Национален счетоводен стандарт 9 - отчитане на разходите за изследователска и развойна дейност (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 51

Година: 1999

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 06.01.2005

Националният счетоводен стандарт 9 регламентира отчитането на разходите за изследователска и развойна дейност. Той не се прилага от предприятията, чиято основна дейност е изследователската и/или развойната, както и за тези, които търсят природни ресурси.
1. Определения.
1.1. Изследователската дейност е оригинално и планирано изследване, предприето с цел придобиване на нови научни или технически знания.
1.2. Развойна дейност е претворяването на откритията от научната дейност или на други знания в план или в проекти за производството на нови или на значително подобрени продукти, процеси, системи и услуги преди започването на търговското им производство или използване.
2. Разходите за изследователска и развойна дейност включват извършваните от предприятието разходи, които са пряко свързани с тази дейност или които могат да бъдат обосновано разпределени за такива дейности.
3. Разходите за изследователска дейност се признават като разходи за периода, през който са били направени, и не се признават като актив в последващи периоди. Те се включват в разходите за дейността.
4. Разходите за развойна дейност се признават за разход за отчетния период, през който са били направени, когато не отговарят на критериите за дълготраен нематериален актив съгласно НСС 5 - Отчитане на дълготрайните нематериални активи и т.5 на този стандарт. Разходи за развойна дейност, които са вече признати за разход, не следва да се признават впоследствие като дълготраен нематериален актив.
5. Разходите за развойна дейност се признават за дълготрайни нематериални активи, когато имат точно определена цена и аргументирана бъдеща стопанска изгода при следните критерии:
а) продуктът или процесът е ясно дефиниран и разходите за тяхното създаване могат да бъдат отделени и измерени сигурно;
б) техническата осъществимост на продукта или процеса могат да бъдат доказани;
в) съществува цел изделието или процесът да се произвежда или да се използва в стопанската дейност;
г) да са осигурени ресурси или възможност да бъде доказана тяхната наличност за изпълнението на проекта или за използването на продукта или процеса;
д) възможност да бъде доказано наличието на пазар за продукта или процеса и неговата полезност за предприятието, ако той ще се използва за вътрешна употреба.
6. Признатите като дълготрайни нематериални активи разходи за развойна дейност по проект не трябва да превишават сумата, която се очаква да бъде възстановена от свързани с него бъдещи икономически изгоди, след елиминирането на бъдещи разходи за развойна дейност, свързани с производствените разходи, направени директно пи пласмента на продукта.
7. Очакваните в резултат на развойната дейност икономически изгоди включват приходи от продажбата на продукта или процеса и икономисани разходи или други изгоди в резултат на използването на продукта или процеса от самото предприятие.
8. Когато разходите за развойна дейност са признати за дълготрайни нематериални активи, те се амортизират на базата на възприетия метод и полезен срок на годност в съответствие с чл.20 от Закона за счетоводството и НСС 5 - Отчитане на дълготрайни нематериални активи.
9. Амортизацията на продукта или процеса от развойна дейност, отчетен като дълготраен нематериален актив, започва да се начислява, когато продуктът или процесът започне да се продава или употребява.
10. В края на отчетния период до пълното амортизиране на продуктите или процесите от развойна дейност се оценява проявлението на посочените в т.5 критерии. При липса на един от тях се отчита намаление на дълготрайния нематериален актив и неамортизираната част се отразява като извънреден разход.
11. Продукти от развойна дейност, получени безвъзмездно или като непарична вноска от съдружници (акционери), се оценяват по справедливата им стойност.

Оповестяване

12. В приложението към годишния счетоводен отчет се оповестяват:
а) общата сума на разходите за изследователска и развойна дейност;
б) сумата на разходите за текущия отчетен период за изследователска и развойна дейност;
в) сумата на придобитите продукти от развойната дейност като дълготрайни нематериални активи;
г) аргументацията за бъдещата стопанска изгода,както и за избрания метод на амортизация на придобитите дълготрайни нематериални активи;
д) счетоводната политика на предприятието за признаване на разходи за развойна дейност като дълготрайни нематериални активи.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив