Наредба за изискванията за третиране и транспортиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти

МС

Държавен вестник брой: 90

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 04.01.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят изискванията за събирането, временното съхраняване, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти.

Чл. 2. С наредбата се регламентират:
1. предотвратяването и ограничаването на замърсяването на въздуха, водите и почвите и ограничаването на риска за човешкото здраве и околната среда в резултат на третирането и транспортирането на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти;
2. предприемането на мерки от лицата, които пускат на пазара масла, за събирането, оползотворяването и/или обезвреждането на образуваните в резултат на тяхната употреба отработени масла без риск за човешкото здраве и околната среда и за постигане на целта за оползотворяване по чл. 9;
3. въвеждането и функционирането на екологосъобразна система за управление и контрол на дейностите по третиране и транспортиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти;
4. информирането на крайните потребители за ролята им в разделното събиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти и наличните системи за събиране, оползотворяване и обезвреждане.

Чл. 3.
(1) Отработените масла приоритетно се оползотворяват чрез регенериране в случаите, когато техническите, икономическите и организационните условия го позволяват.
(2) Когато условията по ал. 1 не позволяват отработените масла да се регенерират, те се изгарят с оползотворяване на енергията.
(3) Когато условията по ал. 1 не позволяват регенерирането на отработените масла или изгарянето им съгласно изискванията на ал. 2, тогава се осигурява временното им съхраняване и предаването им за обезвреждане.

Чл. 4.
(1) Лицата, извършващи дейностите по събиране, временно съхраняване, транспортиране, оползотворяване и/или обезвреждане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, трябва да притежават:
1. разрешение по чл.37 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), или
2. комплексно разрешително, издадено съгласно глава седма, раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).
(2) Разрешението по ал. 1, т. 1 се издава след проверка от компетентния орган или от упълномощено от него длъжностно лице на площадките, на които ще се извършват дейностите, както и след проверка на съоръженията и инсталациите за извършване на дейностите по ал. 1.

Чл. 5. Забранява се:
1. изхвърлянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти в повърхностните и подземните води, в териториалното море и в канализационните системи;
2. съхраняването и/или изхвърлянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, водещо до замърсяване на почвата;
3. третирането, включително изгарянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, водещо до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества в атмосферния въздух;
4. нерегламентираното изхвърляне на отпадъците, образувани от извършването на дейности по третиране и транспортиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти;
5. предаването на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти на лица, които не притежават разрешение по чл.37 ЗУО или комплексно разрешително, издадено съгласно глава седма, раздел II от ЗООС;
6. смесването на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти с други отпадъци, което ще възпрепятства тяхното оползотворяване;
7. смесването на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти с горива, охлаждащи течности, спирачна течност, разтворители и други вещества и материали;
8. изхвърлянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти в съдове за събиране на битови отпадъци;
9. извършването на смяна на отработени масла на места, които не са оборудвани за целта, и в съдове, неотговарящи на нормативните изисквания;
10. депонирането на отработени масла и течни отпадъчни нефтопродукти.

Чл. 6.
(1) Лицата, които пускат на пазара масла, ги класифицират, опаковат и етикетират съгласно изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и препарати, Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати, приета с Постановление № 316 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2004 г.), и Наредбата за изискванията за етикетиране на нехранителни стоки, приета с Постановление № 131 на Министерския съвет от 1999 г. (ДВ, бр. 60 от 1999 г.).
(2) Лицата по ал. 1 изготвят и предоставят безплатно на професионалния потребител информационен лист за безопасност по реда на глава четвърта от Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати.

Чл. 7. Производителите и/или вносителите на масла, предназначени за употреба в моторни превозни средства, са длъжни да осигурят безплатно на крайния потребител информация относно местата за смяна на маслата след употребата им и възможните опасности за здравето при неправилно манипулиране и риска за околната среда.

Чл. 8. Производителите и/или вносителите на масла са отговорни за събирането и оползотворяването на отработените масла, както и за екологосъобразното обезвреждане на отработените масла, които не могат да бъдат оползотворени.

Чл. 9.
(1) Производителите и/или вносителите на масла са отговорни за оползотворяването на отработени масла в количество (в тонове) не по-малко от 40 на сто от количеството (в тонове) масла, пуснати от тях на пазара на Република България през текущата година.
(2) Целта по ал. 1 се постига поетапно съгласно сроковете по § 2.

Чл. 10. Производителите и/или вносителите на масла изпълняват задължението си по чл. 9: 1. индивидуално, или 2. чрез колективни системи, представлявани от организация по оползотворяване.

Чл. 11. Количеството отработени масла, изнесени за оползотворяване извън страната, при спазване изискванията на глава пета, раздел V от ЗУО и Наредбата за реда и начина за внасянето, изнасянето и транзита на отпадъците и за случаите, в които се изисква банкова гаранция или застраховка, приета с Постановление № 298 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 102 от 2004 г.), се зачита за изпълнение на целта по чл. 9.

Чл. 12. Производителите и/или вносителите на масла създават системи за събиране на отработени масла, които осигуряват:
1. приемането на отработените масла от крайния потребител в места за смяна на масла;
2. събирането на отработените масла от местата по т. 1;
3. събирането на отработените масла, които се образуват от експлоатацията на техника и оборудване от площадките за временно съхраняване;
4. предаването на събраните по т. 2 и 3 отработени масла на съоръжения и инсталации за оползотворяване и/или обезвреждане на отработени масла.

Чл. 13. Въвеждането на системи за събиране на отработени масла не трябва да възпрепятства функционирането на съществуващите системи за събиране на битови отпадъци и за разделно събиране на други масово разпространени отпадъци.

Чл. 14. Лицата, при чиято дейност се образуват отпадъчни нефтопродукти, ги предават за оползотворяване и/или обезвреждане на лицата по чл. 4, ал. 1 или ги оползотворяват и/или обезвреждат в собствени съоръжения в съответствие с разпоредбите на ЗУО и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.

Чл. 15. Притежателите на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, които не могат да осигурят тяхното оползотворяване и обезвреждане съгласно чл. 3, ги предават на лицата по чл. 4, ал. 1 въз основа на писмен договор.

Чл. 16. Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти, образувани в резултат на разкомплектуването на излезлите от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) съгласно Наредбата за изискванията за третиране на отпадъците от моторни превозни средства, приета с Постановление № 311 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 104 от 2004 г.), се предават за оползотворяване и/или обезвреждане на лицата по чл. 4, ал. 1.

Чл. 17.
(1) Кметът на общината:
1. определя местата за смяна на отработени моторни масла на територията на общината и информира обществеността за местоположението им и условията за приемане на отработените масла;
2. организира дейностите по събиране и временно съхраняване на отработените моторни масла и предаването им за оползотворяване и/или обезвреждане.
(2) Кметът на общината извършва дейностите по ал. 1 в следните случаи:
1. по т. 1 - когато местата за смяна на отработени моторни масла са разположени върху общински имот, и
2. по т. 2 - когато има сключен договор за финансиране на дейностите по събиране и временно съхраняване на отработени масла и предаването им на инсталации за оползотворяване и/или обезвреждане със:
а) организация по оползотворяване на отработени масла,
б) производители и вносители на масла, които изпълняват задълженията си по наредбата индивидуално, или
в) предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕЙНОСТИТЕ ПО СЪБИРАНЕ, ВРЕМЕННО СЪХРАНЯВАНЕ, ТРАНСПОРТИРАНЕ, ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ И ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА ОТРАБОТЕНИ МАСЛА И ОТПАДЪЧНИ НЕФТОПРОДУКТИ

Раздел I
Изисквания към дейностите по събиране, временно съхраняване и транспортиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти

Чл. 18. Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти се събират и съхраняват разделно по видове с кодове и наименования съгласно приложение № 1 към Наредба № 3 от 2004 г. за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 44 от 2004 г.) или по начин, който позволява тяхното регенериране, оползотворяване и/или обезвреждане и който е включен в съответния договор по чл. 15.

Чл. 19.
(1) Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти, съдържащи над 0,005 масови процента полихлорирани бифенили (ПХБ), се събират, съхраняват и транспортират разделно от други масла и отпадъчни нефтопродукти.
(2) Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти, съдържащи над 1 масов процент хлор, се събират, съхраняват и транспортират разделно от други масла и отпадъчни нефтопродукти.

Чл. 20. Събирането и/или временното съхраняване на отработени масла и/или отпадъчни нефтопродукти се извършва:
1. в места за смяна на отработени масла;
2. на площадки за временно съхраняване при местата на тяхното образуване в резултат на експлоатацията на техника и оборудване;
3. в събирателни пунктове, обособени самостоятелно или като част от площадките, на които са разположени съоръжения и инсталации за оползотворяване и/или обезвреждане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти.

Чл. 21.
(1) Местата за смяна на отработени масла, площадките за временно съхраняване и събирателните пунктове за отработени масла и отпадъчни нефтопродукти по чл. 20 отговарят на следните изисквания:
1. да бъдат бетонирани и/или покрити с друг маслоустойчив материал;
2. да бъдат оборудвани с приемателни резервоари и/или съдове за събиране и временно съхраняване;
3. резервоарите по т. 2 да са съоръжени с обваловка с обем съгласно нормативните изисквания;
4. да бъдат оборудвани с устройства за безаварийно изпомпване и/или източване на отработените масла и отпадъчните нефтопродукти;
5. да разполагат с налични количества сорбенти (пръст, пясък и др.), използвани за ограничаване на евентуални разливи;
6. да са оборудвани със съоръжения за отстраняване на отработените масла и отпадъчните нефтопродукти от формираните отпадъчни води.
(2) Местата за смяна на отработени масла, площадките за временно съхраняване и събирателните пунктове за отработени масла и отпадъчни нефтопродукти по чл. 20 се проектират, изграждат, преустройват, реконструират и модернизират съгласно изискванията на Наредба № 2 от 1987 г. за противопожарните строително-технически норми (обн., ДВ, бр. 58 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 33 от 1994 г.).
(3) Съществуващите обекти по ал. 2 се експлоатират при спазване изискванията на Наредба № I-209 от 2004 г. за правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност на обектите в експлоатация (ДВ, бр. 107 от 2004 г.).
(4) Площадките за временно съхраняване по чл. 20, т. 2 и събирателните пунктове по чл. 20, т. 3 се изграждат и експлоатират при спазване изискванията на приложение № 2 към Наредбата за изискванията за третиране и транспортиране на производствени и на опасни отпадъци, приета с Постановление № 53 на Министерския съвет от 1999 г. (ДВ, бр. 29 от 1999 г.).

Чл. 22. Приемателните резервоари и съдове за събиране и временно съхраняване на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти по чл. 21, ал. 1, т. 2 трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да са изработени от материали, които не взаимодействат с отработените масла и отпадъчните нефтопродукти;
2. да не допускат разливане и/или изтичане на отработените масла и отпадъчните нефтопродукти;
3. да са плътно затворени извън времето на извършване на манипулации;
4. да са маркирани с надпис "Отработени масла" или "Отпадъчни нефтопродукти", както и с надпис, съдържащ кода и наименованието на отпадъка, съгласно Наредба № 3 от 2004 г. за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 44 от 2004 г.); размерът на всеки от надписите не трябва да бъде по-малък от 0,1 x 0,2 м.

Чл. 23.
(1) Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти се транспортират със:
1. специализирани транспортни средства при спазване на изискванията на Наредба № 40 от 2004 г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 15 от 2004 г.), Наредба № 46 от 2001 г. за железопътен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 107 от 2001 г.) и Наредбата за изискванията за третиране и транспортиране на производствени и на опасни отпадъци;
2. специализирани плавателни средства при спазване изискванията на Наредба № 15 от 2004 г. за предаване и приемане на отпадъци - резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари (ДВ, бр. 94 от 2004 г.) и Наредба № 5 от 2004 г. за корабните документи (обн., ДВ, бр. 88 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 109 от 2004 г. и бр. 73 от 2005 г.).
(2) Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти се транспортират в съответствие с международните правни актове за превоз на опасни товари, влезли в сила за Република България.

Раздел II
Изисквания към дейностите по оползотворяване и обезвреждане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти

Чл. 24.
(1) Дейностите по регенериране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти се извършват при спазване на следните изисквания:
1. предотвратяване на възможните вредни въздействия върху човешкото здраве и околната среда в резултат на експлоатацията на инсталациите за регенериране;
2. намаляване във възможно най-висока степен количеството на неизбежните остатъци след регенерирането на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, както и съдържанието на опасни вещества в тях;
3. оползотворяване и/или обезвреждане на отпадъците от регенерирането в съответствие със ЗУО и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане;
4. получените в резултат на регенерирането базови масла да не съдържат вещества, представляващи опасни отпадъци по смисъла на § 1, т. 4 ЗУО;
5. получените в резултат на регенерирането базови масла да не съдържат над 0,005 масови процента ПХБ.
(2) Не се допуска регенериране на отработени масла, съдържащи над 0,005 масови процента ПХБ.

Чл. 25. Изгарянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти се извършва в съответствие с изискванията на Наредба № 6 от 2004 г. за условията и изискванията за изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне и инсталации за съвместно изгаряне на отпадъци (обн., ДВ, бр. 78 от 2004 г.; попр., бр. 98 от 2004 г.).

Чл. 26. Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти, съдържащи над 0,005 масови процента ПХБ, се обезвреждат съгласно наредбата по чл.24, ал. 3 ЗУО.

Чл. 27. Съоръженията и инсталациите, в които се извършват дейностите по оползотворяване и/или обезвреждане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, подлежащи на издаване на комплексно разрешително по реда на глава седма, раздел II от ЗООС, трябва да осигурят прилагането на най-добрите налични техники.

Раздел III
Изисквания при предаването и приемането на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти

Чл. 28. При предаване, транспортиране и приемане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти товародателят попълва транспортна карта по образец съгласно приложение № 4 към Наредба № 9 от 2004 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности (обн., ДВ, бр. 95 от 2004 г.; попр., бр. 113 от 2004 г.).

Чл. 29.
(1) Лицата, извършващи дейности по оползотворяване и обезвреждане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, осигуряват входящ контрол на приеманите отпадъци съгласно изискванията на глава трета, раздел III от Наредба № 8 от 2004 г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци (ДВ, бр. 83 от 2004 г.).
(2) Лицата, извършващи изгаряне на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, осигуряват входящ контрол на приеманите отпадъци при спазване разпоредбите на глава трета от Наредба № 6 от 2004 г. за условията и изискванията за изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне и инсталации за съвместно изгаряне на отпадъци.

Чл. 30.
(1) При приемането на отработени масла лицата, които извършват дейности по събирането им, както и лицата по чл. 29 осигуряват вземане на представителна проба за изпитване с цел установяване съответствието на вида, състава и свойствата им, определени от технологията на съответното съоръжение или инсталацията за събиране, оползотворяване и/или обезвреждане.
(2) Представителната проба по ал. 1 се разделя на две контролни проби и една арбитражна проба.
(3) Едната контролна проба остава за лицето, което извършва предаването на отработените масла.
(4) Другата контролна проба остава за лицето, което извършва приемането на отработените масла.
(5) Пробата по ал. 3 се съхранява до извършване на оползотворяването и/или обезвреждането на отработените масла.
(6) Арбитражната проба се съхранява от лицето, което извършва приемането на отработените масла, до извършване на оползотворяването и/или обезвреждането им.
(7) Вземането на пробите, тяхното манипулиране, етикетиране и транспортиране се извършват съгласно БДС EN ISO 3170, БДС EN ISO 3171 и БДС EN ISO 60 475.
(8) Приемането на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти от кораби се извършва по реда на Наредба № 15 от 2004 г. за предаване и приемане на отпадъци - резултат от корабоплавателната дейност, и на остатъци от корабни товари.

Чл. 31. Лицата по чл. 29 осигуряват извършване на анализи за съдържание на ПХБ и хлор в отработените масла преди оползотворяването и/или обезвреждането им съгласно следните стандарти:
1. за съдържание на ПХБ в отработените масла - БДС ЕN 12 766-1, БДС ЕN 12 766-2 и БДС ЕN 61 619;
2. за съдържание на хлор в отработените масла - БДС 15 172-84 и други еквивалентни методи.

Чл. 32.
(1) При установяване съдържание на ПХБ в количество над 0,005 масови процента в отработените масла лицата по чл. 29:
1. уведомяват лицето, от което са приели отработените масла, в които е констатирано наличие на ПХБ над стойностите по ал. 1;
2. информират органите, издали разрешението по чл.37 ЗУО или комплексното разрешително, издадено съгласно глава седма, раздел II от ЗООС, за произхода и количеството на отработените масла по ал. 1;
3. осигуряват съхраняването на отработените масла по ал. 1 до тяхното обезвреждане;
4. осигуряват предаването на отработените масла по ал. 1 на лица, притежаващи разрешение за третиране на отработените масла, съдържащи ПХБ над стойностите по ал. 1, или ги връщат на лицето, от което са ги приели.
(2) В случаите по ал. 1 лицата, извършващи дейности събиране на отработените масла, осигуряват изпитването на съхраняваните от тях контролни проби по чл. 30, ал. 4 за установяване притежателя на отпадъците.
(3) В случай на оспорване на резултатите се извършва изпитване на арбитражната проба по чл. 30, ал. 6 в трета независима акредитирана лаборатория.
(4) Разходите по ал. 1, т. 3 и 4, ал. 2 и 3 са за сметка на лицата, които са извършили предаване на отработените масла, освен ако в договора между тях е уговорено друго.

Глава трета
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРИ ИНДИВИДУАЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЦЕЛИТЕ ПО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ

Чл. 33.
(1) Изпълняващи задълженията си индивидуално са производителите и/или вносителите на масла, които имат утвърдена програма по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО от съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).
(2) Производителите и/или вносителите на масла, които изпълняват задълженията си по чл.11, ал. 1 ЗУО индивидуално, осигуряват за своя сметка събирането, временното съхраняване, транспортирането, оползотворяването и/или обезвреждането на отработените масла, както и постигане на целта по чл. 9.
(3) Производителите и/или вносителите на масла, които изпълняват задълженията си по чл.11, ал. 1 ЗУО индивидуално, извършват дейностите по ал. 2 при наличие на:
1. разрешение по чл.37 ЗУО, или
2. комплексно разрешително, издадено съгласно глава седма, раздел II от ЗООС, или
3. сключен договор с други юридически лица или еднолични търговци, притежаващи документите по т. 1 или 2.

Чл. 34.
(1) Производителите и/или вносителите на масла, които изпълняват задълженията си индивидуално, изготвят програмата по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО, която включва:
1. предварителен финансов разчет на избраната система за събиране на отработени масла и тяхното предаване за оползотворяване в изпълнение на целта за оползотворяване на отработените масла и доказателства за финансово обезпечаване на първоначалните инвестиции и експлоатационни разходи;
2. мерки за изпълнение на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2;
3. план за увеличаване на количеството събрани и оползотворени отработени масла, включващ мерки за оптимизиране на събирането, временното съхраняване, транспортирането на отработените масла и тяхното предаване за оползотворяване;
4. план, посочващ сроковете за сключване на договори за събиране на отработени масла и предаването им за оползотворяване по години, в съответствие с целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2;
5. план за информиране и привличане на потребителите в прилаганата система за събиране на отработени масла, включващ провеждането на информационни кампании;
6. мерки, които ще бъдат взети в случай на временно прекъсване събирането или намаляване на количеството на събраните отработени масла и тяхното последващо оползотворяване.
(2) Програмите по ал. 1 се разработват и утвърждават по реда на глава шеста.

Глава четвърта
КОЛЕКТИВНИ СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТРАБОТЕНИТЕ МАСЛА

Чл. 35.
(1) Производителите и/или вносителите на масла могат да изпълняват задълженията си за постигане на целта по чл. 9 за оползотворяване на отработени масла чрез колективна система по смисъла на чл.11, ал. 4, т. 2 ЗУО.
(2) Колективната система по ал. 1 се представлява от организация по оползотворяване на отработени масла, притежаваща разрешение, издадено по реда на глава пета, раздел IV от ЗУО.
(3) Производителите и/или вносителите на масла, сключили договор с организация по оползотворяване по ал. 2, се считат за изпълняващи задълженията си чрез колективна система.

Чл. 36.
(1) Организацията по оползотворяване на отработени масла изготвя програмата по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО, която включва:
1. предварителен финансов разчет на избраната система за събиране и изпълнение на целта за оползотворяване на отработените масла и доказателства за финансово обезпечаване на първоначалните инвестиции и експлоатационни разходи;
2. мерки за изпълнение на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2;
3. план за увеличаване на количеството събрани и оползотворени отработени масла, включващ мерки за оптимизиране на събирането, временното съхраняване, транспортирането на отработените масла и тяхното предаване за оползотворяване;
4. план, посочващ сроковете за сключване на договори за събиране на отработени масла и предаването им за оползотворяване по години, в съответствие с целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2;
5. план за информиране и привличане на потребителите в прилаганата система за събиране на отработени масла, включващ провеждането на информационни кампании, както и разработването на образователни програми, насочени към индустрията и домакинствата;
6. мерки, които ще бъдат взети в случай на временно прекъсване на събирането или намаляване количеството на събраните отработени масла и тяхното последващо оползотворяване;
7. мерки за привличане на производителите и/или вносителите на масла в предлаганата от организацията по оползотворяване колективна система за събиране и оползотворяване на отработените масла.
(2) Програмата по ал. 1 се разработва и утвърждава по реда на глава шеста.

Чл. 37. При разработването, допълването и актуализирането на програмите по чл. 36, ал. 1 могат да се привличат и представители на браншови работодателски организации.

Чл. 38.
(1) За изпълнение на задълженията си за оползотворяване на отработени масла организацията по оползотворяване сключва договори с лицата по чл. 4, ал. 1 или с кметове на общини.
(2) С договорите по ал. 1 трябва да се гарантира събирането и/или оползотворяването на количествата отработени масла в съответствие с полученото разрешение по реда на глава пета, раздел IV от ЗУО и целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2.

Глава пета
ИНФОРМАЦИЯ

Чл. 39. Лицата по чл. 4, ал. 1 водят отчетни книги съгласно изискванията на чл.25, ал. 1 ЗУО и по реда и образците, определени в Наредба № 9 от 2004 г.

Чл. 40.
(1) Лицата, при чиято дейност се образуват отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, и лицата, извършващи смяна на масла и дейности по събиране, оползотворяване и обезвреждане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, изготвят и предоставят в РИОСВ, на чиято територия извършват дейността, годишен отчет за отпадъците съгласно Наредба № 9 от 2004 г.
(2) Лицата по ал. 1, които извършват дейности по оползотворяване чрез регенериране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, към отчетите по ал. 1 прилагат справката по приложение № 1.

Чл. 41.
(1) До 20 януари текущата година лицата, които извършват дейности по събиране на отработени масла, предоставят на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) информация за количествата събрани през предходната година отработени масла съгласно приложение № 2.
(2) До 20 януари на текущата година лицата, които извършват дейности по оползотворяване на отработени масла, предоставят на изпълнителния директор на ИАОС информация за количествата оползотворени отработени масла през предходната година съгласно приложение № 3, а в случаите на оползотворяване чрез регенериране - и справката по чл. 40, ал. 2.
(3) Годишният отчет по ал. 1 не се изготвя от лицата, извършващи временно съхраняване на отработени масла на площадки, разположени при мястото на образуването им.
(4) В отчетите по ал. 2 не се включва информация за отработените масла, внесени за оползотворяване по реда на Наредбата за реда и начина за внасянето, изнасянето и транзита на отпадъците и за случаите, в които се изисква банкова гаранция или застраховка.
(5) Към информацията по ал. 1 се предоставят и списъци на лицата, извършващи дейности по оползотворяване и/или обезвреждане, на които предават отработените масла или отпадъчните нефтопродукти, както и на лицата, от които ги приемат със съответните количества за всяко лице.
(6) Към информацията по ал. 2 се предоставят и списъци на лицата, от които приемат отработени масла и отпадъчни нефтопродукти със съответните количества за всяко лице.

Чл. 42. До 20 януари текущата година производителите и/или вносителите на масла предоставят на изпълнителния директор на ИАОС информация за количеството масла, пуснати от тях на пазара през предходната година, както и за произведените, внесените и изнесените масла съгласно приложение № 4.

Чл. 43. До 20 януари текущата година директорът на Агенция "Митници" предоставя на изпълнителния директор на ИАОС информация за предходната година за количествата внесени и изнесени от страната масла по митнически тарифни номера съгласно Комбинираната номенклатура на Република България и размера на заплатената продуктова такса за предходната година по предварително зададен формат от изпълнителния директор на ИАОС.

Чл. 44. Ежегодно до 31 октомври председателят на Националния статистически институт предоставя на изпълнителния директор на ИАОС данни за пуснатите на пазара масла в страната през предходната година, както и за произведените, внесените и изнесените от страната масла по предварително зададен формат от изпълнителния директор на ИАОС.

Чл. 45.
(1) Ежегодно до 31 март производителите и вносителите на масла, които изпълняват задълженията си индивидуално, и организациите по оползотворяване на масла представят на изпълнителния директор на ИАОС информация за предходната година за:
1. предприетите мерки за организиране на събирането и оползотворяването на отработени масла;
2. мерките, които са били взети в случай на временно прекъсване на събирането или намаляване количеството на събраните отработени масла и тяхното последващо третиране;
3. предприетите действия за информиране и привличане на потребителите в прилаганата система за събирането на отработени масла, включително проведените информационни кампании;
4. резултатите от дейността по изпълнение на задълженията по наредбата с посочване на точни данни за изпълнението на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2.
(2) Организациите по оползотворяване на масла представят освен информацията по ал. 1 и информация за предприети мерки за привличане на производителите и/или вносителите на масла в предлаганата от организацията колективна система за събиране и оползотворяване на отработените масла.
(3) Ежегодно до 31 март изпълнителният директор на ПУДООС представя на изпълнителния директор на ИАОС информация за предходната година за събраните средства от продуктови такси по чл.36, ал. 1 ЗУО за пускане на пазара на Република България на масла и за предприетите мерки за организиране на събирането, оползотворяването и/или обезвреждането на отработените масла.

Чл. 46. Ежегодно до 31 март организациите по оползотворяване и производителите и вносителите, които изпълняват задълженията си индивидуално, представят на изпълнителния директор на ИАОС обобщена информация от документите за превоза по чл.84, т. 12 ЗУО относно количеството изнесени през предходната година отработени масла по предварително зададен формат от изпълнителния директор на ИАОС.

Чл. 47.
(1) Ежегодно до 30 ноември въз основа на събраните данни по чл. 40 - 46 изпълнителният директор на ИАОС изготвя и представя на министъра на околната среда и водите доклад, който включва:
1. изводи за постигането на целта по чл. 9 в национален мащаб за предходната година;
2. информация за броя на издадените разрешения на лицата по чл. 4, ал. 1, броя на издадените разрешения на организациите по оползотворяване на отработени масла и броя на утвърдените програми по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО на производителите и/или вносителите на масла, които изпълняват задълженията си индивидуално.
(2) В доклада по ал. 1 не се включват отпадъците от производство на масла.
(3) Министърът на околната среда и водите осигурява по подходящ начин достъп на обществеността до доклада по ал. 1.
(4) Докладът по ал. 1 се предоставя от изпълнителния директор на ИАОС на национални и международни организации и институции, когато това се изисква в съответствие с международни договори, по които Република България е страна.

Чл. 48.
(1) Изпълнителният директор на ИАОС със съдействието на председателя на Националния статистически институт отговаря за изготвянето и въвеждането в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагането на наредбата.
(2) Информационната система по ал. 1 осигурява обработването на получената информация по чл. 40 - 46 и изготвянето на доклада до министъра на околната среда и водите по чл. 47, ал. 1.
(3) Информацията по чл. 41 - 46 се изготвя в два екземпляра, единият от които остава за изготвящия.
(4) Информацията по чл. 41 - 46 се представя на хартиен и електронен носител.

Глава шеста
ПРОГРАМИ

Чл. 49. В Националната програма за управление на дейностите по отпадъци по чл.28, ал. 1 ЗУО се предвиждат мерки за управление на отработените масла и отпадъчните нефтопродукти.

Чл. 50.
(1) В програмите за управление на дейностите по отпадъци се включва, както следва:
1. в програмата по чл.29, ал. 1, т. 1 ЗУО - информация за местата за смяна на отработени моторни масла на територията на общината, както и за мерките относно информирането на обществеността за местоположението им и условията за приемане на отработените масла;
2. в програмите по чл.29, ал. 1, т. 2 и 3 ЗУО - раздел за управление на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти.
(2) Лицата, които извършват смяна на отработени масла, и лицата, при чиято дейност се образуват отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, посочват в програмите по ал. 1, т. 2 лицата, извършващи дейности по събиране и/или оползотворяване и обезвреждане, на които предават отработените масла или отпадъчни нефтопродукти.
(3) Лицата, които извършват дейности по събиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, посочват в програмите по ал. 1, т. 2 лицата, извършващи дейности по оползотворяване и/или обезвреждане, на които предават отработените масла или отпадъчните нефтопродукти.
(4) Лицата, които извършват дейности по оползотворяване и/или обезвреждане на отработени масла и/или отпадъчни нефтопродукти, посочват в програмите по ал. 1, т. 2 лицата, от които приемат отработените масла и/или отпадъчните нефтопродукти.
(5) В случаите, когато лицата по ал. 2 и 3 предават отпадъците на лица, различни от посочените в програмите им, са длъжни в 7-дневен срок от предаването на отпадъците да уведомят писмено органа, издал разрешението по чл.37 ЗУО, или органа, извършващ контрола на комплексното разрешително, издадено по реда на глава глава седма, раздел II от ЗООС.
(6) В случаите, когато лицата по ал. 4 приемат отпадъци от лица, различни от посочените в програмите им, са длъжни в 7-дневен срок от приемането на отпадъците да уведомят писмено органа, издал разрешението по чл.37 ЗУО, или органа, извършващ контрола на комплексното разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел II от ЗООС.
(7) Програмите по ал. 1 се актуализират в съответствие с изискванията на наредбата съгласно чл.29, ал. 3, т. 2 ЗУО.

Чл. 51.
(1) Производителите и/или вносителите на масла, изпълняващи задълженията си индивидуално, и организациите по оползотворяване на отработени масла разработват програми по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО.
(2) Програмите по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО се утвърждават:
1. от министъра на околната среда и водите - когато са представени за утвърждаване от организация по оползотворяване на масла;
2. от директора на РИОСВ - когато са представени за утвърждаване от производители и/или вносители на масла, изпълняващи задълженията си индивидуално.
(3) В случай че програмите по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО, изготвени от производители и/или вносители на масла, които изпълняват задълженията си индивидуално, включват мерки за събиране и оползотворяване на отработени масла на територията на повече от една РИОСВ, програмите се утвърждават съгласно чл.30, ал. 4 ЗУО.
(4) Лицата по ал. 1 представят проекта на програмата по чл.29, ал. 1, т. 4 ЗУО пред органите по ал. 2, т. 1 или 2.
(5) В едномесечен срок от получаването на проектите органът по ал. 2, т. 1, съответно по ал. 2, т. 2, утвърждава представените програми или ги връща със задължителни предписания за привеждане в съответствие с разпоредбите на ЗУО и с наредбата.
(6) В едномесечен срок от получаване на предписанията по ал. 5 лицата по ал. 1 представят нов проект на програма, съобразен със задължителните предписания.

Глава седма
РЕД ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЧЛ.36 ЗУО

Чл. 52.
(1) Организацията по оползотворяване на масла и производителите и вносителите на масла, които изпълняват индивидуално задълженията си, до 15 февруари текущата година представят пред министъра на околната среда и водите доклад за предходната година с ясно изразено мнение и заключение дали са изпълнили целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2.
(2) Докладът по ал. 1 се изготвя от регистриран одитор по смисъла на Закона за независимия финансов одит в съответствие с изискванията на действащото законодателство и международните одиторски стандарти.
(3) За изготвянето на доклада по ал. 1 регистрираният одитор проверява следните документи:
1. на лицата, изпълняващи задълженията си индивидуално:
а) първичните счетоводни документи, удостоверяващи количеството събрани отработени масла и предадените за оползотворяване отработени масла на лицата по чл. 4, ал. 1;
б) документите, удостоверяващи износа на отработени масла през предходната календарна година - митническите декларации, разрешенията за изнасяне на отпадъци по чл.72 ЗУО и документите за превоз по чл.84, т. 12 ЗУО;
в) счетоводните регистри по чл.9, ал. 1 от Закона за счетоводството, послужили за изготвяне на оборотната ведомост и годишната данъчна декларация;
г) информацията по чл. 42;
д) отчет за изпълнението на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2 за предходната година, изготвен от лицата, изпълняващи задълженията си индивидуално, по образец съгласно приложение № 5;
2. на организацията по оползотворяване:
а) първичните счетоводни документи, издадени на организацията по оползотворяване на масла, удостоверяващи количество събрани отработени масла и предадените за оползотворяване отработени масла на лицата по чл. 4, ал. 1;
б) документите, удостоверяващи износа на отработени масла през предходната календарна година - митническите декларации, разрешенията за изнасяне на отпадъци по чл.72 ЗУО и документите за превоз по чл.84, т. 12 ЗУО;
в) договорите по чл. 35, ал. 3, сключени между организацията по оползотворяване на отработени масла и нейните членове за количеството масла, което е внесено и/или пуснато на пазара на Република България и за което е платено възнаграждение през предходната календарна година;
г) информацията по чл. 42;
д) отчета за изпълнението на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2 за предходната година, изготвен от организацията по оползотворяване по образец съгласно приложение № 5.
(4) В доклада по ал. 1, изготвен за изпълнението на задълженията на организацията по оползотворяване, се посочват и количеството внесени и/или пуснати на пазара на Република България масла и размерът на начислената продуктова такса от всеки член на организацията по оползотворяване.
(5) В случай че се констатира неизпълнение на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2, в одиторския доклад по чл. 52, ал. 1 се посочва размерът на продуктовата такса за масла, която следва да се заплати в ПУДООС.
(6) Едновременно с доклада по ал. 1 се представят: 1. от лицата, изпълняващи задълженията си индивидуално - копия от документите по ал. 3, т. 1, букви "а", "г" и "д", както и копие от митническите декларации по ал. 3, т. 1, буква "б"; 2. от организация по оползотворяване на масла - списък на членовете й, копия от документите по ал. 3, т. 2, букви "а", "г" и "д", както и копие от митническите декларации по ал. 3, т. 2, буква "б".

Чл. 53.
(1) Министърът на околната среда и водите до 10 март на текущата година определя със заповед производителите и вносителите, които заплащат продуктова такса въз основа на информацията, съдържаща се в доклада по чл. 52, ал. 1, както и размера на дължимата такса при неизпълнение на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2.
(2) Когато организацията по оползотворяване на масла или производителите и/или вносителите на масла, които изпълняват задълженията си индивидуално, не представят доклад по чл. 52, ал. 1, те се включват в заповедта по ал. 1.
(3) Министърът на околната среда и водите до 10 март на текущата година въз основа на информацията, съдържаща се в докладите по чл. 52, ал. 1, определя със заповед производителите и вносителите на масла, които не заплащат продуктова такса по чл.36, ал. 1 ЗУО при изпълнение на целта по чл. 9, ал. 1 съгласно сроковете по § 2.

Глава осма
КОНТРОЛ

Чл. 54. Министърът на околната среда и водите или упълномощено от него длъжностно лице контролира изпълнението на програмите по чл. 36, ал. 1.

Чл. 55. Директорът на РИОСВ или упълномощено от него длъжностно лице контролира изпълнението на програмите по чл. 34, ал. 1.

Чл. 56. Органът, утвърдил програмата по чл. 34, ал. 1 и чл. 36, ал. 1, или упълномощено от него длъжностно лице и регионалните инспекции по околната среда и водите, издали становище за съгласуването й съгласно чл. 51, ал. 3, извършват проверки за изпълнението й най-малко веднъж годишно.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Арбитражна проба" е пробата, предназначена за арбитражни изпитвания в случай на спор.
2. "Базови масла" са масла с определен вискозитет, получени чрез смесване на базови маслени компоненти. Използват се за получаване на моторни, трансмисионни и индустриални масла след добавяне към тях на съответни видове добавки (присадки).
3. "Вносител на масла" е всяко физическо или юридическо лице, което е установено в Република България и което пуска масла, внесени от други страни, на българския пазар.
4. "Временно съхраняване" е дейност по смисъла на § 1, т. 21 ЗУО.
5. "Изгаряне" е използването на отработените масла и отпадъчните нефтопродукти като гориво в инсталации за изгаряне и в инсталации за съвместно изгаряне на отпадъци.
6. "Масла" са продукти, получени от базови минерални и/или синтетични масла и добавки и предназначени за използване в качеството на смазочни материали, среда за предаване на усилие и топлина, диелектрични и технологични течности, в т. ч.: моторни, компресорни, турбинни масла, течности за хидравлични трансмисии, масла за зъбни предавки, масла за обработка на метали, формовъчни и антикорозионни масла, електроизолационни масла.
7. "Моторни масла" са масла за бензинови и дизелови двигатели, както и за газотурбинни двигатели, в т. ч. за:
а) товарни и лекотоварни автомобили;
б) леки автомобили;
в) авиационни бутални двигатели;
г) корабни двигатели.
8. "Обезвреждане на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти" е всяка от операциите по § 1, т. 8 ЗУО, приложима за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти.
9. "Оползотворяване на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти" са процеси по регенериране или изгаряне с оползотворяване на енергията, както и повторната употреба на масла съгласно § 1, т. 17 ЗУО.
10. "Организация по оползотворяване на отработени масла" е юридическо лице, регистрирано по Търговския закон, което не разпределя печалба и управлява дейностите по събиране и оползотворяване на отработени масла.
11. "Отпадъчни нефтопродукти" са всички течни, полутечни или твърди отпадъци на нефтена основа или техни смеси:
а) които се отделят при съхраняването на нефт, течни горива, масла;
б) отпадъци от почистване на транспортни резервоари и резервоари за съхраняване на нефт, течни горива, масла;
в) отпадъци от маслено-водна сепарация;
г) отпадъци от течни горива;
д) отпадъци от преработка на нефт;
е) утайки и емулсии, получени от различни производства;
ж) нефтосъдържащи отпадъци - резултат от нормалната експлоатация на кораби.
12. "Отработените масла и отпадъчните нефтопродукти" са опасни и масово разпространени отпадъци по смисъла на § 1, т. 12 ЗУО.
13. "Отработено масло" е всяко смазочно или индустриално масло на минерална основа или синтетично, негодно за употреба по първоначалното си предназначение, включително отработени моторни и смазочни масла, масла за зъбни предавки, турбинни, хидравлични, изолационни и топлопредаващи масла.
14. "Представителна проба" е всяка проба с физични или химични характеристики, идентични на средните характеристики на целия обем, от който е взета.
15. "Производител на масла" е всяко физическо или юридическо лице, което е отговорно за производството на масла с оглед пускането им на пазара от негово име или което променя, съществено модифицира и преправя маслата или ги произвежда за собствени нужди.
16. "Професионален потребител" е всеки потребител по смисъла на § 1, т. 17 от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати.
17. "Пускане на пазара на масла" е предоставянето на масла, предназначени за крайна употреба, безплатно или срещу заплащане за първи път на българския пазар, при което те преминават от етапа на производство или внос към етапа на разпространение и/или използване.
18. "ПХБ" означава:
а) полихлорирани бифенили: трихлорирани и по-високо хлорирани бифенили;
б) полихлорирани терфенили;
в) монометилтетрахлордифенилметан, монометилдихлордифенилметан, монометилдибромдифенилметан;
г) смеси от вещества с общо съдържание повече от 0,005 масови процента от изброените в буква "а" вещества.
19. "Регенериране на отработени масла" е процес на получаване на базови масла чрез повторно рафиниране на отработените масла, осигуряващ отделяне на съдържащите се в тях замърсители, продукти на окисление и добавки.
20. "Събиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти" е дейност по смисъла на § 1, т. 18 ЗУО.
21. "Събирателен пункт" е площадка и съоръжение за приемане и временно съхраняване на отработени масла и/или отпадъчни нефтопродукти преди тяхното предаване за оползотворяване или обезвреждане.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Разпоредбата на чл. 9, ал. 1 се прилага, както следва:
1. от 1 януари до 31 декември 2006 г. се оползотворяват отработени масла в количество не по-малко от 15 на сто от пуснатите на пазара масла;
2. от 1 януари до 31 декември 2007 г. се оползотворяват отработени масла в количество не по-малко от 20 на сто от пуснатите на пазара масла;
3. от 1 януари 2008 г. се оползотворяват отработени масла в количество не по-малко от 40 на сто от пуснатите на пазара масла.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.24 от Закона за управление на отпадъците.

§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2006 г.

Приложение № 1 (PDF)
към чл. 40, ал. 2

Приложение № 2 (PDF)
към чл. 41, ал. 1

Приложение № 3 (PDF)
към чл. 41, ал. 2

Приложение № 4 (PDF)
към чл. 42

Приложение № 5 (PDF)
към чл. 52, ал. 3, т. 1, буква "д" и т. 2, буква "д"

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив