Наредба за единен регистър и кадастър на разрешенията за търсене и/или проучване

МС

Държавен вестник брой: 54

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 21.09.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят условията и редът за създаването и воденето на единен регистър на разрешенията за търсене и/или проучване на подземни богатства, кадастър на площите с предоставени разрешения и архив към тях.
(2) (Изм., ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Концесиите за добив на подземни богатства се вписват в Националния концесионен регистър по реда на глава седма от Правилника за прилагане на Закона за концесиите.

Чл. 2. Единният регистър и кадастърът на площите съдържат и осигуряват достоверна и актуална информация за предоставените разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за местоположението, вида и срока им на действие.

Чл. 3.
(1) Единният регистър на разрешенията за търсене и/или проучване и кадастърът на площите са публични и всички физически или юридически лица имат право да получават извлечения от тях след писмено заявление до министъра на околната среда и водите и платена такса по Тарифа за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите.
(2) Органите на държавната и местната администрация съгласно компетенциите си по Закона за подземните богатства имат право да получават извлечения от единния регистър на разрешенията и от кадастъра на площите, като не дължат таксата по ал. 1.

Чл. 4.
(1) Министерството на околната среда и водите организира създаването и воденето на единния регистър на разрешенията за търсене и/или проучване на подземни богатства, на кадастъра на площите с предоставени разрешения и архива към тях.
(2) Необходимата информация за създаването и воденето на единния регистър на разрешенията за търсене и/или проучване на подземни богатства и на кадастъра на площите за тях се предоставя на хартиен и магнитен носител в Министерството на околната среда и водите от компетентните органи по чл. 6 от Закона за подземните богатства.

Чл. 5.
(1) Компетентните органи по чл. 6 от Закона за подземните богатства откриват производство по предоставяне на разрешение за търсене и/или проучване или на концесия за добив на подземни богатства след получаване на справка от Министерството на околната среда и водите, съдържаща обстоятелства, свързани с други предоставени разрешения, които засягат същата площ и са отразени в единния регистър и кадастър.
(2) Срокът за изготвяне на справката по ал. 1 е 14 дни.

Глава втора
ОБХВАТ И СТРУКТУРА НА ЕДИННИЯ РЕГИСТЪР И НА КАДАСТЪРА НА РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ТЪРСЕНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА

Чл. 6.
(1) В единния регистър на разрешенията за търсене и/или проучване на подземни богатства се вписват данни за предоставените разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства на територията на Република България, включително в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море.
(2) Вписването на даденото разрешение за търсене и/или проучване в единния регистър се извършва в 7-дневен срок от обнародването му в "Държавен вестник".
(3) Необходимата информация по чл. 9, ал. 1, чл. 10 и чл. 11, ал. 2 от наредбата се предава по служебен път от министерство или ведомство, предоставило разрешение за търсене и/или проучване на подземни богатства, в 7-дневен срок от датата на сключването на договора.
(4) Министерствата или ведомствата, сключили договори за предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, са длъжни в 7-дневен срок от настъпване на изменения в обстоятелствата по дадено разрешение да предоставят в Министерството на околната среда и водите информация за отразяване на промяната в единния регистър и в кадастъра.

Чл. 7.
(1) Обект на единния регистър и кадастъра на площите е разрешението за търсене и/или проучване на подземни богатства и площта, за която е предоставено.
(2) Единният регистър на разрешенията за търсене и/или проучване на подземни богатства и кадастърът на площите за тях се води и съхранява върху хартиен и магнитен носител.

Чл. 8.
(1) Разрешенията за търсене и/или проучване се вписват в единния регистър на разрешенията за търсене и/или проучване по реда на тяхното обнародване в "Държавен вестник".
(2) Измененията, свързани с разрешенията, се вписват в единния регистър на разрешенията по реда на тяхното настъпване.
(3) Всяко разрешение получава неповтарящ се буквено-цифров идентификационен код, който осигурява еднозначно съответствие между информацията в регистъра и кадастъра и се състои от следните полета:
1. код на ведомството по нормала ВО 96 в БУЛСТАТ - "Номенклатура на ведомствата в Република България";
2. вид на разрешението: търсене - "ТТ", проучване - "ПП", търсене и проучване - "ТП";
3. група на подземните богатства по чл. 2 от Закона за подземните богатства - цифра от 1 до 8;
4. номер на разрешението по реда на вписването в единния регистър - четирицифрено число;
5. пореден номер на изменения по обстоятелства на разрешението - двуцифрено число.

Чл. 9.
(1) Единният регистър на разрешенията за търсене и/или проучване на подземни богатства съдържа информация за всяко разрешение със следните данни:
1. идентификационен код;
2. код на разрешението в регистъра на компетентния орган, сключил договора;
3. номер и дата на решението на Министерския съвет за одобряване на разрешението;
4. номер на разрешението и дата на издаване;
5. обнародване в "Държавен вестник" - брой и дата;
6. вид на разрешението и промени;
7. име на площта и данни за местонахождението є;
8. размер на площта, изчислен по хоризонтална проекция;
9. срок на разрешението и промени;
10. номер на договора, дата на сключването, дата на влизането му в сила;
11. номера и дати на сключени анекси;
12. наименование, седалище, адрес на управление, представителство, данни по регистрацията на титуляря на разрешението в страната и в чужбина, както и настъпили промени;
13. име на компетентния орган, сключил договора;
14. дата и основание за прекратяване на договора;
15. други бележки по вписаните обстоятелства;
16. датата на всяко вписване и имената на длъжностното лице, направило записа.
(2) Единният регистър на хартиен носител се води във вид на книга, в която се нанасят данните по ал. 1.
(3) Единният регистър, воден на магнитен носител, представлява база от данни със структура и съдържание по ал. 1.

Чл. 10.
(1) В архива към единния регистър на разрешенията за търсене и/или проучване на подземни богатства и кадастъра на площите за тях се съхраняват досиета по всички предоставени разрешения в отделни папки.
(2) Досиетата се подреждат по пореден номер на вписване съгласно чл. 9, ал. 1, т. 1 с отбелязан идентификационен код по чл. 9, ал. 1, т. 2.
(3) Досиетата съдържат предоставени в Министерството на околната среда и водите от компетентните органи по чл. 6 от Закона за подземните богатства служебно заверени копия на:
1. сключения договор и приложенията към него;
2. анекси и приложенията към тях.
(4) Досиетата са за служебно ползване.
(5) Досиетата по ал. 1 се съхраняват:
1. пет години след изтичането на срока на действие на разрешението;
2. за срока на концесията и 10 години след нейното приключване в случай на придобиване на концесия от титуляря на разрешението по чл.29 от Закона за подземните богатства.

Чл. 11.
(1) Кадастърът на площите с предоставени разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства осигурява данни за местоположението на площта на разрешението, релефа, хидрографската мрежа и инфраструктурата на района.
(2) Кадастърът на площите се съставя и се води върху топографски карти в подходящ мащаб чрез изобразяване на границите на всяка площ с предоставено разрешение за търсене и/или проучване на подземни богатства.
(3) Всяка площ се описва с координати на определящите очертанието точки в табличен вид. Номерирането на точките започва от северозапад и върви по часовниковата стрелка.
(4) Точността на координатите по ал. 3 е М=± 1 м, където М е средноквадратичната грешка в положението на точката.
(5) Кадастърът на площите, воден и съхраняван върху магнитен носител, представлява векторен файл на описаната в ал. 2 площ на разрешението в географска информационна система.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Наредбата се приема на основание чл.19, ал. 1 от Закона за подземните богатства.

§ 2. Министърът на околната среда и водите дава указания по прилагането на наредбата.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив