Наредба за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалностите от професионално направление "Военно дело" на образователно-квалификационна степен "магистър"

МС

Държавен вестник брой: 40

Година: 2003

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 07.09.2005

Чл. 1.
(1) Висше образование на образователно-квалификационна степен "магистър" по специалности от професионално направление "Военно дело" се придобива във висши военни училища, които отговарят на изискванията на Закона за висшето образование, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и на наредбата.
(2) Обучението се провежда по специалности и учебни планове, утвърдени от министъра на отбраната, съгласувани с министъра на образованието и науката.

Чл. 2.
(1) За обучение се приемат български и чуждестранни граждани, притежаващи висше образование на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър".
(2) Приемането се извършва чрез конкурс при условия и по ред, определени с наредба на министъра на отбраната.

Чл. 3.
(1) Срокът за обучение в редовна форма за притежаващите висше образование по специалности от професионално направление "Военно дело" е, както следва:
1. не по-малко от една година и половина с общ минимален хорариум 1920 академични часа - за притежаващите образователно-квалификационна степен "бакалавър";
2. не по-малко от една година с общ минимален хорариум 1060 академични часа - за притежаващите образователно-квалификационна степен "магистър".
(2) Срокът за обучение в редовна форма за притежаващите висше образование по специалности от друго професионално направление се определя по учебен план, съобразен с предварителната подготовка на обучаваните.

Чл. 4. В задочната форма на обучение се изпълняват изискванията на учебния план по съответната специалност, като аудиторната заетост, е не по-малка от 50 на сто от утвърдената в чл. 3.

Чл. 5.
(1) Обучението по чл. 3, ал. 1, т. 1 и ал. 2 осигурява широкопрофилна подготовка и задълбочаване на подготовката в областта на военното дело в съответствие с придобитата специалност на висше образование.
(2) Обучението по ал. 1 се извършва по задължителни учебни дисциплини, които са обособени тематично, с минимален хорариум, както следва:

1. Оперативно изкуство, тактика и управление на кризи - 510 часа;
2. Обществени науки, военна психология и лидерство - 120 часа;
3. Информационни и комуникационни технологии и системи - 60 часа;
4. Щабна подготовка за участие в многонационални операции - 60 часа;
5. Чуждоезикова подготовка - 90 часа;
Общо: 840 часа.
(3) В учебния план за обучението по чл. 3, ал. 1, т. 1 в редовна форма се предвижда войскови стаж. Условията и редът за провеждането на стажа се определят със заповед на министъра на отбраната по предложение на началника на военното училище.

Чл. 6.
(1) Обучението по чл. 3, ал. 1, т. 2 и ал. 2 осигурява широкопрофилна подготовка за вземане на решения и поемане на висши управленски отговорности в Министерството на отбраната, в Българската армия и в държавната администрация.
(2) Обучението по ал. 1 се извършва по задължителни учебни дисциплини, които са обособени тематично, с минимален хорариум, както следва:

1. Военна стратегия и оперативно изкуство - 380 часа;
2. Национална сигурност и отбрана на страната - 180 часа;
3. Мениджмънт на ресурсите за отбрана - 160 часа;
Общо: 720 часа.

Чл. 7.
(1) Лекционните курсове по задължителните учебни дисциплини се възлагат на хабилитирани преподаватели.
(2) До 30 на сто от лекционните курсове могат да се възлагат на нехабилитирани преподаватели.

Чл. 8.
(1) Обучението завършва със защита на дипломна работа.
(2) Защитата на дипломната работа се извършва пред държавна комисия, в състава на която влизат не по-малко от три хабилитирани лица в съответната област. В комисията могат да се включват и представители на Министерството на отбраната, на Генералния щаб на Българската армия, на главните щабове на видовете въоръжени сили и на други военни училища.
(3) Съставът на държавната комисия се утвърждава от министъра на отбраната и се назначава със заповед на началника на военното училище.

Чл. 9. Обучаемите, изпълнили изискванията на учебния план, получават диплома за завършено висше образование по специалност от професионално направление "Военно дело" на образователно-квалификационна степен "магистър".

Заключителни разпоредби

§ 1. Обучението по наредбата започва от началото на учебната 2003 - 2004 г., като обучаемите, приети преди влизането й в сила, довършват обучението си по учебните планове и при условията, при които са били приети.

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив