70% от зехтина по света се фалшифицира, сочи изследване на американското министерство на земеделието твърди. Делът на ментетата на “течното злато” у нас е възможно и да е по-голям, смятат експерти.
Според тях в България най-много измами стават със зехтин от категорията „екстра върджин“, който по правило трябва да се прави само от най-добрите маслини. Заради високата цена обаче много производители прибягват към по-некачествените растителни мазнини.
Най-много фалшификации у нас се правят при смесване със слънчогледово олио, смята Атанас Дробенов, главен експерт в дирекция “Контрол на храните” в агенцията по храните.
У нас Агенцията по храните прави проверките на зехтина преди всичко по сигнали на потребители. Досега не е имало масова специализирана инспекция на пазара по линия на официалния контрол.
Според Дробенова по-голям контрол на пазара, включително и при зехтините, ще има след 13 декември 2014 г.. Тогава влиза в сила европейският регламент за етикетирането.
Ще се спре практиката, която е широко разпространена у нас сега, да се лепи стикер с информация на български, която да закрива оригиналния етикет. По този начин често нискокачествен зехтин е представян за екстра върджин.
Големината на буквите пък трябва да е поне 1,2 мм, докато в момента масово е най-много 0,5 мм. Предстои да се направи и българска наредба с изискванията към етикетите, пише „24 часа“.
В Европа производството и търговията със зехтин са едни от най-регулираните. За “течното злато” има 7 специализирани регламента, или най-много от всички храни. Точно обратното е със законодателството в България - в нито един нормативен акт не пише нещо специално за зехтина. Вероятно и затова полето за фалшификации у нас е безкрайно.