Наредба № РД-16-1082 от 15.10.2008 г. за условията и реда за предоставяне на финансови средства на сдруженията на потребителите от държавата

Министерство на икономиката и енергетиката

Държавен вестник брой: 91

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на икономиката и енергетиката

Дата на обнародване: 21.10.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за предоставяне на финансови средства на сдруженията на потребителите от държавата.

Чл. 2.
(1) Сдруженията на потребителите могат да получават финансиране от държавата.
(2) Средствата за подпомагане на сдруженията на потребителите за извършваната от тях дейност за защита на потребителите се разпределят от министъра на икономиката и енергетиката при спазване на принципите на обективност, прозрачност и безпристрастност и се разходват за осъществяване на дейности за защита на потребителите.

Глава втора
ПРАВО НА ФИНАНСИРАНЕ И КРИТЕРИИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ
 
Чл. 3. Право на финансиране от държавата имат сдруженията, които:
1. са регистрирани в Централния регистър на Министерството на правосъдието като сдружения с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност;
2. действат изключително в защита на интересите на потребителите;
3. са извършвали дейност за защита на интересите на потребителите през последните две години;
4. са независими от интересите на търговците;
5. са независими от политическа партия или движение;
6. не излъчват и не разпространяват под каквато и да е форма (в свои публикации или съобщения за пресата, срещу или без заплащане) рекламни съобщения или послания от други източници, които могат да нарушат независимостта на сдружението.
 
Чл. 4.
(1) Сдруженията на потребителите получават финансиране от държавата съобразно следните критерии:
1. обема на извършената от тях работа в интерес на потребителите;
2. общественото значение на извършената от тях работа в интерес на потребителите.
(2) Тежестта на критериите по ал. 1 е определена в приложение № 1.
 
Чл. 5. Обемът на извършената работа в интерес на потребителите се определя от следните показатели:
1. брой заведени искове за защита на колективните интереси на потребителите:
а) искове по чл. 186, ал. 1 от Закона за защита на потребителите за преустановяване или за забрана на действия или търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите;
б) искове по чл. 186, ал. 1 от Закона за защита на потребителите за обявяване на клаузи в договори при общи условия за неравноправни;
в) искове по чл. 188, ал. 1 от Закона за защита на потребителите за обезщетяване на вреди, причинени на колективните интереси на потребителите;
г) искове по чл. 189, ал. 1 от Закона за защита на потребителите за обезщетение на претърпените от потребителите вреди, когато са причинени вреди на двама или повече потребители;
2. проведени информационни кампании:
а) брой на проведените информационни кампании;
б) мащабност на проведените информационни кампании;
3. издавани списания и специализирани издания на потребителска тематика:
а) брой на издавани списания и специализирани издания;
б) тираж на издаваните списания и специализирани издания;
в) разпространение на издаваните списания и специализирани издания;
4. оказване на съдействие за уреждане на потребителски спорове чрез:
а) участие в работата на помирителните комисии;
б) подадени от сдружението сигнали, жалби и молби до контролните органи, изпълняващи функции за защита на потребителите;
в) становища, препоръки, консултации на потребители.
 
Чл. 6. Общественото значение на работата в интерес на потребителите се определя от:
1. участия на сдружението на заседания на консултативни органи, имащи отношение към защита на потребителите, и представяне на предложения, становища и проекти в тези органи;
2. предложения, становища и проекти, имащи отношение към защита на потребителите, направени пред органи на държавна власт;
3. изграждане и поддържане на Интернет страница, съдържаща актуална информация за потребителите;
4. брой на приемните за предоставяне на съвети и информация на потребителите в населените места с повече от 25 000 души население.

Глава трета
ПРОЦЕДУРА ПО ФИНАНСИРАНЕ
 
Чл. 7.
(1) Ежегодно до 31 януари министърът на икономиката и енергетиката със заповед открива процедура за финансиране на сдруженията на потребителите.
(2) Заповедта съдържа най-малко следната информация:
1. обща сума за финансиране на сдруженията на потребителите;
2. срок за подаване на заявления за участие в процедурата;
3. начална дата на разглеждане на заявленията за участие.
(3) Заповедта се публикува на интернет страницата на Министерството на икономиката и енергетиката, в раздел "Защита на потребителите", подраздел "Сдружения на потребителите", и поне в един централен ежедневник.
 
Чл. 8.
(1) Всяко сдружение на потребителите, което отговаря на условията за финансиране по чл. 3, има право да подаде до министъра на икономиката и енергетиката заявление за участие по образец, съгласно приложение № 2, в процедурата по финансиране на сдруженията на потребителите.
(2) Заявлението за участие съдържа искане за финансиране, актуална банкова сметка на сдружението и декларация, че средствата ще бъдат разходвани само за дейности за защита на потребителите и ще бъдат отчетени по начина и в срока, определени в наредбата.
 
Чл. 9.
(1) Към заявлението се прилагат документи, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 3, които са, както следва:
1. по т. 1 - удостоверение за актуално състояние по регистрацията и удостоверение за регистрация на сдружението в Централния регистър при Министерството на правосъдието на юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност;
2. по т. 2 - декларация, че съответното сдружение действа изключително в защита на интересите на потребителите;
3. по т. 3 - подписани и подпечатани годишни отчети за извършената през последните две години дейност в защита на потребителите;
4. по т. 4, 5 и 6 - декларация.
(2) Годишният отчет съдържа подробна информация по показателите, посочени в чл. 5 и 6, и се представя във форма образец съгласно приложение № 3.

Чл. 10.
(1) Заявлението заедно с придружаващите го документи се подава в запечатан непрозрачен плик от кандидата за финансиране лично или от упълномощен от него представител, или по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка. Върху плика участникът посочва и адрес за кореспонденция, телефон и по възможност - факс и електронен адрес, както и означение, че участва в процедура за финансиране на сдруженията на потребителите.
(2) Когато заявлението е подадено по пощата, за дата на подаване на заявлението се счита датата на пощенското клеймо.
(3) До изтичането на срока за подаване на заявленията, определен в заповедта по чл. 7, ал. 2, т. 2, всеки кандидат може да допълни или оттегли заявлението си. Оттеглянето на заявлението прекратява по-нататъшното участие на кандидата в процедурата по финансиране.

Глава четвърта
РАЗГЛЕЖДАНЕ, ОЦЕНКА И КЛАСИРАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА УЧАСТИЕ

Чл. 11.
(1) Министърът на икономиката и енергетиката назначава комисия за разглеждане, оценяване и класиране на подадените заявления в деня, посочен в заповедта по чл. 7, ал. 2, т. 3, като определя нейния състав и срок на работа. Комисията се състои най-малко от петима членове, притежаващи необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с процедурата, като единият от тях задължително е юрист.
(2) Подадените заявления се отварят в присъствието на всички членове на комисията.
(3) За всяко подадено заявление за участие комисията проверява наличието на условията за финансиране, изискуемите документи по чл. 9, както и спазването на срока за подаване на заявленията.
(4) При разглеждането на документите комисията има право да проверява заявените данни и да изисква представяне на допълнителни доказателства в определен срок.

Чл. 12. Заявление, което не е подадено в срока, определен в заповедта по чл. 7, ал. 2, т. 2 и не съдържа необходимите документи по чл. 9, не се разглежда.

Чл. 13.
(1) За извършената работа по оценката, класирането и разпределянето на средствата комисията изготвя протокол, който представя на министъра на икономиката и енергетиката.
(2) Протоколът съдържа:
1. състава на комисията;
2. списъка на сдруженията, подали заявления за участие;
3. сдруженията на потребителите, чиито заявления за участие не подлежат на разглеждане и основанията за това;
4. резултатите от разглеждането и оценяването на заявленията за участие;
5. мотивирано предложение за разпределение на средствата между сдруженията на потребителите.
 
Чл. 14.
(1) Средствата за подпомагане на сдруженията на потребителите за извършваната от тях дейност за защита на потребителите се разпределят от министъра на икономиката и енергетиката със заповед.
(2) Заповедта на министъра на икономиката и енергетиката съдържа информация за:
1. общата сума, която подлежи на разпределение;
2. извършеното разпределение на средствата между сдруженията на потребителите;
3. срок за отчитане на разходваните средства.

Глава пета
ОТЧИТАНЕ НА РАЗХОДВАНИТЕ СРЕДСТВА И КОНТРОЛ

Чл. 15.
(1) Сдруженията на потребителите отчитат получените финансови средства в срока, посочен в чл. 14, ал. 2, т. 3, с отчет за касово изпълнение по форма, утвърдена за съответната година от министъра на икономиката и енергетиката, придружена с подробна обяснителна записка по видове разходи и копия на разходо-оправдателни и платежни документи.
(2) Отчетите за разходването на финансовите средства се придружават с декларация, че отчетените дейности не са били финансирани или съфинансирани със средства от други източници.

Чл. 16. Сдружение на потребителите, което е получило средства за финансиране от държавата и не ги е разходвало и/или отчело по начина и в сроковете по тази наредба, е длъжно да възстанови получените суми в бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката.

Чл. 17.
(1) Сдружение на потребителите, което е получило средства за финансиране от държавата, е длъжно да уведоми министъра на икономиката и енергетиката за всички настъпили промени в обстоятелствата по чл. 3 в 7-дневен срок от настъпването им и да представи отчет за разходваните до момента на настъпване на обстоятелствата суми.
(2) В случая по ал. 1 със заповед на министъра на икономиката и енергетиката се назначава комисия, която да извърши проверка. При констатиране на неизразходвани средства същите следва да бъдат възстановени в бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката.

Чл. 18. По всяко време министърът на икономиката и енергетиката може да назначава комисии, които да извършват проверки на сдруженията на потребителите относно разходването на средствата и наличието на обстоятелства по чл. 3.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1.
(1) За 2008 г. процедурата за финансиране на сдруженията на потребителите се открива след влизане в сила на тази наредба.
(2) Средствата, получени по процедурата по ал. 1, се предоставят за покриване на разходи на сдруженията за извършени от тях дейности за защита на потребителите през 2008 г.
 
§ 2. Тази наредба отменя Наредба № РД-16-511 от 2006 г. за условията и реда за предоставяне на финансови средства на сдруженията на потребителите от държавата (ДВ, бр. 49 от 2006 г.).

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 172, ал. 3 от Закона за защита на потребителите след съгласуване с министъра на финансите.

§ 4. Наредбата влиза в сила от датата на нейното обнародване в "Държавен вестник".
 
Приложение № 1 - Приложение № 3

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив