Храната може и да е лукс за част от обществото, само че за богатите тя е просто едно удоволствие. Заможните обаче не хапват където и да е. Те предпочитат изискани ресторанти на причудливи места, в които цените на деликатесите в менюто определено биха стресирали обикновените хора. Е, за около 15% от населението това е ежедневие.
Ето ги най-скъпите и екзотични места за хранене:
Ибиса, Испания
Всички знаем, че това място е изключително горещо – сред любимите за всички почитатели на летните забавления. Наред с нощните клубове обаче, там ще намерите и ресторант, който ще ви остави без думи. Намира се в най-новия Hard Rock Hotel и в него могат да се поберат само 12 души. 20-степенното меню на известния готвач Пако Рончеро клиентите плащат „скромната сума“ от 1506 евро.
Лондон, Великобритания
Може и да не си падате по този край на света заради множеството валежи, но ви очаква едно страхотно заведение с приятна атмосфера. Менюто тук е малко по-скромно – 7-степенно, и може да бъде опитано срещу 301 долара. Любителите на печен черен патешки дроб, гарниран с билки и паста, ще останат омагьосани от превъзходния вкус.
Малдивите
Най-скъпият ресторант тук се намира на 16 метра под морското равнище в Индийския океан. Ястията в 6-степенното меню много се доближават до европейските. Можете да опитате малдивски омар, карпачо с хайвер и говеждо филе, които ще ви струват около 320 долара. Не трябва да пропускаме още рибешкото око, но това не са единствените впечатляващи неща.
Париж, Франция
В най-романтичният град в света можете да се докоснете до Версайската трапеза, лъхаща на разкош. За 524 долара ще опитате три специалитета – пай от трюфели, телешко и кози специалитет, а всичко това ще бъде гарнирано с богати плата от сирена и десерти.
„Мейсън Пик“, Франция
На това място за менюто отговаря шеф Анна-София Пик. Нейното меню е 9-степенно и всеки би могъл да го опита срещу 320 евро. Ястията ѝ са приготвени сякаш от продукти с Божествен произход. Тайната е, че Пик истински умее да съчетава храната с правилните подправки, така че крайният резултат да бъде едно истинско преживяване за всички сетива.
Ню Йорк, САЩ
Тук откриваме цели две заведения, отговарящи на всички критерии за лукс. Първото е „Маса”, което залага на правилното комбиниране на вкуса на всеки продукт и съставка. Менюто е изключително семпло като всяко скъпо нещо и може да бъде дегустирано за сумата от 450 долара. Черешката на тортата е така нареченият „парад на екзотични морски дарове”.
После се преместваме в „Пер се”, известен като „Храмът на висшата кулинария”. Характерното е, че дори запазването на маса се оказва лукс и привилегия. Въпреки това неудобство, сумата от 310 долара напълно си заслужава, защото срещу нея клиентите ще се насладят на осем безупречни ястия, в които нито една съставка не се повтаря.
Токио, Япония
Раят за всички почитатели на месо. Всевъзможни местни продукти ще ви струват от 284 до 341 долара.