Наредба за изискванията към етикетирането, маркировката и външното оформление на тютюневите изделия и за определяне на стандарти за извършване на оценка на съответствието на съдържанието на вредни съставки в цигарите

МС

Държавен вестник брой: 2

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 10.01.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. изискванията към етикетирането, маркировката и външното оформление на тютюневите изделия с оглед осигуряване защита на здравето на потребителите;
2. стандарти за оценка на съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид в цигарите.

Чл. 2. Изискванията към етикетирането по наредбата се прилагат за всички тютюневи изделия, предназначени за пушене, дъвчене и смъркане, доколкото те са, макар и частично, произведени от тютюн.

Чл. 3. Етикетирането на тютюневите изделия се извършва и при спазване на изискванията за етикетиране на нехранителни стоки, въведени от действащото законодателство.

Раздел II
Изисквания при етикетирането, маркировката и външното оформление на тютюневите изделия

Чл. 4.
(1) На потребителските опаковки на всички видове цигари се посочва определеното по съответния стандарт по чл. 9 съдържание на катрани и въглероден оксид в мг в цяло число и на никотин в мг до десетично число в една цигара. Точността на обозначенията на съдържанието на катрани и никотин върху потребителските опаковки на цигари се преценява по стандарт ISO 8243.
(2) Надписът със съдържанието на катрани, никотин и въглероден оксид в една цигара се отпечатва на една от тесните дълги страни на потребителската опаковка и трябва да покрива не по-малко от 10 на сто от съответната повърхност.

Чл. 5.
(1) Всяка потребителска и външна опаковка на тютюневите изделия, с изключение на опаковките на тютюневите изделия за дъвчене и смъркане, както и на допълнителните прозрачни опаковки, трябва да носи на една от широките си страни основен предупредителен надпис: "Пушенето убива" или "Пушенето вреди сериозно на Вас и на другите около Вас". Предупредителните надписи трябва да се отпечатват върху равен брой потребителски опаковки.
(2) На другата широка страна на всяка потребителска и външна опаковка, с изключение на допълнителните прозрачни опаковки, които се използват в продажбите на дребно, с изключение на тютюневите изделия за дъвчене и смъркане, се поставя допълнителен предупредителен надпис от списъка по приложението. Допълнителните предупредителни надписи трябва да се отпечатват върху равен брой потребителски опаковки.
(3) Всяка потребителска и външна опаковка на тютюневите изделия за дъвчене и смъркане, с изключение на допълнителните прозрачни опаковки, които се използват в продажбите на дребно, носи предупредителен надпис "Този тютюнев продукт може да увреди Вашето здраве и води до пристрастяване", отпечатан върху най-видимата повърхност.
(4) Основният предупредителен надпис по ал. 1 трябва да заема не по-малко от 30 на сто от съответната повърхност, а допълнителният предупредителен надпис върху потребителските опаковки на цигарите трябва да заема не по-малко от 40 на сто от съответната повърхност.
(5) Върху потребителските опаковки, предназначени за други тютюневи изделия, освен цигарите, чиято видима повърхност надхвърля 75 см2, основното и допълнителните предупреждения по ал. 1 и 3 покриват не по-малко от 22,5 см2 от съответната повърхност.

Чл. 6. Освен в случаите по чл. 7 надписът със съдържанието на вредни вещества по чл. 4 и текстовете на основните и допълнителните предупреждения по чл. 5, без тези за тютюневите изделия за дъвчене и смъркане, трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да са отпечатани на български език с черен повдигнат шрифт хелветика на бял фон, като размерът на шрифта се подбира така, че надписът да заеме възможно най-голяма част от предназначената за текста площ;
2. да са написани с малки букви, освен първата буква на надписа и първата буква на думите "Вас", "Вашето", "Вашия" и "Ви";
3. да са центрирани в площта, на която трябва да бъдат отпечатани, успоредно на горния ръб на потребителската опаковка;
4. да са оградени с черна линия, широка не по-малко от 3 мм и не повече от 4 мм, която по никакъв начин не пресича текста на предупреждението или информацията за съдържанието на вредни вещества;
5. да не се поставят на място, което може да бъде повредено при отваряне на опаковката; 6. да не са отпечатани върху обвивка, която се отстранява при отварянето на опаковката, или върху бандеролните знаци (стикерите), по никакъв начин да не се скриват, припокриват или прекъсват от други текстове или картини.

Чл. 7. Основното предупреждение и допълнителните предупреждения по чл. 5, както и надписът със съдържанието на вредни вещества по чл. 4 върху тютюневи изделия, предназначени за търговските обекти, лицензирани за безмитна търговия, могат да бъдат отпечатани и на английски език, като трябва да отговарят на изискванията на чл. 6 и на останалите разпоредби на наредбата.

Чл. 8.
(1) Потребителската опаковка на тютюневите изделия се маркира по подходящ начин (чрез обозначаване на партидата или по друг начин), чрез който се осигурява идентификация на мястото и времето на производството на продукта и възможността за неговото проследяване.
(2) Върху потребителските опаковки на тютюневите изделия не могат да се поставят текстове, названия, търговски марки, както и фигуративни или други знаци, определящи даден продукт като по-малко вреден.

Раздел III
Стандарти за оценка на съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид в цигарите

Чл. 9.
(1) Съдържанието на катрани се определя съобразно стандарт ISO 4387.
(2) Съдържанието на никотин се определя по стандарт ISO 10315.
(3) Съдържанието на въглероден оксид се определя по стандарт ISO 8454.

Раздел IV
Контрол и санкции

Чл. 10. Контролът по прилагането на наредбата се извършва от Комисията по търговия и защита на потребителите.

Чл. 11. За нарушение на разпоредбите на наредбата се налагат наказанията по чл.46 от Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Тютюневите изделия, които са облепени с бандероли към момента на влизането в сила на наредбата и не са етикетирани съгласно изискванията й, могат да се продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 декември 2005 г.

§ 2. (Нов, ДВ, бр. 2 от 2005 г.) Складовите наличности от тютюневи изделия към 31 декември 2004 г., предназначени за търговските обекти, лицензирани за безмитна търговия, които към датата на влизане в сила на наредбата не са етикетирани съгласно изискванията й, могат да се продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 декември 2005 г.

§ 3. (Предишен § 2, ДВ, бр. 2 от 2005 г.) Наредбата се издава на основание чл.35а, ал. 2 и чл.35б, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия.

§ 4. (Предишен § 3, ДВ, бр. 2 от 2005 г.) Наредбата влиза в сила от 1 януари 2005 г.

Приложение
към
чл. 5, ал. 2

Списък на допълнителните предупредителни надписи

1. Пушачите умират по-млади.
2. Тютюнопушенето запушва артериите и води до сърдечни и мозъчни удари.
3. Тютюнопушенето води до рак на белите дробове.
4. Тютюнопушенето при бременност уврежда Вашето бебе.
5. Пазете децата: не ги карайте да вдишват Вашия пушек.
6. Лекарят или фармацевтът Ви могат да Ви помогнат да спрете да пушите.
7. Тютюнопушенето има висока степен на пристрастяване - не започвайте!
8. Отказването от тютюнопушенето намалява риска от смъртоносни болести на сърцето и белите дробове.
9. Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт.
10. Тютюнопушенето намалява кръвоснабдяването и води до импотентност.
11. Тютюнопушенето води до състаряване на кожата.
12. Тютюнопушенето уврежда спермата и намалява оплодителната способност.
13. Тютюневият пушек съдържа бензопирин, нитрозамини, формалдехид и водороден цианид.
14. Потърсете помощ, за да спрете да пушите: телефон (указва се номерът на националната гореща линия за съдействие при спиране на тютюнопушенето).
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив