Наредба за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета ( Отм. ДВ. бр.110/2007г.)

МС

Държавен вестник брой: 110

Година: 2007

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 03.01.2008

Чл. 1. (Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.)
(1) С наредбата се определят изискванията към:
1. производителите и търговците относно наименованията, състава, характеристиките, етикетирането, представянето и рекламата, на които трябва да отговарят храните за кърмачета;
2. износа на храните за кърмачета.
(2) Не се допуска продажба и износ на храни за кърмачета, които не отговарят на изискванията на наредбата.
(3) Само храните за кърмачета до 4 - 6 месеца могат да се представят като подходящи за задоволяване на хранителните потребности на здрави кърмачета през първите 4 до 6 месеца от раждането им.

Чл. 2.
(1) Наименованията, под които се продават храните за кърмачета, са: "храни за кърмачета до 4 - 6 месеца" и "храни за кърмачета над 4 месеца".
(2) Когато храните са произведени изцяло на базата на белтък от краве мляко, наименованията, под които се продават, са съответно "млека за кърмачета до 4 - 6 месеца" и "млека за кърмачета над 4 месеца".

Чл. 3.
(1) Храните за кърмачета до 4 - 6 месеца трябва да отговарят на изискванията съгласно приложение № 1.
(2) Храните за кърмачета над 4 месеца трябва да отговарят на изискванията съгласноприложение № 2.
(3) Храните за кърмачета се произвеждат от определените в приложения № 1 и 2 източници на белтък и от други хранителни съставки, които въз основа на общоприети научни доказателства са подходящи да задоволят специфичните хранителни потребности на новородените и кърмачетата.
(4) Храните за кърмачета преди консумация не трябва да подлежат на допълнителна обработка с изключение на добавянето на вода.

Чл. 4.
(1) При производството на храни за кърмачета се използват само хранителните вещества съгласно приложение № 3, като се осигурява необходимото съдържание на:
1. витамини;
2. минерални вещества;
3. аминокиселини и други вещества, съдържащи азот;
4. други вещества със специално хранително предназначение.
(2) В храните за кърмачета се влагат само добавки за храни, разрешени при условията и по реда на чл. 6 от Закона за храните.

Чл. 5.
(1) Храните за кърмачета не трябва да съдържат каквито и да е вещества в количества, които биха застрашили здравето на кърмачетата.
(2) В храните за кърмачета не трябва да се съдържат тежки метали и биологични замърсители в количества над максимално допустимите.
(3) (Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Допустимото количество на остатък от пестициди в храните за кърмачета е 0,01 mg/kg за всеки пестицид в продукта, готов за пряка консумация. Количествата на пестицидните остатъци се определят по стандартизирани общоприети методи.
(4) (Нова, ДВ, бр. 34 от 2004 г.) По изключение специфичните максимални нива на количеството остатъци от пестициди или пестицидни метаболити в храни за кърмачета са съгласно приложение № 3а.
(5) (Предишна ал. 4, изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Допустимото количество Афлатоксин М1 в храните за кърмачета е 0,1 µg/kg готов за консумация продукт.

Чл. 5а. (Нов, ДВ, бр. 34 от 2004 г.)
(1) Не се допуска използването на пестицидите, определени в приложение № 3б, при селскостопански продукти, предназначени за производство на храни за кърмачета.
(2) За целите на държавния контрол пестицидите, определени в:
1. таблица 1 на приложение № 3б, не сe считат за използвани, ако количеството на остатъци от пестициди не е по-голямо от 0,003 mg/kg продукт; това ниво се приема за граница за количествено определяне на използваните аналитични методи;
2. таблица 2 на приложение № 3б, не сe считат за използвани, ако количеството на остатъци от пестициди не е по-голямо от 0,003 mg/kg продукт; това ниво подлежи на редовно проследяване в зависимост от данните за замърсяването на околната среда.

Чл. 5б. (Нов, ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Количеството на остатъци от пестициди, определено в чл. 5, ал. 4 и чл. 5а, се отнася за продукта, готов за консумация или възстановен съгласно указанията на производителя.

Чл. 5в. (Нов, ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Храните за кърмачета, предназначени за износ, могат да отговарят и на съответните приложими международни стандарти, установени в Кодекс Алиментариус.

Чл. 6.
(1) При етикетирането на храните за кърмачета се спазват изискванията към етикетирането на храните, като се обявяват задължително и следните данни:
1. при храните, предназначени за кърмачета до 4 - 6 месеца:
а) информация, че продуктът е подходящ да задоволи специфичните хранителни потребности на новородени в случаите, когато те не са кърмени;
б) указание, че кърмачета над 4 месеца трябва да получават необходимото им количество желязо от други източници, ако към храната не е добавено желязо;
2. при храните за кърмачета над 4 месеца:
а) информация, че продуктът може да се използва само от кърмачета над 4 месеца;
б) указание, че продуктът се използва само като част от храненето на тези кърмачета;
в) указание, че продуктът не може да се използва като заместител на майчината кърма през първите 4 месеца на кърмачето;
3. при храните за кърмачета до 4 - 6 месеца и над 4 месеца:
а) (изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) енергийната стойност в kJ и kcal и съдържанието на белтъци, мазнини и въглехидрати, изразено в количество на 100 ml от готовия за употреба продукт;
б) (изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) средно количество на всеки от витамините и минералите, посочени в приложения № 1 и 2, и количеството на холин, инозитол, карнитин и таурин, когато са добавени, на 100 ml от готовия за употреба продукт;
в) инструкции за правилно приготвяне на продукта и предупреждение за възможни рискове за здравето в случай на неправилно приготвяне.
(2) Освен данните по ал. 1, т. 3, букви "а" и "б" може да бъде представена и информация за:
1. (изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) средното количество на хранителните вещества поприложение № 3, изразени като цифрова стойност, на 100 ml готов за употреба продукт, когато това не е посочено като изискване съгласно ал. 1, т. 3, буква "а";
2. (изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) процентното съдържание на витамини и минерали в 100 ml готов за консумация продукт за храните за кърмачета над 4 месеца и за малки деца; информацията се обявява, при условие че съдържанието на витамините и минералите е най-малко 15 на сто от референтната му стойност, определена в приложение № 4.
(3) Върху етикетите на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца се поставя надпис "важно" или негов синоним, след който се добавят:
1. текст, изтъкващ първостепенното значение на кърменето;
2. текст, препоръчващ храните за кърмачета да се използват само след консултация с лекар или фармацевт.
(4) Етикетът на храните за кърмачета не трябва да съдържа текстове, които могат да внушат, че храните са заместители на майчината кърма, както и определенията "хуманизирани" и "матернизирани". Терминът "адаптирани" може да се използва само в съответствие с изискванията на ал. 6.
(5) Етикетът на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца не трябва да съдържа изображения на бебета или други образи или текст, които да идеализират употребата на този продукт. Етикетът може да съдържа графични символи единствено с цел по-лесно разпознаване на продукта и за илюстрация на начина на употреба.
(6) При етикетирането на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца може да се обявява информация за специален състав само съгласно условията, определени в приложение № 5.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Изискванията на чл. 6, ал. 3, 4 и 5 се отнасят и до:
1. представянето на храните за кърмачета, което включва тяхната форма, външния им вид, начина на опаковане, използваните опаковъчни материали;
2. начина, по който са подредени, и местата, където са изложени;
3. рекламата на храните за кърмачета.
(2) (Нова, ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Изискванията на ал. 1, т. 2 и 3 не се отнасят за храните за кърмачета, предназначени за износ.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Храните за кърмачета до 4 - 6 месеца могат да се рекламират само в научни и други специализирани за отглеждането на кърмачета издания при спазване изискванията на чл. 6, ал. 3, 4, 5 и 6. Рекламата трябва да съдържа само научно потвърдени данни и да не създава убеждението, че изкуственото хранене може да замести или е по-добро от кърменето.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Забранява се всяка форма на реклама на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца на местата за продажба на тези храни на крайния потребител.
(5) (Предишна ал. 4, изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Производителите и търговците на храни за кърмачета до 4 - 6 месеца не могат да разпространяват сред населението, бременните жени, майките или членове на техните семейства безплатни продукти, продукти с намалена цена, мостри или каквито и да е други подаръци с рекламна цел.

Чл. 8.
(1) Информацията за храните за кърмачета, предоставяна на майките и другите лица, свързани с храненето на кърмачетата и малките деца, трябва да е обективна и пълна.
(2) Печатните и аудио-визуалните информационни и образователни материали, отнасящи се до храненето на кърмачетата и предназначени за бременни жени и майки на кърмачета и малки деца, трябва да съдържат ясна информация за:
1. предимствата на кърменето;
2. храненето на майката и условията за поддържане и стимулиране на кърменето;
3. възможни негативни ефекти върху кърменето при преждевременно въвеждане използването на храните за кърмачета;
4. трудността да се поднови кърменето, в случай че то е прекъснато;
5. правилното използване на храните за кърмачета.
(3) Когато материалите по ал. 2 съдържат информация за употребата на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца, те трябва да изясняват социалните и финансовите аспекти на употребата на храните, както и здравните рискове, свързани с използването на неподходящи или неправилно приготвени храни. Такива материали не трябва да съдържат изображения, които идеализират използването на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца.

Чл. 9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Производителите и търговците на храни за кърмачета могат да предоставят информационни и образователни материали и апаратура, свързана с тях, само след писмено съгласие на специализираните органи на държавния санитарен контрол.
(2) Материалите или апаратурата по ал. 1 се разпространяват само чрез системата на здравеопазването. Те могат да носят изписано името или знака на фирмата, но не и конкретна марка храни, когато са предназначени за кърмачета до 4 - 6 месеца.
(3) Храните за кърмачета до 4 - 6 месеца, предоставени от производители или вносители безвъзмездно или на по-ниска цена на организации, независимо дали са предназначени за употреба или за разпространение във или извън тях, могат да се използват само за хранене на кърмачета, за които са подходящи, и само за периода, за който са предназначени храните.

Чл. 10. (Нов, ДВ, бр. 34 от 2004 г.)
(1) При износ на храни за кърмачета определянето и обозначаването на партидата се извършва съгласно разпоредбите, установени в страната вносителка. При липса на такива разпоредби се спазват изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 62 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 40 от 2002 г. и бр. 19 и 100 от 2003 г.).
(2) Храните трябва да се етикетират по ясен и разбираем начин на езика на страната, в която се изнасят, с оглед точното разграничаване на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца и на храните за кърмачета над 4 месеца.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Кърмачета" означава деца под 12 месеца.
2. "Малки деца" означава деца на възраст от 1 до 3 години.
3. "Храни за кърмачета до 4 - 6 месеца" означава храни, предназначени за специфична хранителна употреба от кърмачета в периода от раждането им до 4 - 6-месечна възраст, които сами са достатъчни да задоволят хранителните нужди на тези деца.
4. "Храни за кърмачета над 4 месеца" означава храни, предназначени за специфична хранителна употреба от кърмачета над 4 месеца, които представляват основната течна храна от прогресивно увеличаващото се разнообразие на храните при тези деца.
5. "Остатъци от пестицид" означава остатък в храните за кърмачета на препарати за растителна защита, включително техните метаболити или продукти от тяхното разграждане или реакция.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. (Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Контролът по изпълнението на изискванията на наредбата се извършва съгласно Закона за храните от органите на държавния санитарен контрол.

§ 3. Член 5, ал. 3 влиза в сила от 1 януари 2002 г.

§ 3а. (Нов, ДВ, бр. 34 от 2004 г.) Забранява се продажбата на храни за кърмачета, които не отговарят на изискванията на чл. 5, ал. 4 и чл. 5а, след 6 март 2005 г.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

Приложение № 1
към
чл. 3, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.)

Изисквания към състава на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца, приготвени съгласно инструкцията на производителя

Забележка. Стойностите се отнасят за готовия за консумация продукт.

1. Енергия:
Минимум Максимум
250 kJ 315 kJ
(60 kcal/100 ml) (75 kcal/100 ml)

2. Белтъци:

(Белтъчното съдържание = общото съдържание на азот x 6,38) за белтъци от краве мляко. (Белтъчното съдържание = общото съдържание на азот x 6,25) за белтъчен изолат от соя и белтъчни частични хидролизати. "Химически индекс" означава най-ниското от съотношенията между количеството на всяка есенциална аминокиселина в изследвания белтък и количеството на съответната аминокиселина в референтния белтък.
2.1. Храни за кърмачета до 4 - 6 месеца, произведени от белтъци от краве мляко:

Минимум Максимум
0,45 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(1,8 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)

За осигуряване на еднаква енергийна стойност храните за кърмачета трябва да съдържат всяка есенциална и полуесенциална аминокиселина в биодостъпно количество, равно най-малко на това, съдържащо се в референтния белтък на майчината кърма, въпреки че при изчисление концентрациите на метионина и цистеина могат да се добавят заедно. Есенциални и полуесенциални аминокиселини в майчината кърма, изразени в mg/100 kJ и в mg/100 kcal:

Аминокиселини Количество
в mg/100 kJ
Количество
в mg/100 kcal
Аргинин 16 69
Цистин 6 24
Хистидин 11 45
Изолевцин 17 72
Левцин 37 156
Лизин 29 122
Метионин 7 29
Фенилаланин 15 62
Треонин 19 80
Триптофан 7 30
Тирозин 14 59
Валин 19 80

2.2. Храни за кърмачета до 4 - 6 месеца, произведени от белтъчни частични хидролизати:

Минимум Максимум
0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)

За осигуряване на еднаква енергийна стойност храните за кърмачета трябва да съдържат всяка есенциална и полуесенциална аминокиселина в количество, равно най-малко на това, съдържащо се в референтния белтък - майчина кърма, въпреки че при изчисление концентрациите на метионина и цистеина могат да се добавят заедно. Коефициентът на белтъчна ефективност (PER) и чистата белтъчна усвояемост (NPU) трябва да бъдат най-малко равни на тези на казеина. Съдържанието на таурин трябва да е най-малко 10 µmol/100 kJ (42 µmol/100 kcal), а на L-карнитин - най-малко 1,8 µmol/100 kJ (7,5 µmol/100 kcal).
2.3. Храни за кърмачета до 4 - 6 месеца, произведени от белтъчен изолат от соя или смес от белтъчен соев изолат и белтък от краве мляко:

Минимум Максимум
0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(2,56 g /100 kcal) (3 g/100 kcal)

За производство на този вид храни се допуска единствено белтъчен изолат от соя. Химическият индекс трябва да бъде не по-нисък от 80 % от референтния белтък в майчината кърма. За осигуряване на равностойна енергийна стойност храните за кърмачета до 4 - 6 месеца трябва да съдържат метионин в биодостъпно количество най-малко равно на това, съдържащо се в референтния белтък - майчината кърма.
2.4. Във всички случаи добавянето на аминокиселини се разрешава единствено с цел подобряване на хранителната стойност на белтъка и само в съотношение, нужно за тази цел.

3. Мазнини:

Минимум Максимум
1,05 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
(4,4 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)
3.1. Забранява се използването на следните субстанции: · сусамово масло · памучно масло 3.2. Лауринова киселина:
Минимум Максимум
- 15 % от общите мазнини
3.3. Миристинова киселина:
Минимум Максимум
- 15 % от общите мазнини
3.4. Линолова киселина (под формата на глицериди = линолеати):
Минимум Максимум
70 mg/100 kJ 285 mg/100 kJ
(300 mg/100 kcal) (1200 mg/100 kcal)
3.5. Съдържанието на алфа-линоленова киселина трябва да бъде не по-малко от 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal). Съотношението линолова/алфа-линоленова киселина трябва да бъде не по-малко от 5 и не по-голямо от 15.
3.6. Съдържанието на трансмастни киселини не трябва да превишава 4 % от общото съдържание на мазнини.
3.7. Съдържанието на ерукова киселина не трябва да превишава 1 % от общото съдържание на мазнини.
3.8. Могат да бъдат добавени дълговерижни полиненаситени мастни киселини (ПНМК) ( с 20 и 22 въглеродни атома). В този случай тяхното съдържание не трябва да превишава: 1 % от общото съдържание на мазнини за n-3 дълговерижни ПНМК, и 2 % от общото съдържание на мазнини за n-6 дълговерижни ПНМК (1 % от общото съдържание на мазнини за арахидонова киселина). Съдържанието на ейкозапентаеновата киселина (20,5 n-3) не трябва да превишава това на докозахексаеновата киселина (22:6 n-3).

4. Въглехидрати:

Минимум Максимум
1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
(7g/100 kcal) (14 g/100 kcal)
4.1. Могат да се използват само следните въглехидрати: · лактоза · малтоза · захароза · малто-декстрини · сироп на глюкоза или сух глюкозен сироп · термично обработено нишесте, естествено несъдържащо глутен · желатинизирано нишесте, естествено несъдържащо глутен.
4.2. Лактоза:
Минимум Максимум
0,85 g/100 kJ
(3,5 g/100 kcal)
Това условие не важи за детски храни за кърмачета до 4 - 6 месеца, в които соевият белтък е повече от 50 % от общото съдържание на белтък.
4.3. Захароза:
Минимум Максимум
- 20 % от общото
въглехидратно съдържание
4.4. Термично обработено нишесте и желатинизирано нишесте:
Минимум Максимум
- 2 g/100 ml и 30 % от
общото въглехидратно
съдържание

5. 1. Минерални вещества:

На 100 kJ На 100 kcal
минимум максимум минимум максимум
Натрий (mg) 5 14 20 60
Калий (mg) 15 35 60 145
Хлор (mg) 12 29 50 125
Калций (mg) 12 - 50 -
Фосфор (mg) 6 22 25 90
Магнезий (mg) 1,2 3,6 5 15
Желязо*(mg) 0,12 0,36 0,5 1,5
Цинк (mg) 0,12 0,36 0,5 1,5
Мед (µg) 4,8 19 20 80
Йод (µg) 1,2 - 5 -
Селен **(µg) 0,7 3

* Лимитът важи за храни за кърмачета с добавено желязо ** Лимитът важи за храни за кърмачета с добавен селен Съотношението калций/фосфор трябва да бъде не по-ниско от 1,2 и не по-високо от 2,0.
5.2. Храни за кърмачета до 4 - 6 месеца, произведени от соев белтък самостоятелно или смесено с белтък от краве мляко. Всички изисквания на т. 5.1 важат и за този вид храни, с изключение на желязото и цинка, които са, както следва:

На 100 kJ На 100 kcal
минимум максимум минимум максимум
Желязо (mg) 0,25 0,5 1 2
Цинк (mg) 0,18 0,6 0,75 2,4

6. Витамини:

На 100 kJ На 100 kcal
мини-
мум
макси-
мум
мини-
мум
макси-
мум
Витамин А
(µg РЕ) (1)
14 43 60 180
Витамин D
(µg) (2)
0,25 0,65 1 2,5
Тиамин (µg) 10 - 40 -
Рибофлавин
(µg)
14 - 60 -
Ниацин
(mg-НЕ) (3)
0,2 - 0,8 -
Пантотенова
киселина (µg)
70 - 300 -
Витамин В6
(µg)
9 - 35 -
Биотин (µg) 0,4 - 1,5 -
Фолиева
киселина (µg)
1 - 4 -
Витамин
В12 (µg)
0,025 - 0,1 -
Витамин
С (mg)
1,9 - 8 -
Витамин
К(µg)
1 - 4 -
Витамин Е
(mg - ТЕ) (4)
0,5/g ПНМК,
изразени като
линолова киселина,
но не по-малко
от 0,1 mg/100
усвоими kJ
- 0,5 /g ПНМК,
изразени като
линолова киселина,
но не по-малко от
0,5 mg/100
усвоими kcal
-

(1) PЕ - всички трансретинол еквиваленти
(2) Под формата на холекалциферол, от който
10 µg = 400 IU витамин D
(3) НЕ - ниацин еквивалент = mg никотинова
киселина + mg триптофан/60
(4)Алфа-ТЕ - d-алфа-токоферол еквивалента

7. Могат да бъдат добавени следните нуклеотиди:

Максимум (1)
(mg/100 kJ) (mg/100 kcal)
Цитидин 5`-монофосфат 0,60 2,50
Уридин 5`-монофосфат 0,42 1,75
Аденосин 5`-монофосфат 0,36 1,50
Гуанозин 5`-монофосфат 0,12 0,50
Инозин 5`-монофосфат 0,24 1,00

(1) Общо концентрацията на нуклеотидите не трябва да надвишава 1,2 mg/100 kJ (5 mg/100 kcal).

Приложение № 2
към
чл. 3, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.)

Изисквания към състава на храните за кърмачета след 4 месеца, приготвени съгласно инструкцията на производителя

Забележка. Стойностите се отнасят за готовия за консумация продукт.

1. Енергия:

Минимум Максимум
250 kJ 335 kJ
(60 kcal/100 ml) (80 kcal/100 ml)
2. Белтъци: (Белтъчното съдържание = общия азот x 6,38) за белтъци от краве мляко. (Белтъчното съдържание = общия азот x 6,25) за белтъчен изолат от соя.
Минимум Максимум
0,5 g/kJ 1 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal) (4,5 g/100 kcal)
Химическият индекс на наличните белтъци трябва да бъде не по-малко от 80 % от този на референтен белтък - казеин или майчина кърма съгласно аминокиселинния състав на казеина и на белтъка на майчиното мляко в грамове на 100 грама белтък:
Аминокиселини Казеин Майчино мляко
Аргинин 3,7 3,8
Цистин 0,3 1,3
Хистидин 2,9 2,5
Изолевцин 5,4 4,0
Левцин 9,5 8,5
Лизин 8,1 6,7
Метионин 2,8 1,6
Фенилаланин 5,2 3,4
Треонин 4,7 4,4
Триптофан 1,6 1,7
Тирозин 5,8 3,2
Валин 6,7 4,5

"Химически индекс" означава най-ниското от съотношенията между количеството на всяка незаменима аминокиселина в изследвания белтък и количеството на съответната аминокиселина в референтния белтък. При храните за кърмачета над 4 месеца, произведени от белтъци от соя самостоятелно или в комбинация с белтък от краве мляко, могат да се използват само белтъчни изолати от соя. За производство на храни за кърмачета над 4 месеца с цел подобряване на хранителната стойност на белтъка могат да се добавят аминокиселини в необходимите за целта съотношения. За осигуряване на равностойна енергийна стойност храните за кърмачета над 4 месеца трябва да съдържат метионин в количество най-малко равно на това, съдържащо се в майчината кърма съгласно приложение № 1.

3. Мазнини:

Минимум Максимум
0,8 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
(3,3 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)
3.1. Забранява се използването на следните субстанции: · сусамово масло · памучно масло 3.2. Лауринова киселина:
Минимум Максимум
- 15 % от общото
съдържание
на мазнини
3.3. Миристинова киселина:
Минимум Максимум
- 15 % от общото
съдържание
на мазнини
3.4. Линолова киселина (под формата на глицериди = линолеати)
Минимум Максимум
70 mg/100 kJ -
(300 mg/100 kcal) -

Тези ограничения се прилагат само за храни за кърмачета над 4 месеца, съдържащи растителни масла.
3.5. Съдържанието на трансмастни киселини не трябва да превишава 4 % от общото съдържание на мазнини.
3.6. Съдържанието на ерукова киселина не трябва да надвишава 1 % от общото съдържание на мазнини.

4. Въглехидрати:

Минимум Максимум
1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
(7 g/100 kcal) (14 g/100 kcal)
4.1. Забранява се използването на съставки, съдържащи глутен.
4.2. Лактоза:
Минимум Максимум
0,45 g /100 kJ -
(1,8 g /100 kcal)
Това условие не важи за храни за кърмачета над 4 месеца, в които белтъчният соев изолат е повече от 50 % от общото съдържание на белтък.
4.3. Захароза, фруктоза, мед:
Минимум Максимум
- поотделно или като
общо съдържание:
20 % от общите въглехидрати
-
5. 1. Минерални вещества:
На 100 kJ На 100 kcal
минимум максимум минимум максимум
Желязо (mg)* 0,25 0,5 1 2
Йод (µg) 1,2 - 5 -
5.2. Цинк.
5.2.1. Храни за кърмачета над 4 месеца, произведени изцяло от краве мляко:
Минимум Максимум
0,12 mg/100 kJ -
(0,5 mg/100 kcal)
5.2.2. Храни за кърмачета над 4 месеца, съдържащи белтъчен изолат от соя самостоятелно или като смес с белтък от краве мляко:
Минимум Максимум
0,18 mg/100 kJ -
(0,75 mg/100 kcal)  
5.3. Други минерални вещества. Количествата трябва да са не по-ниски от количествата, нормално съдържащи се в кравето мляко. Те могат да бъдат намалени, където е необходимо, в същото съотношение както белтъчната концентрация на храните за кърмачета над 4 месеца към тази на кравето мляко.
5.4. Съотношението калций/фосфор не трябва да надвишава 2,0.

6. Витамини:

На 100 kJ На 100 kcal
мини-
мум
макси-
мум
мини-
мум
макси-
мум
Витамин А
(µg РЕ)(1)
14 43 60 180
Витамин D
(µg) (2)
0,25 0,75 1 3
Витамин С
(mg)
1,9 - 8 -
Витамин Е
(mg - ТЕ)(4)
0,5 /g ПНМК,
изразени като
линолова киселина,
но не по-малко
от 0,1 mg/ 100
усвоими kJ
- 0,5 /g ПНМК,
изразени като
линолова киселина,
но не по-малко
от 0,5 mg/100
усвоими kcal
-

(1) РЕ - всички трансретинол еквиваленти
(2) Под формата на холекалциферол, от който 10 µg = 400 IU витамин D
(4) Алфа- ТЕ - d-алфа-токоферол еквивалента

7. Могат да бъдат добавени следните нуклеотиди:

Максимум (1)
(mg/100 kJ) (mg/100 kcal)
Цитидин 5'-монофосфат 0,60 2,50
Уридин 5'-монофосфат 0,42 1,75
Аденосин 5'-монофосфат 0,36 1,50
Гуанозин 5'-монофосфат 0,12 0,50
Инозин 5'-монофосфат 0,24 1,00

(1) Общо концентрацията на нуклеотидите не трябва да надвишава 1,2 mg/100 kJ (5 mg/100 kcal).

Приложение № 3
към
чл. 4, ал. 1

Хранителни вещества

 

1. Витамини
Витамин Витаминни форми
Витамин А Ретинил ацетат
Ретинил палмитат
Бета-каротин
Ретинол
Витамин D Витамин D2 (ергокалциферол)
Витамин D3 (холекалциферол)
Витамин В1 Тиамин хидрохлорид
Тиамин мононитрат
Витамин В2 Рибофлавин
Натриев рибофлавин-5'-фосфат
Ниацин Никотинамид
Никотинова киселина
Витамин В6 Пиридоксин хидрохлорид
Пиридоксин-5'-фосфат
Фолат Фолиева киселина
Пантотенова киселина Калциев D-пантотенат
Натриев D-пантотенат
Декспантенол
Витамин В12 Цианокобаламин
Хидроксикобаламин
Биотин D-биотин
Витамин С L-аскорбинова киселина
Натриев L-аскорбат
Калциев L-аскорбат
6-палмитил-L-аскорбинова
киселина (аскорбил палмитат)
Калиев аскорбат
Витамин Е D-алфа-токоферол
D-L-алфа-токоферол
D-алфа-токоферол ацетат
D-L-алфа-токоферол ацетат
Витамин К Филохинон (Фитоменадион)

2. Минерални вещества

Минерални вещества Разрешени соли
Калций (Ca) Калциев карбонат
Калциев хлорид
Калциеви соли на лимонена киселина
Калциев глюконат
Калциев глицерофосфат
Калциев лактат
Калциеви соли на ортофосфорна киселина
Калциев хидроксид
Магнезий (Mg) Магнезиев карбонат
Магнезиев хлорид
Магнезиев оксид
Магнезиеви соли на ортофосфорна киселина
Магнезиев сулфат
Магнезиев глюконат
Магнезиев хидроксид
Магнезиеви соли на лимонена киселина
Желязо (Fe) Железен цитрат
Железен глюконат
Железен лактат
Железен сулфат
Железен амониев цитрат
Железен фумарат
Железен дифосфат (железен пирофосфат)
Мед (Cu) Меден цитрат
Меден глюконат
Меден сулфат
Медно-лизинов комплекс
Меден карбонат
Йод (J) Калиев йодид
Натриев йодид
Калиев йодат
Цинк (Zn) Цинков ацетат
Цинков хлорид
Цинков лактат
Цинков сулфат
Цинков цитрат
Цинков глюконат
Цинков оксид
Манган (Mn) Манганов карбонат
Манганов хлорид
Манганов цитрат
Манганов сулфат
Манганов глюконат
Натрий (Na) Натриев бикарбонат
Натриев хлорид
Натриев цитрат
Натриев глюконат
Натриев карбонат
Натриев лактат
Натриеви соли на ортофосфорна киселина
Натриев хидроксид
Калий (К) Калиев бикарбонат
Калиев карбонат
Калиев хлорид
Калиеви соли на лимонена киселина
Калиев глюконат
Калиев лактат
Калиеви соли на ортофосфорна киселина
Калиев хидроксид
Селен (Se) Натриев селенат
Натриев селенит

3. Аминокиселини и други азот съдържащи съединения L-аргинин и неговите хидрохлориди L-цистин и неговите хидрохлориди L-хистидин и неговите хидрохлориди L-изолевцин и неговите хидрохлориди L-левцин и неговите хидрохлориди L-цистеин и неговите хидрохлориди L-цистин и неговите хидрохлориди L-метионин L-фенилаланин L-треонин L-триптофан L-тирозин L-валин L-карнитин и неговите хидрохлориди Таурин Цитидин-5'-монофосфат и неговата натриева сол Уридин-5'-монофосфат и неговата натриева сол Аденозин-5'-монофосфат и неговата натриева сол Гуанозин-5'-монофосфат и неговата натриева сол Инозин-5'-монофосфат и неговата натриева сол

4. Други Холин Холин хлорид Холин цитрат Холин битартарат Инозитол

Приложение № 3а
към
чл. 5, ал. 4
(Ново, ДВ, бр. 34 от 2004 г.)

Специфични максимални нива на количествата остатъци от пестициди или пестицидни метаболити в храни за кърмачета

Химическо наименование на веществото Максимално остатъчно ниво (mg/kg)
Кадусафос 0,006
 
Деметон-S-метил/деметон-S-метил сулфон/оксидеметон-метил (поотделно или в комбинация, изразена като деметон-S-метил) 0,006
 
Етопрофос 0,008
 
Фипронил (комбинация от фипронил и фипронил-десулфинил, изразена като фипронил) 0,004
 
Пропинеб/пропиленетиурея (комбинация от пропинеб и пропиленетиурея) 0,006
 

Приложение № 3б
към
чл. 5а, ал. 1
(Ново, ДВ, бр. 34 от 2004 г.)

Пестициди, чиято употреба е забранена при селскостопански продукти, предназначени за производството на храни за кърмачета

Таблица 1

 
Химическо наименование на веществото
 
Дисулфотон (комбинация от дисулфотон, дисулфотон-сулфоксид и дисулфотон сулфон, изразена като дисулфотон)
 
Фенсулфотион (комбинация от фенсулфотион, неговия кислороден аналог и техните сулфони, изразена като фенсулфотион)
 
Фентин, изразен като трифенилтин катион
 
Халоксифоп (комбинация от халоксифоп, неговите соли и естери, включително техните съединения, изразена като халоксифоп)
 
Хептахлор и транс-хептахлор епоксид, изразени като хептахлор
 
Хексахлорбензол
 
Нитрофен
 
Ометоат
 
Тербуфос (комбинация от тербуфос, неговия сулфоксид и сулфон, изразена като тербуфос)
 

Таблица 2

 
Химическо наименование на съединението
 
Алдрин и диелдрин, изразени като диелдрин
 
Ендрин
 

Приложение № 4
към
чл. 6, ал. 2, т. 2
(Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.)

Референтни стойности за съдържанието на витамини и минерали при обявяване на хранителна информация и етикетиране на храните за кърмачета и малките деца

Хранителна информация Референтни стойности за етикетиране
Витамин A (µg) 400,0
Витамин D (µg) 10,0
Витамин C (mg) 25,0
Тиамин (Витамин B1) (mg) 0,5
Рибофлавин (Витамин B2) (mg) 0,8
Ниацин (mg НЕ) 9,0
Витамин В6 (mg) 0,7
Фолат (Фолиева киселина) (µg) 100,0
Витамин В12 (µg) 0,7
Калций (mg) 400,0
Желязо (mg) 6,0
Цинк (mg) 4,0
Йод (µg) 70,0
Селен (µg) 10,0
Мед (mg) 0,4

Приложение № 5
към
чл. 6, ал. 6
(Изм., ДВ, бр. 34 от 2004 г.)

Информация и условия за обявяване на специален състав на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца

Информация Условия за обявяване на специален състав
1. Адаптиран белтък Съдържанието на белтък е по-ниско от 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal) и отношението суроватъчен протеин/казеин е не по-малко от 1,0
2. Ниско съдържание на натрий Съдържанието на натрий е по-ниско от 9 mg/100 kJ (39 mg/100 kcal)
3. Липса на захароза Не съдържа захароза
4. Съдържание само на лактоза Лактозата е единственият наличен въглехидрат
5. Липса на лактоза Не съдържа лактоза
6. Обогатено с желязо Добавено е желязо
7. Намаляване на риска от алергия към млечни белтъци. Тази претенция може да включва условия, свързани с намаляване съдържанието на алергена или намаляване на антигенните свойства а) Храните, предназначени за кърмачета до 4-6 месеца, трябва да удовлетворяват изискванията, формулирани в т. 2.2 от приложение № 1. Количеството на имунореактивния белтък, определено с общоприетите подходящи методи, трябва да бъде по-малко от 1 % в съдържащите азот субстанции в храните.
б) Необходимо е етикетът да включва предупреждение, че продуктът не трябва да се консумира от кърмачета, алергични към интактните белтъци, от които е произведена храната, докато не се проведат общоприети клинични изследвания, доказващи поносимост към храните при повече от 90 % от кърмачетата (интервал на доверителност 95 %), които са свръхчувствителни към белтъците, от които е получен хидролизатът.
в) Храните, предназначени за кърмачета, дадени орално на животни, не бива да предизвикват сенсибилизация към интактните белтъци, от които са получени храните.
г) Обективни и научно установени данни трябва да са в наличност като доказателство за претенциите.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив