години могат да не ползват самостоятелно легло и за тях да не се заплаща леглоден. В случаите, когато ползват самостоятелно легло, то се заплаща по реда на § 2.

§ 4. При настаняване в стая с две легла, ако пациентът желае да ползва стаята самостоятелно, заплаща допълнително 75 % от стойността на леглоден за съответната категория.

§ 5. Цената за леглоден включва разходите за нощувка, медицинско обслужване и лечебни процедури, назначени от лекар.

§ 6. Цените за леглоден в апартаментите включват разходите за целия апартамент, а не за едно легло.

§ 7.
(1) Цените за леглоден в стаи, в които не е извършван основен ремонт през последните 10 години, са с 20 % намаление от посочените в съответното приложение.
(2) Ежегодно в началото на годината началниците на БББРП обявяват списък на стаите, в които е извършван основен ремонт. При настъпили промени списъкът се актуализира своевременно.

§ 8. За БББРП - Поморие, цените за леглоден за лицата по чл. 4, т. 3 са с 20 % увеличение през месеците юни - август.

§ 9.
(1) При първо постъпване за календарна година за лечение, рехабилитация и профилактика в ББЛРП - Банкя, лицата по чл. 4, т. 1, букви "б", "г", "д" и "е" заплащат само стойността на храната.
(2) При удължаване на срока по чл. 5, ал. 1 леглоденят се заплаща съгласно съответното приложение.
(3) В ББЛРП - Банкя, могат да се изписват лекарства по допълнително лекарско назначение на лицата по чл. 4, т. 1, букви "а", "б", "г", "д" и "е". Лекарствата се отпускат от болничната аптека.

§ 10. Пребиваващите в командировка кадрови военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната се настаняват в стаи с две легла и заплащат нощувката по цена съгласно приложение № 7.

§ 11. Цените по приложения № 5, 6, 7 и 8 подлежат на актуализация ежегодно.

Заключителни разпоредби

§ 12. Тази наредба се издава на основание чл. 35, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 243, ал. 2 и чл. 278 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 13. Наредбата влиза в сила 10 дни след обнародването й в "Държавен вестник" и отменя Наредба № Н-14 от 2001 г. за определяне на реда за ползване и заплащане на извършените услуги в болничните бази по балнеология, рехабилитация и профилактика към Министерството на отбраната.

Приложение № 1
ъм чл. 1 и чл. 7, ал. 1

Болнични бази по балнеология, рехабилитация и профилактика (БББРП) в състава на Военномедицинска академия

БББРП - Хисаря
("Калероя")
гр. Хисаря 4180, ул. Парилките 1
тел.: 0337/6-02-00; 6-02-11
факс: 0337/6-02-01
GSM 0888253266
e-mail - kaleroya@abv.bg
БББРП - Поморие
("Св. Георги Победоносец")
гр. Поморие 8200, ул. Академик П. Стоянов 5
тел.: 0596/2-20-55; 2-31-45
факс: 0596/2-31-45
GSM 0888253244
e-mail - kalolechenie@pomo.net
ББЛРП - Банкя
гр. Банкя 1320, ул. Иван Вазов 5
тел.: 02/997/71-94; 812-79-20
факс: 02/997/71-49
GSM 0887203472
e-mail - bblrp@infotel.bg

Приложение № 2
към чл. 10, ал. 2

СПИСЪК - ЗАЯВКА

 


на кадровите военнослужещи от поделение .. .. .. .. ..,
определени като хронично болни съгласно Заповед
№ .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. , за провеждане на лечение,
рехабилитация и профилактика през .. .. .. .. .. .. .. .. ..
година в БББРП .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .







№ по ред Звание,име,презиме,фамилия Диагноза Месец за прием



предложена по плана на БББРП

1

2

3

4

5

-

.. .. .. .. .. .. ..

.. .. .. ..

.. .. .. ..

.. .. .. .. .. .

-

.. .. .. .. .. .. ..

.. .. .. ..

.. .. .. ..

.. .. .. .. .. .


Командир (началник) на поделение .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

(звание, подпис, име и фамилия, печат)

.. .. .. .. .. .. .. .. ..
(дата)

Началник на БББРП .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

(звание, подпис, име и фамилия, печат)

.. .. .. .. .. .. .. .. ..
(дата)

Приложение № 3
към чл. 10, ал. 3

ГОДИШЕН ПЛАН

 


за провеждане на лечение, рехабилитация и профилактика

през .. .. .. .. .. година в БББРП .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

на кадрови военнослужещи, определени като хронично болни

 


Месец Звание, име,презиме, фамилия Месторабота

1

2

3

.. .

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

 


.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

 


.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

.. .

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

 


.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

 


.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

 


 


 


Началник на БББРП .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

(звание, подпис, име и фамилия, печат)

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

(дата)


Приложение № 4
към чл. 14, ал. 2, т. 5, б. "а" и т. 6, б. "а"

С Л У Ж Е Б Н А Б Е Л Е Ж К А

(ОБРАЗЕЦ)


Настоящата се издава в уверение на това, че лицето
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. . ,
ЕГН .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ,
- работи в .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ,
- е член на семейството на .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ,
който работи в .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Издава се да послужи пред БББРП - .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

Началник (ръководител) на
Сектор "Човешки ресурси"
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
(звание, подпис, име и фамилия, печат)

Изх. № .. .. .. .. /.. .. .. .. .. г.
Отпечатано в .. .. екз.

Приложение № 5
към чл. 17, т. 1

Цени за леглоден за:

1. кадрови военнослужещи в МО, БА, структурите на подчинение на министъра на отбраната и членовете на техните семейства;
2. граждански лица в МО, БА, структурите на подчинение на министъра на отбраната и членовете на техните семейства;
3. пенсионирани кадрови военнослужещи и граждански лица, работили 15 и повече години непосредствено преди пенсионирането им в МО, БА и структурите на подчинение на министъра на отбраната;
4. придружители на военнослужещи на наборна военна служба;
5. възпитаници на Военните на Негово Величество училища.

№ по ред

Леглоден във:

Цена в левове

1

Апартамент - лукс (за целия апартамент)

30,00

2

Апартамент - стая и хол (за целия апартамент)

22,00

3

Стая с едно легло

11,00

4

Стая с две легла

8,00

5

Стая с три легла

5,00

6

Стая с повече от три легла

4,00

7

Стая без санитарен възел

4,00

Приложение № 6
към чл. 17, т. 2

(Изм., ДВ, бр. 2 от 2008 г. - в сила от 08.01.2008 г.)

Цени за леглоден за:

1. (зал., ДВ, бр. 2 от 2008 г. - в сила от 08.01.2008 г.)
2. военноинвалиди и военнопострадали.

№ по ред

Леглоден във:

Цена в левове

1

2

3

1

Апартамент - лукс (за целия апартамент)

15,00

2

Апартамент - стая и хол (за целия апартамент)

11,00

3

Стая с едно легло

5,50

4

Стая с две легла

4,00

5

Стая с три легла

2,50

6

Стая с повече от три легла

2,00

7

Стая без санитарен възел

2,00

Приложение № 7
към чл. 17, т. 3 и § 10

Цени за леглоден за:

1. български граждани, които не работят в МО, БА, структурите на подчинение на министъра на отбраната;
2. чужденци.

№ по ред Леглоден във: Цена в левове

1

Апартамент - лукс (за целия апартамент)

60,00

2

Апартамент - стая и хол (за целия апартамент)

44,00

3

Стая с едно легло

22,00

4

Стая с две легла

16,00

5

Стая с три легла

10,00

6

Стая с повече от три легла

8,00

7

Стая без санитарен възел

8,00

Приложение № 8
към чл. 18, ал. 1 и 3 и чл. 19

Цени на медицински прегледи, лечебни процедури, лабораторни и функционални изследвания и други дейности:

№ по ред
Цена в левове

1

2

3

I.

Медицински прегледи и манипулации

1.

Преглед от квалифициран специалист

10,00

2.

Мускулна инжекция

4,00

3.

Подкожна инжекция

4,00

4.

Венозна инжекция

6,00

5.

Венозна инфузия

10,00

6.

Ректални вливания

4,00

7.

Превръзки

4,00

8.

Издаване на копие на медицински документ

3,00

II.

Функционални изследвания

1.

ЕКГ с 12 отвеждания

6,00

2.

Ехокардиография

15,00

3.

Проби с физическо натоварване (велоергометрия; бягаща пътека)

20,00

4.

ХОЛТЕР - ЕКГ

25,00

5.

Ректоскопия

25,00

6.

Фиброгастроскопия

50,00

7.

Ехография на коремни органи

20,00

III.

Физиотерапия и рехабилитация

Инхалации

1.

Индивидуални инхалации с различни генератори

2,00


Кинезитерапевтични процедури

2.

Групова лечебна гимнастика

2,00


Индивидуални кинезитерапевтични процедури

3.

Общоукрепваща гимнастика

2,00

4.

Аналитична гимнастика

3,00

5.

Лечебна гимнастика със специализирани методики и индивидуална ЛФК

3,00

6.

Екстензионна терапия

4,00

7.

Подводна екстензия

4,00

8.

Подводна гимнастика

4,00

9.

Автогенна тренировка

1,00

10.

Масаж (мануален) на цялото тяло

15,00

11.

Частичен масаж (крайници, гръб, яка и др.)

6,00

12.

Масаж на специализирани техники, вкл. акупресура, озонотерапия

6,00

13.

Подводен масаж (водноструев, четков и др.)

7,00

14.

Апаратен масаж

3,00

15.

Вакуумен масаж (с вендузи; баночен)

3,00

16.

Лимфодренаж

6,00

17.

Криотерапия

3,00


Хидротерапевтични процедури, топлолечебни процедури

18.

Обикновена цяла вана с питейна или минерална вода (със или без медикаменти)

4,00

19.

Частична вана (вкл. дву- и четири-камерна, вана по Хауфе/Вихр. вани с хидромасаж

3,50

20.

Хидрогалванична вана

4,00

21.

Хидроаеромасажна вана

5,00

22.

Перлена вана

5,00

23.

Водолечение в открит или закрит басейн с хидроаеромасаж

4,00

24.

Минерален басейн

3,00

25.

Подводно-чревна вана

6,00

26.

Лечебен душ (по Шарко, Шотландски и пр.)

3,00

27.

Душ хидромасажор

3,00

28.

Кална апликация на цяло тяло

5,00

29.

Частична кална апликация

3,00

30.

Вътрекухинни апликации (влагалищни или ректални тамп.)

3,50

31.

Парафинолечебни процедури на апликация

3,00

32.

Сауна

6,00

33.

Луголечебни процедури на апликация

3,00

34.

Парна баня

5,00


Електротерапия

35.

Терапия с високочестотни ел. магн. вълни на едно поле - радар, магн. терапия, УВЧ

3,00

36.

Терапия с високочестотни ел. магн.вълни на повече полета - на всяко следващо по

1,00

37.

Процедури с нискочестотни (средночестотни) токове, вкл.електрофореза

3,00

38.

Електростимулации (електрогимнастика) на паретични и хипотрофични мускули

4,00

39.

Процедури с токове на Дарсонвал

3,00

40.

Ултразвук на едно поле

3,00

41.

Ултразвук на повече полета - на всяко следващо поле по

1,50

42.

Ултразвук под вода

3,00

43.

Криоелектрофореза

3,00


Светлиннолечебни процедури

44.

Облъчвания със солукс, общи и еритемни УВЛ обл. и др.

2,00

45.

ДТС - бягаща вълна

3,00

46.

Солариум

8,00

47.

Стил

3,00

48.

Снемане и отчитане на биодоза

1,50

49.

Лазертерапия на кожни повърхности

5,00


Рефлексотерапевтични процедури

50.

Класическа акупунктура

8,00

51.

Акупунктура с мокса или лазер

10,00

52.

Електроакупунктура

8,00

53.

Микроиглотерапия

8,00

IV.

Клинична лаборатория

1.

Вземане на венозна кръв (само с нова венепункция)

2,50

2.

Вземане на капилярна кръв

1,00

3.

Диференциално броене - Leuc и морфология - Er в периф. кръв

4,00

4.

Кръвна картина - автомат.: Hb, Er, Ht, Leuc, Thr и др. пок.

6,00

5.

Кръвна картина за всеки показа-тел - автомат.

1,50

6.

Кръвна картина с диф. броене на Leuc автомат.

2,50

7.

СУЕ

2,50

8.

Броене на клетки в ставна, гръбн.мозъчна течност и др.

4,00

9.

Осмотична резистентност на еритроцитите

4,00

10.

Време на кървене, време на съсирване

2,00

11.

Пресяващ тест - проторомбиново време (РТ)

4,00

12.

Пресяващ тест - парциално тромбопластиново време АРТТ

5,50

13.

Пресяващ тест - тромбиново време

5,00

14.

Фибриноген

4,00

15.

Тромбоцити (камерно броене)

3,00

16.

Агрегация на тромбоцити с индуктор адреналин

38,00

17.

Агрегация на тромбоцити с индуктор АДФ

38,00

18.

Агрегация на тромбоцити с индуктор колаген

38,00

19.

Агрегация на тромбоцити с индуктор ристоцетин

15,00

20.

Тромбин коагулазно време

16,00

21.

Фибрин-разградни продукти

16,00

22.

Специфичен тест антитромбин III

15,00

23.

Специфичен тест протеин С

30,00

24.

Специфичен тест протеин S

34,00

25.

Специфичен тест Д-диметри

12,00

26.

Индивидуално фактори - за всеки по

18,00

27.

Калий и натрий комплексно

4,00

28.

Хлориди

4,00

29.

Калций

3,00

30.

Неорганичен фосфор

3,00

31.

Магнезий

5,00

32.

Желязо

5,00

33.

Общ ЖСК

5,00

34.

Глюкоза

3,00

35.

Креатинин

3,00

36.

Урея

3,00

37.

Общ билирубин

3,00

38.

Директен билирубин

3,00

39.

Тимолова проба

3,00

40.

Пикочна киселина

3,00

41.

Холестерол

3,00

42.

Триглицериди

3,00

43.

HDL холестерол

4,00

44.

LDL холестерол

4,00

45.

VLDL холестерол

3,00

46.

АСАТ

3,00

47.

АЛАТ

3,00

48.

ЛДХ

3,00

49.

ХБДХ

3,00

50.

ГГТ

3,00

51.

КК

3,00

52.

АФ

3,00

53.

Алфа амилаза

3,00

54.

КК-МВ

5,00

55.

Кисела фосфатаза

5,00

56.

Простатен изоензим на кисела фосфатаза

5,00

57.

Общ белтък

3,00

58.

Албумини

3,00

59.

Анализ на конкременти

15,00

60.

Функционално изследване с орално натоварване на глюкоза

6,00

61.

Определяне на ретикулоцити

4,00

62.

Гликиран Нв

20,00


Изследване на урина

63.

Сухи тестове - комплексно

4,00

64.

Сухи тестове за всеки показател по

1,50

65.

Седимент - ориентировъчно изследване

4,00

V.

Други дейности

1.

Фитнес

5,00

2.

Плувен басейн - на вход по

4,00

3.

Спортни игри

3.1.

Тенис на корт - за всеки час по

6,00

3.2.

Тенис на маса - за всеки час по

3,00

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив