Наредба за износ и временен износ на движими паметници на културата

МС

Държавен вестник брой: 14

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 14.02.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Наредбата урежда условията и реда за износ и временен износ на движими паметници на културата.

Чл. 2. Износът и временният износ на движими паметници на културата, влизащи в една от категориите съгласно приложението към чл.33а от Закона за паметниците на културата и музеите (ЗПКМ), се извършва от физически или юридически лица, получили разрешение, издадено от директора на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства (НЦМГИИ).

Чл. 3.
(1) Не се допуска износ на движими паметници на културата, представляващи национално богатство.
(2) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Движими паметници на културата, представляващи национално богатство, могат да бъдат изнасяни само временно за представяне пред чуждестранна публика или за осъществяване на консервационно-реставрационни работи, експертизи или научни изследвания въз основа на разрешение за временен износ, издадено от министъра на културата.

Чл. 4. Износът на движими паметници на културата, които не представляват национално богатство и не влизат в нито една от категориите по чл.33а ЗПКМ, се осъществява от физически или юридически лица, получили сертификат, издаден от директора на НЦМГИИ.

Глава втора
ВИДОВЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗНОС И ВРЕМЕНЕН ИЗНОС НА ДВИЖИМИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Раздел I
Разрешения за износ и временен износ на движими паметници на културата по приложението към чл.33а ЗПКМ

Чл. 5. За издаване на разрешението по чл. 2 се използва един от следните формуляри:
1. формуляр 1А "Стандартно разрешение" съгласно приложение № 1;
2. формуляр 1Б "Специално отворено разрешение" съгласно приложение № 2;
3. формуляр 1В "Общо отворено разрешение" съгласно приложение № 3.

Чл. 6.
(1) Формуляр 1А "Стандартно разрешение" се използва при износ и временен износ на движими паметници на културата.
(2) Срокът на валидност на разрешението не може да бъде по-дълъг от 12 месеца.
(3) При временен износ в разрешението се определя срокът, в който движимият паметник на културата следва да бъде върнат обратно в страната.
(4) Разрешението се издава за всяка пратка. Когато пратката се състои от няколко движими паметника на културата, директорът на НЦМГИИ взема решение за издаване на едно или няколко разрешения.
(5) Разрешението се издава в 3 екземпляра. Екземпляр № 1 се задържа и съхранява от НЦМГИИ, екземпляр № 2 е предназначен за титуляря, а екземпляр № 3 е предназначен за връщане на НЦМГИИ след заверка от граничното митническо учреждение.
(6) Когато срокът на валидност на разрешението изтече, без то да е използвано, титулярят на разрешението следва незабавно да го върне на НЦМГИИ.

Чл. 7.
(1) Формуляр 1Б "Специално отворено разрешение" се използва при повтарящ се временен износ на движими паметници на културата с цел тяхното използване или представянето им пред публика. Разрешението се издава на лицата, които притежават правото на собственост върху движимите паметници на културата или ги владеят на правно основание.
(2) Срокът на валидност на разрешението не може да бъде по-дълъг от 24 месеца.
(3) Разрешението се издава в два екземпляра - екземпляр № 1, който се задържа и съхранява от НЦМГИИ, и екземпляр № 2, предназначен за титуляря.

Чл. 8.
(1) Формуляр 1В "Общо отворено разрешение" се използва при повтарящ се временен износ на движими паметници на културата, представляващи музейни сбирки и колекции, както и части от тях, с цел представянето им пред публика. Разрешението се издава на лицата, създали музейните сбирки и колекции.
(2) Срокът на валидност на разрешението не може да бъде по-дълъг от 24 месеца.
(3) Разрешението се издава в два екземпляра - екземпляр № 1, който се задържа и съхранява от НЦМГИИ, и екземпляр № 2, предназначен за титуляря.

Чл. 9.
(1) Формулярите, използвани за издаването на разрешенията за износ или временен износ по този раздел, се отпечатват на бяла хартия без механични примеси, пригодена за писане и не по-лека от 55 г на квадратен метър.
(2) Форматът на формулярите е 210 x 297 мм, с допустим толеранс от минус 5 до плюс 8 мм в дължината.
(3) Формулярите се отпечатват и попълват на английски и български език.
(4) Компетентните органи на държавата, в която се представя формулярът, могат да поискат той да бъде преведен на официалния език на тази държава. В този случай разходите по превода са за сметка на титуляря на разрешението.
(5) Формулярите следва да се попълват по механичен или електронен начин. Допуска се и четливо попълване на ръка с печатни главни букви и с черен химикал.
(6) Формулярите не трябва да съдържат изтривания, задрасквания, добавки или други промени.

Раздел II
Разрешение за временен износ на движими паметници на културата, представляващи национално богатство

Чл. 10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Разрешението за временен износ на движими паметници на културата, представляващи национално богатство, се издава от министъра на културата в 3 екземпляра по образец съгласно приложение № 4 и служи за еднократно използване.
(2) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Екземпляр № 1 от разрешението се задържа и съхранява в Министерството на културата, екземпляр № 2 е предназначен за титуляря, а екземпляр № 3 придружава пратката до граничното митническо учреждение, като след заверка от митническите органи се изпраща в Централното митническо управление на Агенция "Митници".
(3) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Срокът на валидност на разрешението за временен износ е срокът, в който паметникът на културата, представляващ национално богатство, трябва да бъде върнат обратно в страната. Срокът се определя от министъра на културата и не може да бъде по-дълъг от 24 месеца.
(4) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) Титулярят на разрешението по ал. 1 в 7-дневен срок от датата на обратно връщане в страната на движимите паметници на културата, представляващи национално богатство, уведомява писмено министъра на културата за това и представя консервационна експертиза за състоянието на паметниците.
(5) Разрешението по ал. 1 се отпечатва на хартия със специална защита по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа.

Раздел III
Сертификати за износ на движими паметници на културата

Чл. 11.
(1) Сертификатът за износ на движими паметници на културата, които не представляват национално богатство и не влизат в нито една от категориите по приложението към чл.33а ЗПКМ, се издава от директора на НЦМГИИ в 3 екземпляра по образец съгласно приложение № 5.
(2) Екземпляр № 1 от сертификата се задържа и съхранява в НЦМГИИ, екземпляр № 2 е предназначен за титуляря, а екземпляр № 3 придружава пратката до граничното митническо учреждение и след заверка от митническите органи се изпраща в Централното митническо управление на Агенция "Митници".

Глава трета
ПРОЦЕДУРИ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗНОС И ВРЕМЕНЕН ИЗНОС

Раздел I
Издаване на разрешение за износ и временен износ на движими паметници на културата, попадащи в приложението по чл.33а ЗПКМ

Чл. 12.
(1) За издаване на разрешение за износ или временен износ на движими паметници на културата, влизащи в една от категориите съгласно приложението по чл.33а ЗПКМ, се подава в НЦМГИИ заявление за издаване на разрешение за износ или на разрешение за временен износ.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. експертна оценка съгласно наредбата по чл.11, ал. 3 ЗПКМ;
2. договор, фактура или друг търговски документ;
3. снимки на съответния предмет - цветни, с размер най-малко 8 x 12 см - 3 броя;
4. списък на предметите, когато те са повече от един.
(3) При необходимост директорът на НЦМГИИ може да поиска физическото представяне на движимите паметници на културата - предмет на износа.
(4) Разходите за дейностите по ал. 2 и 3 са за сметка на заявителя.

Чл. 13.
(1) В двуседмичен срок от постъпването на заявлението директорът на НЦМГИИ издава разрешение за износ или временен износ или отказва издаването на разрешение. Отказът за издаване на разрешение трябва да е мотивиран.
(2) Отказът по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Раздел II
Издаване на разрешение за временен износ на движими паметници на културата, представляващи национално богатство

Чл. 14.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) За издаване на разрешение за временен износ на движими паметници на културата, представляващи национално богатство, се подава в Министерството на културата заявление за издаване на разрешение за временен износ.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. експертна оценка съгласно наредбата по чл.11, ал. 3 ЗПКМ - за юридическите и физическите лица, а за музеите - документ, удостоверяващ, че движимият паметник на културата е вписан в основния или в обменния фонд на музея;
2. договор с приемащата страна;
3. консервационна експертиза за състоянието на движимите паметници на културата;
4. заверено копие от застрахователна полица, покриваща всички застрахователни рискове за срока на временния износ, или от документа за държавна гаранция и легализиран превод на български език;
5. снимки на съответния предмет - цветни, в размер най-малко 8 x 12 см - 3 броя;
6. списък на движимите паметници на културата, когато са повече от един, на хартиен или електронен носител.
(3) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) При необходимост министърът на културата може да изиска физическото представяне на движимите паметници на културата - предмет на временния износ.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г.) В двуседмичен срок от постъпването на заявлението министърът на културата издава разрешението за временен износ или отказва издаването на разрешение. Отказът за издаване на разрешение трябва да е мотивиран.
(2) Отказът по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Закона за Върховния административен съд.

Раздел III
Издаване на сертификати за износ

Чл. 16.
(1) За издаване на сертификат за износ на движими паметници на културата, които не представляват национално богатство и не влизат в нито една от категориите съгласно приложението по чл.33а ЗПКМ, се подава в НЦМГИИ заявление за издаване на сертификат.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. експертна оценка съгласно наредбата по чл.11, ал. 3 ЗПКМ;
2. снимки на съответния движим паметник на културата - цветни, в размер най-малко 8 x 12 см - 3 броя;
3. списък на движимите паметници на културата, когато са повече от един.
(3) При необходимост директорът на НЦМГИИ може да изиска физическото представяне на движимите паметници на културата - предмет на износа.
(4) В двуседмичен срок от постъпване на заявлението директорът на НЦМГИИ издава сертификат за износ на движими паметници на културата.

Глава четвърта
КОНТРОЛ

Чл. 17. Митническото оформяне на износа или на временния износ на движими паметници на културата се извършва само в митническите учреждения, посочени в приложение № 6.

Чл. 18.
(1) Издаденото от съответния компетентен орган разрешение за износ или за временен износ или сертификат за износ следва да бъде представено заедно с митническата декларация по чл.68, ал. 1 от Закона за митниците. Номерът и датата на разрешението или на сертификата се вписват в клетка 44 на митническата декларация.
(2) Митническите органи предприемат мерки за установяване на съответствието между данните в митническата декларация за износ и данните, вписани в разрешението или в сертификата за износ.
(3) Разрешението или сертификатът се прикрепя към формуляр 3 на митническата декларация и придружава пратката до изходното митническо учреждение.

Чл. 19.
(1) При износ или временен износ със стандартно разрешение митническите органи попълват клетка 19Б на формуляр 1А "Стандартно разрешение" и връщат на декларатора или на упълномощено от него лице екземпляр № 2 от разрешението.
(2) Когато е необходимо, митническите органи попълват клетка 5 на формуляр 1А "Стандартно разрешение" и поставят печат в клетка 22 на екземпляр № 3.
(3) Екземпляр № 3 от стандартното разрешение, който трябва да бъде върнат на компетентния орган, придружава пратката до граничното митническо учреждение и след заверка от митническите органи се изпраща в Централното митническо управление на Агенция "Митници".

Чл. 20. Копие от общото отворено разрешение придружава пратката до граничното митническо учреждение и след заверка от митническите органи се изпраща в Централното митническо управление на Агенция "Митници".

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата "пратка" означава всеки отделен движим паметник на културата или съвкупност от движими паметници на културата.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.33а от Закона за паметниците на културата и музеите.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2005 г.

Приложение № 1 (pdf)

Приложение № 2 (pdf)

Приложение № 3 (pdf)

Приложение № 4 (pdf)

Приложение № 5 (pdf)

Приложение № 6 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив