Наредба за изискванията за пускане на пазара на батерии и акумулатори и за третиране и транспортиране на отпадъци от батерии и акумулатори

МС

Държавен вестник брой: 58

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 04.01.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят изискванията за пускането на пазара на батерии и акумулатори и за събирането, транспортирането, временното съхраняване, предварителното третиране, рециклирането, оползотворяването и/или обезвреждането на негодни за употреба батерии и акумулатори.

Чл. 2. С наредбата се регламентират:
1. намаляването на съдържанието на тежки метали в батериите и акумулаторите;
2. създаването на системи за разделно събиране, предварително третиране, рециклиране и оползотворяване на негодните за употреба батерии и акумулатори с оглед ограничаване на обезвреждането и повишаване на дела на рециклираните и оползотворени негодни за употреба батерии и акумулатори;
3. предприемането на мерки от лицата, участващи в проектирането, производството и пускането на пазара на батерии и акумулатори с оглед ограничаване вредното въздействие на тези продукти върху околната среда през целия им жизнен цикъл;
4. екологосъобразното събиране, транспортиране, временно съхраняване, предварително третиране, оползотворяване и/или обезвреждане на негодните за употреба батерии и акумулатори;
5. изискванията за маркиране на батериите и акумулаторите с оглед информиране на крайните потребители за разделното събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори и за съдържанието на тежки метали в тях;
6. информирането на крайните потребители за ролята им в разделното събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори и за наличните схеми за разделно събиране.

Чл. 3. Наредбата се прилага за:
1. всички видове батерии и акумулатори независимо от тяхната форма, обем, тегло, състав или употреба при пускането им на пазара и маркирането им;
2. батериите и акумулаторите, съдържащи опасни вещества, съгласно приложение № 1, както и за уредите, в които са вградени, по отношение на изискванията за отстраняване на батериите и акумулаторите;
3. негодните за употреба батерии и акумулатори.

Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПУСКАНИТЕ НА ПАЗАРА БАТЕРИИ И АКУМУЛАТОРИ

Раздел I
Общи изисквания

Чл. 4.
(1) Забранява се пускането на пазара в Република България на батерии и акумулатори, съдържащи повече от 0,0005 % масови живак, включително в случаите, когато тези батерии са вградени в уреди.
(2) Забраната по ал. 1 не се отнася до батерии тип "копче", състоящи се от един или няколко галванични елемента, със съдържание не по-високо от 2 % масови живак.

Чл. 5.
(1) Производителите на уреди, в които се вграждат батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества, осигуряват вграждането им по начин, който позволява батериите и акумулаторите да бъдат отстранени от потребителя, когато излязат от употреба.
(2) Производителите и/или вносителите на уредите по ал. 1 осигуряват писмена информация на български език за начина на отстраняване на батериите и акумулаторите в съответната инструкция за употреба на уреда.
(3) Изискването на ал. 1 не се прилага за категориите уреди, посочени в приложение № 2.

Раздел II
Маркировка

Чл. 6.
(1) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори са длъжни да маркират пусканите от тях на пазара батерии и акумулатори и където е подходящо, уредите, в които са вградени, в съответствие с изискванията на наредбата.
(2) Маркировката включва обозначения за:
1. разделно събиране;
2. съдържание на тежки метали.

Чл. 7.
(1) Обозначенията, указващи разделното събиране, са посочени в приложение № 3 и представляват изобразяване на един зачертан контейнер.
(2) Използването на едно от двете обозначения, посочени в приложение № 3, се счита за равнозначно.
(3) Решението за избор на обозначение, което да бъде използвано за батериите и акумулаторите, се взема от лицата по чл. 6, ал. 1.
(4) Обозначението трябва да покрива 3 на сто от площта на най-голямата страна на батерията и акумулатора, но не повече от 5 x 5 см. За цилиндричните батерии и акумулатори обозначението трябва да покрива 3 на сто от повърхността на батерията и акумулатора и трябва да има максимален размер 5 x 5 см.
(5) В случай че размерът на батерията и акумулатора е такъв, че обозначението следва да бъде по-малко от 0,5 x 0,5 см, батерията или акумулаторът не е необходимо да бъдат маркирани, но обозначение с размери 1 x 1 см трябва да бъде отпечатано на опаковката.

Чл. 8.
(1) Обозначение за съдържание на тежки метали се поставя само на батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества.
(2) Обозначението, указващо съдържанието на тежки метали, трябва да съдържа химическия знак на съответния метал - живак (Hg), кадмий (Cd) или олово (Pb), в зависимост от типа на дадената батерия или акумулатор съгласно приложение № 1.
(3) Обозначението по ал. 2 трябва да бъде отпечатано под обозначението по чл. 7, ал. 1 и да покрива площ най-малко една четвърт от площта по чл. 7, ал. 4 или 5.

Чл. 9. Обозначенията по чл. 7, ал. 1 и чл. 8, ал. 2 трябва да са видими, четливи и незаличими.

Чл. 10. Когато батериите и акумулаторите се внасят вече маркирани с обозначенията по този раздел, вносителите им се освобождават от задължението да ги маркират повторно.

Глава трета
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СЪБИРАНЕТО, ВРЕМЕННОТО СЪХРАНЯВАНЕ, ТРАНСПОРТИРАНЕТО, РЕЦИКЛИРАНЕТО, ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕТО И ОБЕЗВРЕЖДАНЕТО НА НЕГОДНИ ЗА УПОТРЕБА БАТЕРИИ И АКУМУЛАТОРИ

Чл. 11. Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори отговарят за:
1. разделното събиране на негодните за употреба батерии и акумулатори;
2. рециклирането и оползотворяването на разделно събраните негодни за употреба батерии и акумулатори по т. 1;
3. екологосъобразното обезвреждане на негодните за употреба батерии и акумулатори и отпадъците от тях, които не могат да бъдат рециклирани и/или оползотворени.

Чл. 12.
(1) Производителите и/или вносителите на портативни батерии и акумулатори са длъжни да осигурят събирането на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори в количество не по-малко от 20 грама на жител годишно.
(2) Събирането на количествата негодни за употреба портативни батерии и акумулатори по ал. 1 се извършва поетапно съгласно сроковете, посочени в § 2 от заключителните разпоредби.
(3) Събирането на негодните за употреба портативни батерии и акумулатори се извършва без заплащане от страна на крайния им потребител.
(4) Производителите и/или вносителите на автомобилни батерии и акумулатори са длъжни да осигурят събирането на цялото количество негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори, образувано през текущата година, като приемат без заплащане от страна на потребителите всички негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори на мястото на продажбата на батерии и акумулатори от същия вид или на друго достъпно място в района, в който се образуват отпадъците.
(5) Негодните за употреба автомобилни батерии и акумулатори, образувани в резултат на разкомплектуването на излезлите от употреба моторни превозни средства (ИУМПС):
1. се предават за предварително третиране и рециклиране на лица, притежаващи разрешение по чл.37 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) или комплексно разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), и
2. се зачитат за изпълнение на целите по чл.21, ал. 3 от Наредбата за изискванията за третиране на отпадъците от моторни превозни средства (ДВ, бр. 104 от 2004 г.) при тяхното рециклиране и/или оползотворяване.
(6) Производителите и/или вносителите на индустриални батерии и акумулатори са длъжни да приемат без заплащане от страна на крайните потребители всички негодни за употреба батерии и акумулатори, образувани през текущата година от пуснатите от тях на пазара индустриални батерии и акумулатори, освен ако са се договорили с потребителите за друг начин на покриване на разходите за събирането и рециклирането.
(7) Количеството негодни за употреба портативни батерии и акумулатори (в тонове), което всеки отделен производител и/или вносител на портативни батерии и акумулатори е длъжен да събере през текущата година съгласно § 2 от заключителните разпоредби, е равно на частта от количеството, за което са отговорни всички производители и вносители, съгласно същия параграф, съответстващо на пазарния му дял в Република България през същата година.
(8) Количеството негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори (в тонове), което всеки отделен производител и/или вносител на автомобилни батерии и акумулатори е длъжен да събере в изпълнение на изискванията на ал. 4, е равно на частта от общото количество негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори (в тонове), събрани през текущата година, съответстваща на пазарния му дял в Република България през същата година.
(9) Количеството негодни за употреба индустриални батерии и акумулатори (в тонове), което всеки отделен производител и/или вносител на индустриални батерии и акумулатори е длъжен да събере в изпълнение на изискванията на ал. 6, е равно на частта от общото количество негодни за употреба индустриални батерии и акумулатори (в тонове), събрани през текущата година, съответстваща на пазарния му дял в Република България през същата година.

Чл. 13.
(1) Всички негодни за употреба батерии и акумулатори, събрани в съответствие с чл. 12, се предават за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане.
(2) Производителите и/или вносителите на батериите и акумулаторите предприемат мерки за постигане на следните цели:
1. рециклиране на не по-малко от 65 на сто от теглото на материалите, съдържащи се в оловно-киселите батерии и акумулатори, и не по-малко от 95 на сто от теглото на оловото, което се съдържа в тях;
2. рециклиране на не по-малко от 70 на сто от теглото на материалите, съдържащи се в никел-кадмиевите батерии и акумулатори, и възможно най-висока степен на рециклиране на кадмия, който се съдържа в тях;
3. рециклиране на 35 на сто от теглото на другите негодни за употреба батерии и акумулатори.
(3) Целите по ал. 2, т. 2 се постигат поетапно съгласно сроковете по § 3 от заключителните разпоредби.
(4) Целите по ал. 2, т. 3 се постигат поетапно съгласно сроковете по § 4 от заключителните разпоредби.

Чл. 14.
(1) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори изпълняват задълженията си по чл. 12 и 13:
1. индивидуално, или
2. чрез колективни системи, представлявани от организация по оползотворяване, или
3. чрез заплащане на продуктова такса по чл.36, ал. 1 ЗУО.
(2) В случай че производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори заплащат продуктова такса по чл.36, ал. 1 ЗУО, изпълнителният директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) разходва набраните средства за разделно събиране, транспортиране, временно съхраняване, предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на негодните за употреба батерии и акумулатори въз основа на договори с лицата по чл. 16 или с кметове на общини.

Чл. 15. Изнасянето на негодните за употреба батерии и акумулатори за рециклиране извън страната при спазване изискванията на глава пета, раздел V от ЗУО и Наредбата за реда и начина за внасянето, изнасянето и транзита на отпадъците и за случаите, в които се изисква банкова гаранция или застраховка (ДВ, бр. 102 от 2004 г.), се зачита за изпълнение на целите, посочени в чл. 13, ал. 2.

Чл. 16.
(1) Лицата, извършващи дейностите по събиране, транспортиране, временно съхраняване, предварително третиране, оползотворяване и/или обезвреждане на негодни за употреба батерии и акумулатори, трябва да притежават:
1. разрешение или регистрационен документ, издадени по реда на глава пета, раздел I или II от ЗУО, или
2. комплексно разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел II от ЗООС.
(2) Лицата, извършващи дейностите по събиране, транспортиране и временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори, които нямат опасни свойства, трябва да притежават регистрационен документ, издаден по реда на глава пета, раздел II от ЗУО.
(3) За събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори в обектите на лица, предлагащи батерии и акумулатори за продажба на крайните потребители, не се изисква разрешение или регистрационен документ в случаите, когато съдовете за събиране се обслужват от друго лице, притежаващо разрешение или регистрационен документ, издадени по реда на глава пета, раздели I и II от ЗУО.
(4) Дейностите по предварително третиране на негодни за употреба батерии и акумулатори се извършват от лица, притежаващи разрешение за оползотворяване и/или обезвреждане по чл.12 ЗУО и/или разрешение за изнасяне на отпадъци по чл.83, ал. 1 ЗУО.

Чл. 17. Въвеждането на системи за разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори не трябва да възпрепятства функционирането на съществуващите системи за събиране на битови отпадъци и за разделно събиране на други масово разпространени отпадъци.

Чл. 18.
(1) Операторите на инсталации и съоръжения, в които се извършват дейностите рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на негодни за употреба батерии и акумулатори, подлежащи на издаване на комплексно разрешително по реда на глава седма, раздел II от ЗООС, трябва да осигурят прилагането на най-добрите налични техники по отношение на опазване на човешкото здраве и околната среда.
(2) Прилаганите технологии за рециклиране на оловно-кисели акумулатори трябва да гарантират степен на извличане на оловото не по-ниска от 95 на сто.

Чл. 19. Производителите и/или вносителите на портативни и автомобилни батерии и акумулатори създават системи за разделно събиране на негодни за употреба портативни и автомобилни батерии и акумулатори, които трябва да осигуряват:
1. събиране от крайните потребители:
а) чрез специално оборудвани превозни средства - от местата, в които се образуват негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори, или
б) чрез поставяне на съдове за събиране, разположени на мястото на продажбата на портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори от същия вид или на друго достъпно място в района, в който се образуват негодни за употреба портативни и автомобилни батерии и акумулатори;
2. предаване на събраните по т. 1 негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори на площадки за временно съхраняване, на съоръжения за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане.

Чл. 20.
(1) При определянето на броя и разположението на местата за поставяне на съдовете за събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори се отчита броят на жителите в общината, като се осигурява най-малко едно място за поставяне на съдове на 1000 жители.
(2) При определянето на броя и разположението на местата за поставяне на съдовете за събиране на негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори се отчита броят на жителите в общината, като се осигурява най-малко едно място за поставяне на съдове на 5000 жители.

Чл. 21. Местата за разполагане на съдовете за събиране на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори по чл. 20 включват и местата за продажба на батерии и акумулатори.

Чл. 22.
(1) Лицата, които извършват продажба на портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори на крайните потребители, са задължени да предвидят места за поставяне на съдове за събиране и да приемат обратно негодните за употреба батерии и акумулатори от същия вид.
(2) Съдове за събиране на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори на местата по ал. 1 могат да поставят само лица, притежаващи разрешение или регистрационен документ по чл.12 ЗУО.
(3) Лицата по ал. 1 в рамките на работното им време са длъжни да осигурят достъп до съдовете за събиране, разположени на тяхна територия, на крайните потребители и на лицата по ал. 2.
(4) Потребителите могат да върнат негодните за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори във всички търговски обекти, в които се продават батерии и акумулатори от същия вид.

Чл. 23.
(1) В случай че в съответното населено място не е организирана система за събиране чрез специално оборудвани превозни средства от местата, в които се образуват негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори, крайните потребители са длъжни да ги предават в местата за събиране по чл. 19, т. 1, буква "б".
(2) В случай че в съответното населено място е организирана система за разделно събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори, се забранява поставянето им в съдове за битови отпадъци.

Чл. 24. В изпълнение на задълженията си по чл. 19, т. 2 производителите и/или вносителите на портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори са длъжни да осигурят събирането на негодните за употреба батерии и акумулатори от лицата по чл. 22, ал. 1 и предаването им за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане.

Чл. 25.
(1) Негодните за употреба индустриални батерии и акумулатори се събират разделно на мястото на тяхното образуване.
(2) Потребителите на индустриални батерии и акумулатори са длъжни да предават негодните за употреба индустриални батерии и акумулатори на лицата по чл. 16.

Чл. 26. Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори могат да установят депозитни системи за батериите и акумулаторите, пуснати от тях на пазара в Република България.

Чл. 27.
(1) Кметът на общината:
1. определя местата за разполагане на съдове за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори на територията на общината в съответствие с програмата по чл.29, ал. 1, т. 1 ЗУО, без да възпрепятства дейността на лицата, сключили договор с организация по оползотворяване или с ПУДООС, и/или на лица, изпълняващи задълженията си индивидуално;
2. организира дейностите по събиране и временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори и предаването им за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане.
(2) Кметът на общината извършва дейностите по ал. 1 в следните случаи:
1. по т. 1 - когато производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори разполагат елементите от системата за разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори върху общински имот;
2. по т. 2 - когато има сключен договор за финансиране на дейностите по събиране и временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори и предаването им за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане със:
а) организация по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори,
б) производители и/или вносители на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си по тази наредба индивидуално, или
в) Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
(3) За извършване на дейностите по ал. 1, т. 2 кметът на общината сключва договори с лицата по чл. 16.

Чл. 28.
(1) Транспортирането на негодни за употреба батерии и акумулатори и на отпадъци от батерии и акумулатори, включително с превозните средства за събиране по чл. 19, т. 1, буква "а", се извършва съгласно Наредбата за изискванията за третиране и транспортиране на производствени и опасни отпадъци (ДВ, бр. 29 от 1999 г.).
(2) Транспортирането на негодни за употреба батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества, и отпадъци от батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества, се извършва съгласно изискванията на Наредба № 40 от 2004 г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 15 от 2004 г.) или на Наредба № 46 от 2001 г. за железопътен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 107 от 2001 г.), както и на международните правни актове за превоз на опасни товари, ратифицирани от Република България със закон.
(3) При транспортирането на негодни за употреба батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества, и на отпадъци от батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества, се попълва транспортна карта по реда на чл.8 от Наредба № 9 от 2004 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационни документи и на закритите обекти и дейности (ДВ, бр. 95 от 2004 г.).

Чл. 29.
(1) Негодните за употреба батерии и акумулатори, събрани от крайните потребители, се транспортират и съхраняват на площадки за временно съхраняване.
(2) Площадките за временно съхраняване се проектират, оборудват и експлоатират съгласно изискванията към площадките, съоръженията и инсталациите за временно съхраняване на отпадъци по приложение № 2 от Наредбата за изискванията за третиране и транспортиране на производствени и опасни отпадъци и в съответствие с Наредба № 7 от 2004 г. за изискванията, на които трябва да отговарят площадките за разполагане на съоръжения за третиране на отпадъци (ДВ, бр. 81 от 2004 г.).
(3) Забранява се временното съхраняване в открити складове на негодни за употреба батерии и акумулатори.

Чл. 30.
(1) Местата за поставяне на съдовете за събиране на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори, превозните средства за събиране по чл. 19, т. 1, буква "а" и площадките за временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори се обозначават с табели "Събирателен пункт за негодни за употреба батерии и акумулатори".
(2) Местата за поставяне на съдовете за събиране, превозните средства за събиране по чл. 19, т. 1, буква "а" и площадките за временно съхраняване на негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори се обозначават с допълнителни табели "Акумулаторите се събират задължително с електролит".
(3) Размерите на табелите по ал.1 и 2 трябва да са не по-малки от 0,5 x 1 м.

Чл. 31. Събирането и временното съхраняване на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори се извършват в затворени специализирани съдове, отговарящи на следните изисквания:
1. да бъдат устойчиви спрямо веществата, съдържащи се в батериите и акумулаторите, и материалът, от който са изработени, да не взаимодейства с тях;
2. да осигуряват вентилация на въздух; 3. да бъдат обозначени с надпис "Негодни за употреба батерии и акумулатори".

Чл. 32.
(1) В съоръженията за предварително третиране се приемат негодни за употреба батерии и акумулатори, доставени от площадки за временно съхраняване, места за събиране по чл. 19, т. 1 или от притежателите им, в т.ч. крайните им потребители.
(2) Съоръженията за предварително третиране на батерии и акумулатори се проектират, изграждат и експлоатират при спазване на минималните технически изисквания по приложение № 4.
(3) В съоръженията за предварително третиране се извършват операциите по приложение № 4, като:
1. се вземат мерки за ограничаване до минимум на ръчните операции и предотвратяване на всяко неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве и околната среда;
2. временното съхраняване на негодните за употреба батерии и акумулатори и на отпадъците от предварителното им третиране се извършва при спазване на Наредбата за изискванията за третиране и транспортиране на производствени и опасни отпадъци;
3. се предприемат мерки за осигуряване пригодността на получените материали за оползотворяване и преди всичко за рециклиране.
(4) Операциите по отделяне на електролита се извършват след приемането на негодните за употреба батерии и акумулатори в съоръженията за предварително третиране.
(5) Негодните за употреба батерии и акумулатори се подлагат на операции по раздробяване и разделяне на подлежащи и неподлежащи на рециклиране и/или оползотворяване отпадъци.
(6) Подлежащите на рециклиране и/или оползотворяване отпадъци се предават на лица, притежаващи разрешение или комплексно разрешително съгласно чл. 16 за рециклиране или оползотворяване.
(7) Неподлежащите на рециклиране и/или оползотворяване отпадъци се предават за обезвреждане на лица, притежаващи разрешение или комплексно разрешително съгласно чл. 16.

Чл. 33. Забранява се нерегламентираното изхвърляне и/или изливане на електролит от негодни за употреба батерии и акумулатори.

Чл. 34.
(1) Забранява се събирането и временното съхраняване на негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори без електролит освен в случаите, когато те са били повредени по независещи от лицето, извършващо събирането, причини и не надвишават 5 на сто от общото количество събрани батерии и акумулатори на една площадка за временно съхраняване.
(2) Изискването по ал. 1 не се отнася за случаите, когато батериите и акумулаторите са постъпили на площадките за временно съхраняване от внос, което се удостоверява с разрешението за внасяне на отпадъци, издадено по реда на глава пета, раздел V от ЗУО.

Чл. 35. Забранява се депонирането, изгарянето и/или обезвреждането по какъвто и да е друг начин на негодни за употреба автомобилни и индустриални батерии и акумулатори, на части или материали от тях, които могат да бъдат рециклирани и/или оползотворени по друг начин.

Чл. 36.
(1) Неподлежащите на рециклиране и/или оползотворяване отпадъци от батерии и акумулатори се обезвреждат съгласно изискванията на ЗУО и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.
(2) Отпадъците от батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества, се депонират в специализирани съдове и/или се подлагат на предварителна обработка за ограничаване разтворимостта на съдържащите се в тях опасни вещества в условията на депото.
(3) Съдовете по ал. 2 трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да бъдат корозивно устойчиви спрямо веществата, съдържащи се в отпадъците от батерии и акумулатори, и материалът, от който са изработени, да не взаимодейства с тях;
2. да бъдат устойчиви на външни въздействия в условията на депото.

Глава четвърта
ИНДИВИДУАЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА

Чл. 37.
(1) Изпълняващи задълженията си индивидуално са производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, които имат утвърдена програма по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО от съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).
(2) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си по чл.11, ал. 1 ЗУО индивидуално, осигуряват за своя сметка:
1. събирането, временното съхраняване, предварителното третиране транспортирането, оползотворяването и/или обезвреждането на негодните за употреба батерии и акумулатори, както и постигане на целите по чл. 12 и 13;
2. обратното приемане на мястото на продажбата или на друго подходящо място на негодните за употреба батерии и акумулатори, образувани в резултат на употребата на пуснатите от тях на пазара продукти.
(3) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си по чл.11, ал. 1 ЗУО индивидуално, извършват дейностите по ал. 2 при наличие на:
1. разрешение или регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци, издадени по реда на глава пета, раздели I и II ЗУО, или
2. комплексно разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел II ЗООС, или
3. сключен договор с други юридически лица или еднолични търговци, притежаващи документите по т. 1 или 2.
(4) В случай че за даден вид негодни за употреба батерии и акумулатори няма съоръжения за рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на територията на Република България, лицата по ал. 2 договарят извършването на дейностите извън страната при спазване изискванията на глава пета, раздел V от ЗУО и на Наредбата за реда и начина за внасяне, изнасяне и транзит на отпадъци и за учредяване на банкова гаранция или застраховка.

Чл. 38. Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си индивидуално, изготвят програмата по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО, която е съобразена с целите и обхвата, определени с чл.31, ал. 1 и 2 ЗУО, и включва:
1. мерки за намаляване съдържанието на тежки метали, вложени в производството на батерии и акумулатори, разработени от производителите;
2. предварителен финансов разчет на избраната система за изпълнение на целите за събиране и рециклиране на негодните за употреба батерии и акумулатори и доказателства за финансово обезпечаване на първоначалните инвестиционни и експлоатационни разходи;
3. мерки за изпълнение на целите по чл. 12 и 13 в сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби;
4. план за увеличаване на количеството разделно събрани и рециклирани батерии и акумулатори, включващ мерки за оптимизиране на събирането, временното съхраняване, транспортирането и предварителното третиране на негодни за употреба батерии и акумулатори, както и на предаването на образуваните отпадъци за рециклиране и оползотворяване;
5. план, посочващ сроковете за сключване на договори за разделно събиране на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори и минималния брой жители, които ще бъдат обслужвани от системи за организирано разделно събиране на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори, по години в съответствие с целите по чл. 12, и за портативни батерии и акумулатори в сроковете по § 2 от заключителните разпоредби;
6. мерки за събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори от домакинствата, административните, социалните и обществените сгради, търговските обекти и обектите за отдих, забавления и туризъм и план, посочващ сроковете за обхващане на жителите, които ще бъдат обслужвани от системи за организирано разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори, по години в съответствие с целите по чл. 12 в сроковете по § 2 от заключителните разпоредби;
7. план за информиране и привличане на потребителите за прилагането на разделно събиране на негодните за употреба батерии и акумулатори, включващ провеждане на информационни кампании;
8. мерки, които ще бъдат взети в случай на временно прекъсване на събирането или намаляване на количеството на събраните негодни за употреба батерии и акумулатори и тяхното последващо рециклиране и/или оползотворяване.

Глава пета
КОЛЕКТИВНИ СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НЕГОДНИ ЗА УПОТРЕБА БАТЕРИИ И АКУМУЛАТОРИ

Чл. 39.
(1) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори могат да изпълняват задълженията си за постигане на съответните цели по чл. 12 и 13 за събиране и рециклиране на негодни за употреба батерии и акумулатори чрез колективна система по смисъла на чл.11, ал. 4, т. 2 ЗУО.
(2) Колективната система по ал. 1 се представлява от организация по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори, притежаваща разрешение, издадено по реда на глава пета, раздел IV ЗУО.
(3) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, сключили договор с организация по оползотворяване по ал. 1, се считат за изпълняващи задълженията си чрез колективна система.

Чл. 40. Организацията по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори изготвя програмата по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО, която е съобразена с целите и обхвата, определени с чл.31, ал. 1 и 2 ЗУО, и включва:
1. предварителен финансов разчет на избраната система за изпълнение на целите за събиране и рециклиране на негодните за употреба батерии и акумулатори и доказателства за финансово обезпечаване на първоначалните инвестиционни и експлоатационни разходи;
2. план, посочващ сроковете за сключване на договори за разделно събиране на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори и минималния брой жители, които ще бъдат обслужвани от системи за организирано разделно събиране на негодни за употреба портативни и/или автомобилни батерии и акумулатори, по години в съответствие с целите по чл. 12 и за портативни батерии и акумулатори в сроковете по § 2 от заключителните разпоредби;
3. мерки за привличане на производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори в предлаганите от организациите по оползотворяване колективни системи за събиране и рециклиране на негодни за употреба батерии и акумулатори;
4. мерки за изпълнение на целите по чл. 12 и 13 в сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби;
5. план за увеличаване на количеството разделно събрани и рециклирани батерии и акумулатори, включващ мерки за оптимизиране на дейностите по събирането, временното съхраняване, транспортирането и предварителното им третиране, както и предаването им за рециклиране;
6. мерки, които ще бъдат взети в случай на временно прекъсване на събирането или намаляване на количеството на събраните негодни за употреба батерии и акумулатори и тяхното последващо рециклиране и/или оползотворяване;
7. план за информиране и привличане на потребителите за прилагането на разделно събиране на негодните за употреба батерии и акумулатори, включващ провеждане на информационни кампании, разработване на образователни програми, насочени към учебните заведения, и други дейности;
8. мерки за събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори от домакинствата, административните, социалните и обществените сгради, търговските обекти и обектите за отдих, забавления и туризъм и план, посочващ сроковете за обхващане на жителите, които ще бъдат обслужвани от системи за организирано разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори, по години в съответствие с целите по чл. 12 в сроковете по § 2 от заключителните разпоредби;
9. мерки за компенсиране на евентуални негативни влияния върху пазарната цена на рециклираните материали;
10. мерки за намаляване съдържанието на тежки метали, вложени в производството на батерии и акумулатори, разработени от производителите.

Чл. 41. При разработването, допълването и актуализирането на програмите по чл. 40 могат да се привличат и представители на браншови организации.

Чл. 42.
(1) За изпълнение на задълженията си за събиране и рециклиране на негодни за употреба батерии и акумулатори организацията по оползотворяване сключва договори с лицата по чл. 16 или с кметове на общини.
(2) С договорите по ал. 1 се гарантира събирането и/или рециклирането на количествата негодни за употреба батерии и акумулатори в съответствие с полученото разрешение по реда на глава пета, раздел IV ЗУО и целите по чл. 12 и 13 съгласно сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби.
(3) Организацията по оползотворяване договаря с български и/или чуждестранни лица събирането, предварителното третиране и рециклирането на негодни за употреба батерии и акумулатори, попадащи в нейната система, както и оползотворяването и обезвреждането на отпадъците от батерии и акумулатори, които не могат да бъдат рециклирани.
(4) В случай че за даден вид негодни за употреба батерии и акумулатори няма съоръжения за рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на територията на Република България, организацията по оползотворяване договаря извършването на дейностите извън страната при спазване изискванията на глава пета, раздел V от ЗУО и на Наредбата за реда и начина за внасяне, изнасяне и транзит на отпадъци и за учредяване на банкова гаранция или застраховка.

Глава шеста
ПРОГРАМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НЕГОДНИ ЗА УПОТРЕБА БАТЕРИИ И АКУМУЛАТОРИ

Чл. 43. В Националната програма за управление на дейностите по отпадъците по чл.28, ал. 1 ЗУО се предвиждат мерки за управлението на негодни за употреба батерии и акумулатори.

Чл. 44.
(1) В програмите за управление на дейностите по отпадъците по чл.29, ал. 1, т. 1, 2 и 3 ЗУО се включва раздел за управление на негодни за употреба батерии и акумулатори.
(2) Програмите за управление на дейностите по отпадъците по чл.29, ал. 1, т. 1, 2 и 3 ЗУО се актуализират в съответствие с изискванията на наредбата съгласно чл.29, ал. 3, т. 2 ЗУО.

Чл. 45.
(1) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, изпълняващи задълженията си индивидуално, и организациите по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори разработват програми по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО.
(2) Програмите по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО се утвърждават:
1. от министъра на околната среда и водите - когато са представени за утвърждаване от организация по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори;
2. от директора на РИОСВ - когато са представени за утвърждаване от производител и/или вносител на батерии и акумулатори, изпълняващ задълженията си индивидуално.
(3) В случай че програмите по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО, изготвени от производители и/или вносители на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си индивидуално, включват мерки за разделно събиране и рециклиране на негодни за употреба батерии и акумулатори на територията на повече от една РИОСВ, програмите се утвърждават по реда на чл.30, ал. 4 ЗУО.
(4) Лицата по ал. 1 представят проекта на програма по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО пред органите по ал. 2, т. 1 или 2.
(5) В едномесечен срок от получаването на проектите органите по ал. 2, т. 1 или 2 утвърждават представените програми или ги връщат със задължителни предписания за привеждане в съответствие с разпоредбите на ЗУО и с наредбата.
(6) В едномесечен срок от получаването на предписанията по ал. 5 лицата по ал. 1 представят нов проект на програма, съобразен със задължителните предписания.
(7) Органът, утвърдил програмата за управление на отпадъците, или упълномощено от него длъжностно лице и регионалните инспекции по околната среда и водите, издали становище за съгласуването й по ал. 3, извършват проверки за изпълнението й най-малко веднъж годишно.

Глава седма
ИНФОРМАЦИЯ

Чл. 46.
(1) Лицата по чл. 16 водят отчетни книги съгласно изискванията на чл.25, ал. 1 ЗУО и Наредба № 9 от 2004 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности.
(2) За дейността си като оператори на площадки за събиране и временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори лицата по чл. 16 изготвят и предоставят в РИОСВ, на чиято територия извършват дейност, годишен отчет по отпадъците съгласно образеца по приложение № 5.
(3) Годишният отчет по ал. 2 не се изготвя от оператори на площадки за временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори, разположени при мястото на образуването им.
(4) За дейността си като оператори на съоръжения за предварително третиране на негодни за употреба батерии и акумулатори лицата по чл. 16 изготвят и предоставят в РИОСВ, на чиято територия извършват дейност, годишен отчет по отпадъците съгласно образеца по приложение № 6.
(5) За изготвянето и предоставянето на отчетите по ал. 2 и 4 се спазват редът и сроковете, определени в Наредба № 9 от 2004 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности.
(6) В отчетите по ал. 2 и 4 не се включва информация за негодните за употреба батерии и акумулатори, внесени за оползотворяване по реда на Наредбата за реда и начина за внасянето, изнасянето и транзита на отпадъците и за случаите, в които се изисква банкова гаранция или застраховка.
(7) Лицата по чл. 16, извършващи дейности, различни от посочените в ал. 2 и 4, изготвят годишни отчети по отпадъците по ред, срокове и форма, определени в Наредба № 9 от 2004 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности.

Чл. 47.
(1) Лицата, извършващи дейностите събиране, временно съхраняване, предварително третиране и оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори, представят в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в 15-дневен срок след края на периодите по чл. 48, ал. 1 на текущата година информация за количеството на събраните негодни за употреба батерии и акумулатори съгласно образеца по приложение № 7.
(2) Информацията по ал. 1 не се предоставя от оператори на площадки за временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори, разположени при мястото на образуването им.
(3) В 10-дневен срок от получаване на информацията по ал. 1 изпълнителният директор на ИАОС обобщава количеството на събраните на територията на страната негодни за употреба батерии и акумулатори през съответния период по чл. 48, ал. 1 и осигурява достъп до информацията по подходящ начин.
(4) До 25 януари на текущата година изпълнителният директор на ИАОС обобщава количеството на събраните на територията на страната негодни за употреба батерии и акумулатори през предходната година и осигурява достъп до информацията по подходящ начин.

Чл. 48.
(1) Директорът на Агенция "Митници" предоставя на изпълнителния директор на ИАОС информация за текущата година за количествата внесени и изнесени от страната батерии и акумулатори по митнически тарифни номера съгласно Комбинираната номенклатура на Република България по предварително зададен формат от изпълнителния директор на ИАОС за следните периоди:
1. 1 януари - 31 март;
2. 1 април - 30 юни;
3. 1 юли - 30 септември;
4. 1 октомври - 31 декември.
(2) С цел определяне на пазарния дял по чл. 12, ал. 7, 8 и 9 производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори предоставят на изпълнителния директор на ИАОС информация за количествата батерии и акумулатори, пуснати от тях на пазара, включително за произведените, внесените и изнесените батерии и акумулатори, съгласно приложение № 8 за периодите по ал. 1.
(3) Информацията по ал. 1 и 2 се предоставя в 15-дневен срок от изтичане на съответния период.
(4) В 10-дневен срок от получаване на информацията по ал. 3 изпълнителният директор на ИАОС обобщава количеството на пуснатите на пазара в Република България батерии и акумулатори през съответния период по чл. 48, ал. 1 и осигурява достъп до информацията по подходящ начин.
(5) До 25 януари на текущата година изпълнителният директор на ИАОС обобщава количеството на пуснатите на пазара в Република България батерии и акумулатори през предходната година и осигурява достъп до информацията по подходящ начин.

Чл. 49.
(1) Ежегодно до 31 март директорът на Агенция "Митници" представя на председателя на Националния статистически институт (НСИ) информация за количествата внесени и изнесени от страната батерии и акумулатори за предходната календарна година по ред, определен съвместно с председателя на НСИ.
(2) Ежегодно до 31 март производителите на батерии и акумулатори, които попадат в обхвата на статистическите наблюдения, представят на председателя на НСИ данни за батериите и акумулаторите (в килограми), пуснати на пазара на Република България през предходната година, по съответните изследвания, включени в Националната програма за статистическите изследвания, приета от Министерския съвет на основание на Закона за статистиката (обн., ДВ, бр. 57 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 42 от 2001 г., бр. 45 и 74 от 2002 г. и бр. 37 от 2004 г.).
(3) Ежегодно до 31 октомври председателят на НСИ представя на изпълнителния директор на ИАОС данни за количеството на пуснатите на пазара батерии и акумулатори в страната през предходната година, в т. ч. за произведените, внесените и изнесените от страната батерии и акумулатори (в килограми), по предварително зададен формат от изпълнителния директор на ИАОС.

Чл. 50.
(1) Ежегодно до 31 март организациите по оползотворяване и производителите и вносителите, които изпълняват задълженията си индивидуално, представят на изпълнителния директор на ИАОС информация за предходната година за:
1. предприетите мерки за организиране на събирането, съхраняването, предварителното третиране, рециклирането, оползотворяването и/или обезвреждането на събраните батерии и акумулатори;
2. мерките, които са били взети в случай на временно прекъсване или намаляване на степента на събирането или последващото третиране;
3. мерките за намаляване съдържанието на тежки метали, вложени в производството на батерии и акумулатори;
4. предприетите действия за информиране и насърчаване на потребителите в изпълнение на изискванията на чл. 57.
(2) Ежегодно до 31 март изпълнителният директор на ПУДООС представя на изпълнителния директор на ИАОС информация за предходната година за събраните средства от продуктови такси по чл.36, ал. 1 ЗУО за пускане на пазара на Република България на батерии и акумулатори и за предприетите мерки за организиране на събирането, съхраняването, предварителното третиране, рециклирането, оползотворяването и/или обезвреждането на негодните за употреба батерии и акумулатори.

Чл. 51. Ежегодно до 31 март организациите по оползотворяване и производителите и вносителите, които изпълняват задълженията си индивидуално, представят на изпълнителния директор на ИАОС обобщена информация от документите за превоза по чл.84, т. 12 ЗУО относно количеството изнесени през предходната година отпадъци от негодни за употреба батерии и акумулатори.

Чл. 52.
(1) Ежегодно до 30 ноември въз основа на събраните данни по чл. 46 - 51 изпълнителният директор на ИАОС изготвя и представя на министъра на околната среда и водите доклад, който включва:
1. изводи за постигането на целите по чл. 12 и 13 в национален мащаб за негодни за употреба батерии и акумулатори, които са образувани от пуснати на пазара в Република България батерии и акумулатори;
2. информация за броя на издадените разрешения на лицата по чл. 16, броя на издадените разрешения на организациите по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори и броя на утвърдените програми по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО на производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си индивидуално.
(2) В доклада по ал. 1 не се включват отпадъците от производство на батерии и акумулатори.
(3) Министърът на околната среда и водите осигурява достъп на обществеността до доклада по ал. 1 по подходящ начин.

Чл. 53. Докладът по чл. 52, ал. 1 се представя от изпълнителния директор на ИАОС на национални и международни организации, когато това се изисква в съответствие с международни договори, по които Република България е страна.

Чл. 54.
(1) Изпълнителният директор на ИАОС със съдействието на председателя на НСИ изготвя и въвежда в действие компютърна информационна система за отчитане и контрол на прилагането на наредбата.
(2) Информационната система по ал. 1 осигурява обработването на информацията в съответствие с чл. 46 - 51 и изготвянето на доклада до министъра на околната среда и водите по чл. 52, ал. 1.

Чл. 55.
(1) Изпълнителният директор на ИАОС осигурява на регистрираните одитори по чл. 58, ал. 2 и на лицата, изпълняващи задълженията си по наредбата, индивидуално или чрез колективна система информация за:
1. количеството пуснати на пазара в Република България батерии и акумулатори през предходната година с цел определяне размера на задълженията им по чл. 12 и 13;
2. количеството на събраните негодни за употреба батерии и акумулатори през предходната година на територията на страната с цел определяне изпълнението на задълженията им по чл. 12 и 13.
(2) Информацията по ал. 1 се предоставя до 31 януари, но не по-рано от 25 януари на текущата година, по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАОС.

Чл. 56.
(1) Информацията по чл. 46, ал. 2 и 4 и чл. 47 - 51 се представя на хартиен и електронен носител.
(2) Информацията по чл. 47 - 51 се изготвя в два екземпляра, единият от които остава за изготвящия.

Чл. 57.
(1) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори осигуряват на потребителите достъпна информация относно:
1. съдържанието на опасни вещества в батериите и акумулаторите;
2. значението на маркировките върху батериите и акумулаторите, пуснати на пазара;
3. наличните схеми за събиране, предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на негодните за употреба батерии и акумулатори, в т.ч. за отделянето, оползотворяването и/или обезвреждането на електролита;
4. ролята на крайните потребители в разделното събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори;
5. вредното въздействие върху човешкото здраве и околната среда от неконтролираното обезвреждане на негодните за употреба батерии и акумулатори.
(2) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори осигуряват на лицата, които извършват дейности с негодни за употреба батерии и акумулатори, достъп до информация относно:
1. съдържанието на опасни вещества в батериите и акумулаторите;
2. материалите и компонентите, от които са съставени батериите и акумулаторите, както и пригодността за рециклиране на негодните за употреба батерии и акумулатори с цел осигуряване на необходимите данни за постигане на целите по чл. 13;
3. разработването на нови и оптимизирането на съществуващите методи за рециклиране и/или оползотворяване на негодните за употреба батерии и акумулатори.
(3) Информацията по ал. 2 се предоставя в 3-месечен срок от пускането на батериите и акумулаторите на пазара в Република България.
(4) Производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества, задължително прилагат към гаранционната карта списък на лицата, притежаващи разрешение за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори, издадено по реда на чл.37 ЗУО.

Глава осма
РЕД ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЧЛ.36 ЗУО

Чл. 58.
(1) Организацията по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори и производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си индивидуално, до 15 февруари на текущата година представят пред министъра на околната среда и водите доклад за предходната година с ясно изразено мнение и заключение дали са изпълнени целите по чл. 12 и 13 съгласно сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби.
(2) Докладът по ал. 1 се изготвя от регистриран одитор по смисъла на Закона за независимия финансов одит (обн., ДВ, бр. 101 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 91 от 2002 г.) в съответствие с изискванията на действащото законодателство и международните одиторски стандарти.
(3) За изготвянето на доклада по ал. 1 регистрираният одитор проверява следните документи:
1. на лицата, изпълняващи задълженията си индивидуално:
а) първични счетоводни документи, удостоверяващи количеството разделно събрани и предадени за предварително третиране и рециклиране негодни за употреба батерии и акумулатори на/от лицата по чл. 16;
б) документи, удостоверяващи износа на негодните за употреба батерии и акумулатори през предходната календарна година - митническите декларации, разрешенията за изнасяне на отпадъци по чл.72 ЗУО и документите за превоз по чл.84, т. 12 ЗУО;
в) счетоводните регистри по чл.9, ал. 1 от Закона за счетоводството (обн., ДВ, бр. 98 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 91 от 2002 г. и бр. 96 от 2004 г.), послужили за изготвяне на оборотната ведомост и годишната данъчна декларация;
г) информацията по чл. 48, ал. 2;
д) отчет за изпълнение на целите по чл. 12 и 13 съгласно сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби за предходната година, изготвен от лицата, изпълняващи задълженията си индивидуално, по образец съгласно приложение № 9;
2. на организацията по оползотворяване:
а) първичните счетоводни документи, издадени на организацията по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори, удостоверяващи количеството разделно събрани и предадени за предварително третиране и рециклиране негодни за употреба батерии и акумулатори на/от лицата по чл. 16;
б) документи, удостоверяващи износа на негодните за употреба батерии и акумулатори през предходната календарна година - митническите декларации, разрешенията за изнасяне на отпадъци по чл.72 ЗУО и документите за превоз по чл.84, т. 12 ЗУО;
в) договорите по чл. 39, ал. 3, сключени между организацията по оползотворяване и нейните членове за количеството на батериите и акумулаторите, което е внесено и/или пуснато на пазара в Република България и за което е заплатено възнаграждение през предходната календарна година;
г) информацията по чл. 48, ал. 2;
д) отчет за изпълнението на целите по чл. 12 и 13 съгласно сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби за предходната година, изготвен от организацията по оползотворяване, по образец съгласно приложение № 9.
(4) За изготвянето на доклада по ал. 1 регистрираният одитор използва информацията по чл. 55, предоставена от изпълнителния директор на ИАОС.
(5) Информацията по ал. 4 се осигурява от лицата по ал. 1.
(6) В доклада по ал. 1, изготвен за изпълнението на задълженията на организацията по оползотворяване, се посочват и количеството внесени и/или пуснати на пазара в Република България батерии и акумулатори, и сумата на начислената продуктова такса от всеки член на организацията по оползотворяване.
(7) В случай че се констатира неизпълнение на целите по чл. 12 и 13 съгласно сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби, в одиторския доклад по чл. 58, ал. 1 се посочва размерът на продуктовата такса за батерии и акумулатори, която следва да се заплати в ПУДООС.
(8) Едновременно с доклада по ал. 1 се представят:
1. от лицата, изпълняващи задълженията си индивидуално - копия от документите по ал. 3, т. 1, букви "а", "г" и "д", както и копие от митническите декларации по ал. 3, т. 1, буква "б";
2. от организацията по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори - копия от документите по ал. 3, т. 2, букви "а", "г" и "д", както и копие от митническите декларации по ал. 3, т. 2, буква "б".

Чл. 59.
(1) Министърът на околната среда и водите до 10 март на текущата година определя със заповед производителите и вносителите на батерии и акумулатори, които заплащат продуктова такса:
1. въз основа на информацията, съдържаща се в докладите по чл. 58, ал. 1, както и размера на дължимата такса при неизпълнение на целите по чл. 12 и 13 съгласно сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби;
2. при непредставяне на доклад по чл. 58, ал. 1 от организацията по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори и от производителите и/или вносителите на батерии и акумулатори, които изпълняват задълженията си индивидуално.
(2) Министърът на околната среда и водите до 10 март на текущата година въз основа на информацията, съдържаща се в докладите по чл. 58, ал. 1, определя със заповед производителите и вносителите на батерии и акумулатори, които не заплащат продуктова такса по чл.36, ал. 1 ЗУО при изпълнение на целите по чл. 12 и 13 съгласно сроковете по § 2, 3 и 4 от заключителните разпоредби.

Глава девета
КОНТРОЛ

Чл. 60. Министърът на околната среда и водите или упълномощено от него длъжностно лице контролира изпълнението на програмите по чл. 40.

Чл. 61. Директорът на регионалната инспекция по околната среда и водите или упълномощено от него длъжностно лице контролира изпълнението на програмите по чл. 38.

Чл. 62. Председателят на Комисията по търговия и защита на потребителите или упълномощено от него длъжностно лице осъществява контрол за съответствието на пусканите на пазара в Република България батерии и акумулатори с изискванията на чл. 4, 5, чл. 57, ал. 4 и глава втора, раздел втори.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Автомобилна батерия или акумулатор" е батерия или акумулатор, използвани за запалване на моторни превозни средства и светлини на моторни превозни средства.
2. "Батерия или акумулатор" е всеки източник на електрическа енергия, генерирана чрез директно преобразуване на химическа енергия и състояща се от една или повече първични клетки (непрезаредими) или от една или повече вторични клетки (презаредими).
3. "Батерия или акумулатор, съдържащи опасни вещества" е всяка батерия или акумулатор, съдържаща живак, кадмий или олово в количества, превишаващи стойностите, посочени в приложение № 1.
4. "Батерия тип копче" е малка кръгла батерия или акумулатор, състояща се от един или няколко галванични елементи, чийто диаметър е по-голям от височината й, и която намира специални приложения в слухови апарати, часовници, малки преносими уреди и за поддържащо напрежение.
5. "Временно съхраняване на негодни за употреба батерии и акумулатори" е всяка от операциите съгласно § 1, т. 21 от допълнителните разпоредби на ЗУО, приложима към негодни за употреба батерии и акумулатори.
6. "Депозитна система" е система, при която купувачът на батерии и акумулатори при покупката заплаща на продавача определена сума, която му се възстановява при връщане на негодната за употреба батерия или акумулатор.
7. "Индустриална батерия или акумулатор" е батерия или акумулатор, използвана за промишлени цели или в търговски и обществени сгради за резервно захранване или задвижваща сила, например в електрически превозни средства.
8. "Негодна за употреба батерия или акумулатор" е батерия или акумулатор, която не може да бъде използвана за целите, за които е произведена, предназначена е за оползотворяване или обезвреждане и е отпадък по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на ЗУО.
9. "Обезвреждане" е всяка от операциите съгласно § 1, т. 8 от допълнителните разпоредби на ЗУО, приложима към негодни за употреба батерии и акумулатори.
10. "Оползотворяване" е всяка от операциите съгласно § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби на ЗУО, приложима към негодни за употреба батерии и акумулатори.
11. "Организация по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори" е юридическо лице, регистрирано по Търговския закон, което не разпределя печалба и управлява дейностите по разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори.
12. "Портативна батерия или акумулатор" е батерия тип "копче" или друга батерия или акумулатор, използвани в битови електрически и електронни уреди, или батерия или акумулатор, използвани за професионални приложения, които по своето тегло и напрежение са подобни на батериите и акумулаторите, използвани в бита, които не са индустриални или автомобилни.
13. "Предварително третиране на негодни за употреба батерии и акумулатори" е всяка дейност по отстраняване на електролита от тях, раздробяване, разглобяване и подготовка за рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на отпадъците от предварителното третиране на негодните за употреба батерии и акумулатори, извършвана след предаването на негодните за употреба батерии и акумулатори в съответното съоръжение.
14. "Пускане на пазара на батерии или акумулатори" е първото предоставяне на разположение срещу заплащане или безплатно на батерии или акумулатори на територията на Република България с цел тяхното използване и последващо разпространение.
15. "Рециклиране на негодни за употреба батерии и акумулатори" е дейност за възстановяване или възобновяване на суровинните им свойства.
16. "Събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори" е доставянето, сортирането, групирането по видове на негодни за употреба батерии и акумулатори.
17. "Производител на батерии и акумулатори" е физическо или юридическо лице, което произвежда батерии и акумулатори или се представя за производител, като поставя върху стоката, опаковката й или техническа или търговска документация за нея своето име или фирма, свой производствен или друг отличителен знак.
18. "Вносител на батерии и акумулатори" е физическо или юридическо лице, което първо е придобило право на собственост върху внесените батерии и акумулатори на митническата територия на Република България.
19. "Краен потребител на батерии и акумулатори" е физическо или юридическо лице, което придобива батерии и акумулатори за свои нужди, а не за продажба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Член 12, ал. 1 се прилага, както следва:
1. От 1 януари до 31 декември 2006 г. се събират 2 г на жител годишно портативни батерии и акумулатори.
2. От 1 януари до 31 декември 2007 г. се събират 5 г на жител годишно портативни батерии и акумулатори.
3. От 1 януари до 31 декември 2008 г. се събират 10 г на жител годишно портативни батерии и акумулатори.
4. От 1 януари до 31 декември 2009 г. се събират 15 г на жител годишно портативни батерии и акумулатори.
5. От 1 януари до 31 декември 2010 г. се събират 20 г на жител годишно портативни батерии и акумулатори.

§ 3. Член 13, ал. 2, т. 2 се прилага, както следва:
1. От 1 януари до 31 декември 2006 г. се рециклира не по-малко от 40 на сто от теглото на всяка негодна за употреба никел-кадмиева батерия или акумулатор, събрана или приета по чл. 12, ал. 1 или 6.
2. От 1 януари до 31 декември 2007 г. се рециклира не по-малко от 45 на сто от теглото на всяка негодна за употреба никел-кадмиева батерия или акумулатор, събрана или приета по чл. 12, ал. 1 или 6.
3. От 1 януари до 31 декември 2008 г. се рециклира не по-малко от 50 на сто от теглото на всяка негодна за употреба никел-кадмиева батерия или акумулатор, събрана или приета по чл. 12, ал. 1 или 6.
4. От 1 януари до 31 декември 2009 г. се рециклира не по-малко от 60 на сто от теглото на всяка негодна за употреба никел-кадмиева батерия или акумулатор, събрана или приета по чл. 12, ал. 1 или 6.
5. От 1 януари до 31 декември 2010 г. се рециклира не по-малко от 70 на сто от теглото на всяка негодна за употреба никел-кадмиева батерия или акумулатор, събрана или приета по чл. 12, ал. 1 или 6.

§ 4. Член 13, ал. 2, т. 3 се прилага, както следва:
1. От 1 януари до 31 декември 2006 г. се рециклира не по-малко от 15 на сто от теглото на всяка негодна за употреба батерия или акумулатор по чл. 13, ал. 2, т. 3, която е събрана или приета съгласно чл. 12.
2. От 1 януари до 31 декември 2007 г. се рециклира не по-малко от 17 на сто от теглото на всяка негодна за употреба батерия или акумулатор по чл. 13, ал. 2, т. 3, която е събрана или приета съгласно чл. 12.
3. От 1 януари до 31 декември 2008 г. се рециклира не по-малко от 20 на сто от теглото на всяка негодна за употреба батерия или акумулатор по чл. 13, ал. 2, т. 3, която е събрана или приета съгласно чл. 12.
4. От 1 януари до 31 декември 2009 г. се рециклира не по-малко от 30 на сто от теглото на всяка негодна за употреба батерия или акумулатор по чл. 13, ал. 2, т. 3, която е събрана или приета съгласно чл. 12.
5. От 1 януари до 31 декември 2010 г. се рециклира не по-малко от 35 на сто от теглото на всяка негодна за употреба батерия или акумулатор по чл. 13, ал. 2, т. 3, която е събрана или приета съгласно чл. 12.

§ 5. Броят на местата за поставяне на съдове за събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори по чл. 20, ал. 1 се достига не по-късно от 31 декември 2010 г.

§ 6. Броят на местата за поставяне на съдове за събиране на негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори по чл. 20, ал. 2 се достига не по-късно от 31 декември 2007 г.

§ 7. Разпоредбата на чл. 5 влиза в сила от 1 януари 2007 г.

§ 8. Разпоредбата на чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 6, ал. 2, т. 1 за батерии и акумулатори, различни от посочените в приложение № 1, влиза в сила от 1 януари 2007 г.

§ 9. Наредбата се приема на основание чл.24 от Закона за управление на отпадъците.

§ 10. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2006 г.

Приложение № 1 към чл. 3, т. 2, чл. 8, ал. 2 и § 1, т. 3 (pdf)

Приложение № 2 към чл. 5, ал. 3 (pdf)

Приложение № 3 към чл. 7, ал. 1 и 3 (pdf)

Приложение № 4 към чл. 32, ал. 2 (pdf)

Приложение № 5 към чл. 46, ал. 2 (pdf)

Приложение № 6 към чл. 46, ал. 4 (pdf)

Приложение № 7 към чл. 47, ал. 1 (pdf)

Приложение № 8 към чл. 48, ал. 3 (pdf)

Приложение № 9 към чл. 58, ал. 3, т. 1, буква "д", т. 2, буква "д" (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив